ÇEVRE - 17 Kasım 2024 Pazar 13:21

Samanlı Dağları’na salınan kızıl geyikler fotokapanlara yansıdı

A
A
A
Samanlı Dağları’na salınan kızıl geyikler fotokapanlara yansıdı

Kocaeli’de hayata geçirilen "Kızıl Geyik Yerleştirme Projesi" kapsamında, eylül ayında Samanlı Dağları’na salınan kızıl geyikler, fotokapanlar tarafından görüntülendi.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle hayata geçirilen "Kızıl Geyik Yerleştirme Projesi" kapsamında, Kartepe’de bulunan Ormanya’da yetiştirilen 10 kızıl geyik, 19 Eylül’de Samanlı Dağları’ndaki doğal yaşam alanlarına salındı.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin resmi X hesabı (Twitter) üzerinden, fotokapanlara yansıyan kızıl geyiklerin görüntüleri paylaşıldı. Büyükşehir, doğaya uyum sağlayan geyiklerin görüntülerini, "Samanlı Dağları’na saldığımız kızıl geyikler fotokapanlar ile görüntülendi" notuyla duyurdu. Aynı zamanda görüntülerde, geyiklerin yanına zaman zaman çakalların da geldiği görüldü.


Öte yandan, projeyle doğadaki kızıl geyik sayısının artırılması, ekosistemin dengesinin korunması ve yerel biyoçeşitliliğin artırılması hedefleniyor. 3 yıl sürecek proje kapsamında Ormanya’da dünyaya gelen geyikler, belli aralıklarla doğaya salınacak.



Samanlı Dağları’na salınan kızıl geyikler fotokapanlara yansıdı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Ciğer kenti Diyarbakır’da cağ kebabı ustası ve lisanslı arıcı, fuarda ürünlerini sergiledi Diyarbakır’da 12 Kasım’da açılan gurme ve yöresel lezzetler fuarında bal çeşitleri ve cağ kebabı açılan stantta ziyaretçilere sunuldu. Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle düzenlenen fuara, 59 ilden 170 firmanın katılımıyla sürüyor. Fuarda stant açan 20 yaşındaki arıcı Ekrem Bozkurt, 14 yaşından beri babasıyla birlikte bu işi yaptığını söyledi. Arı ve ana arı üretimi yaptıklarını belirten Bozkurt, "Üniversiteye gitmek istemedim. Babamla birlikte bu işi devam etmek istedim. Türkiye’de lisanslı en genç arıcı ve ana arı üreticisiyim. Hakkari Cilo dağlarında ve Tunceli Munzur dağlarında bu iş için uğraşıyoruz. Antalya, Diyarbakır, Muş ve Hakkari’ye bal üretimi için gidiyoruz. Kara kovan, petek bal, süzme bal birçok bal çeşidimiz var. Kara kovan balı üretilmesi zor bir baldır. Ortalama fiyatı bin-bin 500 lira arasında. Süzme balın ortalama kilosu 500 lira, petek balımızın fiyatı 700 liradır" dedi. Fuara Erzurum’un cağ kebabını getiren Naci Peker, "Cağ kebabı, koyun ve kuzu etinden yapıyoruz. Koyunun kol, but ve kaburga kısmıyla yapıyoruz. Gerdan incik kullanmıyoruz. Herkesi yöresel lezzete bekliyoruz. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum" diye konuştu. Fuar, bugün sonra eriyor.