SAĞLIK - 03 Eylül 2024 Salı 09:10

Mardin’de ilk laparoskopik parsiyel nefrektomi ameliyatı başarı ile tamamlandı

A
A
A
Mardin’de ilk laparoskopik parsiyel nefrektomi ameliyatı başarı ile tamamlandı

Mardin’de, ilk kez kapalı ameliyat yöntemi ile sağlam böbrek dokusunun korunarak sadece tümör dokusunun alındığı laparoskopik parsiyel nefrektomi ameliyatı yapıldı.


Şırnak’tan gelen 74 yaşındaki Halime Altürk, sol yan ağrısı şikâyeti ile Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanemize başvuruda bulundu. Altürk’e, yapılan tetkik ve görüntülemeler sonucunda sağ böbreğinde 4 santimlik tümör tespit edildi. Hastaya, sağ böbreğin sağlam dokusunu koruyup sadece kitlenin alınacağı ve bu işlemin kapalı laparoskopik yöntemle uygulanacağı anlatıldı.


Altürk’e, ameliyat hakkında bilgi verilip onayı alındı. Hasta, ameliyat olmayı kabul edince Üroloji Uzmanı Dr. Ferhat Çelikkaleli ve Mardin Artuklu Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Sağır tarafından gerçekleştirilen ilk laparoskopik parsiyel nefrektomi ameliyatı ile tedavi edildi. Başarıyla tamamlanan bu ameliyat, böbrek tümörlerinin tedavisinde minimal invaziv bir yöntem sunarak hastaların iyileşme sürecini hızlandırıyor, kanserli böbreğinin tamamının alınmasını önlüyor ve konforlu bir tedavi süreci sağlıyor.


Başaralı geçen operasyon hakkında konuşan Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Sağır, hastanın ilk önce yan ağrısı şikâyetiyle başvuruda bulunduğuunu söyledi. Yaptıkları tetkiklerde hastanın sağ böbreğinde tümör tespit ettiklerini belirten Sağır, "Daha sonra hastamıza ameliyatı anlatıp önerdik. Kapalı yöntemle ameliyat yapacağımızı da bildirdik. Kapalı yöntem ile yapılan bu ameliyat Mardin’de bir ilk oldu. Hastamız tüm riskleri kabul ederek Ameliyatı onayladı. Ameliyatı gayet başarılı geçti. Bölgeden çok fazla hasta başvuru yapmakta şu an, bundan sonra gelen tüm hastalarımıza bu yöntemle ameliyatlarını yapacağız” dedi.


Ameliyatın başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini aktaran Üroloji Uzmanı Dr. Ferhat Çelikkaleli ise, artan ultrason tomografi tetkiklerine bağlı olarak artık hastaların böbrek kitleleri erken aşamada tespit edilebilindiğini dile getirdi. Hastada 4 santimlik bir kitle bulunduğunu kaydeden Dr. Çelikkaleli, "Artan teknoloji cihazlarına bağlı olarak kapalı yöntem ile böbrek kanserlerine müdahale bayağı bir arttı. Bizim hastanemize ilk defa böbrek koruyucu tümör cerrahisi yapıldı. Buradaki amacımız böbreği korumak ve küçük bir keside bunu yaparak böbreği korumaktı. Hastamız da ameliyat sonrası ağrılarında azalma, yara yerinde küçülme ve erken taburcu etmek için iyi bir yöntem oldu” ifadelerini kullandı.


Dr. Çelikkaleli, “Burada bu ameliyatı gerçekleştirmemiz için önemli cihazlara ihtiyacımız vardı. Cihazların temini için idari ekibi, ameliyathane ekibine ve servis ekibine çok teşekkür ediyorum. Şu an ameliyatın ikinci günü, yarın taburcu etmeyi planlıyoruz. Çok nadir yapılan bir ameliyat. Mardin’de yapılmasının iyi bir yanı artık hastalar için konforlu bir ameliyat ve böbrek koruma olduğu için organ koruyucu bir cerrahi olarak ön planda olması iyi oldu. Mardin ve çevrelerin hepsi hastanemize başvuru yapabilirler. Bu ameliyat için yeterli derecede ekipmana ve güce sahibiz” diye konuştu.


Ameliyata katkısı olanlara teşekkür eden Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Enes Çelik de, “Üroloji Kliniğimizin değerli hocaları Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Sağır ve Uzm. Dr. Ferhat Çelikkaleli sayesinde bölgemize yapılan yeni ve yüksek teknoloji gerektiren ameliyatlarla artık hastalarımızın başka illere sevk oranı azalacaktır. Mardin’de daha konforlu şekilde tedavi olacaklardır. Bu hizmette katkıları olan İl Sağlık Müdürümüz Uzm. Saffet Yavuz’a ve Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salim Bilici hocamıza bu vesileyle teşekkür ediyoruz” dedi.



Mardin’de ilk laparoskopik parsiyel nefrektomi ameliyatı başarı ile tamamlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hava kirliliği alarm veriyor Hava kirliliği oranının hem yaz hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğu Iğdır’da hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Hava kirliliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Iğdır’da kış ayı ile birlikte artan hava kirliliği yeniden alarm veriyor. Iğdır’da hava kirliliğinde coğrafi konum, rüzgâr erozyonu, Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca Iğdır’da ölümlerin başında yine kirli hava yer alıyor. Iğdırlı vatandaşlar şehir genelinde doğal gazın yaygınlaştırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da hava kirliliğine neden olan kişilere para cezası, yeri geldiğinde hapis cezası verilmesini istiyor. Iğdır’da alınan verilere göre ölçülen parametrelerden PM10 (Partikül madde) değerlerinin hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünyada meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişkiye işaret eden bilim adamları araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Iğdır’da esnaf olan Ekrem Eray şehirde zehirli bir hava soluduklarını belirterek, “Iğdır’da hava kirliliği sorununu biz Iğdırlılar hepimiz yaşıyoruz. Zaten son yıllarda da hastalıklar özellikle kanser çok arttı. Sobalarda çıkan kömür dumanlarına bir çözüm bulunmalı ki bu sorun bitsin.” dedi. Şehirdeki sis bulutları dron ile görüntülendi .