EKONOMİ - 14 Ocak 2025 Salı 10:52

Tarım ürünleri ihracatını etkileyen kimyasallara karşı uzmanlardan uyarı

A
A
A
Tarım ürünleri ihracatını etkileyen kimyasallara karşı uzmanlardan uyarı

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda hububat ekimi yapan üreticilere, tarım ürünlerinin ihracatında probleme neden saklama şartlarından kaynaklı sorunlar ile bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan pestisitlerle ilgili uyarı geldi. Uzmanlar, kullanılan kimyasalın ölçü, zaman ayarı ve bilinçli kullanımına dikkat çekiyor.


Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, tarım ürünlerinin ihracatında yapılan kontroller sırasında ortaya çıkan gıda ürünlerinin saklama şartlarından kaynaklı problemler ve bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan pestisitlerin kullanımı ile ilgili uyarılarda bulundu. Başkan Kırkgöz, “Son günlerde tarım ürünlerinin ihracatında bir takım problemlerin yaşandığı, gümrükten geri döndüğü, pestisitlerin kullanımıyla alakalı problemlerden kaynaklı olduğu söylenmekte. Bizlerin takip ettiği kadarıyla bazı ürünlerde aflatoksin kaynaklı geri döndükleri söylenmekte. Öncelikle aflatoksin kaynaklı ürünlerin pestisitlerle herhangi bir alakası yoktur. Bunlar gıda ürünlerinin saklama şartlarından kaynaklı problemler oluşmasından dolayı geri dönmesi söz konusu oluyor. Ürünlerin küflenmesinden kaynaklı geri dönmeler bunlar. Tabii gıda ürünlerinin tarladan hasat ettikten sonra depolama şartları oldukça önemli. Bunların yurt dışına gidene kadar özellikle yaş sebze ve meyvelerde koruma şartlarının düzgün bir şekilde yapılması gerekiyor. Aksi takdirde bu tarz sıkıntılar, problemler yaşanabiliyor. Diğer konu pestisitlerin kullanılmasıyla alakalı olan konuda ise burada ziraat mühendisi meslektaşlarımız genelde arazilerde yaptığı çalışmalarda ilaçların yarılanma ömürlerine göre kullanım tavsiyelerini yapmakta. Tabii iklim değişikliğiyle beraber hastalıkların ve zararlıların da popülasyonlarının ve çıkma dönemlerinin yani bu hastalıkların oluşma dönemlerindeki zamanlarda da değişiklikler meydana geldi. Son günlerde hastalıkların biraz daha geç dönemlerde yaşanması, çiftçilerimizin ilaçları biraz daha geç kullanmalarına, hasat tarihlerine yakın kullanmalarına neden oldu. Bu tarz sıkıntılar dönemsel olarak yaşanabiliyor. Tabii burada önemli olan bu konularda çiftçilerin bilinçlendirilmesi. Sahada çalışan ziraat mühendisi meslektaşlar bu konularda bilinçli. Çiftçilerimizi de bilinçlendirme çalışmalarını yapmakta. Tabii Tarım Bakanlığımızın personelleri de bu konularda özellikle sebze grubu ve meyve grubu yetiştirilen bölgelerde çiftçilerle yapılan toplantılarda bu ilaçların dönemlerini, kullanım zamanlarını ve dozajlarını kendilerine söylemekteler. Bunlarla ilgili eğitimler de yapılmakta. Çiftçilerimize buradan söylememiz gereken konu; bu ilaçları atmadan önce mutlaka aldıkları bayi dükkanlarında ziraat mühendisi meslektaşlarımızdan ilaçları ne zaman kullanacaklarını ve kullandıktan sonra ne zaman hasat edeceklerini sormaları gerekmekte” ifadelerini kullandı.



“Dünya genelinde pestisitlerin kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor”


Dünya genelinde aslında pestisit kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini anlatan Konya Şube Başkanı Kırkgöz, “Geçtiğimiz yıllarda yeşil mutabakat imzalandı Avrupa Birliği ülkeleri arasında. Burada ülkemiz de bu yeşil mutabakatı imzalayan ülkelerden bir tanesi. Bununla birlikte bir bakanlığımızın ismi değişti. Çevre Şehircilik Bakanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak ismi değiştirildi. Burada bu yeşil mutabakat incelendiğinde dünya genelinde aslında pestisitlerin kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Tabii pestisitlerin zararlı olduğunu herkes biliyor. Çünkü kimyasal bir ürün. Bunun koklanması dahi insan sağlığına çok ciddi anlamda zarar veriyor. Bunların azaltılmasına yönelik dünya çapında bir çalışma yürütülmekte. Ülkemizde de bu çalışmalar yürütülmekte. Tabii pestisitlerin bu denli zararlı olduğu bilindiği halde yoğun bir şekilde kullanılması mantıksız gibi geliyor ama tarımsal üretimde maalesef bu ürünler kullanılmadığı zaman ciddi anlamda verim düşüklükleri ve kalitede çok ciddi anlamda bozulmalar meydana geliyor. Belli bir standartta ürün yetiştirebilmeniz için ve artan dünya nüfusunu doyurabilmeniz için belli bir alanda, belli bir verimi almanız gerekiyor. Ciddi anlamda daralan tarım alanlarında bu verimleri alabilmek için maalesef bu ürünlerin kullanılması da gerekiyor. Tabii bu ürünler zamanında ve düzenli kullanıldığı zaman herhangi bir problem oluşturmuyor. Zamansız ve dengesiz kullanıldığında çok ciddi problemler veya yoğun kullanıldığında çok ciddi problemler oluşturuyor ve burada da çiftçilerimizin bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Verim açısından pestisitlerin çok fazla verim artırıcı özelliği yok sadece dayanıklıklarını, bazı böceklere karşı bitkinin veya ağacın mukavemetini arttırmakta bu ilaçlar. Tabii kuraklığın veya iklimin şöyle bir etkisi var; Yağış periyotlarındaki değişiklikler bu zararlı organizmaların, böceklerin ve mantari hastalıkların yaygınlaşmasına ve yoğunlaşmasına neden olabiliyor. İklimin bundan dolayı belki zararı olmuş olabiliyor” şeklinde konuştu.


Tarım ilacı satıcısı Süleyman Tokgöz ise, “Çiftçilerimize ilacı uygun dozlarda tavsiye ediyoruz, periyodik olarak arazi kontrollerini gerçekleştiriyoruz. İlk başta arazinin, çiftçimizin yanında bulunuruz. Gerekli tedbirlerimizi, önlemlerimizi alırız. Ona uygun reçeteler yazarız. Gerekli programlar yazarak böylece takiplerini gerçekleştiririz. Fazla kullanım olduktan sonra özellikle bazı ilaçlarda iş işten geçebiliyor ama genelde bitkiyi destekleyici ürünlerle daha güzel olabiliyor” diye konuştu.



Tarım ürünleri ihracatını etkileyen kimyasallara karşı uzmanlardan uyarı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da özel tasarım 3 katlı ’uyuşturucu fabrikası’ çökertildi Bursa’da uyuşturucuya yönelik yapılan operasyonlar aralıksız sürüyor. Şafak vakti 3 katlı eve yapılan baskında toplamda bin 500 kök kenevir ele geçirilirken, 5 şüpheli de gözaltına alındı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerince müşterek olarak, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapan şahısların suç unsurları ile birlikte yakalanmalarına yönelik yapılan çalışmalar aralıksız sürüyor. Uyuşturucu tacirleri 3 katlı binayı uyuşturucu fabrikasına çevirdi Son olarak yapılan operasyonda 3 katlı binada uyuşturucu imal edildiği bilgisini alan ekipler, 3 katlı binaya şafak vakti operasyon düzenledi. 3 katlı eve giren ekipler, her odada ayrı klima olan ve ultraviyole ışıklar ile özel saksılarda yetiştirilen bin 500 kök keneviri ele geçirdi. Yapılan operasyonda uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yaptıkları tespit edilen 5 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Şahısların ikametlerinde yapılan aramada, saksılara ekili vaziyette özel donanım ile sera haline getirilmiş alanda 7 adet ısı ölçer termostat, 8 adet klima, 1 adet nemlendirici, özel ışıklandırma, 6 adet vantilatör, 17 adet havalandırma motoru, 1 adet hava kompresörü, 10 adet havalandırma filtresi, 1 adet ilaç pompası, 185 adet fan ekipmanlarla yetiştirilen 1500 kök hint keneviri, 1 adet ruhsatsız tabanca ve 70 bin 800 lira nakit para ele geçirildi. Operasyonda yakalanan 5 şüpheli hakkında adli tahkikat başlatıldı.
Ankara "Z Kuşağı’nın Gözünden Kendi Hikayelerinin Kahramanları Kısa Filmler Galası" gerçekleştirildi "Z Kuşağı’nın Gözünden Kendi Hikayelerinin Kahramanları Kısa Filmler Galası" gerçekleştirildi. Çankaya Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü tarafından düzenlenen "Z Kuşağı’nın Gözünden Kendi Hikayelerinin Kahramanları Kısa Filmler Galası" Cermordern’de yapıldı. Ankara’da bazı lise öğrencilerinin üniversitenin "Kısa Film Senaryo Yazımı ve Çekimi Workshop’u"nda ürettikleri kısa filmler davetlilerle buluştu. Kısa filmlerin gösterimi öncesinde davetlilere müzik dinletisi yapıldı. Halkla İlişkiler Reklamcılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karahan Uslu kısa film gösterimleri öncesinde program hakkında bilgi vererek, "Kendi hikayesinin kahramanı Z Kuşağı Film Galası aslında deneyimsel öğrenmenin üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen projesinin iz düşümü ve bu çerçevede Ankara’nın bilinen ve başarılı liselerinin en pırıltılı öğrencilerini üniversitemizde ağırlayıp onların kendi fikirleri ile ürettikleri halkla ilişkiler ve sosyal sorumluluk projesinin ayağı olarak bir kısa filmin kurgulandığı, yazıldığı, adının konulduğu, afişinin üretildiği bir bütünleşik çalışma aslında. Bu çerçevede hayatlarının ilk filmini gerçekleştiren bu parlak Z kuşağı gençlerimizi daha sonra da Ankara’nın kıymetli sanat mekanlarından Cermodern’de ağırlayarak onları ömürlerinin ilk galasında sahneye çıkarıyor ve kendi bakış açıları ile toplumlarını nasıl değerlendirdikleri, geleceklerini ve yarınlarına dair nasıl bir beklenti içerisinde olduklarını sanat yolu ve iletişimin gücü ile aktardıkları bir gala düzenliyoruz" ifadelerini kullandı. Lise öğrencilerinin oluşturdukları kısa filmlerin gösterimleri yapıldı. Öğrencilere sertifikalarını ise üniversite akademik kadrosu, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü ve Etimesgut Kaymakamı takdim etti.