EKONOMİ - 22 Ekim 2024 Salı 12:29

Sadıkoğlu: “6 şiddetinde depremler yaşarken mücbir sebep sona ermemeli”

A
A
A
Sadıkoğlu: “6 şiddetinde depremler yaşarken mücbir sebep sona ermemeli”

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Fahri Kayahan bölgesinde bulunan konteynerlerde faaliyet yürüten firmaları ziyaret etti.


Mücbir sebep sürenin bitmesine 1 ay kaldığını belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “6 Şubat felaketinin ekonomik ve sosyal etkilerini atlatmaya çalışırken 6 şiddetine ulaşan depremler yaşamaya devam ediyoruz. Biriken vergi ve prim borçlarını ödeyecek gücü olmayan depremzede esnaf, tüccar ve sanayicimizin sesine kulak verilsin. 30 Kasım’da sona erecek Mücbir Sebep süresi iş yerleri ve konutlar teslim edilinceye kadar uzatılsın” dedi.


21 metrekare konteynerlerde ayakta kalma mücadelesi veren firmaların yetkilileriyle sohbet eden Başkan Sadıkoğlu, sorunları dinleyerek talepleri aldı.


“Depremzede esnaf tüccar ve sanayicimizin sesine kulak verilirsin"


Depremin üzerinden 20 ay geçmesine rağmen depremzede esnaf, tüccar ve sanayicinin biriken vergi ve prim borçlarını ödeyecek gücü olmadığını belirten Başkan Sadıkoğlu, “Şehrimizin muhtelif yerlerinde bulunan konteynerlerde ticaretlerini var etme mücadelesi veren firmalarımızı ziyaret etmeye devam ediyoruz. Küçük ve orta ölçekli firmalarımızın içinde bulundukları durum bizleri üzüyor. Malatya’da hala artçı depremler devam ediyor. Daha geçtiğimiz hafta 6 şiddetinde bir deprem yaşadık. 6 Şubat’ta yaşadığımız asrın felaketinin etkilerini atlatamadan, şiddetli depremlere maruz kalmaya devam ediyoruz. Böylesi bir ortamda mücbir sebep süresinin bitmesine 1 ay kaldı. Süre uzatımı olmaz ise hiçbir firmamız biriken borcunu ödeyebilecek durumda değil. Yoğun ve ısrarcı taleplerimize rağmen mücbir sebep süresinin sadece üç ay uzatılmasını doğru bulmuyoruz. Depremzede işletmelerin tamamı vergisini veren, ülkesini seven esnafımız, tüccarımız ve sanayicimiz. Biz vergimizi ödemeyelim demiyoruz, ödeyebilecek bir durumumuz yok diyoruz. İş yerim ne zaman teslim edilir diye düşünerek şehri terk etmeyen cengâverce mücadele eden esnaflarımızın bir anda biriken vergi yüküyle karşı karşıya kalmasını istemiyoruz. Buradan Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanlarımıza sesleniyorum. Mücbir sebep uygulanan 4 il olan Malatya, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ın ülkemizin vergi gelirindeki payı sadece yüzde 1,1. Ya vergi affıyla biriken tüm borçları silerek temiz bir sayfa açmak lazım, ya da Van depremi örneğinde olduğu gibi mücbir sebep süresini uzatmak lazım. İki aylık üç aylık uzatmalar istemiyoruz. Yaraya pansuman niteliğinde değil, yaranın tedavisi için uzun bir süre tanınması gerekli. İş yerleri ve konutlar tamamlanıp teslim olmadan, muhasebecilerimiz sağlıklı çalışma ortamına kavuşmadan vergi alınmak istenmesini anlayamıyoruz. Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri adına mücbir sebep süresinin kısa süreli değil uzun süre uzatılmasını talep ediyorum” diye konuştu.



Sadıkoğlu: “6 şiddetinde depremler yaşarken mücbir sebep sona ermemeli”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Sevgilisinin sır ölümünden sorumlu tutulan sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis Kocaeli’de 25 yaşındaki Sibel Kayman’ın tabanca ile vurularak hayatını kaybetmesine ilişkin yargılanan erkek arkadaşı Mikail K., "Kıskançlık sebebiyle kız arkadaşım kendini vurdu. Ben öldürmedim, olay sonrasında sevdiğim kadın yaşasın diye çaba verdim. Sevdiğim kadına son kez sarılamadım. Tahliye olup Sibel’in kabrine gitmek istiyorum" dedi. Sanık, "kadına karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Erenler Mahallesi’ndeki bir binada 4 Aralık 2023’de meydana gelen olayda, Sibel Kayman (25) ile erkek arkadaşı Mikail K. (28) arasında kıskançlık sebebiyle tartışma çıkmıştı. Çıkan tartışmada genç kadın, erkek arkadaşının ruhsatsız tabancasından çıkan kurşunla hayatını kaybetmişti. Olayın ardından gözaltına alınan Mikail K., tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Genç kızın cenazesi ise o daha 52 günlükken cinayete kurban giden babasının yanına defnedilmişti. "Sevdiğim kadına son kez sarılamadım" Olayla ilgili açılan davanın duruşması Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam etti. Duruşmaya tutuklu sanık Mikail K., Sibel Kayman’ı büyüten ailesi ve taraf avukatları katıldı. Sanık önceki savunmalarını tekrar ederek, Sibel’in kıskançlık sebebiyle kendini vurduğunu iddia etti. Sanık, "11 ay önce ne ifade verdiysem aynı şeyi anlatıyorum, farklı bir şey yok. Olay günü alkollüydüm ancak ifadem aynıdır. Suçlamayı kabul etmiyorum, Sibel’i ben vurmadım. Olay sonrasında sevdiğim kadın yaşasın diye çaba verdim. Sevdiğim kadına son kez sarılamadım. Tahliyemi talep ediyorum. Tahliye olup Sibel’in kabrine gitmek istiyorum" dedi. "Maktulün vücudundaki mermi giriş ve çıkışan bakıldığında Sibel’in kendisini vurması mümkün değildir" Sibel Kayman’ın aile avukatı Hüseyin Acurman, sanığın olay günü çok fazla alkollü olduğunu, olayı kendisinin gerçekleştirdiğini dile getirerek "Maktulün vücudundaki mermi giriş ve çıkışan bakıldığında Sibel’in kendisini vurması mümkün değildir" şeklinde konuştu. Sanık avukatı Mahmut Cengiz Sarıbay ise "Sanığın tek kurşunla hem kendini yaralanıp hem de sevgilisini öldürmesi mümkün değildir" diyerek suçlamayı kabul etmedi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis Mahkeme heyeti, sanığa "kadına karşı kasten öldürme suçundan" ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Ayrıca sanık, ruhsatsız silah bulundurmaktan da ceza aldı.
Adana Öldürülen Samet’in yakını: “Gençlerimiz mahallede penguen gibi yürüyor” Adana’da teyzesinin evinin önünde silahlı saldırıya uğrayarak öldürülen Samet Aslan’ın yakını, “18-19 yaşındaki gençlerimiz sürekli yaralanıyor. Mahallede hepsi penguen gibi yürüyorlar” dedi. Olay, gece saatlerinde Yüreğir ilçesine bağlı Başak Mahallesi Çukurova Caddesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Samet Aslan (19) teyzesini ziyarete geldi. Bu sırada evin aşağısında bulunan Aslan, 1 senedir husumetli olduğu A.D. tarafından tabanca ile vuruldu. Aslan, karın, sırt ve baldır bölgesinden isabet alırken çevredekilerin ihbarı üzerine Yüreğir Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Aslan, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. A.D. ise Cinayet Büro Amirliği ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Samet Aslan’ın cenazesi otopsi için kaldırıldığı Adana Adli Tıp Kurumu Morgu’ndan yakınları tarafından alınarak Kürkçüler Mezarlığı’nda toprağa verildi. “Tavuk öldürür gibi insanları öldürüyorlar” Bu sırada gazetecilere konuşan Samet Aslan’ın yakını Mahmut Yüksel, mahallede gençlerin sürekli yaralandığını öne sürerek, “Bölgemizde sürekli olaylar oluyor. 18-19 yaşındaki gençlerimiz sürekli yaralanıyor. Kollarından, bacaklarından gençlerimiz yaralanıyor. Mahallede hepsi penguen gibi yürüyorlar. Maalesef uzun yıllardır bunu gündeme getirmek istiyoruz. Bu bölgelere bir el atılsın. Gençlerimiz pırıl pırıl. 19 yaşındaki yeğenimiz silahla vurularak öldürüldü. Özellikle gençlerimiz uyuşturucuya başlıyorlar ve hap attıkları zaman kendilerini kahraman sanıyorlar. Tavuk öldürür gibi insanları öldürüyorlar. Gençlerimiz genç yaşta uyuşturucuya başlıyorlar ve ne yaptıklarını bilmiyorlar. Gözleri görmüyor” diye konuştu.
İstanbul Sultangazi’de kadınlardan farkındalık yürüyüşü Sultangazi Belediyesi, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen program renkli görüntülere sahne oldu. Futbol sahasında bu kez kadınlar kıyasıya mücadelede etti. Sultangazi Belediyesi, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında İlçe Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile “Erken tanı hayat kurtarır” sloganıyla rengarenk bir etkinlik düzenledi. Mimar Sinan Şehir Ormanı’nda düzenlenen etkinliğe Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun’un eşi Tuba Dursun, Belediye Başkan Yardımcısı Nurcan Öztürkmen, İlçe Sağlık Müdürü Mihriban Aksoy, kadın meclis üyeleri, kadın muhtarlar ile Sultangazili kadınlar katıldı. Yürüyüş ile başlayan etkinlik futbol sahasına taşındı. Pembe formalarını giyen kadınlar takımlarının birinci olması için kıyasıya yarıştı. Ortaya renkli görüntüler çıktı. En önemli şey sağlık Meme kanserinin dünyada en yaygın kanser türleri arasında olduğuna dikkat çeken Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun; “Toplumumuzun temel taşı olan kadınlarımızın bu konuda çok dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizmek için İlçe Sağlık Müdürlüğümüz ile beraber güzel bir farkındalık etkinliği düzenledik. Kadınlarımız bizler için çok kıymetli. Dokundukları her şeyi güzelleştiren kadınlarımızın sağlığı her şeyden kıymetli. Bu yüzden lütfen doktor kontrollerinizi aksatmayın ve düzenli aralıklarla muayene olmayı ihmal etmeyin. Unutmayalım, erken teşhis hayat kurtarır” diye konuştu.