KÜLTÜR SANAT - 03 Temmuz 2023 Pazartesi 09:47

Eskişehir vadisi görenleri hayran bıraktırıyor

A
A
A
Eskişehir vadisi görenleri hayran bıraktırıyor

Malatya’nın Arapgir ilçesinde bulunan Eskişehir Vadisi yeşil örtüsü doğal su kaynakları ile görenleri kendisine hayran bıraktırıyor.

Malatya’nın Arapgir ilçesinde bulunan Eskişehir Vadisi yeşil örtüsü doğal su kaynakları ile görenleri kendisine hayran bıraktırıyor.



Malatya’nın önemli turizm alanlarından biri olan Arapgir ilçesindeki Eskişehir Vadisi, yeşil örtüsü, temiz havası ve doğal su kaynakları ile görenleri kendine hayran bırakıyor. 19. Yüzyıl sonlarına kadar yoğun bir yerleşim alanı olan vadi kendine özgü yüksek oksijen oranı ve endemik bitki türleri ile de öne çıkarken, kentin iki önemli coğrafi işaretli ürünü olan Köhnü üzümü ve mor reyhanında merkezi olarak biliniyor. İlçede 19. Yüzyıl ortalarında bulunan bir çok su değirmenlerinden birinin de bulunduğu vadi doğa ve trekking severler için görülmeye değer rotalarda sunarken, yer yer alabalık tesislerine de rastlanıyor. Kent dışında bölgeye ziyarete gelen 72 yaşındaki Bedir Çiftçi bölgede daha önce bir değirmenin bulunduğunu belirterek değirmenin yerinin şimdilerde mesire alanına dönüştürüldüğünü söyledi.


Çok sayıda yerli yabancı turistlerin bölgeyi ziyarete geldiğini kaydeden Çiftçi, ”Çevre illerden gelenler oluyor. Karşı dağlarda yaban keçileri de var gelenler keçileri seyrediyor. Bölgedeki suların hepsi kaynak suyu içme suyu olarak da kullanılıyor. Havasıyla suyuyla çok güzel bir yer” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Osmanlıdan kalma 200 yıllık tespihin fiyatı dudak uçuklatıyor: Tam 330 bin lira Elazığ’da Osmanlı döneminden kalma kehribar tespihin fiyatı dudak uçuklatıyor. Yaklaşık 200 yıl önce yapılan ve bugüne kadar muhafaza edilen altın püsküllü Osmanlı kehribar tespihin fiyatı ise tam 330 bin lira. İnsanlık tarihi boyunca ellerden hiç düşmeyen ve insanoğlunda özel bir yeri bulunan tespihler bazen duaların ve yakarışların aracı kimi zaman erkeklerin aksesuarı kimi zaman da koleksiyoncuların vazgeçilmezi oldu. Birbirinden özel taşlar ve bin bir emek ile yapılan tespihler özellikleri kadar fiyatlarıyla da hep dikkat çekiyor. Elazığ’da bir tespih dükkanında satılan Osmanlı sıkma kehribarı da hem fiyatı hem de görüntüsüyle görenlerin ağzını açık bırakıyor. Osmanlı döneminden kalma taşların özel ellerde işlenmesi ile elde edilen kehribar tespih, görüntüsü kadar fiyatı ile de dikkat çekiyor. Yaklaşık 200 yıl önce yapılan ve bugüne kadar orijinalliğini koruyan Osmanlı kehribarı tespih Elazığ’da 330 bin liraya satılıyor. Tespih ustası Hadin Bulut yaptığı açıklamada, ’’Bu tespih Osmanlı sıkma kehribardır. Ortalama 150-200 yıllık bir tespihtir. O dönemde tespihe çevrilmiş bir üründür. Bu yıla kadar vişne rengi olarak gelmiş. Bazı müşterilerimiz var tekrar tıraşlayalım iç rengi ortaya çıksın dediklerinde tıraşlandı ve kayısı rengine doğru gitti. Ortalama 10-15 yıl sonra tekrar vişne rengine dönecek. Bu tespih kıymetli ve antika üründür. Genelde kıymetini bilenler alıyor. Yatırım için alıyorlar. Şu an istediğimiz rakam 300 bin lira. Altın püskülü ile 330 bin liraya buluyor. Çok nadir bir üründür. Mesela koleksiyoncular ya da tespihçiler bilir, imamenin ve habbenin temizliği ve o dönemden bu güne kadar çatlak olmamış yani değişen olmamış bir üründür. Osmanlının ham döküm fabrikası 1900’lü yılların sonunda kapandı. Ortalama 150-200 yıllık bir tespihtir. Tam yılını bilemeyiz ama kokusuna ve özelliklerine baktığımız da o kadar bir yılı olduğunu düşünüyoruz. Talep oldukça fazla. Özellikle Araplar ilgi gösteriyor. Son zamanlarda ülkemizde de ilgi görmeye başladı. Yatırımlık alanlar oluyor. Koleksiyon için alanlar oluyor’’ dedi.