SAĞLIK - 29 Kasım 2021 Pazartesi 12:13

Manisa ilk kez kullanılan yöntem bir hastayı sağlığına kavuşturdu

A
A
A
Manisa ilk kez kullanılan yöntem bir hastayı sağlığına kavuşturdu

Manisa’da bayılma şikayetiyle Manisa Şehir Hastanesine başvuran 90 yaşındaki bir hastada hayati tehlikesi bulunan kalp rahatsızlığı tespit edilirken yaşlı adam ilk kez uygulanan yöntemle sağlığına kavuşturuldu.

Manisa’da bayılma şikayetiyle Manisa Şehir Hastanesine başvuran 90 yaşındaki bir hastada hayati tehlikesi bulunan kalp rahatsızlığı tespit edilirken yaşlı adam ilk kez uygulanan yöntemle sağlığına kavuşturuldu.


Manisa’da yaşayan 90 yaşındaki Cemali Eşer, bayılma şikayetiyle başka bir hastanede tedavi altına alındı. EKG’sinde hayati tehlikesi bulunan ritim bozukluğu tespit edilen Eşer’e geçici pil takılması sonrası kalıcı pil takılmak üzere Manisa Şehir Hastanesine sevk edildi. Kalbindeki ritim bozukluğunun devam ettiği belirlenen Eşer üzerinde yapılan tetkiklerinde doğuştan kalbe giden sağ üst toplardamarın olmadığı ve sol üst toplardamarında da anormallik olduğu görüldü. Eşer’in 90 yaşında olması nedeniyle Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Ramazan Gündüz tarafından özel bir tekniğe başvuruldu. Yapılan ameliyat sonrası kalp pili takılan Cemali Eşer yeniden sağlığına kavuştu.


Yapılan operasyon hakkında bilgi veren Kardiyoloji Hekimi Uzm. Dr. Ramazan Gündüz, "Bayılma şikayeti ile dış merkeze başvuran hastanın çekilen EKG’sinde ’AV Tam Blok’ hayatı tehdit eden ciddi bir ritim bozukluğu saptandı. Hastaya dış merkezde kalıcı pil takılamamasından dolayı geçici pil takılarak, hastanemize sevk edilmiştir. Kalıcı pil takılması için Manisa Şehir Hastanesine sevk edilen hastanın yapılan tetkiklerinde ciddi ritim bozukluğunun devam ettiği saptandı. Yapılan tetkiklerinde doğuştan kalbe giden sağ üst toplardamarın olmadığı ve sol üst toplardamarında da anormallik olduğu görüldü. Bu hastalarda tedavi şekli genellikle göğüs kafesi açılarak pil takılmasıdır fakat hastamız 90 yaşında olduğundan ameliyatı çok yüksek riskliydi. Bu sebeple hastaya Manisa da ilk defa Manisa Şehir Hastanesi’nde yapılan 30 dakika süren özel bir teknikle kalıcı kalp pili takıldı. Hastanın sol üst bölgeden 3 santimetrelik bir kesiyle işlem uygulandı ve hasta şifa ila taburcu edildi" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Hayırseverlerin eseri olacak Mustafakemalpaşa Yalıntaş Mahallesi’nde temeli 2 yıl önce atılan cami, hayırseverlerin yardımlarıyla gün yüzüne çıkmaya başladı. Kaba inşaatının tamamlanma aşamasına gelinen camide, hayırseverlerin desteğiyle süren çalışmalar kubbe yapımında yoğunlaştı. Yeni Mahalle Cami Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Nevzat Şahin, eğitim sınıfları, gençlik merkezi ve konferans salonunu da bünyesinde barındıracak caminin, gönüllülerin yardımlarıyla birlikte 2 yıl içinde ibadete açılmasının planladığını söyledi. Bin 500 kişinin aynı anda ibaret edebileceği caminin tüm sosyal alanlarıyla birlikte kullanıma açıldığında Mustafakemalpaşa’nın simge yapılarından birisi olacağını belirten Şahin; “Bu muhteşem eseri inşallah hayırsever iş insanlarımızın destekleri ile en kısa sürede tamamlamayı arzu ediyoruz. Yalıntaş Yeni Cami’nin, çift minareli ve dış revaklarıyla birlikte 890 metrekare alan üzerine inşa edildi. Medeniyetimizin en büyük mimarı olan Mimar Sinan’ın mimari örnekliği baz alınarak projelendirilen yeni camimiz dört ayak üzerine inşa edilecek. Kaba inşaatının yüzde 85’i bitti. Tamamen halkımızın destekleriyle şu ana kadar 16 milyon lira kullanıldı. Maliyet olarak 20 milyon TL’ye ve 2 yıla daha ihtiyacımız olacak. Toplam kapalı alanı 2 bin 200 metrekare olan cami, dış revaklarıyla birlikte 890 metrekarelik ibadet, 300 metrekarelik mahfil alana, 23 metre yüksekliğinde ana gövdeye ve 40 metrelik çifte şerefeli minareye sahip olacak. Yeni camide 4-6 yaş eğitim sınıfları, gençlik merkezi, konferans salonu, bahçe düzenlemesi, şadırvan ve lavabolar da bahçe müştemilatı içinde yer alacak. 2027 yılının sonuna doğru camimizi, tüm alanlarıyla birlikte hizmete açmış olacağız” şeklide konuştu. Hayırseverlerin desteği ile Yalıntaş’a güzel bir eser kazandırıldığını vurgulayan Şahin, “İnşaatın tamamlanmasının ardından Yalıntaş sadece bir cami değil, son derece nitelikli bir mimari yapıya kavuşacak. Bu muhteşem eseri inşallah hayırsever iş insanlarımızın destekleri ile en kısa sürede tamamlamayı arzu ediyoruz. Burası donanımlı bir külliye hüviyetinde olacak. Temel aşamasından camimizin bu noktaya gelmesine kadar tüm aşamalarında çok önemli destekler oldu. Tüm bağışlar için hayırseverlerimize tekrar teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Bursa Sporcular 4 mevsim boyunca kayak yarışlarına simülasyonla hazırlanıyor Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün Uludağ’da bulunan simülasyon merkezi, kar yağışının olmadığı dönemlerde kayak sporcularına 4 mevsim boyunca yarışlara hazırlanma fırsatı sağlıyor. Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezlerinden biri olan Uludağ’da, istenilen düzeyde kar yağmaması kayak turizmini olumsuz etkiledi. Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Ormanspor Kulübü, simülasyonla verilen kayak eğitimiyle 7-18 yaş arasındaki çocuklara eğitim veriliyor. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün Uludağ Kayak Merkezi’nde bulunan tesisinde, sadece kış aylarında değil 4 mevsim boyunca eğitim gören sporcular yarışmalara hazırlanıyor. Kulübün kuruluş amacının Bursa ve çevre illere sporcu yetiştirmek olduğunu söyleyen Bursa Orman Bölge Müdür Yardımcısı ve Ormanspor Kulübü Başkanı Ali Yapmış, "1986 yılında Ormanspor Kulübü adı altında kurulan kulübümüz o günden itibaren faaliyetlerine devam ediyor. Kuruluş amacımız Bursa ve çevre illerde kayak sporcusu yetiştirmek. Kayak yapmak isteyen çocuklara temel eğitim veriyoruz. Spora devam etmek isteyenlere destek vererek antrenörlerle birlikte devam ediyoruz. Buradaki teknik personelimiz Orman Bölge Müdürlüğünün personeli. 2021 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na proje sunduk ve destek gördü. Bu proje çerçevesinde kayak ve snowboard simülatörü kullanmaya başladık. Amacımız kayak sporunu geliştirmek, çocuklarımızı temel eğitim vermek. Öğrenmek isteyen gençlerimizi buraya bekliyoruz. Şehit ve gazi çocuklarını zaman zaman buraya getirip kayak eğitimi veriyoruz. Bizim 3 kategoride 8 sporcumuz var" dedi. 4 yaşından beri bu sporu yaptığını belirten kulüp antrenörü Onur Can Buğday, "Kayak bir kış sporu. Bu zamana kadar sadece kış aylarında eğitim veriyorduk. Geldiğimiz aşamada da kayak sporunu teknolojiyle buluşturup kayak simülatörü kullanmaya başladık. Eğitimlerimizi bütün sene devam ettirerek 4 mevsime yaymayı planladık. 7-18 yaş arası öğrencilerimiz var. Emek ve özveri isteyen bir spor. Dışarıdan görüldüğünde basit kalabilen bir spor ancak arka planında bütün seneye yayılan bir eğitim gerektiriyor. İstekli olan çocuklarımızı milli sporculuk aşamasına taşıyoruz. Biz çocuklara Alp disiplini branşında simülasyon eğitimi veriyoruz. Kayak simülasyonun içerisinde dünyadaki çeşitli pistler var. Öğrencinin seviyesine göre, temel eğitimden profesyonel seviyeye kadar eğitim veriyoruz. Kayak simülatörümüz bu anlamda Bursa’daki kulüpler arasında da tek olma özelliğini taşıyor. Öğrencilerimizi mevsim ve kar şartlarına bağlı kalmaksızın kondisyonlarını bütün sene boyunca en üst seviyede tutabiliyoruz" şeklinde konuştu.