ÇEVRE - 28 Kasım 2024 Perşembe 12:25

Manisa’da 45 yıldır üstü kapalı olan Tabak Deresi temizleniyor

A
A
A
Manisa’da 45 yıldır üstü kapalı olan Tabak Deresi temizleniyor

MASKİ Genel Müdürlüğü, Şehzadeler ilçesi Bayındırlık Mahallesinden başlayıp, Manisa merkezden Gediz’e ulaşan Tabak Deresi’nin kapalı kesitinde yürüttüğü temizlik çalışmasında sona yaklaştı. 45 yıldır temizlemeyen dere yatağında 24 saat esaslı olarak çalışan MASKİ, taşkın riski oluşturan bir sorunu daha ortadan kaldıracak.


Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, dere yataklarında temizlik çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Bu kapsamda, Şehzadeler ilçesine bağlı Bayındırlık Mahallesinden başlayıp, Gediz’e kadar ulaşan Tabak Deresi’nde başlatılan temizlik çalışmasında sona gelindi. MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı da Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Necip Kurtarıcı ile birlikte çalışmaları yerinde inceledi.



Sağlıklı su akışı sağlanacak


Manisa Tren Garı’nın karşısındaki refüjde kazı yapılarak açılan derede çalışmaya uygun iş makinesi ile dere yatağını tamamen dolduran malzeme dışarı taşınmaya başlandı. Hayata geçirilen çalışma ile dere yatağında artık sağlıklı su akışı sağlanacak.



24 saat esaslı çalışma


Manisa merkezde taşkın riskini ortadan kaldırmak için büyük öneme sahip olan çalışma 24 saat esaslı olarak yürütülüyor. 45 yıldır temizlenmeyen dere yatağında yapılacak kapak sistemi ile önümüzdeki yıllarda derenin temizliği daha kolay bir şekilde yapılacak.



“Manisa için çok gerekliydi”


MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı da temizlik çalışmasının yoğun bir şekilde devam ettiği Tabak Deresi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Postacı, “Yaklaşık 45 yıldır açılmamış ve ağzına kadar dolu bir şekilde akmaya çalışan bir dereyi, Tabak Deresi’ni açmış bulunmaktayız. MASKİ olarak uzun süredir devam ettirdiğimiz dere temizliklerine Bayındırlık Mahallesinden başlayıp, Gediz’e kadar giden Tabak Deresi üzerinde devam ediyoruz. Gerçekten çok kötü bir durumdaydı. Aşağıda görmüş olduğunuz geçidin hemen hemen tamamı doluydu. İçeride küçük bir iş makinemiz çalışmaya devam ediyor. Bu hafta sonuna kadar bu çalışmayı bitirmiş olacağız. Bu çok gerekli olan bir çalışmaydı. Çünkü merkezin yükünü çeken bir yerdi. İçerisi kum ve çakılların sürüklenerek gelmiş olduğu atıklarla dolu yapıdaydı. Bu çalışmanın ardından açık alan artık kapatılmayacak. Bir kapak sistemiyle üzerini kapatacağız. Sonra belirli yıllarda temizliği daha rahat ve daha kolay olacak. Yaklaşık 10 gündür buradayız. Zor bir çalışmaydı. Ama Manisa için çok gerekliydi” ifadelerini kullandı.



Manisa’da 45 yıldır üstü kapalı olan Tabak Deresi temizleniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ’İklim Portalı’ hizmete açıldı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kurulan ve Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarının yer alacağı ilk çevrim içi platform olan İklim Portalı hizmete açıldı. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve ’Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde İklim Portalı platformu kuruldu. Türkiye’nin iklim hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlaması amaçlanan portal ile karar alıcılar ve bireyler için iklim değişikliği konusunda doğru ve güncel bilgiler sunulması hedeflendi. “Afetler; ulaşım, enerji, sanayi altyapılarımızı ciddi anlamında olumsuz şekilde etkiliyor” Programda bir açılış konuşması gerçekleştiren İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak, iklim değişikliğinin Türkiye ve dünya gündeminin en üst sıralarında yer alan küresel bir kriz haline geldiğini belirterek, "Hem dünyada hem ülkemizde iklim değişikliğine bağlı olarak sıklık ve şiddeti gitgide artan afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Afetler; ulaşım, enerji, sanayi altyapılarımızı ciddi anlamında olumsuz şekilde etkiliyor ve çevresel, ekonomik ve sosyal maliyetler getiriyor. Bu anlamda iklim krizi öncelik halinde. Aslında sadece afetlerle sınırlı olmayan tehdit ve risklerle karşı karşıyayız. Küresel tedarik zincirlerinin bozulması, üretim alanının daralması, su krizi, gıda krizi ve hatta iklim göçlerine varan çok sayıda risk ve tehditle karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu. “İklim platformunu ülkemiz için önemli bir araç olarak planladık ve geliştirdik” Hem ülkelerin hem yerel yönetimlerin hem de sektörlerin iklim kriziyle mücadeleyi planlama araçlarını ön saflarında tutmak zorunda olduğunu kaydeden Solak, “Planlama araçları, politika, strateji ve eylem planları açısından doğru, güncel ve erişilebilir veri oldukça kritik öneme sahip. Biz de bu iklim platformunu ülkemiz için önemli bir araç olarak planladık ve geliştirdik. Türkiye’deki iklim değişikliğiyle ilgili kamunun, akademinin, sivil toplum kuruluşlarının üretmiş olduğu verilerin, bu platform üzerinden doğrulanmış bilimsel ve güncel şekilde paylaşımını hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.