KÜLTÜR SANAT - 19 Kasım 2022 Cumartesi 15:01

Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi açıldı

A
A
A
Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi açıldı

Malatya’nın Arapgir ilçesinde yöresel yemeklerin tanıtılacağı ’Gastronomi Merkezi’ olarak kullanılacak Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi hizmet vermeye başladı.

Malatya’nın Arapgir ilçesinde yöresel yemeklerin tanıtılacağı ’Gastronomi Merkezi’ olarak kullanılacak Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi hizmet vermeye başladı.


Arapgir’de Doğu Anadolu Projesi (DAP) destekli Berenge Mahallesi’nde yapımı tamamlanan ’Gastronomi Merkezi’ olarak kullanılacak Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi hizmet vermeye başladı.


Toplamda 13 dönümlük bir alan üzerine inşa edilen 35 yataklı, 70 metre karelik kahvaltı salonu, 400 metre kare kapalı alandaki restoran binası ile çeşitli etkinliklerin yapılabileceği 2 bin metre kare alan ve bir adet amfiye sahip merkezde, gastronomi alanında bilimsel toplantılara da ev sahipliği yapılacak.


Merkezin Arapgir’in tarihi, kültürel değerlerinin korunması, onarılması ve iyi bir fonksiyon yüklenerek sürekli hale getirilmesinin en büyük misyonları arasında yer aldığını belirten Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, “ Yukarı Fırat gastronomi merkezi Kaşkaloğlu Millet Hanı ve Serge İlham Merkezinin Arapgir Belediyesi adına işletmelere açılmış olması bizim en büyük gurur kaynağımızdır. Arapgir, uzun yıllardır turizme, gastronomiye, kültüre, doğaya insana, bölge kültürüne yatırım yapıyor. Yukarı Fırat’ın merkezinde tüm Fırat’ı birleştirecek kültürel birlikteliği ve yaşamı önemseyen işletmeler kurmaya hazırlanmıştı. Bunların hepsi faaliyete geçti. Kaşkaloğlu Otel ve Gastronomi Merkezi 13 dönüm alan içerisinde inşa edilmiş. Mini Arapgir diyebileceğimiz botanik bir parkı her türlü etkinliklere açık bir ortam. Büyük kaynaklar harcandı ve Arapgir bu merkezde toplanmış oldu. Müzelere ilaveten bu merkez Arapgir’in geleceğe olan en büyük yatırımıdır. Önü perenge kanyonuna bakan, Karadeniz, Akdeniz bölünmüş çevre yoluna bakan bir alanda inşa edilmiş, temiz havası, suyu, ürünleriyle bu merkez bütün insanlığı, ağırlayacak, uğurlayacak, konuşturacak, lezzetleriyle doyuracak bir merkez. Burada Yukarı Fırat bölgesinde oluşmuş 120 yemeği ile 3 bin yıl harmanlanarak gelmiş mutfağımızın lezzete dönüşmüş bütün markalarını üretmeye çalışıyoruz” dedi.


Gastronomi merkezinin ilçeye kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Cömertoğlu, “ 21 tane coğrafi işaret belgesi almak için hazırladığımız gastronomiye ait çeşitliliğimiz var. Tandır kebabı başta olmak üzere, dolamamız, kızartmamız, akıtma biciğimiz, mahluta çorbamız şuan tescil edilmiş durumda. Köhnü üzümü ve mor reyhanımız Türkiye’de karşılık bulan katma değere dönüşmüş bir ürün yelpazesi. Burada da bütün bunlara ilaveten doğadaki zengin, aromatik içeriğe sahip bütün lezzetleri mutfak kültürümüzde geleneğe dönüşmüş binlerce yıl diye tarif edilen her türlü töreye uygun sunumu bu merkezde toplanmış oldu. Bu merkezi bize kazandırırken destek olan Kalkınma Bakanlığı DAP idaresine, Kültür Bakanlığı ilgililerine ve belediyemize, mülkü idaremize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Ünlü Şef Ali Açıkgül ise, “Arapgir Gastronomi merkezimizde, Malatya kültüründe olan unutulmuş yemeklerimizi, buraya gelen yerli ve yabancı turistlere öğretmek daha sonra onlara tattırmak ve hep birlikte bu kültürü kayıt altına almak. Buradaki esnafa eğitim verip kendi yöremizde olan yemeklerin modern sunumlarla, doğal sunumlarla gelen misafirlere sunmak. Bir diğer aşamada buradaki yükseköğretimdeki genç öğrencilerimize bir meslek edindirmek ve bunlara bir gelecek kapısı açmak. Unutulmuş olan tatlarımızı bir kayıt altına alıp gelen misafirlerimize tanıtmak” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü çocuk meclisi yeni başkanını seçti Beylikdüzü Çocuk Meclisi’nin 2024-2025 dönemi seçimleri, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde yapıldı. Çocuklar için özel olarak hazırlanan meclis salonunda gerçekleştirilen seçimde, yeni dönem meclis başkanı, başkan yardımcıları ve sekreter belirlendi. Beylikdüzü Çocuk Meclisi’nin 2024-2025 dönemi seçimleri, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde gerçekleştirildi. Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Kültür ve Sanat Merkezi’nde çocuklar için özel olarak tasarlanan meclis salonunda yapılan seçimde, çocuk meclisi üyelerinin oylarıyla meclis başkanı, başkan yardımcıları seçildi. Oylama sonucunda Sedef Uzun Çocuk Meclisi Başkanı olarak seçildi. Başkan Yardımcılığı görevlerine ise Alya Güven ve Eymen Süleyman Ertürk getirilirdi. Görevi devralan Sedef Uzun, bayrağı bir önceki dönem başkanı Sümeyye Berber’den aldı. “Size güzel bir memleket bırakmak için mücadele edeceğiz” Meclis salonunda çocuklara hitap eden Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, çocuklara olan inancını ve desteğini vurguladı. Başkan Çalık, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu ülkenin geleceğini sizlere emanet ettiğini asla unutmayın. Sizlerden gelen her öneri ve tavsiye bizler için görevdir. Hepinizi gelecekte çok güzel yerlerde göreceğimizden şüphe duymuyorum. Bugünün belki çocuğusunuz ama yarının yetişkinleri olarak bu memleketi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi muasır medeniyet seviyesine çıkartacak olan da sizlersiniz. Biz yerel yönetimler olarak sizlere imkân ve imkan sağlamakla mükellefiz. Bu sizin hakkınız. Sizin yurt dışındaki akranlarınızdan geri kalmamanız için mücadele ediyoruz. Evlatlarımızın daha güzel yarınlarda yaşaması için hep birlikte çalışacağız. Size güzel bir memleket bırakmak için mücadele edeceğiz” dedi. Programda çocuklar, Başkan Çalık için doğum günü sürprizi de yaparak güne neşeli bir anı ekledi.
Balıkesir Burhaniye Halk Meclisi toplantısı gerçekleştirildi Balıkesir’in Burhaniye Kent Konseyi tarafından organize edilen Halk Meclisi Çalışma Stratejisi Belirleme Toplantısı, Reha Yurdakul Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen seçimlerde belirlenen mahalle temsilcileri ile mahalle muhtarları ve azalarının katıldığı toplantıya; Burhaniye Belediye Başkan Yardımcısı Ayten Tuna, Burhaniye Kent Konseyi Başkanı Hasan Metin, Halk Meclisi Genel Sekreteri Necmi Şengider, Burhaniye Kent Konseyi Genel Sekreteri Erman Pazarbaşı, Kent Konseyi Yürütme Kurulu, Kent Konseyi Meclisleri ve Çalışma Grupları, mahalle muhtarları, mahalle temsilcileri ve vatandaşlar katılım sağladı. Toplantıda, mahalle temsilcilikleri için çalışma stratejisi, konuları ve usulleri ele alındı. Her mahallede kendi temsilcilerinin çalışma başlatması, dönem dönem tüm mahalle sakinlerinin katılımıyla toplantılar yapılması ve tüm temsilcilerin katılımıyla halk meclisi toplantıları düzenlenmesi gerekliliği üzerinde mutabık kalındı. Mahalle temsilciliklerinden gelen taleplerin Kent Konseyi üzerinden sekretarya ve idari takibinin usul olarak benimsenmesine karar verildi. Katılımcılar fikirlerini paylaştı. İlçede sürdürülebilir kalkınma ve demokratik katılım başlıklarında yapılacak çalışmaların daha çağdaş ve huzurlu bir kent oluşturacağına vurgu yapıldı. Burhaniye Kent Konseyi, halkın yönetimde söz sahibi olmasını sağlamak amacıyla bu tür toplantılarla ortak akıl anlayışını güçlendirmeye devam ediyor.
Manisa MASKİ, 2017’den bu yana çözülmeyen sorunu çözüyor MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından, Soma Devlet Hastanesi’nin 2017 yılından beri yapılmayan kanalizasyon hattı bağlantısı için çalışmalara başladı. Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, il genelinde vatandaşlara daha sağlıklı altyapı sistemleri sunmak adına yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı tarafından Soma ilçesinde 2017 yılından bu yana kanalizasyon atıksularının Bakırçay Deresine dökülen Soma Devlet Hastanesinin kanalizasyon hattı döşeme çalışmasına başlandı. Söz konusu çalışmalar ile ilgili teknik bilgiler veren Yatırım ve İnşaat Dairesi Jeoloji Mühendisi Eray Kantaner, “2017 yılında yapımı tamamlanarak faaliyete alınan Soma Devlet Hastanesinin Bakırçay Deresine deşarjı yapılan kanalizasyon atıkları, MASKİ Genel Müdürlüğümüzün 500 metrelik hat döşeme çalışmasıyla atıksu arıtma tesisine taşınacak” dedi. “Emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum” Soma Devlet Hastanesinin kanalizasyon hattı çalışmalarını yerinde inceleyen Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, “Soma Devlet Hastanesi 2017 tarihinde hizmete açılmıştı ve hizmete açıldığı günden bu yana hastanenin kanalizasyon atıkları maalesef Bakırçay’a deşarj oluyordu. Bu nedenle vatandaşlarımız geçtiğimiz yıllarda şikayetlerini hem devlet hastanesine hem de Büyükşehir Belediyesine defalarca iletmiş olmasına rağmen bu güne kadar çözüm bulunamamıştı. Ancak bugün MASKİ ekiplerinin çalışmasıyla nihayet kanalizasyon atıklarının Bakırçay’a değil de arıtma tesisine deşarj edilmesi için hat döşeme çalışmaları başlamış oldu. Bu nedenle Soma Belediye Başkanı olarak Somalı vatandaşlarım ve hemşerilerim adına başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Ferdi Zeyrek olmak üzere büyükşehir çalışanlarına ve MASKİ çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum. Artık hastanemizin kanalizasyon atıkları tarımsal sulama amacıyla kullanılan Bakırçay’a değil MASKİ’nin Atıksu Arıtma Tesisine deşarj edilecek. Herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Balıkesir Tarımda Balıkesir Modeli hayata geçiyor Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığı geliştirecek projelerle çiftçilere desteklerini sürdürüyor. Balıkesir’de çiftçinin omuzlarındaki yükü hafifletecek “Balıkesir Modelini” hayata geçireceklerini söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Bu, bir Tarımsal Kalkınma Modelidir. Balıkesir Tarımsal Kalkınma Modeli, iddia ediyoruz, Türkiye’nin en önemli modellerinden bir tanesi olacak. Ve bu şekilde çiftçimiz, köylümüz kazanacak. Köyünde çiftçilik yapan tarlasını terk etmeyecek” dedi. Etiyle, sütüyle, balıyla, kültürel zenginliğiyle, doğa zenginlikleriyle tarımsal çeşitliliği ve hayvancılığıyla ülkenin en önemli kentlerinden olan Balıkesir’de çiftçinin omuzlarındaki yükü hafifletecek “Balıkesir Modelini” hayata geçirmeye hazırlanıyor. Üreticilerin ihtiyaç duyduğu ekipman desteğinin yanı sıra tohum dağıtımlarıyla da sürdürülebilir tarımı güçlendiren BBB Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, alım garantili projelerle de ürünlerin katma değerini artırıyor. Yerel çeşitliliği korumak ve ata tohumlarını yaygınlaştırmak için “Üreten Çiftçiye Destek Programı” kapsamında ilçelerde faaliyet gösteren toplam 9 ziraat odası, kooperatif ve derneğe tohum temizleme makinesi (Selektör) dağıttı. Balıkesir Hayvan Pazarı’nda düzenlenen Tohum Temizleme Makinesi (Selektör) Dağıtım Töreni’ne Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları, üreticiler ve davetliler katıldı. Saatte 2 ton tohum işleme gücüne sahip makineleri çiftçilere dağıtan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, memleketin kalkınmasının topraktan geçtiğini belirtirken tarımın ve hayvancılığın şehri Balıkesir’de hem üretenin hem de tüketenin kazanacağı “Balıkesir Modelini” hayata geçireceklerini söyledi. Bu model kapsamında üreticilere destekler daha da artacak. Üretilen ürünlerin katma değeri arttırılarak hem iç hem de dış pazarda rekabet edebilir bir konuma ulaştırılması hedefleniyor. Köylü, toprağını terk etmeyecek Balıkesir’de tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini arttırmak için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Akın, Balıkesir’in tarımsal potansiyelinin çok büyük olduğunu söyledi. Kentin sahip olduğu bu potansiyeli daha da ileriye taşımak için gece gündüz çalıştıklarını belirten Akın, “Bu çok büyük geniş coğrafyanın üzerinde çalışan, toprağını işleyen, hayvanıyla uğraşan, üretmeye çalışan çiftçimizin her daim yanında olacağımıza söz veriyoruz. Çünkü bu memleketin kalkınması topraktan geçiyor. Balıkesir Modeli adı altında bir çalışma başlattık. Balıkesir modelini ilk defa söylüyorum. Bundan sonra çok sık duyacaksınız. Bu bir Tarımsal Kalkınma Modelidir. Balıkesir Tarımsal Kalkınma Modeli iddia ediyoruz Türkiye’nin en önemli modellerinden bir tanesi olacaktır. Ve bu şekilde çiftçimiz, köylümüz kazanacak. Köyünde çiftçilik yapan tarlasını terk etmeyecek. Amacımız üreten vatandaşlarımın gönül rahatlığıyla hak ettiğini aldığını hissetmesi. Bunun için de açık net söylüyorum. Size en yakın Ahmet Akın değerli çiftçilerim” diye konuştu. Çiftçilik, gelecek nesillerle aktarılamıyor Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Balıkesir’de de köyde yaşayan vatandaşların topraklarını terk ettiğini ifade eden Akın, bununda en büyük nedenin tarımsal girdi maliyetlerindeki yüksek artışların olduğunu söyledi. Çiftçilikle uğraşan anne ve babaların çocuklarını köyde tutamadığını söyleyen Akın, çiftçilik mesleğinin gelecek nesillere aktarılmasında sorunlar yaşandığını dile getirdi. Gençlerin köylerini terk ettiğini belirten Akın, “Biz, tarımın ve hayvancılığın cenneti olan Balıkesir’de toprağa küsen, zarar eden çiftçimizi kalkındırıp ona her türlü desteği vermemiz gerektiğini söyledik. Bu geniş coğrafyanın çok önemli imkanları ve büyük potansiyeli var. Bu potansiyeli hep birlikte açığa çıkartalım istedik. Balıkesir’imizin etiyle, sütüyle büyük bir marka değeri var. Ama bizim hayvancılıkta üretimimize baktığımız zaman onlara bir artısı olmuyor. Sadece etimiz, sütümüz değil. Zeytinimiz, balımız da var. Bunlar sadece Türkiye’de de değil dünya üzerinde de kendini kanıtlamış. Bunlar memleketimizin gerçekleri. Ancak yaşanan bir gerçek daha var. O da ekonomik kriz. Bu krizin de en büyük nedeni girdi maliyetleri. Plansız ekonomi politikaları. Tarım politikalarının vatandaşa hizmet etmemesi. Zengin topraklarımız var ancak maalesef zengin toprakların fakirleşen çiftçileri var. Bu doğru değil. Buna izin vermeyeceğiz“ diye konuştu. Ülke, ithal pazarına döndü Planlanmayan politikalar olduğu zaman çiftçinin bedel ödediğini belirten Akın, “İşte ben o bedeli çiftçimize ödetmeyeceğim. Bunun sözünü veriyorum. Bu topraklarda 10 bin yıldır tarım yapılıyor. Buğdayın tarihi burada başlıyor ve binlerce ata tohumumuz var. Ancak gelinen noktaya baktığımız zaman kendi kendine yetemeyen ve ithal pazarına dönmüş bir ülke durumundayız. Biz bunu Balıkesir’de cesur, yürekli, çalışkan ziraat odamız, kooperatiflerimiz, belediyelerimiz ve çiftçilerimizle birlikte başaracağız” dedi. Öncelliğimiz tarımsal kalkınma Tarımsal alanda ortaya çıkan acı gerçeği tersine çevirmek için büyük bir çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Akın, “Üreticimizin alın terini sokakta, tarlada bırakmamak için çalışıyoruz. Göreve geldiğimizden itibaren öncelik verdiğimiz konulardan bir tanesi tarımsal kalkınma. Türkiye’nin her yerine bakıldığı zaman planlanmayan bir tarım politikası var. Planlanmadığı zaman domatesler tarlada kalır. Ürünlerimiz hak ettiği fiyatını bulamaz. Ama planlaması gerekenler, bunu yapmadığı için yine biz Türkiye’de Balıkesir örneğiyle ortaya çıkarak Planlama Ajansımızı, Tarımsal Kalkınma modeliyle birleştirdik. Onun için planlıyoruz. Planladığımız her ürüne de satın alma garantisi veriyoruz” şeklinde konuştu. Destekler artacak Gömeç’te 60’TL’ye alıcı bulamayan bamyaları 90’TL’ye üreticiden satın alıp katma değerini arttırarak 41 Dolara ABD’ye sattıklarını söyleyen Akın, “Demek ki isteyince oluyormuş. Susamı da aldık. Onu da katma değeri yüksek hale getirip hem yurt dışına hem de diğer pazarlara satacağız. Bu destekler artacak.” dedi. Kooperatif ağı büyüyecek Balıkesir’de büyük bir kooperatif ağını kurmak için büyük bir çalışma içerisinde olduklarının bilgisini veren Akın, Türkiye genelinde Balıkesir Kalkınma Modeli adı altında kooperatifçiliği de arttırmak için tüm sektör temsilcileriyle birlikte çalışacağız. Kooperatiflerimizin ürettiği ürünleri de planlayarak ürettikleri ürünleri satın alacağız. Ayrıca 6 noktada ürünleri satmak, pazarlamak için Balıkesir Molası tesislerimizi de yapmaya başlıyoruz. Dayanışmayla ilerliyoruz. Asla particilik yapmıyoruz. Çünkü ben söz verdim. Balıkesir, Kuvayi Milliye’nin baş şehri. Bu memleket milli birliğin, milli beraberliğin merkezi. Türkiye’nin en çok ihtiyacı olan milli birliğe, beraberliğin en güzel örneği Balıkesir’dir. Bunu da buradan ilan ediyorum” diye konuştu. “Bu topraklar için üreten üreticilerimizden asla vazgeçmeyeceğiz” diyen Akın, konuşmasına şöyle devam etti: “ Hep yanlarında olacağız. Desteklerimiz de artacak. Çünkü bizim bir mottomuz var, bizim bir anlayışımız var. O da şu. “Çiftçimiz üretecek, Balıkesir’imiz kazanacak.” Üreticimiz kalkınacak ve hep birlikte geleceğimizi kurtaracağız diyorum.”