GÜNDEM - 04 Ekim 2024 Cuma 11:19

DPÜ Pazarlar MYO’da Yöresel Gıdalar Çalıştayı

A
A
A
DPÜ Pazarlar MYO’da Yöresel Gıdalar Çalıştayı

Dumlupınar Üniveristesi (DPÜ) Pazarlar Meslek Yüksekokulu, Yöresel Gıdalar Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı.


Etkinliğe Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Pazarlar Kaymakamı Hüseyin Safa Erdem, Pazarlar Belediye Başkanı Bilal Demirci, Pazarlar MYO Müdürü Doç. Dr. Erdal Aday, akademik ve idari personeli ve davetliler katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başlayan çalıştayda ilk konuşmayı yapan Doç. Dr. Erdal Aday, Kütahya’nın kültürel potansiyelinden yararlanılması adına önemli bir etkinlik düzenlediklerini kaydederek katılımcılara teşekkür etti. Kütahya Folklor Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşenur Sır Dündar, Belediye Başkanı Bilal Demirci ve Kaymakam Hüseyin Safa Erdem ve Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın teşekkür konuşmalarının ardından çalıştay kapsamında hazırlanan sunumlara geçildi.


Pazarlar MYO akademisyenlerinden Öğr. Gör. Barış Burak Albayrak’ın Pazarlar’da Gıda Teknolojisi ve Aşçılık başlıklı sunumuyla başlayan bu bölüm, Öğr. Gör. Hilal Kılmanoğlu’nun Kütahya’ya Özgü Endemik Meyve Türlerinin Tanıtılması ve ardından Öğr. Gör. Yıldız Ünlü Duman’ın Pazarlar Mutfak Kültürü başlıklı sunumlarıyla devam etti. Araştırmacı Necati Gültekin’in Kütahya’da Üretilen Ürünlerin Coğrafi İşaret Süreci konulu sunumun ardından Tavşanlı Uygulamalı Bilimler Fakültesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Kansu Gençer, Gastronomi Potansiyelinin Pazarlanması başlıklı sunumunu katılımcılarla paylaştı. Son olarak Araştırmacı Ali Osman Gürcan, Pazarlar Kirazının Tarihçesi ile ilgili ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.


Çalıştay kaspsamında katılımcılar MYO bahçesinde hazırlanan stantta vişneli glütensiz tarhana, cevizli kekikli glütensiz ekmek, Pazarlar ekmeği, haşhaşlı pide, vişne reçeli, vişne kompostosu, hamursuz, meyve kuruları ve Pazarlar turşusu gibi yöresel ürünleri incelediler.



DPÜ Pazarlar MYO’da Yöresel Gıdalar Çalıştayı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Yusuf öğretmen aldığı ’Heimlich’ eğitimi ile öğrencisini ölümden kurtardı Malatya’da bir ilkokulda boğazına şeker kaçan öğrencisine zamanında Heimlich manevrası ile müdahale eden sınıf öğretmeni Yusuf Doğan, öğrencilerin okula bu tür boğazda kalabilecek yiyecekleri getirmemesi gerektiğini söyledi. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Topsöğüt Mahallesi’nde bulunan Akpınar İlkokulu’nda 3. sınıf öğrencisi Talha Elokuş yanında getirdiği şekerin nefes borusuna kaçması ile zor anlar yaşadı. Okulun güvenlik kamera kayıtlarına yansıyan anlarda öğrenci ilk olarak su içmeye gittiği tuvalette şekeri çıkaramayınca panikle sınıfına yöneldi. Nefes alamadığı için zor anlar yaşayan öğrenciyi o sırada bir veli alarak hemen karşıdaki sınıfa götürüp öğretmen Yusuf Doğan’dan destek istedi. 27 yıllık sınıf öğretmeni olan Doğan ise soğukkanlılıkla daha önce aldığı Heimlich manevrası eğitimi uygulamaya koydu ve öğrencinin boğazındaki cismin çıkması için müdahalede bulundu. Nefes borusuna kaçan şekerin çıkması ile hem öğrenci hem de öğretmen derin bir nefes aldı. Öğrencisinin hayatını kurtaran öğretmen Yusuf Doğan, daha önce Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün verdiği kursta ’Heimlich’ manevrası eğitimi aldığını söyleyerek ilk kez pratikte bu manevrayı uyguladığını söyledi. Derste iken karşı sınıftaki öğrencinin boğazında bir cismin kalması ile hemen olaya müdahale ettiğini belirten Doğan, "Derse yeni başlamıştım, karşıdan bir öğrencinin nefes alamadığını görünce aldığımız eğitimin de faydası ile müdahalede bulunarak cismin çıkmasını sağladım. İlk defa böyle bir pratikte müdahale edince tabi biraz tedirginlik yaşadım ama öğrencimizi kurtarmak bize mutluluk verdi" dedi. Okullarda bu tür durumlarla karşılaşılmaması adına velilere ve öğrencilere seslenen Doğan, özellikle boğazda kalabilecek, nefes yolunu tıkayabilecek bu gibi benzeri yiyeceklerin beslenme çantalarına konulmaması gerektiğini söyledi. Topsöğüt Akpınar İlkokul Müdürü Ömer Kayalar da olayı duyar duymaz hemen yukarı çıktıklarını ve bu sırada öğretmen Yusuf Doğan’ın öğrenciyi kurtardığına şahit olduğunu ifade ederek, "Hocamıza çok teşekkür ediyoruz. Öğrencilere tavsiyemiz böyle şeker türü yiyecekleri yutarken dikkat etmeleri. Aslında bu tür yiyecekleri almamalarını öneriyoruz. Malatya Milli Eğitim Müdürlüğüne de verdikleri bu eğitimden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah tüm öğretmenler ve vatandaşlarımız bu hayat kurtaran eğitimleri alırlar" diye konuştu.
Aydın Başkan Yetişkin, Efeler’in minik sanatçılarıyla buluştu Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, belediyeye ait yaz kurslarında yeteneklerini hayal güçleri ile birleştiren çocukların sergisini ziyaret etti. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’in çeşitli alanlarda ücretsiz hizmete sunduğu yaz kursları, 7’den 70’e yüzlerce vatandaşın adeta ikinci evi oldu. Spor, sanat ve bilimin birçok yönünde eğitim verilen derslerde Efeler halkı, hem eğlendi hem de öğrendi. Bu çerçevede Kızılcaköy Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleştirilen ‘İçimdeki Sanatçı Büyüyor’ atölyesinde hayal dünyasını renklendiren çocuklar, eserlerini sergiledi. İlk gününde yoğun ilgi gören sergi, büyük beğeni toplarken, çocukların sergisini ziyaret eden Başkan Yetişkin, minik sanatçılarla tek tek ilgilendi, eserlerini inceledi ve tüm çocukları tebrik etti. , “Efeler Belediyesi her zaman çocukların yanında olacak” Sergiyi çok beğendiğini ifade eden Başkan Yetişkin, “Kurslarımızın ne kadar doğru bir proje olduğunun kanıtlar nitelikte bir etkinlik. Çocuklarımızın yeteneklerini keşfetmelerine, özgüven kazanabilmelerine, hayal dünyalarını bizimle paylaşmalarına aracılık ettik bundan dolayı gururluyuz. Şahane resimler çizmişler, hayranlıkla izledim. Efeler Belediyesi çocukların hayallerini gerçekleştirmesi için her zaman yanlarında olacak” dedi. Efeler’in hünerli elleriyle çizilen resimleri görmek isteyenler, 6 Ekim Pazar gününe dek sergiyi ziyaret edebilecek.