EĞİTİM - 14 Ağustos 2024 Çarşamba 13:19

Malatya’da başarılı kursiyerlere sertifika verildi

A
A
A
Malatya’da başarılı kursiyerlere sertifika verildi

Malatya’da sürü yönetimi kursunu başarı ile tamamlayan 25 çoban sertifikalarını aldı.


Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından nitelikli çoban yetiştirmek amacıyla düzenlenen sürü yönetimi kursunu başarıyla tamamlayan 25 kursiyere sertifikaları verildi.


Malatya Tarım İl Müdürü Osman Akar, Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın’ın katıldığı Birliği binasında gerçekleştirilen sertifika töreninde konuşan Başkan Akın kadın girişimcilerinin kursa yoğun ilgi gösterdiğini kaydetti.


Sürü Yönetimi Eğitimi kapsamında yetiştiricilerin bilgilendirildiğini ve saha çalışmalarının gerçekleştirildiğini de aktaran Akın, kursu başarı ile tamamlayan 25 kursiyere sertifikalarının verildiğini söyledi.


Bugüne kadar 3 bin 500 üreticiye, yetiştirici ve girişimciye kırkım, parazit mücadele ve çobanlık eğitimi verdiklerini de belirten, Başkan Akın “İŞKUR’un TYP anlamında çobanlarında desteklenmesiyle ilgili sosyal güvencesinin sağlanması konusu görüşüldü. Malatya’mızda, pilot iller ve birçok iller Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çobanlara ve kadın yetiştiricilerimize pozitif ayrımcılık yapılmasını istedik. Güzel bir çalışma var, bu konuda müjde verilecek. Biz çalışma ve desteklerin artarak devam etmesini istiyoruz” dedi.


Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar ise yaptığı konuşmada, “Atadan, babadan kalma bilgilerle yetiştiriciliğe devam ediyoruz ama bizim artık birim alandan ve hayvandan daha fazla verim almamızın zamanını geldi. Artık bir dekardan 200-300 kilogram ürün ya da büyükbaş hayvandan iki yılda bir yavru, 5-10 kilogram süt alma zamanı değil. Artık 30-40 kilogram süt, yılda bir yavru almamız gerekiyor. Bunu da ancak bilinçli ve eğitimli bir şekilde yaparız. Atadan, babadan kalma bilgiler çok değerlidir ama bunu yeni bilgi ve tekniklerle donatmalıyız. Çünkü tarımsal üretim alanlarımız daralıyor, nüfusumuz ve gıdaya olan ihtiyaç gittikçe artıyor. O yüzden de daha fazla üretmemiz, birim alan ve hayvandan daha fazla verim almak zorunluluğumuz var” ifadelerini kullandı.



Malatya’da başarılı kursiyerlere sertifika verildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Nilüfer’de ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek desteği Nilüfer Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve üniversite öğrencilerine, her gün ücretsiz sıcak yemek hizmeti sunarak destek oluyor. Hacı Remziye Bakgör Aşevi’nde verilen yemek hizmetinin yanı sıra, her gün iki öğün sıcak yemek de ihtiyaç sahibi 300 aileye ulaştırılıyor. Nilüfer Belediyesi, bünyesinde faaliyet gösteren Hacı Remziye Bakgör Aşevi’nde yapılan yemeklerle, ekonomik zorluklar yaşayan vatandaşlar ve üniversite öğrencilerine destek oluyor. Üçevler Mahallesi’nde hizmet veren aşevinde, ihtiyaç sahibi vatandaşların yanı sıra üniversite öğrencileri de ücretsiz olarak yemek yiyebiliyor. Ayrıca, aşevinde hazırlanan yemekler düzenli olarak her gün yaklaşık 300 haneye de ulaştırılıyor. Üniversite öğrencileri de yararlanıyor Uzman diyetisyenlerin gözetiminde her gün 6 çeşit yemeğin hazırlandığı aşevinde, tüm yemekler hijyenik şartlarda pişiriliyor ve düzenli tadım kontrolleri yapılıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlar ve üniversite öğrencileri, her gün15.00-18.00 saatleri arasında aşevinde hazırlanan 3 çeşit yemek hizmetinden yararlanabiliyor. Aşevi hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, başvurularını Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne yapabiliyor. Başvurusu onaylanan vatandaşlar aşevinde her gün yemek yiyebiliyor. Üniversite öğrencileri ise öğrenci kimlik kartlarını ibraz ederek bu hizmetten faydalanabiliyor. Gündeki iki öğün sıcak yemek evlere ulaştırılıyor Aşevinde hazırlanan sıcak yemekler, her gün iki öğün halinde belirlenen ihtiyaç sahibi hanelere de ulaşıyor. Öğle ve akşam olmak üzere günde iki öğün sıcak yemek, Nilüfer Belediyesi görevlileri tarafından ailelere ulaştırılıyor. Ekipler her gün toplam 700 öğün yemeği, kentin dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerinin evlerine bırakıyor.
Samsun Dışı güzel içi keder kedi ırkı: Scottish SAMSUN (İHA) – Türkiye’de de birçok kişi tarafından sahiplenilen, Hollanda’da sahiplenmesi yasaklanan doğuştan eklem rahatsızlıkları olan "Scottish" ırkı kedilerin bakımı ve tedavisi oldukça zorlu bir süreç gerektiriyor. Hollanda hükümeti, genetik manipülasyon sonucu sağlık sorunları yaşayan Scottish ırkı kedi için dikkat çeken bir düzenleme yaptı. Scottish fold kedilerinin sahiplenilmesi yasaklandı. Scottishler, karakteristik kırık kulakları nedeniyle eklem ve kıkırdak sorunlarıyla karşı karşıya kaldığından bu durum, kedilerin hayat kalitesini düşürürken sahiplerini de olumsuz etkiliyor. Özellikle kediyle arasında bağ kuran çocuklar, kedilerin acı çekerek ölmesinden duyduğu üzüntüyü uzun süre atlatamıyor. Türkiye’de de birçok kişi tarafından sahiplenilen Scottish ırkı kediler, benzer sağlık sorunlarını yaşıyor. “Bu ırklar genetik hasta" Çocukları için kedi sahiplenen ailelerin Scottish ırkını almaması gerektiğini ifade eden ve yıllardır Scottish besleyen Teoman Özkalaycı, “Bu kedilerin doğuştan eklem problemleri mevcut. Bu hastalık kedilerde ya çok şiddetli ya da orta şiddetli geçiyor. Bu kedilerin üremesine izin verilmemesi gerekiyor. Sahiplenmeyenler de Scottish ırkını almasınlar. Bu ırklar genetik hasta. Ben yıllardır Scottish ırkı kedi bakıyorum. Türkiye’de ise insanlar genelde bu kedileri çocukları için sahipleniyorlar. Bu kedilerin ölüm oranı yüksek olduğundan çocuklar, mutlu olacakken travma yaşıyorlar. Benim sahiplendiğim Scottish kedisi tansiyon hastası. Aynı zamanda kalp problemleri de var. Her gün birçok ilaç kullanmak zorunda kalıyor” dedi. “Scottish ırkı kedilerin sahiplenilmesini önermiyorum” Günün büyük bir kısmını kedinin bakımlarıyla geçirdiğini dile getiren Özkalaycı, “Bakımı zor ve maliyeti yüksek bu kedilerin üretilip, sahiplenilmemesi gerektiğini düşünüyorum. 2 ayda bir rutin aşıları oluyor. 2 ayda bir iç-dış parazit aşıları var. Her yıl kuduz ve diğer aşıları var. Eklem ağrılarını azaltan destek tedavi için kullanılan ilaçları da var. Bu tedaviler oldukça maliyetli. Ayrıca veteriner muayene ücretleri de oldukça pahalı. Bence bu hayvanları sahiplenmek aileleri hem psikolojik hem de maddi yönden olumsuz etkiliyor. Birçok ülkede de yasaklanan Scottish ırkı kedilerin sahiplenilmesini önermiyorum” diye konuştu. İskoçya türü Scottish ırkı kedilerin, kulaklarının kırılmasına neden olan genetik mutasyon nedeniyle eklem ve kıkırdak sorunları yaşamaya çok yatkın olduğu, kedilerin genetik bozukluğunun onların gereksiz yere acı çekmesine yol açtığı da uzmanlar tarafından belirtiliyor.