EKONOMİ - 21 Aralık 2024 Cumartesi 09:34

Hisarcık’ta tarih, kültür ve turizm konulu çalıştay

A
A
A
Hisarcık’ta tarih, kültür ve turizm konulu çalıştay

Kütahya Dumlupınar Üniversitesine bağlı Hisarcık Meslek Yüksek Okulunca düzenlenen çalıştayda Hisarcık ilçesinin tarihi, kültürü ve turizm potansiyeli konularında sunum yapıldı.


Mehmet Ali Tahtalı Amfisindeki çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasında çalıştayın Hisarcık’ın kültürel, tarihi ve turizm yönünü öne çıkaracağını, burada konuşulanların başka çalışmalara ışık tutacağını söyleyen Hisarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Burak Kavaslar, “Meslek Yüksekokulumuz ve Üniversitemiz olarak Hisarcık ilçesine her türlü katkıyı vermeye hazırız. Eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerimizin yanında en önemli görevlerimizden biri de budur. Çalıştay sonunda ortaya çıkacak muhtemel eksik yanların giderilmesi için Meslek Yüksekokulumuz tüm kurumlarımızla iş birliği içinde olacaktır. Burada konuşulan konuların kartopu gibi büyüyeceğine, Hisarcık ilçemizi öne çıkaracağına ve ilçemize değerli katkılar sunacağına inancım tamdır. Gerçekleştirdiğimiz çalıştayımıza katkı veren Kaymakamlığımıza, Rektörlüğümüze, Belediye Başkanlığımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüze, Eti Maden Emet Bor İşletme Müdürlüğüne ve sunumlarıyla bizleri aydınlatacak değerli konuşmacılara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.



Çalıştayda yaptığı konuşmada Dumlupınar Üniversitesinin çok önemli bir ismi taşıdığına vurgu yapan Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, konuşmasının devamında şunları söyledi; “Biz bu ismin çatısı altında eğitim, öğretim ve akademik faaliyetlerimizi sürdürmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Şehirlerimiz ana ocağımızdır, baba ocağımızdır, yuvamızdır ve bir şekilde yaşadığımız yerdir. Uzakta kalsak bile ilk gideceğimiz yerdir. Şehirlerimizin bir ruhu vardır. Elbette şehirlerimizin güzel coğrafyası, ağaçları, ırmakları, dereleri, çayları, çeşmeleri bizim için çok anlamlıdır. Bahçeleri, tarlaları, içindeki konakları, camileri, türbeleri, ailemizin mezarlarının bulunduğu mezarlıklar, okulları, medreseleri ve meslek yüksekokulları bizim için çok değerlidir. Şehrimizi sevmek bu değerlere de sahip çıkmakla başlar. Ama her şeyden önce, ”Bu değerlerimiz nelerdir?” yerin üstünde ve yerin altında, özellikle Hisarcık olunca yerin altında bor gibi kıymetli bir madenimiz var. Borun bize, ülkemize sağladığı değerler var. Bugün bor sadece bir hammadde değil, çok stratejik bir ürün. Bu ürünün yaşamımıza daha büyük katkı sağlaması için artık elektrikli otomobiller, yapay zeka ile çalışan çeşitli ürünler hayatımızın bir parçası oldu. İşte burada bu bizim değerli madenimize önemli bir alan açıldı.”



“Şehirlerimizi, ilçelerimizi teker teker çalıştaylarla tartışıyoruz”


Şehirleri, ilçeleri teker teker çalıştaylarla tartıştıklarını, müzakereye açtıklarını ve değerlerini ortaya koymaya çalıştıklarını söyleyen Rektör Kızıltoprak, “ Her ilçemiz için yaptığımız bu sempozyumlarda inanılmaz ufuklara sahip oluyoruz, ufkumuz açılıyor. Geleceğe ait umudumuz artıyor. Şehirlerimizde yetişen insanlarımız, değerlerimiz var. Her şehrin gurur duyduğu kahramanları, bilim adamları, sanatçıları var. Onları yaşatmak istiyoruz. Gençlere ilham kaynağı olsun istiyoruz. Şehrimize ait bütün ortak alanlarımızı, parklarımızı daha sevimli, daha güzel ve daha yaşanır hale getirmek için neler yapabiliriz. İşte bu çalıştaylarda onları masaya yatırıyoruz. Şehrimizin büyükleriyle, kaymakamıyla, belediye başkanlarımızla, değişik bakanlıklarımıza bağlı müdürlerimizle ve şehrimize katkı sağlaya gazetecilerle, emekli öğretim üyelerimizle birikimlerimizi paylaşıyoruz. İnşallah bu çalışmalarımızın sonucunda “Hisarcık Kitaplığı” ortaya çıkacak” dedi.


Rektör Kızıltoprak’ın ardından söz alan Hisarcık Kaymakamı Muhammet Samet Bahar,” Bugün burada, güzel ilçemiz Hisarcık’ın kadim mirasını, kültürel zenginliklerini ve sahip olduğu doğal güzellikleri tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir araya geldik. İlçemizin tarihi, derin kökleri ve çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan kültürel bir hazinedir. Bugün bu zengin mirası hep birlikte yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak adına önemli bir adım atıyoruz. Hisarcık, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda zengin kültürel değerleriyle de öne çıkmaktadır. Yüzyıllar boyunca bu topraklarda yaşayan insanlar, hayatlarını doğayla iç içe sürdürmüş, ürettikleri ürünleri ve kültürel birikimlerini nesilden nesile aktarmıştır. Bugün burada, bu mirası koruyup geliştirerek, yerel değerlerimizi daha geniş kitlelere tanıtma ve Hisarcık’ı bir marka haline getirme amacındayız. İlçemizin eşsiz doğasından elde edilen şifalı termal sular, geleneksel el sanatları ve mutfak kültürümüz, Hisarcık’ın karakterini şekillendiren unsurların başında gelir. Örneğin, yöremize özgü tarım ürünleri ve bu ürünlerden elde edilen lezzetler, Hisarcık halkının üretkenliğinin ve doğayla kurduğu uyumun en güzel göstergelerindendir. Bugün de bu değerleri yaşatmak için hep birlikte çalışacağız” dedi.



“Geleneksel adetlerimiz ve müziğimiz, kültürel kimliğimizin temel taşlarıdır”


Kaymakam Muhammet Samet Bahar, “Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel adetlerimiz ve müziğimiz, kültürel kimliğimizin temel taşlarıdır. Atalarımızdan aldığımız bu mirası geleceğe taşımak, sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda bir onurdur. Bu çalıştay, yerel değerlerimizi güçlendirmek ve bu değerleri birer cazibe merkezi haline getirmek için önemli bir fırsat olacaktır. Bugün burada yerel yönetimler, akademisyenler ve halkımızla birlikte, Hisarcık’ın kültürel ve ekonomik potansiyelini nasıl daha iyi değerlendirebileceğimizi tartışacağız. Hep birlikte yeni fikirler geliştirecek, yerel ürünlerimizi daha geniş kitlelere tanıtırken kültürümüzü de gelecek nesillere aktaracağız. Bu vesileyle, Hisarcık’ın yerel ürünlerini, yemeklerini ve kültürel mirasını tanıtma amacıyla düzenlediğimiz bu çalıştaya katkı sunan herkese teşekkür ederim. Hepimizin ortak hedefi, Hisarcık’ı sadece bir ilçe olarak değil, kültürel ve doğal zenginlikleriyle tanınan bir marka haline getirmek olmalıdır” diye konuştu.


Konuşmaların ardından yerel sanatçılar Yılmaz Vural ve Erdal Vural tarafından Hisarcık yöresine ait türküler seslendirildi. Çalıştayda Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Hisarcık ilçesinin ve Ahi Seydi Resul Türbesinin tarihi hakkında açıklamalarda bulundu.


Eti Maden Emet Bor İşletme Müdür Yardımcısı Mehmet Savaş, Hisarcık Bor Maden Ocağının tarihçesi, üretim aşamaları ve bor madeninin kullanım alanları hakkında bilgi verdi.


Fırın kebabı ustası İsmail Altınok, meşhur Hisarcık Kebabının yapılışı ve özellikleri hakkında açıklamalarda bulundu.


Hisarcık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Çalışkan, ilçede yetiştirilen tıbbi aromatik bitkiler konusunda bilgi verdi. 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Hasan Kilitçi, Hisarcık halk kültüründeki inanışlar hakkında çeşitli örnekler verdi. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Ceylan, Hisarcık ilçesinin turizm potansiyelini değerlendirdi. Çalıştaya, Hisarcık Kaymakamı Muhammet Samet Bahar, Belediye Başkanı Mustafa Demirtaş, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Afyon Kocatepe Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güler, Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Ceylan, Hisarcık Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Burak Kavaslar, Eti Maden Emet Bor İşletme Müdür Yrd. Mehmet Savaş, Hisarcık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yusuf Çalışkan, Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.



Hisarcık’ta tarih, kültür ve turizm konulu çalıştay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara PTT, 11 ayda 399 milyon posta ve kargoyu ulaştırdı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, PTT’nin 2024 yılının ilk 11 ayında 399 milyon posta ve kargo gönderisini sahibine ulaştırdığını bildirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, PTT’nin 2024 yılı ilk 11 ayına ait kargo, posta ve gönderi istatistiklerini değerlendirdi. Türkiye’nin en köklü kuruluşlarından biri olan PTT’nin 184 yıllık geçmişi ve güçlü kurumsal yapısıyla ikinci yüzyılına yaklaştığını belirten Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda ekonomik alanda yapılan hamleler ve yatırımlar noktasında PTT’nin üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirdiğini söyledi. 399 milyon gönderi sahibine ulaştırıldı PTT’nin her geçen gün iş ve işlem hacmini artırdığını ve büyüme trendini her yıl artırarak devam ettirdiğini vurgulayan Uraloğlu, PTT’nin 2024 yılı ilk 11 ayında 399 milyon posta ve kargo gönderisini sahibine ulaştırdığını bildirerek, “Türkiye genelinde tüm gönderi türlerinde yüzde 52,9 ile İstanbul birinci, yüzde 16,2 ile Ankara ikinci ve yüzde 2,4 ile İzmir üçüncü sırada” açıklamasında bulundu. Elektrikli scooterlar ile 49 milyon gönderi sahibine ulaştırıldı Uraloğlu, PTT’nin müşterilerinin ihtiyaçlarına göre çeşitli ürün portföyüyle dünyada 210’dan fazla noktaya uluslararası posta ve kargo gönderimi yaptığını ifade ederek, “PTT posta hizmetlerinde yenilikçi teknolojiler kullanarak hem müşteri memnuniyeti sağlama hem de doğa dostu ve çevreci politikalar yürütme noktasında önemli adımlar atıyor. PTT yeşil enerji kullanan elektrikli skuterler ile bugüne kadar 51 milyon gönderiyi sahibine ulaştırdı. Bu sayede 185 bin litre fosil yakıt tasarrufu sağlandı. Sayısı 750’ye ulaşan doğa ve çevre dostu mikro hareketlilik araçları olan skuter filosu sayısını daha da arttırarak hem trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yüksek hareket kabiliyeti hem de zamandan tasarruf edilmesini sağlayacağız” diye konuştu. PTT’nin 40 bine yakın çalışanı 3 bin 630 iş yeri ve 9 bin 452 araçlık filosuyla posta ve kargo hizmetlerini güvenli, hızlı ve en iyi şekilde yerine getirdiğini söyleyen Uraloğlu, “Artık hem Türkiye’de hem de dünyada posta sektöründe adından söz ettiren bir PTT var. Büyük ve güçlü Türkiye hedefi doğrultusunda PTT’nin Türkiye’de ve dünyadaki gücünü artırmak için var gücümüzle çalışacağız. Hem ülkemizin istihdamına hem de ekonomisine katkı sağlayacak bütün yatırımları yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Mersin Kadınlar el işi kurslarında yeteneklerini keşfediyor Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı el işi kurslarına katılan kadınlar rölyef, çanta ve sepet yapımını öğreniyor. Kurslarda kadınlar bir yandan yeteneklerini keşfederken, diğer yandan ürettikleri ürünleri satarak bütçelerine katkı sağlıyor. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi bünyesinde yer alan Trafik Park Kadın ve Çocuk Atölyesi, kadınların el becerilerini geliştirebileceği yeni bir kurs çalışmasına ev sahipliği yapıyor. El işi kursunda kadınlar rölyef, sepet ve çanta gibi birçok ürün yaparak hem el sanatları becerilerini geliştirme fırsatı buluyor, hem de sosyalleşiyor. Kursiyerler, hafta içi salı ve perşembe günleri düzenlenen kursta her biri farklı tekniklerle yapılan rölyef, sepet ve çantalarla yeteneklerini ortaya çıkarırken, yapılan el işlerini de Büyükşehir Belediyesinin üretici kadın stantlarına sergileme ve satma imkanına sahip oluyor. "Ciddi anlamda satış yapan öğrencilerim var" Trafik Park Kadın ve Çocuk Atölyesi’nde gönüllü olarak el işi öğretmenliği yapan Tülay Kankan, kurslar hakkında bilgi vererek, "Kursumuzda kağıt rölyef, bambu sepetler, çantalar yapıyoruz. Kursumuza kadınların ilgisi büyük. Burada hem sosyalleşiyorlar, hem bir şeyler öğreniyorlar, hem de üreterek el becerilerini geliştiriyorlar. Kendilerini geliştirdikçe de satış yapıyorlar. Ciddi anlamda satış yapan öğrencilerim var. Bu şekilde aile bütçelerine de katkıda bulunuyorlar" dedi. "Bu, el işi yapmanın ötesinde bir terapi" Kursiyerlerden Rukiye Evren, el işi kursunda çok güzel ürünler yaptıklarını belirterek, "Var olan yeteneğimin belki de farkında değildim. Kurs sayesinde açığa çıktı. Kağıt ipin bile ne olduğunu bilmiyordum, ama şimdi gerçekten güzel ürünler elde ettim. Bu, el işi yapmanın ötesinde bir terapi. Burada kendimi buluyorum" diye konuştu. Tülin Kaya de kursta vakitlerinin çok güzel geçtiğini ifade ederek, "Buraya gelmek bizim için çok önemli. Burada deşarj oluyoruz. Maddi açıdan da gelir elde ediyoruz" ifadelerini kullandı. Kursta sosyalleştiklerini dile getiren kursiyer Gülderen Yılmaz ise, "Burada hem kendimizi geliştiriyor hem vakit geçiriyoruz. Hemen hemen her kursa gittim. Şimdi de bambudan ekmeklik yapmayı düşünüyorum. Üretici kadın stantlarında yer alıp ürünlerimi satmayı planlıyorum" dedi.
Antalya 24. Uluslararası Antalya Piyano Festivali, Önder kardeşlerin performansıyla sona erdi Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 24. Uluslararası Antalya Piyano Festivali, Atatürk Kültür Merkezi Aspendos Salonu’nda gerçekleşen görkemli bir kapanış konseriyle tamamlandı. Dünyaca ünlü piyanistler Ferhan ve Ferzan Önder kardeşlerin performansı, izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı. Antalya’nın ’Uluslararası Sanat Şehri’ kimliğine katkıda bulunan, Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyesi Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin 24’üncüsü ünlü sanatçı Ferhan ve Ferzan Önder kardeşlerin muhteşem konserleriyle sona erdi. Özel besteyi tek piyanoda dört el çaldılar Henüz 10 yaşında piyano çalmaya başlayan ve uluslararası alanda sayısız başarıya imza atan Önder kardeşler, iki ayrı piyanoda sergiledikleri uyumlu performansla büyük beğeni topladı. Ferhan ve Ferzan Önder, performanslarının doruk noktasında ise kendileri için özel olarak bestelenen bir eseri tek bir piyanoda dört el çalarak izleyicilere eşsiz bir an yaşattı. Bu etkileyici performans, sanatseverlerden uzun süre alkış aldı. Gelecek festival için çalışmalar başladı Kapanış konserinin ardından sahneye çıkan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Erkan Çelik, Önder kardeşlere çiçek ve plaket takdim etti. Çelik, "Bu muhteşem performansları için Ferhan ve Ferzan Önder’e teşekkür ediyorum. Festivalde emeği geçen tüm ekibe şükranlarımı sunuyorum. 24. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nin son konseriyle birlikte 25’incisi için çalışmalarımız şimdiden başlamış durumda" dedi. Ferhan ve Ferzan Önder kardeşler Tokat doğumlu olan ve müzik eğitimlerini Viyana’da tamamlayan Ferhan ve Ferzan Önder kardeşler, klasik müzik dünyasının en saygın isimleri arasında yer alıyor. Dünyanın en prestijli sahnelerinde gerçekleştirdikleri konserlerle adlarından söz ettiren ikili, kazandıkları uluslararası ödüllerle müzik dünyasına önemli katkılar sunmaya devam ediyor.