POLİTİKA - 21 Nisan 2012 Cumartesi 14:24

BAKAN BAYRAKTAR MARDİN`DE TARİHİ MEKANLARI GEZDİ

A
A
A
BAKAN BAYRAKTAR MARDİN`DE TARİHİ MEKANLARI GEZDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Mardin`de tarihi ve kültürel mekanları ziyaret etti.
2 gündür Mardin`de temaslarını sürdüren Bakan Bayraktar, ilk olarak 800 yıllık tarihi Kasımiye Medresesi`ni gezdi. Medrese hakkında Kültür ve Turizm İl Müdürü Davut Beliktay`dan bilgi alan Bayraktar, medrese avlusundaki çeşmeden su içti. İslam Alimi Ebu-l İz El Cezeri`nin adını alarak bir kısmı müzeye çevrilen medresedeki El Cezeri`nin otomatlarının kopyasını ve o dönemden kalan tıbbı aletleri yakından inceleyen Bakan Bayraktar, daha sonra medresenin terasına çıkarak bir süre Mezopotamya Ovası`nı izledi.
Terasta eşi Emine Bayraktar ile birlikte "Bu güzel anı ölümsüzleştirelim" diyerek hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Erdoğan, medresedeki bir eğitim odasını da gezdi. Burada Davut Beliktay`dan bilgi alan Bayraktar, "Medresesinin ihtişamı karşısında etkilenmemek elde değil. Önemli olan beton binalar yerine bu şekilde 100 yıllar boyunca ayakta kalabilen binalar inşa etmek. Bizim ecdadımız bunu yapmış işte" dedi.
Medreseden sonra Şeyh Çabuk Camii`ni ziyaret eden Bakan Bayraktar, burada Hz. Muhammed`in postacısı Abdullah bin Enes el Cüheyni`nin mezarını ziyaret ederek, Fatiha okuyup şükür namazı kaldı. Camiden sonra aynı cadde üzerinde bulunan bin 700 yıllık Kırklar Kilisesi`ni ziyaret eden Bakan Bayraktar, kilisenin başpapazı Gabriyel Akyüz tarafından kapıda karşılandı. Papaz eşliğinde kiliseyi gezen Bayraktar, daha sonra ayin yapılan bölmede ayin sıralarına oturarak bir süre dinlendi. Bakan Bayraktar`ın
sorularını da cevaplayan Akyüz, "Süryaniler aynı zamanda sizin de peygamberiniz olan Hz. Muhammed`e ilk eğitimi verenlerdir. Rahip Bahira bunlardan biridir. Bizler Müslümanlarla amca çocuklarıyız zaten" diye konuştu.
Kilisede Süryanice dilinde yazılan incili de inceleyen Bakan Bayraktar, Papaz Akyüz`ün kendisine hediye ettiği kitabı aldıktan sonra, "Süryanilere ilgim daha önce vardı zaten. Hatta Süryaniler hakkında yüzde 5 olan bilgimi sizden aldığım kitapları okuyarak ve buradan aldığım bilgilerle yüzde 30`a çıkarmak istiyorum. Süryaniler de bu toprakların zenginliğidir. Onlar da bizim kardeşlerimizdir" dedi.
Mardin Arkeolojik Müzesi`ni de gezen Bakan Bayraktar, burada sergilenen dünyanın ilk tabusu ve dünyanın ilk oyuncak arabasını gezip, Kültür Turizm İl Müdürü Davut Beliktay`dan bilgi aldı. Dünyanın her döneminde taşınmazların önemli bir yer tuttuğunu belirten Bayraktar, "Müzemiz sergilenen eserler açısından zengin bir önem taşıyor. Burada dünyanın ilk tabusunun sergilenmesi Mezopotamya kültürlerinin de kadim oluşunun göstergesi" şeklinde konuştu.
Bakan Bayraktar, beraberindeki heyetle birlikte öğle yemeği için gezisine ara verdi. Antik Dara Kenti`ni de ziyaret edecek olan Bakan Bayraktar, gece ise onuruna verilecek sıra gecesine katılacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Kış öncesi uzmanından uyarı: "Kombiler kesinlikle kapatılmamalı" Bolu’da kış öncesi doğal gaz zehirlenmelerine karşı uyarı yapan kombi bakım ustası, "Doğal gaz zehirlenmeleri, atık gaz zehirlenmeleri; bunlar bakımda çok önemli. Can ve mal güvenliği açısından bacaların kontrol edilmesi, baca iç ve dış cidarlarının kontrol edilmesi gerekiyor" dedi. Bolu’da hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte vatandaşlar ısınma ihtiyacını karşılamak için kombilerini kullanmaya başladı. Kombilerini aylardır kullanmayan vatandaşlar ise her ihtimale karşı kombi bakımlarını yaptırmaya başladı. Kombilerin kapatılmaması gerektiğini vurgulayan kombi bakım ustası Erol Ergün, "Kombileri kışın kesinlikle kapatılmasını önermiyoruz. Cihazlarda donmadan kaynaklı hasarlar oluşuyor. Evi su basması söz konusu olabilir" uyarısında bulundu. "Yılda bir sefer kombi bakımı şart" Yıllık kombi bakımının önemine dikkat çeken kombi bakım ustası Erol Ergün, "Yetkili insanlar tarafından yılda bir sefer fabrikalarımızda genelde zaten şu şekilde barkodları etiketleri var. Yetkili insanlar tarafından yılda bir sefer muhakkak periyodik kombi bakımı, tesisat temizliği ve doğal gaz kaçak ya da yakıcı cihazların kontrol edilmesini öneriyoruz. Ortalama 600, 700 lira aralığında bakımlar yapılabilir. Yani bin 200, bin 300 lira civarlarında petek temizliği kombi bakımı yapılır" ifadelerini kullandı. "Kombilerin kışın kesinlikle kapatılmasını önermiyoruz" Kış aylarında kombi kapatılmasından dolayı meydana gelecek sorunlara değinen Erol Ergün, "Türkiye’nin en soğuk illerinden bir tanesi Bolu ili için bahsedersek, kışın şu aralar yumuşak ama sert kar yağdığında sert ayaza çekebiliyor. Eksi 8, 10, 15 dereceleri bazen çok rahat görebiliyoruz. Dış balkonlara bırakılan kombileri kışın kesinlikle kapatılmasını önermiyoruz. Çünkü kapatıldığı zaman cihazlarımız hiçbir şekilde donmaya karşı, yani içinde bulunduğu suya karşı kesinlikle kendini koruyamıyor. Cihazlarda donmadan kaynaklı hasarlar oluşuyor. Evin içine su kaçırma, su basmalar söz konusu oluyor. Cihazları ekonomi açısından da hani cihazın ömrü açısından da kapatılmasını önermeyiz" diye konuştu. "Soğuk insanı öldürmez ama o menfezi kapatırsak insanları zehirleyebilir" Kombiden meydana gelen doğal gaz zehirlenmelerine değinen usta Ergün, "Doğal gaz zehirlenmeli, atık gaz zehirlenmeleri. Bunlar bakımda çok önemli. Can ve mal güvenliği açısından bacaların kontrol edilmesi, baca iç ve dış cidarlarının kontrol edilmesi gerekiyor. Haliyle bacanın çıktığı yerden iki metre uzakta bir menfezimiz olacak. İnsanlarımız biraz soğuk geliyor diye. Bunları kapatıyor. Bunları Kapatmayalım. On beş santim milimetresi çapında menfezlerden doğal gaz kendini atmosfere doğru atar. Kesinlikle menfezleri kapatmayalım. Oradaki soğuk insanı öldürmez ama o menfezi kapatırsak insanları zehirleyebilir, boğabilir” dedi.