ÇEVRE - 24 Ekim 2024 Perşembe 17:37

Başkan Boltaç: "Yaşanabilir bir gelecek için biz de gönüllüyüz"

A
A
A
Başkan Boltaç: "Yaşanabilir bir gelecek için biz de gönüllüyüz"

Tarsus Belediyesi, 24 Ekim Dünya İklim Eylem Günü dolayısıyla düzenlenen ’Genç İklimci’ eğitim etkinliğine ev sahipliği yaptı. Belediye Başkanı Ali Boltaç, "Yaşanabilir bir gelecek için biz de gönüllüyüz. Gençlerimizin bilinçlendirme çalışmalarına her daim destek olacağız" dedi.


Tarsus Belediyesi, 24 Ekim Dünya İklim Eylem Günü dolayısıyla Tarsus Üniversitesi, TEMA Mersin Şubesi ve Tarsus İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen Genç İklimci eğitimi etkinliğine ev sahipliği yaptı. Tarsus Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe öğretim üyeleri, öğretmenler ve çeşitli okullardan 300 öğrenci katıldı. Etkinlikte, iklim değişikliğinin sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde nedenleri ve etkileri anlatıldı, ekolojik, çevresel ve toplumsal etkilerin azaltılmasına yönelik stratejiler ele alındı. İklim okuryazarlığını artırmak ve karbon ayak izini azaltmaya yönelik çalışmalar yapmak üzere eğitim programları düzenlendi.



"Bilinçlendirme çalışmalarına her daim destek olacağız"


Başkan Boltaç, iklim değişikliğinin yalnızca çevresel değil, toplumsal ve ekonomik bir tehdit olduğunu belirterek, bu konuda acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı. Tarsus Belediyesi olarak, gençlerin bu alandaki duyarlılığını artırmaya yönelik projelere devam edeceklerini ifade eden Boltaç, "Yaşanabilir bir gelecek için biz de gönüllüyüz. Gençlerimizin bilinçlendirme çalışmalarına her daim destek olacağız" diye konuştu.


Program kapsamında Leonardo Di Caprio’nun iklim değişikliğini ele alan ’Tufandan Önce’ adlı belgesel filmi izlendi, çeşitli sunumlar yapıldı. Eğitim programı, katılımcılara fidan dağıtımı ile sona erdi.



Başkan Boltaç: "Yaşanabilir bir gelecek için biz de gönüllüyüz"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Cumhuriyet konulu kompozisyon yarışması ödülleri verildi DÜZCE(İHA) – Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyet 101 Yaşında” adlı program gerçekleştirildi. Cumhuriyet Konferans Salonu’nda Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri dahilinde düzenlenen programın moderatörlüğünü üstlenen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, “Cumhuriyetin Ruhu” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 101 yıl önce kurduğu Cumhuriyetin, ilelebet payidar kalmasını temenni eden İlhan Genç, Atatürk başta olmak üzere Milli Mücadeleye destek olan şehit ve gazilerimizi de rahmetle andı. Cumhuriyetin en önemli ilkesini, hakimiyetin kayıtsız şartsız millette olması ve tüm vatandaşların kanun önünde eşit olması şeklinde açıklayan Genç, Cumhuriyetin ruhunu yaşatmanın önemini vurguladı. “Cumhuriyet Tük inkılabının en önemli sonucu” Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Sibel Küçükkülahlı “Ekim 1923’te Neler Yaşandı?” başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Cumhuriyet ve demokrasinin birbirini tamamlayan kavramlar olduğunu belirten Küçükkülahlı, Cumhuriyet kavramının tarihi sürecinden bahsederek, Lozan Barış Antlaşması, saltanat ve hilafetin kaldırılması gibi önemli olaylar ışığında Cumhuriyet’in ilanına giden yolu özetledi. Cumhuriyeti Türk inkılabının en önemli sonucu olarak nitelendiren Küçükkülahlı, bu emanete sahip çıkılması gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı. “Dil toplumun bireye bağışladığı en büyük miras ve donanım” Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybüke Betül Doğan ise, “Cumhuriyet Döneminde Dil Politikaları” konulu konuşmasında, Türk dilinin tarihi önemine değindi. Milletin kültürel değerlerinin en başında gelen dilin, toplumun bireye bağışladığı en büyük miras ve donanım olduğunu dile getiren Doç. Dr. Aybüke Betül Doğan, Cumhuriyetin ilanından sonra dil ve kültür alanındaki modernleşme çalışmalarından bahsetti. Türkiyat Enstitüsü, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nun kuruluş süreçleri hakkında bilgiler aktaran Doç. Dr. Doğan, Harf İnkılabının milli bilinci yükseltmek amacıyla gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. “Yerde tohum, gökte yıldız, kalpte Cumhuriyet” Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyet” konulu kompozisyon yarışmasının ödül törenine geçildi. Yarışmada birincilik ödülünü Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencisi Feyzanur Biçici kazanırken, Eğitim Fakültesi öğrencileri İrem Baran ikinci, Hatice Hamzaçebi ise üçüncü olma başarısı gösterdi. Program, Feyzanur Biçici’nin birincilik ödülü kazanan “Yerde Tohum, Gökte Yıldız, Kalpte Cumhuriyet” başlıklı kompozisyonunu okumasıyla sona erdi.
Ankara TUSAŞ’a yönelik terör saldırısına ilişkin tezkere TBMM’de kabul edildi TBMM Genel Kurulunda kabul edilen TUSAŞ’a yönelik terör saldırısına ilişkin Meclis Başkanlığı tezkeresinde, "Hiçbir güç ülkemizin ve milletimizin birlik ve beraberliğini bozamayacaktır. Arkasında emperyalist güçlerin ve karanlık odakların olduğu terör saldırıları Ülkemizin huzur ve istikrar ortamına zarar veremeyecektir. Bu saldırının esas amacı milli savunma sanayimiz ve tam bağımsız Türkiye istikametindeki kararlı yürüyüşümüzdür" denildi. TBMM Genel Kurulunda, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un imzasını taşıyan tezkerede, "23 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi tesislerine yönelik terör saldırısı, ülkemizin barışına ve huzuruna kasteden alçakça bir girişimdir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar dileriz. Milletimizin başı sağ olsun. Hiçbir güç ülkemizin ve milletimizin birlik ve beraberliğini bozamayacaktır. Arkasında emperyalist güçlerin ve karanlık odakların olduğu terör saldırıları Ülkemizin huzur ve istikrar ortamına zarar veremeyecektir. Bu saldırının esas amacı milli savunma sanayimiz ve tam bağımsız Türkiye istikametindeki kararlı yürüyüşümüzdür" ifadelerine yer verildi. Saldırı sonrasında milletin gösterdiği metanet ve birlik duygusunun tarihten gelen millet olma bilincinin simgelediği çelikten iradenin her türlü terörist girişimi boşa çıkaracak güçte olduğu belirtilen tezkerede, şunlar kaydedildi: "Burada milli iradenin tecelligâhı, demokrasimizin merkezi Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak terör örgütlerine ve tüm destekçilerine karşı mücadele etme kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Ortak duruşumuzu ilan eden bu tezkerenin kabulünü ve bu kararın Resmi Gazete’de yayımlanması hususunu Genel Kurulun tasviplerine arz ederim."
Muğla 24. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali coşkuyla devam ediyor 24. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali, bu yıl da renkli ve heyecan verici görüntülere sahne oldu. Yaklaşık bin metre yükseklikten atlayıp havada paraşütünü açan Oğulcan Geldikaya, “Uçaktan ve yüksek yerlerden atlamayı seviyorum” dedi. Fethiye’de bu yıl 24’üncüsü düzenlenen Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali, 34 ülkeden yaklaşık 500 sporcunun katılımıyla tüm heyecanıyla sürüyor. Sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle organize edilen festivalde sporcular, akrobasi, tandem ve tridem yamaç paraşütü gibi çeşitli gösteriler gerçekleştirdi. Festivalde yaklaşık bin metre yükseklikten atlayıp havada paraşütünü açan Oğulcan Geldikaya’nın gösterisi nefesleri kesti. 10 yıldır yamaç paraşütü pilotu olduğunu belirten Oğulcan Geldikaya, yamaç paraşütünün doğru kurallara uyulduğu takdirde tehlikeli bir spor olmadığını vurgulayarak, “Burada yamaç paraşütü pilotuyum, aynı zamanda tandem pilotuyum. Ancak asıl branşım serbest paraşüt. Uçaktan ve yüksek yerlerden atlamayı seviyorum. Burada da çeşitli atlayışlar yapıyoruz. Yaklaşık 1000 metre civarından atladım. Tehlike var mı derseniz, bu gençlere tavsiye edebileceğim bir spor ama güvenliği sağladığınız sürece. Kurallara uyduğunuz sürece bir sıkıntı olmaz. Ama tabii ki bu tehlikeli bir spor, ‘hiçbir tehlikesi yok’ diyemeyiz” şeklinde konuştu.
Antalya Başkan Özçelik: "Tarıma her türlü desteği veriyoruz" Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, 3. Alanya Tropikal Meyve Festivali ile ilgili basın toplantısı yaptı. Tüm halkı festivale davet eden Başkan Özçelik, "Belediye olarak tarıma verilebilecek her türlü desteği veriyoruz" dedi. Alanya Belediyesi tarafından 1-2-3 Kasım tarihleri arasında bu yıl 3. kez gerçekleştirilecek Tropikal Meyve Festivali ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan, Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Başkan Danışmanı Abdurrahman Açıkalın ve Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Çapa, festival hakkında bilgilendirmede bulundu. Belediye Başkan Danışmanı Abdurrahman Açıkalın festivalle ilgili yaptığı açıklamada, “Biz, Alanya’yı hep birlikte yöneteceğiz demiştik. Tıpkı diğer organizasyonlarda olduğu gibi bu festivalde de bu sözümüzü uyguladık. 3 günlük bir organizasyonun ötesinde tarım üreticilerimizle birlikte çalıştığımız, geniş katılımlı bir festival düzenledik. Böylelikle zenginliğimiz, gücümüz daha da arttı. Bu seneki organizasyonumuz geçen seneden daha da anlam kazandı" dedi. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Çapa ise festivalin detaylarını ve bu yıl yapılacak yenilikleri aktardı. Çapa, “Bu yıl ilk kez festival kapsamında İstanbul basınında farklı mecralarda görev yapan 15 gazeteci misafirimizi Alanya’ya davet ettik. Tarım ekonomisi, gastronomi ve turizm unsurlarının yer aldığı bir program ile festivalden önce şehrimize gelerek şehrimizi ve festivalimizi yaşamalarını sağlayacağız. Festival alanı hem çocuklar hem de ailelerin doyasıya vakit geçirebilmeleri için dizayn ediliyor. Alandaki balon oyun parkları ve çocuk oyun etkinlik atölyeleri ile çocuklar doyasıya eğlenecek. Alanda müzik yapmalarına imkan tanıdığımız sokak müzisyenleri yer alacaklar ve konsept hazırlanan fotoğraf alanlarında müzik yapacaklar" ifadelerini kullandı. Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik tüm halkı festivale davet ederek, “Biz, geçmişte ne yapıldıysa bugün daha iyisini, yarın da bugünden daha iyisini yapacağız diye iddialı bir şekilde çalışmalara başlamıştık. Geçen yıldan çok farklı etkinliklerle Belediye Binası arkasında festivalimizi başlatıp, hayırlısıyla bitireceğiz. Alanya’mız doğal zenginlikleri yönünden oldukça şanslı, toprakları verimli bir yer. Mango, muz, avokado, ejder meyvesi, pitaya ve birçok tropikal meyve bu topraklarda yetişiyor. Alanya için çok özel, çok güzel bir ayrıcalıktır. Tabi bunların oluşumunda Alanya’mızın sahip olduğu iklim çok önemli. İklim değişiminin de bu meyvelerin Alanya’da yetiştirilmesine katkısı vardır. Bu meyvelerimizin 18-20 tanesi ticari kapasiteye ulaşmış olup, toplam 50’ye yakın tropikal meyvemiz var. Tropikal meyveler Alanya’daki çiftçilerimizin ekonomisine katkı sağlamaktadırlar. Belediye olarak tarıma verilebilecek her türlü desteği veriyoruz. Tropikal Meyve Festivali’nin Türkiye’de tanıtılabilmesi ve bunun bilgisini ülkemize yayabilmek için ulusal kanallarda ayrıca tanıtım yapıyoruz. Alanya’mızın tanıtımıyla turizmimizi geliştirebilmek ve herkesin tropikal lezzetleri tatması için tüm halkımızı festivalimize davet ediyorum” dedi.