GENEL - 09 Mart 2012 Cuma 13:26

(ÖZEL HABER) ONUN KADINLAR GÜNÜ HEDİYESİ "BÖBREK" OLDU

A
A
A
(ÖZEL HABER) ONUN KADINLAR GÜNÜ HEDİYESİ "BÖBREK" OLDU

Malatya’da 10 yıldan beri böbrek hastası olan kadın, 26 yıllık eşinin böbreğiyle Kadınlar Günü’nde hayat buldu. Başarılı bir operasyonun ardından kocasının böbreğiyle hayata yeniden bağlanan kadın, organ bagışı çağrısında bulundu.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde Dünya Kadınlar Günü nedeniyle güzel bir mutluluk yaşandı. Ramazan Sevinçhan (49), 10 yıldan beri böbrek hastası olan 4 çocuk annesi eşi Adile Sevinçhan’a (45), böbreğini Kadınlar Günü’nde vererek, ona hayatının hediyesini sundu. Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Servisi Böbrek Nakli ekibi, 10 yıldan beri böbrek rahatsızlığı yaşayan Adile Sevinçhan’a, 26 yıllık kocası Ramazan Sevinçhan’dan alınan böbreği nakletti. Böbrek nakli operasyonu sonrasında,
servise alınan Sevinçhan çifti, nakil edilen böbreğin uyum sağlaması ile birlikte mutluluklarını yaşamaya başladı. Eşine böbreğini veren Ramazan Sevinçhan, "Eşimle oturup böbrek nakli konusunda bir karar verdik. Nasip bugüne denk geldi. Tabi dün kadınlar günüydü. Hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Eşimi çok seviyorum. Sevmeseydim, böbreğimi vermezdim. Seviyorum. Eşim 10 yıldır rahatsız. İnanın, hastaneye gide gele, çok yorulduk. Aramızda bir karar verdik. Nasip de bugüneymiş. İnşallah hayırlı olur" dedi.
Kocasının verdiği böbrek ile 10 yıldan beri yaşamış olduğu sıkıntıları geride bırakan Adile Sevinçhan ise, "Kocama minnettarım. Allah razı olsun. Bütün hocalarımız ve ekiplerinden Allah razı olsun. Başarılı bir ameliyat oldu. İyiyiz ve rahatız. Kocamı çok seviyorum. Canımdan fazla seviyorum. Biz görücü usulüyle evlendik. 26 yıldır evliyiz, Çok da mutluyuz, 4 çocuğumuz var. Ben olsaydım, kocamı böbreğimi gözümü kırpmadan verirdim. Bana büyük bir hediye verdi" diye konuştu. Böbrek nakil operasyonunu
gerçekleştiren Genel Cerrahi Servisi’nden Doç. Dr. Bülent Ünal, Yrd, Doç. Dr. Turgut Pişkin, Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. İdris Şahin ve Prof. Dr. Hülya Taşkafa, Sevinçhan çiftsinin mutluluğuna ortak oldu. Prof. Dr. İdris Şahin, hastanın eski sağlığına kavuştuğunu ve böbreğin uyum sağladığını söyledi. Doç. Dr. Bülent Ünal ise, "Hastamız 10 yıldır diyaliz hastası. 19 yıldır düzenli olarak diyalize giriyor. Dünden beri bambaşka bir gün başladı. Kocasını çok güzel bir hediyesi oldu Kadınlar Günü’nde. Vermek
istediğim mesaj şu; Türkiye’de ve dünyada, diyaliz hastalarının sayısı hızla artmakta. Özellikle Türkiye’de yüksek tuz tüketimi ile birlikte kronik böbrek rahatsızlıkları en fazla artan hastalıklardan bir tanesi. Bu yüzden öncelikle diyaliz hastası olmamaya çalışmak çok önemli. Ama eğer, hasta olunduysa da, diyaliz hastalarının altın standart tedavisi böbrek naklidir. Ameliyat sonrasında hastalar bambaşka bir hayata başlıyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Herkesi organ bağışı konusunda biraz daha dikkatli ve
biraz daha özverili olmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
Adile Sevinçhan da organ bağışı konusunda çağrıda bulunarak, "İstiyorum ki, herkes bağış yapsın. Bağış çok az. Bir damla suya ihtiyaç duyuyorsunuzki, o suyun karşısında ağlıyorsunuz. Türkiye duyarlı olsun, organ bağışı yapsın" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Polisten kaçan alkollü sürücü kaza yapınca yakalandı Karabük’te polisin "dur" ihtarına uymayıp otomobiliyle kaçan ehliyetsiz ve 1.85 promil alkollü sürücü kaza yapınca yakalandı. Hürriyet Mahallesi Melisa Caddesi’nde 78 ABL 583 plakalı otomobilin sürücüsü M.E.Y. (19), yolda zikzak çizince polis ekiplerin "dur" ihtarına uymayarak kaçtı. Buradan Karabük-Yenice kara yolu üzerinde devam eden kovalamaca sonucu sürücü, direksiyon hakimiyetini kaybederek önce kaldırıma ardından köprü ayağına çarptı. Çarpmanın etkisi ile otomobilin motoru yerinden fırlayarak koptu. Kazada sürücü M.E.Y ve yanındaki Z.C.K. (18) yaralanırken, kaza sonrası polise direnenince ekipler biber gazı sıkarak etkisiz hale getirdi. Bu sırada ihbar üzerine kaza yerine sağlık ve çok sayıda polis ekipleri sevk edildi. Olay yerinde ilk müdahaleleri yapılan yaralılardan otomobil sürücüsü M.E.Y, önce alkolmetreyi üflemek istemeyince ambulansa bindi. Bir süre sonra ambulanstan geri inen ve yüzüne yediği biber gazından dolayı zor anlar yaşayan sürücü polisle pazarlık yapmaya başladı. Trafik ekiplerin alkolmetreyi üflememesi durumunda cezaların katlanarak artacağı söylenen sürücü M.E.Y, 5 ay önce ehliyetini alkollü araç kullanmaktan dolayı alındığını belirterek, ’Alkolmetreyi üflersem mi daha çok yararıma" diye sormasının üzerine polisin üflemezsen cezan daha çok katlanır demesiyle alkometreyi üfledi. Yapılan ölçümde sürücünün 1.85 promil alkollü olduğu tespit edildi. Ambulanslarla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralıların genel durumlarının ise iyi olduğu öğrenildi. 1,85 promil alkollü sürücüye, tarafik ekiplerince Karayolları Trafik Kanunu’nun "dur ikazına uymamak", "sürücü belgesiz araç kullanmak" ve "alkollü araç kullanmak" gibi 6 maddeden toplam 51 bin 948 lira idari para cezası kesildi. Sürücü hakkında ayrıca "trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek" suçundan da adli işlem başlatıldı. Diğer yandan kazanın meydana geldiği yerde bulunan Soğuksu KYK kız yurdundaki öğrencilerde yurdun bolkonuna çıkarak yaşananları film gibi izledi.
Manisa Kaymakam Dalak’ı duygulandıran kara kalem portre Sarıgöl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’nin Kaymakam Halil Dalak’a gerçekleştirdiği ziyarette hediye edilen kara kalem portre, duygu dolu anlara sahne olurken, Sarıgöl’ün kültürel mirası bir kez daha gündeme taşındı. Sarıgöl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği (SADER) Başkanı Salih Yapıcı ve yönetim kurulu üyeleri, Sarıgöl Kaymakamı Halil Dalak’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette derneğin yürüttüğü kültürel ve tarihî çalışmalar hakkında bilgi verildi. Ziyaret sırasında, Sarıgöl İlçe Devlet Hastanesi’nde 30 yılı aşkın süre başhekim olarak görev yapan emekli Operatör Doktor Cengiz Başkaya tarafından çizilen Kaymakam Halil Dalak’a ait kara kalem portre, Dernek Başkanı Salih Yapıcı tarafından takdim edildi. Anlamlı hediye, ziyarette duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Kaymakam Halil Dalak, kendisi için hazırlanan kara kalem portrenin makam odasında sürekli sergileneceğini belirterek, dernek yönetimine teşekkür etti. SADER Başkanı Salih Yapıcı ise yaptığı açıklamada, "Dernek olarak Sarıgöl ve çevresindeki tüm kültürel değerleri bağış yoluyla topluyor ve gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Arşivimizde binlerce doküman bulunuyor ve bağışçılarımızın sayısı her geçen gün artıyor" dedi. Yapıcı, geçmişe ait binlerce eski fotoğrafın Sarıgöl Üzüm Festivali süresince etnografya müzesinde sergilendiğini belirterek, bu çalışmalarla geçmişten geleceğe ışık tutmanın mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.