EKONOMİ - 15 Şubat 2019 Cuma 11:31

Simav’a Jeotermal OSB kuruluyor

A
A
A
Simav’a Jeotermal OSB kuruluyor

Simav Organize Jeotermal Sera Bölgesi Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı, Kütahya Valisi Ömer Toraman başkanlığında gerçekleştirildi.

Simav Organize Jeotermal Sera Bölgesi Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı, Kütahya Valisi Ömer Toraman başkanlığında gerçekleştirildi.


Kütahya’nın Simav ilçesinde evlerde ısınmak amaçlı kullanılan jeotermal sıcak su, artık kurulacak olan ’Organize Jeotermal Sera Bölgesi’ (OSB) ile de artık yüzlerce dönümlük seraları ısıtacak.


Kütahya’nın Simav ilçesinde şehirde evlerde ısınmak amaçlı kullanılan jeotermal sıcak su kurulacak olan ‘Organize Jeotermal Sera Bölgesi’ ile artık yüzlerce dönümlük seraları ısıtacak.


Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Simav Kaymakanlığı’nın iş birliği ile hayata geçirilecek olan proje ile örtü altı üretiminde 300 dönümler den 1000 dönümün üzerine çıkılmak isteniyor. Yurt içinde ve yurt dışında tadı ve lezzeti ile ün salmış olan Eynal domatesinin de atacağı bölge ile hem üretim artacak hemde istihdam oluşacak. Konu ile ilgili olarak tanıtım toplantısında konuşan Kütahya Valisi Ömer Toraman bölge’de kurulacak olan jeotermal alanlar ile bölgedeki örtü altı tarım 300 dönümler den 100 dönümlere çıkartılacağını, hem ekonomiye hemde istihdama katkı sağlanacağını söyledi.


Vali Ömer Toraman, “Simav şehir ısınmasını jeotermal ile yapıyor, Eynal gibi termal turizm merkezimiz var. Bunun yanında jeotermal alanlardan tarımsal amaçlı istifade etmek için seralarımız var. Şuan için 300 dönümlük bir alanı halihazırda jeotermal enerji ile ısıtarak örtü altı tarımı yürütüyoruz. Bunu nasıl daha geliştiririz bunu nasıl yukarılara çıkartırız ve bir hedef koyarak biz bu rakamı bin dekara çıkartalım dedik. Hangi alanda olursa olsun ister sanayide ister tarımda isterse de hizmet sektörü olsun üretmeye mecburuz. Ekonomimizi büyüte bilmemiz, refahımızı artırabilmemiz ve istihdamı artırabilmemiz için bunu yapmak mecburiyetindeyiz” dedi.


Çitgöl Belediyesi sınırları içerisine kurulacak olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin yalnızca Simav’a değil Kütahya’ya önemli bir katma değer sağlayacağını belirten Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim, “Simav’daki seralarda yıllık 10 bin ton domates üretiliyor ve bu domates 365 gün seralarda yetişebiliyor. Seralarda yıllık 30 ton biber, 50 ton çilek, 200 ton salatalık yetişiyor. Kütahya genelindeki seraların yüzde 85’i Simav’da. Biz bu yüzden Simav’da Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurulmasını ve bu OSB’nin de alt başlığının sera olmasını istiyoruz. Simav genelinde 319 dekar sıcak, 148 dekar da soğuk sera var. Yaklaşık 150 üretici seracılıkla uğraşıyor. Biz bu projenin yalnızca Simav’ın değil ilimizin de vizyon projelerinden biri olacağına yürekten inanıyor, destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.


Programda İl Tarım ve Orman müdürü Mustafa Kurt ise proje hakkında sunum yaptı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Kaza yapan alkollü sürücü, bindirildiği ekip otosunda silahla kendini vurdu Karaman’da kaza yapan alkollü sürücü, polis merkezine götürülmek için bindirildiği ekip otosunda tabancayla kendini vurması sonucu ağır yaralandı. Olay, akşam saat 22.15 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, M.K. (27) idaresindeki 42 FN 255 plakalı otomobil, Mansurdede Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde orta refüje çıkarak kaza yaptı. İhbar üzerine olay yerine trafik ekibi sevk edildi. Şahsın alkollü olması nedeniyle resmi polis ekibi tarafından yasal işlem yapılmak üzere ekip otosuna bindirilen M.K, aracın nezarethane bölümünde beline sakladığı tabanca ile kafasına bir el ateş ederek kendini vurdu. Olay yerine gelen 112 Acil Sağlık ekibince ilk müdahalesi olay yerinde yapılan M.K, daha sonra Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan M.K’nın sağlık durumunun ağır olduğu öğrenilirken, olayla ilgili tahkikat başlatıldı. Valilikten olaya ilişkin açıklama Karaman Valiliğinden olayla ilgili yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi; "Mansurdede Mahallesi Atatürk Bulvarı’nda meydana gelen tek taraflı maddi hasarlı trafik kazası ihbarı üzerine olay yerine intikal eden polis ekiplerimiz, orta refüje çıkmış araç tespit etmiştir. Sürücü M.K’nın yapılan alkol ölçümünde 1.39 promil alkollü olduğu belirlenmiş, şahıs hakkında "Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma" suçundan işlem yapılmak üzere polis aracına alınmış ve kaba üst araması gerçekleştirilmiştir. Ancak ekip aracının nezarethane bölümü kapatıldığı esnada içeriden silah sesi duyulmuş ve şahsın, üzerinde sakladığı ruhsatsız tabancayla başına bir el ateş etmek suretiyle intihara teşebbüs ettiği görülmüştür. Olay yerine derhal ambulans çağrılmış, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından M.K, Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınmıştır. Konunun tüm yönleriyle aydınlatılmasına yönelik adli ve idari tahkikat titizlikle devam etmektedir."
İstanbul Küçükçekmece’de binadan çatlama sesi geldi, vatandaşlar tahliye edildi İstanbul Küçükçekmece’de 7 katlı binanın ikinci katındaki bir dairenin içinde oluşan çatlak sonucu paniğe kapılan vatandaşlar, ihbarda bulundu. Olay yerine gelen AFAD, UMKE, itfaiye, ve polis ekipleri inceleme sonrası 40 dairelik binayı tahliye etti. Olay, saat 23.300 sıralarında Küçükçekmece Kanarya Mahallesi Bülbül Sokak’taki 7 katlı binada meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 7 katlı bir binanın ikinci katındaki bir dairenin mutfak bölümünde çatlama meydana geldi. Paniğe kapılan daire sakinleri komşularına haber verdi. Bunun üzerine komşuları 112 Acil servisine ihbarda bulundu. İhbar üzerine polis, itfaiye, AFAD, UMKE, sağlık ve zabıta ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekipleri yaptıkları incelemenin ardından 40 dairelik binayı tahliye etti. Polis ekipleri sokağa şeritle araç ve yaya trafiğine kapattı. Tahliye edilen vatandaşlardan bazıları akraba ve yakınlarının yanına giderken, gidecek yeri olmayanlar ise Küçükçekmece Belediyesi tarafından otellere yerleştirildi. Küçükçekmece Kaymakamı olay yerinde açıklamalarda bulundu Vatandaşlarla bir araya gelen Küçükçekmece Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, olay yerinde açıklamalarda bulundu. Anteplioğlu, "İlçemizde Saat 23.30 gibi böyle bir ihbar geldi. Tedbiren arkadaşlar AFAD, UMKE, belediye ekipleri gelerek binada inceleme yaptılar. Daha önce binamızdan bir karot alınmış, karot sonucunu beklemek için tedbiren boşalttık. Artık teknik rapor sonrasında ne yapılacaksa, ona göre karar verilecektir. Vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyoruz. 40 tane daire var, artık teknik rapor sonucuna göre bakılacak" dedi. Olayla ilgili konuşan bina sakinlerinden Mevlüt Baykara, "Saat 23.00 civarında bir işitme oldu, komşum beni aradı, deprem oluyor dedi. Ev 50 yaşında bir evdir. Ondan sonra panik başladı, polisler geldi. Herkesi boşalttı. Herkes akrabalarına gidiyor" şeklinde konuştu. Öte yandan binadan bir hafta önce karot örneği alındığı öğrenildi.