SAĞLIK - 03 Nisan 2023 Pazartesi 15:40

Manisa’da 70 bin kişiye yapılan kanser taramasında 199 kişiye erken teşhis konuldu

A
A
A
Manisa’da 70 bin kişiye yapılan kanser taramasında 199 kişiye erken teşhis konuldu

Manisa’da 2022 yılında yaklaşık 70 bin kişiye yapılan ücretsiz kanser taraması sonucunda 199 kişiye erken teşhis konularak, tedavilerine başlandığı açıklandı.

Manisa’da 2022 yılında yaklaşık 70 bin kişiye yapılan ücretsiz kanser taraması sonucunda 199 kişiye erken teşhis konularak, tedavilerine başlandığı açıklandı.


Manisa il Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’nda il genelindeki kanser taramaları hakkında açıklamalarda bulundu. 2022 yılında Manisa ili genelinde yaklaşık 70 bin kanser taraması yapıldığını söyleyen Karaca, bu testlerde toplam 3 bin 638 kişinin sağlık kuruluşuna sevk edildiğini ve taramalar sayesinde 199 kişinin erken teşhis edildiğini söyledi. Günümüzde kanserin tedavisinde en önemli farkı erken teşhisin ortaya koyduğunu ifade eden İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, "Müdürlüğümüz, 2022 yılında 24 bin 629 meme, 35 bin 798 kalın bağırsak, 9 bin 283 rahim ağzı kanseri taraması olmak üzere toplam 69 bin 710 tarama yaptı. Taramalarda tanı konulan hastaların tedavisine başlandı" dedi.


Henüz kanser taraması yaptırmamış veya düzenli yaptırmayan vatandaşlarımız için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) bulunduğu ilçeleri vurgulayan Karaca, açıklamasına şöyle devam etti:


"İlçelerimizdeki nüfus yoğunluğu ve ilçelerin konumu dikkate alarak planlanan 5 ilçe sağlık müdürlüğümüzdeki KETEM birimlerinde ileri teknolojiye sahip dijital mamografi cihazları bulunuyor. Bu birimlerde bahsi geçen bu kanser türlerinin taramaları konusunda ücretsiz hizmet veriliyor. İlimizde bu kanser tarama merkezleri Yunusemre, Şehzadeler, Turgutlu, Akhisar ve Salihli ilçe sağlık müdürlükleri bünyesindedir. Diğer ilçelerimizden gelen vatandaşlarımız da bu merkezlerde rahatlıkla hizmet alabiliyor."


Erol Karaca, toplumda vakaların erken tespit edilebilmesi için 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taramasının 2 yılda bir, 30-65 yaş arası kadınlarda serviks kanseri taramasının 5 yılda bir, 50-70 yaş arası erkek ve kadınlarda 2 yılda bir GGT testiyle ve 10 yılda bir kolonoskopi ile kanser taraması yapılmasının gerekliliğini vurguladı.


Günümüzde kanserin yüzde 30 ila 50’si önlenebilir olduğunu ve bilinçli bir toplumda bu oranların daha da yükseleceğini belirten Müdür Erol Karaca, "Tüm kanser vakalarının sadece yüzde 5-10’u genetik kusurlardandır. Geri kalan yüzde 90-95’i ise çevreye ve yaşam biçimine bağlıdır. Kanserden ölümlerin yaklaşık üçte biri; başlıca beş davranış ve beslenme ile ilgili risk faktörlerinden kaynaklanmaktadır. Bunlar fazla kilolu ya da şişman (obez) olma, meyve ve sebzeyi az tüketme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı gibi. Tütün kullanımı kanser için en önemli risk faktörüdür ve kanser ölümlerinin yaklaşık yüzde 22’sinden sorumludur" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar: "Ulaşımda çağ atlatmaya devam ediyoruz" Trafik sorunlarına yenilikçi bir çözüm sunarak ‘Akıllı Kavşak Uygulamasını’ hayata geçiren Kocasinan Belediyesi, bu sayede Kayseri’nin trafik akışını önemli ölçüde hızlandırdı. Çalışmanın Kayseri’nin şehir estetiğine katkıda bulunduğunu ve araç trafiğinin daha düzenli ve hızlı bir şekilde akmasına katkı sağladığını vurgulayan Başkan Çolakbayrakdar, uygulamayı yaygınlaştırmaya devam edeceklerini söyledi. ’Yol medeniyettir’ anlayışıyla hizmet atağını sürdürdüklerini ifade eden Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, her alanda olduğu gibi ulaşımda da Kocasinan’a çağ atlatmaya devam ettiklerini belirtti. Daha konforlu bir Kayseri için titiz ve özenli bir şekilde çalıştıklarına değinen Başkan Çolakbayrakdar; "Kocasinan’da daha geniş ve güvenli bir ulaşım ağı için gerekeni yapıyoruz. Fen İşleri Müdürlüğümüz, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kanal üzerine veya önemli noktalara yapılan yeni kavşaklar, bölgenin gelişimine büyük katkı sağlarken, sürücüler ve yayalar için daha konforlu bir ulaşım imkanı sunuyor. Akıllı kavşaklar sadece trafik levhalarının yer aldığı modern bir düzenleme ile Kayseri’nin trafiğini daha akıcı hale getiriyor. Bu uygulamanın yaygınlaştırılarak, bölgedeki trafik yoğunluğunun azalmasını ve ulaşımda yaşanan sıkıntıların giderilmesini hedefliyoruz. Bütün gayretimiz, vatandaşlarımıza daha rahat ve konforlu bir Kayseri sunmak içindir. Yapılan çalışmaların şehrimize ve ilçemize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. Başkan Çolakbayrakdar sözlerini; “Daha konforlu Kayseri ve daha güzel yarınlar için durmadan, yorulmak bilmeden çalışmaya, üretmeye ve yenilikler getirmeye devam edeceğiz” diyerek noktaladı.
Yozgat Yozgat esnafından güvercinlere şefkat eli Yozgat’ta kış mevsiminin etkisini göstermesiyle birlikte yem ve su bulmakta güçlük çeken güvercinler için esnaf ve vatandaşlar seferber oldu. Yozgat’ın tarihi Un Pazarı bölgesinde yaşayan yüzlerce güvercin, esnafın ve çevre halkının desteğiyle hayatta kalıyor. Çarşı esnafı, sabah iş yerlerini açmadan önce çarşı alanına toplanan güvercinlere buğday atarak besliyor. Alan ortasına yerleştirilen leğenlere su dolduran esnaf, güvercinlerin içme suyu ihtiyaçlarını karşılıyor. Sorgun’un Babalı köyünden gelen 80 yaşındaki Muttalip Demir de günlük sularını yenileyerek katkıda bulunuyor. Güvercinler için su taşıyan Demir, esnafın koyduğu leğenlerdeki kirli veya azalmış suyu gün boyu yenileyerek kuşların ihtiyaçlarını karşılıyor. Demir “Su veriyorum, yem veriyorum. Kuşları çok seviyorum” diyerek, kuşlara olan sevgisini vurguluyor. Köylerden çarşıya gelen vatandaşlar da beraberlerinde getirdikleri buğdayı, güvercinlerin beslenmesi için çarşıya bırakıyor. Un Pazarı bölgesindeki binaların çatılarında yuvalanan güvercinler, bu dayanışma sayesinde kışın zorlu şartlarında hayatta kalmayı başarıyor. hasat sonrası kuşlar için buğday ayardı Yozgat’ın Bayatören köyünde çiftçilik yapan Hasan Şahiner de, hasat sonrasında kuşlar için buğday ayırdığını söyleyerek, “Böyle köyden geldikçe getiriyorum ve hayvanları beslemeye çalışıyoruz" dedi. "Her gün böyle bir şenlik oluyor" Unpazar’ında esnaf olan Erdoğan Özbilge, esnaf olarak yaz kış güvercinlere yem bıraktıklarını, özellikle kış aylarında yem bulmakta zorlanıp, telef olmamaları için yem bırakma işlemini düzenli yaptıklarını vurguladı. Özbilge, “Buradaki kuşları sahiplendik. İnsanlarımız yemlerini veriyor, sularını tazeliyor. Her gün böyle bir şenlik oluyor. Vatandaşlar, gençlerimiz, çocuklar hepsi gelip eğlence yapar gibi kuşlarla oynuyor, vakit geçiriyorlar, güzel bir stres atıyorlar. Daha iyi bir şey olması lazım, belediyemizin de buralara bir yemlik, suluk gibi bir şeyler yaparsa, daha güzel olur diye düşünüyorum” diye konuştu.
Antalya Miran: ‘Refah payı konformist bir beklenti değil’ Memur Sen Antalya İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, Kamu görevlilerine ve emeklilerine Ocak ayında yüzde 15 oranında refah payı verilmesini beklediklerini söyledi. Memur-Sen’in 7. Dönem Toplu Sözleşme’de bulunan refah payı talebinin enflasyonist ortamda konformist bir beklenti değil, alım gücünü koruyacak güçlü bir enstrüman olduğunu belirten Memur Sen Antalya İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, Kamu görevlilerine ve emeklilerine Ocak ayında yüzde 15 oranında refah payı verilmesini beklediklerini söyledi. Miran, toplu sözleşme teklifleri olan yüzde 15’lik ek zammın Ocak ayında uygulanması gerektiğini belirterek “Türkiye’nin Orta Vadeli Programında (OVP) 2025 yılı için yüzde 17,5 olan enflasyon beklentisinin gerçekçi olmadığı, ücretlerin yüzde 13, giderlerin ise yeniden değerleme oranı olan yüzde 43,93 artacağı gerçeğinden hareketle; az önce ifade ettiğimiz 22 puanlık kayıplarımız telafi edilmeli, memur maaşlarına 2025 yılı için toplu sözleşme teklifimiz olan yüzde 15 oranında ek zam Ocak ayında uygulanmalıdır” dedi. “Gelir vergisi yüzde 15’e sabitlenmeli” Ekonomik dengelerin sarsıldığı, gelir dağılımında adaletin beklenen seviyeye ulaşmadığı, kur ve yukarı yönlü fiyat etiketlerinin sürekli değiştiği bir süreçte olduklarına işaret eden Miran, Kira fiyatlarının maaşları süpürdüğü, en yüksek enflasyonun pazar-market sepetinde hissedildiği, zorunlu giderlerin gelirleri karşılamadığı bir gerçeklik içerisinde sabit gelirlilerin geçimini sürdürmeye çalıştığını belirtti. Miran sözlerini şöyle sürdürdü: “Memur-Sen olarak; 2024 yılına ilişkin 3’er aylık maaş artışı teklif etmiş, 2024 ve 2025 yılı için yüzde 10 Refah Payı istemiştik. Çünkü biliyoruz ki; enflasyonist ortamda; ‘geçim mücadelesi verenler için uzun bir zaman’ olan 6 ay ya da 1 yıllık aralıklarla artış yapmak, kayıplara göz yummaktır. 2023 Ağustos ayında Kamu İşverenin yüzde 33 olarak öngördüğü 2024 yılı enflasyonu yukarı yönlü güncellendi ve bugün yüzde 47,09 olarak gerçekleşti. Kamu görevlilerine 2024 yılı için yapılan yüzde 25 maaş artışı 2024’te; birinci 6 ayda Mart ayından, ikinci 6 ayda ise Ekim ayından itibaren enflasyona yenik düştü. Refah payı talebimiz dışında gelir vergisinin yüzde 15’e sabitlendiği adil bir vergi sistemi tesis edilerek, çalışanlar yüksek vergi yükünden kurtarılmasını da talep ediyoruz”
Aydın Fermuar Sistemi ile acil müdahaleye hızlı erişim sağlanacak Fermuar Sistemi İle Yaşama Yol Ver sloganı ile başlatılan iletişim kampanyası çalışmaları kapsamında, İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul ve Aydın İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan ile bir araya geldi. Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle 2024-2027 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı kapsamında ’Fermuar Sistemi’ uygulamasının yaygınlaştırılması için önemli bir adım atıldı. Ambulansların karayollarında en hızlı şekilde intikalini sağlayarak, kaza sonrası müdahale sürelerini kısaltmak ve acil sağlık hizmetlerine erişimi hızlandırmak amacı ile hayata geçirilen fermuar sistemi sayesinde araçlar yolda birbirlerine yaklaşarak ambulansların daha kolay geçiş yapmasına imkan tanıyacağı belirtildi. Bu sistemle ambulanslar hedeflerine daha hızlı ulaşarak, yaralılar ve acil hastalar zamanında tedavi edilecek ve hayatta kalma oranları yüzde 40 oranında artacağı kaydedildi. Aydın ilinde de ’Fermuar Sistemi İle Yaşama Yol Ver’ sloganı ile başlatılan iletişim kampanyası kapsamında, İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul ve Aydın İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan ile bir araya geldi. Sağlık Hizmetleri Başkan ve Başkan Yardımcıları ile Birim Uzmanının da katıldığı toplantıda, Fermuar Sistemi’nin ilde uygulanması ve yaygınlaştırılması için iş birliği yapılmasına yönelik görüş alışverişinin yapılırken, sistemin tanıtımına dair yapılacak çalışmalar değerlendirildi. Ambulansların ve acil sağlık hizmetlerinin daha hızlı ve etkin bir şekilde sağlanabilmesi amacıyla başlatılan projeye toplumun her kesiminin desteğinin büyük önem taşıdığını belirten Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, "Sürücülerin bu sisteme uyması, kazaların ardından müdahalede hayati farklar oluşturacak ve trafik güvenliği konusunda ciddi bir iyileşme sağlayacaktır. Fermuar Sistemi ile ambulansların zamanında hedefine ulaşması, yaralıların ve acil hastaların hayatta kalma ihtimalini artıracak. Bu sayede toplumumuzun güvenliği ve sağlığı için önemli bir adım atılmış olacak” diyerek kampanyanın önemini vurguladı.