SAĞLIK - 28 Aralık 2023 Perşembe 15:02

Havalar soğudu, çocuklarda üst solunum enfeksiyonları zirve yaptı

A
A
A
Havalar soğudu, çocuklarda üst solunum enfeksiyonları zirve yaptı

Manisa Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Hekimi Belma Yaşar, havaların soğumasıyla birlikte hastanelere en sık başvuru nedeni olan akut üst solunum yolu enfeksiyonlarında önemli bir artış olduğunu belirterek, enfeksiyonlardan korunmak için özellikle el hijyenine çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.


Kış aylarında çocuklarda artış gösteren enfeksiyon hastalıklarında dikkat edilmesi gerekenler hakkında Manisa Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Hekimi Belma Yaşar bilgilendirmelerde bulundu. Yaşar, "Akut Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (ÜSYE); burun, boğaz, sinüsler ve solunum yollarını etkileyen ve genellikle viral bakteriyel patojenlerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Havaların soğumasıyla birlikte, hastanelere en sık başvuru nedeni olan akut üst solunum yolu enfeksiyonlarında önemli bir artış oldu. ÜSYE solunum yolu ile bulaştıkları için çocuklar özellikle kapalı ortamlarda, okullarda, kreşlerde enfeksiyonlara daha açık hale geliyorlar. Çocukların kreşe-okula ilk başladığı yıllarda bu enfeksiyonların sıklığı çok daha fazla olmaktadır. Şu an için ülkemiz genelinde sıklıkla Rhinovirüs, Respiratuar Sinsityal Virus (RSV), koronavirüs enfeksiyonları görülmektedir. Mevsimsel grip vakalarını da yavaş yavaş görmeye başladık. ÜSYE belirtileri genellikle öksürük, ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı olarak görülmektedir. Bu belirtiler etkene maruz kaldıktan sonraki 3-5 gün içinde ortaya çıkıyor, yaklaşık 7-10 gün kadar sürebiliyor. Kişinin bağışıklık sistemine bağlı olarak 3 haftaya kadar da uzayabiliyor. Enfeksiyonlardan korunmak için özellikle el hijyenine yani su ve sabunla el temizliği sağlamak çok önemlidir. Viral enfeksiyonlar büyük oranda vücudun kendi bağışıklık sistemiyle kendiliğinden iyileşiyor. Bolca istirahat etmek, yeterli miktarda sıvı almak, bol su içmek ve sebze meyve ağırlıklı beslenme ile bu süreci hızlandırabiliriz. Çocuklarda öksürük, ateş ,burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler olması halinde çocuk enfeksiyon hastalıkları ve çocuk hastalıkları polikliniklerine başvurabilirler" dedi.



Havalar soğudu, çocuklarda üst solunum enfeksiyonları zirve yaptı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sami Uğurlu: “3 puan almak istiyorduk” Corendon Alanyaspor Teknik Direktörü Sami Uğurlu, Beşiktaş maçına 3 puan almak için çıktıklarını ama zorlu bir deplasmanda alınan 1 puanın da değerli olduğunu söyledi. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Corendon Alanyaspor, deplasmanda Beşiktaş ile 1-1 berabere kaldı. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Corendon Alanyaspor Teknik Direktörü Sami Uğurlu, “Gollerle başladı maç. Oyunu biraz daha yaydığımızda maçın bize döneceğini düşünüyorduk ama 2 dakika sonra gol yedik ve maç yeniden başladı. Ön bölgede yüksek toplarda çok güçlü olmayan 3’lüyle oynadıkları için Mert Günok’un vurduğu uzun topları alarak geçiş yapmayı planladık. Ama bunu maçın tamamında yapabilmek efor istiyor. Bu oyunu tutmamızı sağladı. Buradan alınan 1 puan her zaman değerli. Mücadeleden çok memnunum. Savunmada da doğru işler yaptık” ifadelerini kullandı. Transfere ihtiyacı olduklarını da dile getiren Uğurlu, “Çünkü bizim oyunumuz çok enerji istiyor. Sahanın tamamında adam adama oynamak kolay değil. Oyun riskli ama seviyoruz. Kasımpaşa’da da oynadım bu oyunu, burada da devam ediyorum. Bu oyunda birebir mücadelenizi veriyorsunuz. Hiçbir deplasmana beraberlik için çıkmıyoruz. Üçüncü bölge geçişlerinde zamana ve transfer ihtiyacımız var. 1. ve 2. bölgede yaptıklarımızı 3. bölgede de devam ettirebilseydik çok farklı Alanyaspor izleyebilirdik. 3 puan almak ve serinin devam etmesini istiyorduk. Buradan çok çabuk kurtulup, yukarılara çıkmak istiyorduk. İyi oyunumuzu daha yukarı taşıyabilirsek sıralamada istediğimiz yeri alabileceğimi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Antalya Sele teslim olan Manavgat havadan görüntülendi Antalya’nın doğusunda Manavgat ve Serik’te verilen turuncu alarmın ardından öğleden sonra başlayan sağanak su baskınlarına olurken, evlerinde mahsur kalan vatandaşlar Büyükşehir ekipleri ve AFAD tarafından botlar ve iş makinalarıyla kurtarıldı. Saat 17.00 itibariyle 112 Acil Çağrı Merkezine gelen ihbarlar neticesinde Manavgat’ın Sarılar, Hatipler, Milli Egemenlik, Side, Kavaklı, Ilıca, Mimar Sinan, Aydın Evler, Yayla, Kasaplar, Aşağı Pazarcı, Şelale, Örnek, Yukarı Hisar, Emek, Ulukapı, Sorgun, Yukarı Pazarcı, Çeltikci, Aşağıışıklar, Salkım Evler, Sanayi, Karaöz mahallelerinde yaşanan olumsuzluklara AFAD ve Büyükşehir ekipleri müdahale etti. Yağış sebebiyle tüm birimlerin harekete geçtiği Antalya’da AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesi, jandarma, emniyet müdürlüğü, karayolları, ASAT Genel Müdürlüğü, büyükşehir belediyesi itfaiye biririmi, il sağlık müdürlüğü olmak üzere toplamda 709 araç, 154 iş makinası, 15 bot, bin 883 personel, 151 motopomp ve 63 dalgıç pompa ile bölgede görev yapıyor. Yağışlar dolayısı ile 3 vatandaşın yaralı olarak tahliye edildiği, 2 tanesinin ise tedavisinin ardından taburcu edildiği bildirildi,aşağında kırık olan bir vatandaşın tedavisinin devam ettiği bildirildi. Sağanak yağmur ve su baskınlarıyla ilgili şu ana kadar 419 ihbarın geldiği bölgede ihbarların 411’inin Manavgat ilçesinden geldiği öğrenildi. 357 su baskını olayının yaşandığı Manavgat ilçesinde 32 evde mahsur kalma ve 32 araçta mahsur kalma olayına müdahale edildi. Side Kemer Mahallesi’nde evde mahsur kalan vatandaşlar Antalya Büyükşehir belediyesi ekipleri tarafından itafaiye merdiveniyle bulundukları yerden alındı, bazı vatandaşlar ise botlarla kurtarıldı. İlçe genelindeki su baskını ise havadar dronla görüntülendi.