SAĞLIK - 14 Haziran 2024 Cuma 12:51

Uzmanından kurbanda beslenme önerisi: "Sadece et ile beslenmeyin"

A
A
A
Uzmanından kurbanda beslenme önerisi: "Sadece et ile beslenmeyin"

Manisa İl Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Burcu Bayraktar Yücefaydalı Kurban Bayramı’nda beslenmenin önemine dikkat çekerek sadece et ile beslenmenin sağlıklı bir yöntem olmadığına ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.


Kurban Bayramında sadece et üzerine kurulan yanlış beslenme sonucu birçok vatandaş yaşadıkları rahatsızlar sonucu hastanelere müracaat ederken Manisa İL Sağlık Müdürlüğü Diyetisyeni Burcu Bayraktar Yücefaydalı bayramda sadece et üzerine kurulu bir beslenmenin yanlış olduğunu belirterek dengeli beslenmenin gerektiğini söyledi.


Kurban Bayramı sofralarında et yemeğinin en çok tüketilen yemek olduğuna dikkat çeken Yücefaydalı, "Bununla birlikte Kurban Bayramı’nda da; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmelidir. Bu özel günlerde tek çeşit besinlere ağırlık vermek yerine öğünlerde beş besin grubundan besinlerin tüketilmesi sağlıklı ve dengeli seçimler için gereklidir. Bu besin grupları; ’Süt ve süt ürünleri’ grubu, ’Et-yumurta-kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem)’ grubu, ’Sebzeler’ grubu, ’Meyveler’ grubu ile ’Ekmek ve tahıllar (makarna, pirinç)’ grubudur." dedi.



Dikkat edilmesi gerekenler


Bayramda kurban kesme telaşı ile kahvaltı öğününün genelde atlandığına vurgu yapan Yücefaydalı açıklamasını şöyle tamamladı: "Bayram sabahı kurban kesme telaşı olanlar kahvaltı öğününü atlayabilmektedir. Mümkün olduğunca kahvaltı yapılmalıdır. Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilebilmektedir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaşatır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti 24 saat uygun bekleme şartlarında dinlendirdikten sonra tüketmelidir. Etler, C ve E grubu vitaminleri ile kalsiyumdan fakirdir. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/meyve/taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini demirin emilimini arttırır. Etin hazırlanmasında; haşlama, ızgara, fırında pişirme gibi yöntemler kullanılmalı, kızartmadan mümkün oldukça kaçınılmalıdır. Et ilave edilen yemeklere yağ eklenmemelidir. Izgara yapımında; etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme olmayacak şekilde ayarlanması kanser yapıcı maddelerin oluşumunu önler. Bayram sofralarımızı süsleyen Kurban Bayramının geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine ilave tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme sağlıklı bir yöntem olarak yapılabilir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20’dir. Genel olarak sakatat tüketimi de Kurban Bayramı’nda artmaktadır. Kolesterol yüksekliği olanlar ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Yetişkin bireyler imkânlar dâhilinde günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Etlerin yanında bulgur/esmer pirinç; ayran/yoğurt/cacık tüketilmesi tercih edilmelidir. Günde 8 su bardağı su içiniz şeklindeki öneri bazı bireyler için yetersiz, bazıları için ise fazla olabilir. Bununla birlikte iyi bir hedef olarak düşünülmelidir. Günlük su ihtiyacı: 35 mL x vücut ağırlığı (kg) şeklinde hesaplanabilir. Kilo kontrolünü sağlamak ve Kurban Bayramı boyunca zorlanan sindirim sistemimizi rahatlatmak amacıyla günde en az 30 dakikalık yürüyüşler mutlaka düzenli olarak yapılmalıdır."


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Trendyol Süper Lig: Antalyaspor: 2 - Adana Demirspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 5. haftasında Antalyaspor, konuk ettiği Adana Demirspor’u son dakikalarda bulduğu golle 2-1 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 49. dakikada sağ kanattan Maestro’nun ceza alanı içerisine verdiği pasa hareketlenen Ali Yavuz’un şutunda top direğe çarparak auta gitti. 50. dakikada Sam Larsson’un ceza alanı yayı dışından sert vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-0 62. dakikada Yusuf Sarı’nın pasında ceza alanı dışında buluşan Bünyamin’in vuruşu kaleci Kenan Piric’in kucağında kaldı. 65. dakikada sol kanattan Bünyamin Balat’ın penaltı noktası üzerinde çıkardığı topa vuran Yusuf Barasi’nin şutu az farkla auta gitti. 84. dakikada Adana Demirspor’un ceza sahası dışından kazandığı serbest vuruşta topun başına Salih Kavrazlı geçti. Bu oyuncunun barajın üstünden şutunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-1 90+8. dakikada Mert Yılmaz’ın sağ kanattan ortasına yükselen Samudio’nun kafa vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 2-1 Hakemler: Yasin Kol, Volkan Ahmet Narinç, Anıl Usta Antalyaspor: Kenan Piric, Mert Yılmaz, Veysel Sarı, Thalisson, Emrecan Uzunhan (Erdoğan Yeşilyurt dk. 11), Kaluzinski (Soner Dikmen dk. 66), Erdal Rakip (Burak İğrenç dk. 77), Townsend (Gaich dk. 66), Larsson (Safuri dk. 66), Djenepo, Samudio Yedekler: Abdullah, Bahadır Öztürk, Gerxhaliu, Emre Uzun, Van De Streek Teknik Direktör: Alex de Souza Adana Demirspor: Vedat Karakuş, Manev, Semih Güler, Gravillon, Abdulsamet Burak, Maestro, Yusuf Sarı (Fougeu dk. 90) Alioui (Salih Kavrazlı dk. 65), Bünyamin Balat (Aksel Aktaş dk. 90), Ali Yavuz Kol (Ozan dk. 77), Yusuf Barasi (Tayfun Aydoğan dk. 65) Yedekler: Deniz, İzzet Çelik, Burhan Ersoy, Shehu, Kair Teknik Direktör: Michael Valkanis Goller: Larsson (dk. 50), Samudio (90+8) (Antalyaspor), Salih Kavrazlı (dk. 84) (Adana Demirspor) Sarı kartlar: Kaluzinski (Antalyaspor), Manev, Aksel Aktaş (Adana Demirspor)
Adana Trendyol 1. Lig: Adanaspor : 1 - Ankara Keçiörengücü: 1 Trendyol 1. Lig’in 5. haftasında Adanaspor, evinde karşılaştığı Ankara Keçiörengücü’yle 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar 6. dakikada Feyzi’nin pasında topla buluşan Turgay, ceza sahası dışından şutunu çekti. Meşin yuvarlak az farkla yandan auta çıktı. 17. dakikada sağ kanattan ceza sahasına giren Dembele’nin şutunda top az farkla yandan dışarı gitti. 54. dakikada sol kanatta topla buluşan Dembele pasını Traore’ye gönderdi. Traore, Hızır’ın müdahalesi ile ceza sahası içinde yerde kaldı. Hakem beyaz noktayı gösterdi. 56. dakikada kullanılan penaltı atışında topun başına geçen Eduart Rroca, vuruşunda meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 0-1 69. dakikada sol kanattan gelişen atakta Ciss topu ceza yayı ortasında bulunan Dabo’ya aktardı. Dabo’nun sert şutunda top az farkla auta çıktı. 71. dakikada ceza sahası içerisinde kaleci Jankat’la karşı karşıya kalan Camara’nın şutunda Jankat topu uzaklaştırdı. 81. dakikada sağ kanattan Dabo ceza sahası içine girdi ve pasını aktardı. Savunmadan seken topu önünde bulan Doğukan’ın şutunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. Hakemler: Mustafa Kürşad Filiz, Kemal Elmas, Kadir Akıllı Adanaspor: Jankat Yılmaz, Feyzi Yıldırım (Harun Alpsoy dk. 60), Donkor, Fatih Kurucuk, Hıdır Aytekin, Fofana, Dabo, Turgay Gemicibaşı, Diakite (Ferhat Katipoğlu dk. 60), Ciss (Metehan Mollaoğlu dk. 90), Metehan Altunbaş (Doğukan Emeksiz dk. 72) Teknik Direktör: Francois Ciccolini Yedekler: Muhammet Emin Çelik, Uğur Demirok, Yepie Yepie, Cem Güzelbay, Alp Efe Kılınç, Emir Can Aksu Ankara Keçiörengücü: Metin Uçar, Uğur Kaan Yıldız, Caulker, Mert Kula, Ali Dere, Erkam Develi, Togui (Halil Can Ayan dk. 67), Traore (Orhan Nahırcı dk. 88), Rroca (Oğuzhan Ayaydın dk. 77), Camara (Süleyman Luş dk. 88), Dembele (Diouf dk. 88) Yedekler: Mehmet Erdoğan, Görkem Bitin, Arda Şengül, Recep Taşbakır, Yılmaz Basravi Teknik Direktör: Ersan Parlatan Goller: Eduart Rroca (dk. 55 pen.) (Ankara Keçiörengücü), Doğukan Emeksiz (dk. 81) (Adanaspor) Sarı kartlar: Uğur Demirok (Adanaspor), Orhan Nahırcı (Ankara Keçiörengücü)