KÜLTÜR SANAT - 19 Kasım 2022 Cumartesi 15:01

Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi açıldı

A
A
A
Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi açıldı

Malatya’nın Arapgir ilçesinde yöresel yemeklerin tanıtılacağı ’Gastronomi Merkezi’ olarak kullanılacak Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi hizmet vermeye başladı.

Malatya’nın Arapgir ilçesinde yöresel yemeklerin tanıtılacağı ’Gastronomi Merkezi’ olarak kullanılacak Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi hizmet vermeye başladı.


Arapgir’de Doğu Anadolu Projesi (DAP) destekli Berenge Mahallesi’nde yapımı tamamlanan ’Gastronomi Merkezi’ olarak kullanılacak Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi hizmet vermeye başladı.


Toplamda 13 dönümlük bir alan üzerine inşa edilen 35 yataklı, 70 metre karelik kahvaltı salonu, 400 metre kare kapalı alandaki restoran binası ile çeşitli etkinliklerin yapılabileceği 2 bin metre kare alan ve bir adet amfiye sahip merkezde, gastronomi alanında bilimsel toplantılara da ev sahipliği yapılacak.


Merkezin Arapgir’in tarihi, kültürel değerlerinin korunması, onarılması ve iyi bir fonksiyon yüklenerek sürekli hale getirilmesinin en büyük misyonları arasında yer aldığını belirten Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, “ Yukarı Fırat gastronomi merkezi Kaşkaloğlu Millet Hanı ve Serge İlham Merkezinin Arapgir Belediyesi adına işletmelere açılmış olması bizim en büyük gurur kaynağımızdır. Arapgir, uzun yıllardır turizme, gastronomiye, kültüre, doğaya insana, bölge kültürüne yatırım yapıyor. Yukarı Fırat’ın merkezinde tüm Fırat’ı birleştirecek kültürel birlikteliği ve yaşamı önemseyen işletmeler kurmaya hazırlanmıştı. Bunların hepsi faaliyete geçti. Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi 13 dönüm alan içerisinde inşa edilmiş. Mini Arapgir diyebileceğimiz botanik bir parkı her türlü etkinliklere açık bir ortam. Büyük kaynaklar harcandı ve Arapgir bu merkezde toplanmış oldu. Müzelere ilaveten bu merkez Arapgir’in geleceğe olan en büyük yatırımıdır. Önü perenge kanyonuna bakan, Karadeniz, Akdeniz bölünmüş çevre yoluna bakan bir alanda inşa edilmiş, temiz havası, suyu, ürünleriyle bu merkez bütün insanlığı, ağırlayacak, uğurlayacak, konuşturacak, lezzetleriyle doyuracak bir merkez. Burada Yukarı Fırat bölgesinde oluşmuş 120 yemeği ile 3 bin yıl harmanlanarak gelmiş mutfağımızın lezzete dönüşmüş bütün markalarını üretmeye çalışıyoruz” dedi.


Gastronomi merkezinin ilçeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Cömertoğlu, “ 21 tane coğrafi işaret belgesi almak için hazırladığımız gastronomiye ait çeşitliliğimiz var. Tandır kebabı başta olmak üzere, dolamamız, kızartmamız, akıtma biciğimiz, mahluta çorbamız şuan tescil edilmiş durumda. Köhnü üzümü ve mor reyhanımız Türkiye’de karşılık bulan katma değere dönüşmüş bir ürün yelpazesi. Burada da bütün bunlara ilaveten doğadaki zengin, aromatik içeriğe sahip bütün lezzetleri mutfak kültürümüzde geleneğe dönüşmüş binlerce yıl diye tarif edilen her türlü töreye uygun sunumu bu merkezde toplanmış oldu. Bu merkezi bize kazandırırken destek olan Kalkınma Bakanlığı DAP idaresine, Kültür Bakanlığı ilgililerine ve belediyemize, mülkü idaremize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Ünlü Şef Ali Açıkgül ise, “Arapgir Gastronomi merkezimizde, Malatya kültüründe olan unutulmuş yemeklerimizi, buraya gelen yerli ve yabancı turistlere öğretmek daha sonra onlara tattırmak ve hep birlikte bu kültürü kayıt altına almak. Buradaki esnafa eğitim verip kendi yöremizde olan yemeklerin modern sunumlarla, doğal sunumlarla gelen misafirlere sunmak. Bir diğer aşamada buradaki yükseköğretimdeki genç öğrencilerimize bir meslek edindirmek ve bunlara bir gelecek kapısı açmak. Unutulmuş olan tatlarımızı bir kayıt altına alıp gelen misafirlerimize tanıtmak” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa TAPSİAD Genel Kurulu’nda Akın Balcıoğlu Güven Tazeledi Türkiye’nin ahşap palet sektöründeki en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Tüm Ahşap-Ambalaj-Palet Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TAPSİAD), Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. Genel Kurul’da mevcut başkan Akın Balcıoğlu yeniden seçilerek güven tazeledi. Genel Kurul’da açılış konuşması yapan Akın Balcıoğlu, üyelerine duydukları güven için teşekkür etti. TAPSİAD’ın 2009 yılında kurulduğunu hatırlatan Balcıoğlu, derneğin kurulduğu günden bu yana ahşap palet ve ahşap ambalaj sektörünü bir araya getirerek sorunlara ortak çözümler üretmeyi hedeflediklerini ifade etti. Balcıoğlu, sektörü tanıtma sürecinde karşılaştıkları zorluklara değinerek, “Yola çıktığımızda palet, birçok kişi için tanınmayan bir üründü. Bazıları iş makinelerinin bir parçası zannederken, kamu kurumları bile sektörü yeterince bilmiyordu. Ancak TAPSİAD çatısı altında gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla ahşap paletin stratejik önemini tüm Türkiye’ye tanıttık” dedi. “Sektörün Stratejik Önemi Artık Kabul Ediliyor” Ahşap paletin, lojistik ve ticaret süreçlerindeki stratejik önemine dikkat çeken Balcıoğlu, TAPSİAD’ın kısa sürede Türkiye genelinde sektördeki önemli üreticileri bir araya getiren güçlü bir platform haline geldiğini vurguladı. Balcıoğlu, “Bugün ahşap paletin sektörel ve ekonomik değeri kamu ve özel sektör tarafından çok iyi biliniyor” diye konuştu. “Hedefimiz Sektörü Daha İleri Taşımak” TAPSİAD’ın önümüzdeki dönemde de sektörü daha ileri taşımak için var gücüyle çalışmaya devam edeceğini belirten Akın Balcıoğlu, “Birlikte hareket ederek sektörün daha fazla gelişmesini sağlayacak, hem ülke ekonomisine hem de sektördeki tüm paydaşlara değer katmaya devam edeceğiz” dedi. Akın Balcıoğlu’nun konuşmasının ardından oluşturulan divan kurulu, gündem maddelerini üyelerin görüşüne sundu. Geçen döneme ait faaliyet raporunun ve gelecek dönem stratejilerinin değerlendirildiği genel kurulda, Yönetim ve Denetim Kurulları oy birliğiyle ibra edildi. Daha sonra yapılan seçimde TAPSİAD’ın yeni Yönetim Kurulu şu şekilde belirlendi: Başkan: Akın Balcıoğlu Başkan Yardımcısı: Mustafa Türker Genel Sekreter: Şakir Semizoğlu Sayman: İlbeyi Dağlar Yönetim Kurulu Üyeleri: Mehmet Gökbayrak, Bahadır Taşer, İrfan Uzun
Antalya Falezden düşen otomobili bulmak için her yol deneniyor Antalya’da falezlerden düşen araç ve içerisinde bulunan şahsı arama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Çalışmalarda balıkçı tekneleri ve gelişmiş su altı görüntüleme sistemleri ile sonar cihazı devreye girdi ancak 2 gündür süren sağanak ve fırtına nedeniyle sualtı görüşünün sıfıra düşmesi çalışmaları olumsuz etkiledi. Havanın kararmasıyla birlikte çalışmaların yarın sabahtan itibaren devam edeceği öğrenildi. Dün akşam saat 19.30 sıralarında Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Şirinyalı Mahallesi Eski Lara Caddesi’nden bulunan Mobil Halk Plajı yakınlarında meydana gelen olayla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bir aracın süratli bir şekilde falezlerden denize uçtuğu ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis, AFAD, Sahil Güvenlik ve sağlık ekibi sevk edildi. Yapılan ilk arama çalışmasında dalgalar arasından çıkartılan 34 CHK 531 plakalı parçanın yapılan plaka sorgulamasında araçtaki şahsın Engin Ş. (27) olabileceği üzerinde duruluyor. Mıknatıs ile zemin araması yapıldı Günün ilk ışıkları ile birlikte tekrar başlayan arama çalışmalarında Engin Ş.’nin ailesi ekiplerin çalışmaları endişeli gözlerle takip etti. Oğullarından gelecek iyi bir haberi merakla bekleyen anne ve babanın oldukça üzgün olduğu görüldü. Sabah saatlerinde dalgıçların su altında görüşün kısıtlı olması nedeniyle arama çalışmalarında zorlandıkları öğrenilirken özel mıknatıs ile su altındaki arama çalışması yapıldı. Mıknatıs yardımıyla yapılan aramadan her hangi bir sonuç çıkmayınca bu kez devreye balıkçı tekneleri girdi. Balıkçı teknesi devrede İsmet Kaptan isimli özel bir balıkçı teknesinde bulunan gelişmiş sualtı görüntüleme ve sonar cihazı ile bölgede tarama yapıldı. Yapılan araştırmada bir noktada sonarın görüntü alması üzerine ekipler aramalarını bu noktada yoğunlaştırdı. Antalya Emniyet Müdürlüğü Deniz Liman Şube Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik dalgıçları belirlenen noktada dalış gerçekleştirdi. 2 gündür süren sağanak ve fırtına nedeniyle sualtı görüşünün sıfıra düştüğü bölgede gündüz boyunca yapılan çalışmalardan da sonuç çıkmadı. Havanın kararmasıyla birlikte çalışmaların yarın sabahtan itibaren devam edeceği öğrenildi
Bursa Eker, yılbaşı soflarına süzme yoğurt ile eşlik ediyor Geleneksel lezzetlerimizden süzme yoğurt, yılbaşı sofralarının da değişmez eşlikçileri arasında yer alıyor. Kendine özgü yoğun kıvamıyla keyifle tüketilen süzme yoğurt, havuç ve pancar gibi sebzelerle bir araya gelerek lezzetli sofraların da parçası oluyor. Türk mutfağının en önemli lezzetlerden biri olan süzme yoğurt, yoğun kıvamı ve kendine özgü tadı ile yılbaşı sofralarına zenginlik katıyor. Süzme yoğurt, birçok yemeğin yanına yakıştığı gibi özel bir meze malzemesi olarak da değerlendiriliyor. Yeni yıla girerken değişmeyen şeylerin başında, uzun yılbaşı sofralarına eşlik eden Eker Süzme Yoğurt geliyor. Sıcak veya soğuk yemeklerin yanına konularak keyifli bir lezzet deneyimi sunan Eker Süzme Yoğurt ile yapılan birçok meze çeşidi yılbaşı sofralarını donatıyor. Eker Süzme Yoğurt ile yapılan mezeler arasında; farklı tatları sevenlere hitap eden “Yoğurtlu Kırmızı Pancar Salatası”, biberin baskın ve acı tadı ile süzme yoğurdun hafif ve lezzetli yapısının birleştiği “Atom”, faydaları saymakla bitmeyen havuç ile süzme yoğurdun enfes karışımı “Havuç Tarator” ve yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi “Haydari” yer alıyor. Yılbaşı döneminde süzme yoğurtlu özel lezzetleri ortaya çıkarmak için sosyal medyada eğlenceli bir iletişim çalışması da yapan Eker, takipçilerini en ilgi çekici tarifleri paylaşmaya davet etti. Mutfakta yeteneklerini konuşturarak lezzetli meze tariflerini paylaşan kullanıcılar, sürpriz hediyelerin de sahibi olacak. Türkiye’de sektörünün en beğenilen markaları arasında yer alan Eker Süt Ürünleri, yeni yıla ağız tadıyla girmek isteyenlere enfes süzme yoğurdu ile eşlik ediyor.