EKONOMİ - 26 Mart 2025 Çarşamba 10:34

Konyalı Sanayicilere "KOSGEB desteklerinden en verimli şekilde yararlanın" çağrısı

A
A
A
Konyalı Sanayicilere "KOSGEB desteklerinden en verimli şekilde yararlanın" çağrısı

Konya Sanayi Odası’nda (KSO) KOBİ’ler İçin Destek ve Dönüşüm Programı düzenlendi. KOSGEB desteklerinin tanıtıldığı programda konuşan KSO Başkanı Mustafa Büyükeğen, KOSGEB desteklerinin Konya sanayisinin teknolojik dönüşümüne katkı sağlayacağının altını çizerek, Konyalı sanayicilere "KOSGEB desteklerinden en verimli şekilde yararlanın" çağrısında bulundu.


Programda ilk olarak konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen, Konya’nın yıllık 3,5 milyar doların üzerinde ihracat yapan ve 2,2 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir endüstri şehri olduğunu söyledi. Konya’nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılası’nda sanayinin payının yüzde 27,5’e ulaştığını, sanayinin ardından hizmetler, tarım, inşaat ve bankacılık sektörlerinin geldiği bilgisini paylaşan Büyükeğen, şehrin toplam istihdamının yüzde 35’inin sanayi sektörü tarafından sağlandığına dikkat çekti. Konya sanayisinin üretiminde orta düşük ve orta yüksek teknolojinin payının arttığına vurgu yapan Büyükeğen, "Üretimde, düşük teknolojiden önemli oranda çıkmış durumdayız. Düşük teknolojinin üretimimizdeki payı yüzde 19’lara kadar geriledi. Üretimimizde; orta düşük teknolojinin payı yüzde 31.6, orta yüksek teknolojinin payı yüzde 48, yüksek teknolojinin payı ise yüzde 1,40 seviyelerinde bulunuyor. Konya Sanayi Odası olarak bizim hedefimiz; üretimimizin yaklaşık yarısını oluşturan orta-yüksek teknoloji ve yüksek teknolojideki payımızı, orta vadede yüzde 75’lere çıkarmak. Bu hedef doğrultusunda çalışıyor, projeler geliştiriyor, yatırımlar yapıyoruz. Bugünkü programımız da bu hedeflerimize ulaşmamız için önemli bir kaldıraç etkisi gösterebilir" dedi.


KOSGEB’in sunduğu desteklerin işletmelerin yenilikçi, sürdürülebilir ve rekabetçi üretim modellerine geçişini hızlandırmada kritik bir rol oynadığını ifade eden Büyükeğen, Konyalı sanayicilere KOSGEB desteklerinden en iyi ve en verimli şekilde faydalanmaları çağrısında bulundu.



Sanayicilere, KOSGEB destek programları tanıtıldı


Daha sonra konuşan KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu da, KOSGEB’i yalın, erişilebilir, dijital ve küresel bir kurum haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyerek, bu kapsamda gerçekleştirilen firma ziyaretlerine önem verdiklerini bildirdi. Türkiye genelinde geçtiğimiz sene 167 bin işletmeyi yerinde ziyaret ettiklerini aktaran İbrahimcioğlu, "Konya’da da 5 bin 364 imalatçı firmayı ziyaret ettik. 2 yıl içerisinde yurt genelindeki 430 bin imalatçı firmamızın tamamını ziyaret etmek istiyoruz" diye konuştu.


"Girişimci Destek Programımız ile işletmelerimize hem İş Kurma Desteği kapsamında iş yerlerini kurarlarken destek oluyor hem de 1 milyon 500 bin TL’ye kadar İş Geliştirme Desteği veriyoruz" diyen İbrahimcioğlu, Konyalı sanayicilere yeni destek programları hakkında da bilgiler vererek sözlerine şöyle devam etti: "2025 yılı itibarıyla KOSGEB olarak üç yeni destek programını hayata geçirdik. Bu programlar; Küresel Rekabetçilik Destek Programı, Kapasite Geliştirme Destek Programı ve İstihdamı Koruma Destek Programı. Küresel Rekabetçilik Destek Programı, KOBİ’lerimizin yüksek katma değerli ürünler geliştirmelerine, uluslararası pazarda rekabet avantajı elde etmelerine ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamalarına destek olmayı amaçlıyor. Programın, işletmelere sağladığı destek üst limiti 50 milyon TL. Kapasite Geliştirme Destek Programı ise KOBİ’lerin ölçek büyütme yatırımlarını destekleyerek, üretimden pazarlamaya, insan kaynağından belgelendirmeye kadar pek çok alanda ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. İşletmeler ölçeklerini büyüttükçe, birim maliyetlerini düşürme ve daha geniş pazarlara erişim sağlama fırsatına sahip oluyor. Bu programın da destek üst limiti 20 milyon TL. İstihdamı Koruma Destek Programıyla tekstil, giyim, deri ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelere, her bir istihdama 30 prim günü için 2.500 TL geri ödemesiz destek sağlanıyor. Destek, işletmelerin SGK prim ve vergi borçlarıyla mahsuplaştırılarak mali yüklerini azaltacak şekilde uygulanıyor. İstihdamı Koruma Destek Programına başvuruların 31 Mart’ta sona ereceğini vurgulamak isterim."


Ayrıca İbrahimcioğlu, KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı ile işletmelerin dijitalleşme süreçlerine önemli katkılar sunduklarını belirterek, "TÜBİTAK TÜSSİDE iş birliğiyle geliştirilen Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı sayesinde firmaların dijital olgunluk seviyeleri analiz ediliyor ve ihtiyaç duydukları yatırımlar belirleniyor. Bu kapsamda 20 milyon TL’ye kadar işletmelere destek sağlanıyor" dedi.


KSO’daki programa KOSGEB Konya İl Müdürü İsmail Özdemir, Konya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı ile Konyalı sanayiciler ve iş yeri temsilcileri katıldı. Sanayicilerin yoğun ilgi gösterdiği program soru ve cevaplarla devam etti.



Konyalı Sanayicilere "KOSGEB desteklerinden en verimli şekilde yararlanın" çağrısı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Hasta ziyaretinden dönerken annesiyle kurşunların hedefi oldu Zonguldak’ta 46 yaşındaki adam, boşanma aşamasındaki eşine evinin yolunda kurşun yağdırdı. Eşi ve kayınvalidesi olay yerinde hayatını kaybederken katil zanlısı adam jandarma ekiplerince kıskıvrak yakalandı. Edinilen bilgilere göre olay Kilimli ilçesine bağlı Şirinköy’de yaşandı. İddiaya göre olay günü Tülay Ündeş (45), birlikte yaşadığı annesi Zaide Alkaç (64) ile hasta ziyareti için akrabalarına gitti. Dönüş yolunda anne-kız, köprü üzerinde ilerledikleri sırada yaklaşık 2 yıldır boşanma aşamasında olduğu eşi Yusuf Ü. araçla yanlarına yaklaştı. Araçtan av tüfeğini aldığı iddia edilen emekli maden işçisi Yusuf Ü., "Şimdi konuş" diyerek eşi ve kayınvalidesine 7-8 el ateş etti. Evlerinin yolunda silahı görünce kaçmaya çalışan anne ve kızı, kurşunların hedefi oldu. Üç çocuk annesi eşi Tülay Ündeş ve kayınvalidesi Zaide Alkaç’ı öldüren Yusuf Ü., olayın ardından aracıyla kaçarak izini kaybettirmeye çalıştı. Jandarma kıskıvrak yakaladı Olayın ardından ceketini düşürerek hızla kaçtığı belirtilen şüpheli için geniş çaplı operasyon başlatıldı. Jandarma ekipleri, çevre illeri de kapsayacak şekilde kaçabileceği güzergâhları ve ara yollarda yol çevirme uygulamaları yaptı. Şüpheli Yusuf Ü., kaçtığı araçla birlikte Kilimli ilçesinde kıskıvrak yakalandı. 6 ay önce tedbir kararı sonlanmış İhbar üzerine köye çok sayıda ambulans ile jandarma ekipleri sevk edilirken, olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Cumhuriyet savcısı olay yerinde inceleme yaptı. Jandarma Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri çevrede delil topladı. Boşanma süreci kapsamında Yusuf Ü. hakkında daha önce tedbir kararı bulunduğu, bu kararın geçen haziran ayında sona erdiği öğrenildi. Kilimli Kaymakamı Kübra Demirer de olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Jandarma komando ekipleri bölgede güvenliği sağladı. Hayatını kaybeden anne ve kızın cenazeleri, otopsi yapılmak üzere Muslu Belediyesi’ne ait cenaze aracıyla Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor.
Karabük Eskipazar OSB’de yatırımlar bir bir hayata geçiriliyor Ulaşım ve lojistik avantajlarıyla öne çıkan Eskipazar OSB’de altyapı çalışmaları tamamlanıp parsellerin büyük bölümü yatırımcılara tahsis edilirken, devam eden ve planlanan yatırımlarla bölgenin Karabük sanayisinin lokomotifi olması hedefleniyor. Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nde altyapı ihalesinin tamamlanmasının ardından geçen yaklaşık 2,5 yıllık süreçte, bölgenin yatırım altyapısını güçlendirecek tüm temel çalışmalar hayata geçirildi. Bu kapsamda doğal gaz, elektrik, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları ile yol çalışmaları tamamlanırken, içme suyu deposu da devreye alındı. Toplam 72 sanayi parselinin bulunduğu OSB’de, 68 parsel yatırımcılara tahsis edildi. Bugüne kadar 6 firma yapı ruhsatı alırken, 3 firma sahada fiilen inşaat çalışmalarına başladı. Çok sayıda yatırımcı firmanın ise bölgede gerçekleştirecekleri yatırımlara yönelik proje ve hazırlık süreçlerini sürdürdüğü bildirildi. Bölgenin lojistik kapasitesini daha da artırması beklenen demiryolu iltisak hattına ilişkin proje çalışmaları devam ederken, OSB’nin Karabük-Ankara Karayolu’na bağlantısını sağlayacak köprülü kavşak ihalesi Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. 2026 yılı içerisinde OSB’de üstyapı çalışmaları kapsamında kaldırım, çevre düzenlemesi ve parke döşeme işlemlerinin tamamlanması, Atık Su Arıtma Tesisi’nin yapımı ile köprülü kavşak bağlantı çalışmalarının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Öte yandan Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi, 5. Bölge teşvikleri kapsamında yer alırken, 4 sektörde ise 6. Bölge teşviklerinden yararlanma imkânı sunuyor. Şahin: "Eskipazar OSB, Karabük’ün sanayi geleceğinin lokomotifi olacak" AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Cem Şahin, yaptığı açıklamada, Eskipazar OSB’nin ulaştığı noktanın güçlü bir vizyonun sonucu olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Eskipazar Organize Sanayi Bölgemiz; ulaşım, lojistik ve teşvik avantajlarıyla Karabük’ümüzün sanayi geleceğinin lokomotifi olacaktır. Altyapıdan üstyapıya kadar titizlikle yürütülen çalışmalar sayesinde OSB’miz, yatırımcıların güvenle yöneldiği bir merkez hâline gelmiştir. Bu süreçte başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, yatırımların Karabük’e sağlayacağı katkılara dikkat çekerek şunları ifade etti: "Eskipazar OSB’de atılan her adım, üretimin, istihdamın ve bölgesel kalkınmanın güçlenmesi anlamına gelmektedir. Parsellerin büyük bölümünün tahsis edilmiş olması, yatırımcılarımızın Karabük’e olan güveninin açık göstergesidir. Devletimizin sağladığı güçlü teşvikler ve altyapı yatırımlarıyla Eskipazar, sanayide örnek bir merkez olacaktır."
Şanlıurfa Yılbaşı öncesi denetimler arttırıldı Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğü, yaklaşan yılbaşı öncesinde artan tüketici hareketliliğini dikkate alarak denetimlerini yoğunlaştırdı. "Yılbaşı İndirimleri", "Yeni Yıl Fırsatları" gibi adlar altında yürütülen kampanyalar Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle marketler, zincir mağazalar, gıda satış noktaları, restoranlar, kafeler ve benzeri işletmelerde fiyat etiketi uygulamaları, raf ve kasa fiyat uyumsuzlukları, haksız fiyat artışları, ürün etiket bilgileri ile tüketiciyi yanıltıcı uygulamalar titizlikle incelendi. Yapılan denetimlerde, vatandaşın mağduriyetine yol açabilecek fahiş fiyat artışları, stokçuluk faaliyetleri ve etiketsiz ürün satışlarına karşı gerekli idari yaptırımlar uygulandı. Şanlıurfa’da 2025 yılında bin 717 işletmeye ceza 2025 yılı içerisinde Şanlıurfa il ve ilçelerinde gerçekleştirilen denetimlerde, fiyat etiketi mevzuatı kapsamında 19 bin 800 işletme ve 408 bin 901 ürün denetlendiği, aykırılık tespit edilen bin 717 işletmeye bin 881 aykırı ürün nedeniyle toplam 5 milyon 955 bin 246 TL idari para cezası uygulandığı belirtildi. Ayrıca, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği kapsamında yeterlilik belgesi bulunmadığı tespit edilen 1 firmaya 406 bin 750 TL, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında ise 40 ticari elektronik ileti nedeniyle 63 bin 360 TL idari para cezası uygulandı. Toplam ceza tutarının ise 6 milyon 425 bin 356 TL’ye ulaştığı belirlendi. Fahiş fiyat denetimleri sonucunda ise 325 işlem tesis edilerek mevzuat gereği bakanlığa iletildiği dile getirildi. Şanlıurfa Ticaret İl Müdürlüğünün denetimlerini aralıksız bir şekilde bakanlık ve valiliğin talimatları doğrultusunda 31 Aralık gecesine kadar sürdürüleceği açıklandı. Bir çok denetime Ticaret İl Müdürü İbrahim Akbaş’ın da katıldığı öğrenildi.