EKONOMİ - 22 Aralık 2024 Pazar 10:23

Milli savunmada 6 milyar dolarlık ihracat başarısı

A
A
A
Milli savunmada 6 milyar dolarlık ihracat başarısı

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde milli savunma projelerine kritik katkılar sağlayan Altınay Savunma Teknolojileri,


hassas üretim altyapısı ve yerlilik oranıyla dikkat çekiyor. 6 milyar doları aşan ihracatıyla savunma sanayisinde Türkiye’yi temsil eden üretim üssü, Orta Doğu’dan Güney Amerika’ya uzanan geniş bir coğrafyaya teknoloji ihraç ediyor.


Altay Tankı, KAAN savaş uçağı ve MİLGEM gibi önemli milli projelerin kritik alt sistemlerini geliştiren Altınay Savunma Teknolojileri, 6 milyar doları aşan ihracatıyla Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli rol üstleniyor. Orta Doğu’dan Güney Amerika’ya uzanan geniş bir coğrafyaya teknoloji ihraç eden firma, yerlilik oranını artırma hedefiyle dikkat çekiyor.



"Milli platformlarımızda kullanılan birçok kritik alt sistemin geliştirici sistemi ve üreticisi durumundayız"


Altınay Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Burak Mercan, "Biz Altınay Savunma Grubu olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu kritik ürün ve teknolojileri yine bu ülke insanının azmi ve gayretiyle geliştirmek üzere bir yola çıktık. Bu yola çıktığımızdan bugüne 20 seneye yakın bir zaman geçti. Bu süre içerisinde milli muhalif uçak KAAN, Altay Tankı, MİLGEM, Çelik Kubbe, HÜRJET, GÖKBEY gibi hava platformları başta olmak üzere milli platformlarımızda kullanılan birçok kritik alt sistemin geliştirici sistemi ve üreticisi durumundayız. Buna ilave olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde yer alan çeşitli kara hava ve deniz unsurlarının da modernizasyonu için gerekli teknolojileri, ürünleri bu çatı altında geliştiriyoruz" dedi.



"Türk ihracatına katkıda bulunuyoruz"


Mercan, firmanın ihraca olan katkısına da değinerek, "Altınay Savunma Teknolojileri’nin Türk ihracatına katkısı kısıtlı gibi gözükse de aslında çok büyük bir yükü çekiyor diyebiliriz. Her şeyden önce iş yaptığımız ana yüklenicilerimizin ihracat faaliyetlerindeki büyük bir ihtiyacı Altınay Savunma Teknolojileri olarak karşılıyoruz. Dolayısıyla dolaylı ihracat olarak ciddi katkı yapıyoruz. Bunun dışında iştirak şirketlerimiz vesilesiyle özellikle hava platformlarının kritik alt sistemlerinin ihracatında mühendislik çalışmaları açısından ve üretim çalışmaları açısından ayrıca insansız hava araçlarının bir sistem olarak komple geliştirilmesi, üretilmesi ve ihracatı gibi konularda doğrudan Türk ihracatına katkıda bulunuyoruz" diye konuştu.



"İhracatımız 6 milyar dolar sınırını geçti"


İhracat rakamlarının geçtiğimiz yıl aralık ayına göre yüzde 20 arttığını ifade eden Burak Mercan, sözlerini şöyle sürdürdü:


"İhracat rakamlarımız geçtiğimiz yıla göre aralık ayı itibariyle yaklaşık yüzde 20 artmış durumda, 6 milyar dolar sınırını geçti. Biz özellikle önümüzdeki sene, üretim merkezimizde ortaya koyacağımız ilave faaliyetlerle doğrudan ihracata olan katkımızı ve ana yüklenicilerimiz üzerinden dolaylı olarak ortaya koyacağımız ihracat rakamlarımızı artırmaya gayret ediyoruz. Bununla ilgili de birçok plan ve aksiyon içerisindeyiz. Orta Doğu bölgesi, Uzak Doğu Asya yani Malezya, Endonezya bölgesi, Güney Amerika ve Türkiye Cumhuriyetleri bizim ihracat potansiyelimizdeki ana müşteri gruplarını oluşturuyor. Yani buralarda yer alan ülkelerin çoğuyla şu anda hali hazırda çeşitli platformlarımızın, kabiliyetlerimizin gerek mühendislik gerek ürün anlamında ihracatıyla ilgili pek çok görüşme yapıyoruz" ifadelerini kullandı.



"Yerlilik oranımız yüzde 70 seviyelerinde"


Ürünlerin çoğunu Dilovası’ndaki merkezlerinde ürettiklerini söyleyen Mercan, "Platformlarımızdaki yerlilik oranımız Türk savunma sanayinin beklentileriyle de uyumlu, şu anda yüzde 70 seviyelerinde ve yıllara sari artarak devam ediyor. Tabii ki bu artış geçtiğimiz yıllara göre çok büyük bir hızla gerçekleşmiyor artık. Çünkü işin ihracat tarafının da denkleme girmesiyle ihracatımızı arttırmaya yönelik uluslararası iş birlikleri söz konusu oluyor. Bu kapsamda da çeşitli stratejiler altında Savunma Sanayi Başkanlığımızla ve yine Türk savunma sanayiye hizmet eden diğer kıymetli şirketlerimizle birlikte yol almaya devam ediyoruz" dedi.



"Merkezimizde çok hassas talaşlı-talaşsız imalat yapılıyor"


Altınay Savunma Teknolojileri’nin üretim tesislerindeki faaliyetleri anlatan Mercan, "Üretim teknolojileri merkezimiz aslında çok hassas talaşlı-talaşsız imalat yapacak üretim teknolojilerinden elektronik kart üretimlerine, elektromekanik montaj faaliyetlerinden test ve entegrasyon faaliyetlerine kadar birçok çalışma yürütüyor" şeklinde konuştu.



Milli savunmada 6 milyar dolarlık ihracat başarısı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Vali Çelik’ten Yüksekova ESO’ya ziyaret Hakkari Valisi Ali Çelik, Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odasını (ESO) ziyaret etti. Vali Ali Çelik beraberindeki AK Parti İl Başkanı Zeydin Kaya, Esendere Belediye Başkanı Dırbaz Büyüksu ve Yüksekova ESO Başkanı Vedat Çoğaç ile birlikte Yüksekova Küçük Sanayi Sitesini ziyaret etti. Burada Sanayi Sitesi Başkanı Kerem Öztunç’tan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Vali Çelik, yapılabilecek projeler üzerinde istişarelerde bulundu. Ziyaretinde, Yüksekova’nın büyük bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Vali Çelik, “Yüksekova, gelişme potansiyeli olan çok önemli bir yer. Esnaflarımızın burada oynadığı rol çok büyük. Ben Yüksekova’nın geleceğinin çok güzel olacağına inanıyorum. Hepimizin tek amacı, çocuklarımızın yarınlarını nasıl daha güzelleştirebiliriz diye düşünmek ve onlara daha güzel bir gelecek inşa etmek olmalıdır. Bunun için gelişim adına bir ve beraber çalışmamız gerekiyor. Çocuklarımıza daha güzel bir Yüksekova bırakmak için elimizden geleni yapacağız. Yaptığımız tüm işleri iyilik ve güzellik üzerine inşa ederek bu şehri geliştireceğiz” dedi. Ziyaret sırasında esnafları sorun ve sıkıntıları hakkında bilgi alan Vali Çelik, bu problemlerin çözümü için ilgili birimlere gerekli talimatları verdi. Esnafa destek olmanın bölgenin kalkınmasında kritik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Çelik, iş birliği ve dayanışma vurgusu yaptı.
Samsun Bafra’da 9 bin 500 adet defne fidanı dağıtıldı Samsun’un Bafra ilçesinde, 11 mahalle üreticisine 9 bin 00 adet defne fidanı dağıtımı yapıldı. Bafra Orman İşletme Müdürü Mustafa Bayraktar, Bafra’da defne sanayisini geliştirmek için çalıştıklarını, defne ile 1 dönümlük araziden yıllık 20 bin TL gelir elde edildiğini söyledi. Bafra Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, Çayağzı Orman İşletme Şefliği bahçesinde 11 mahalle üreticisine toplamda 9 bin 500 adet defne fidanı dağıtımı gerçekleştirildi. Dağıtılan defne fidanları ile birlikte son 3 yılda toplam 41 bin adet defne fidanı dağıtımı gerçekleştirildiği, mahalledeki üreticilerin defneye büyük bir ilgisinin odluğu belirtildi. Bafra Orman İşletme Müdürü Mustafa Bayraktar, programda yaptığı açıklamada, “Bugün dağıttıklarımız ile birlikte son 3 yılda 41 bin 000 adet defne fidanı dağıtımı yapmış bulunuyoruz. Defne yaprakları daha çok kozmetik, ilaç, çay, hatta yemeklerde kullanım oranı çok yüksek. Bunun kozmetiğini, şampuanını, sabununu yapıyorlar. Defne yaprağı, geleneksel tıpta ve mutfakta uzun yıllardır önemli bir yere sahip olan bir bitkidir. Hem tıbbi açıdan hem de yemeklerde kullanımıyla bilinen defne yaprağı, sağlık için birçok faydası bulunmaktadır. Defne yaprağının içerisindeki kimyasal bileşenler, yetiştiği çevre ve yetişme şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, yaprağın aroması ve besin değeri de çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir” dedi. “Yıllık getirisi 1 dönümlük araziden 20 bin TL” Defne yaprağının bir çok alanda kullanıldığını ve bölgede defne sanayisinin kurulması için büyük bir hammaddeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Bayraktar, “Bu hammadde ile birlikte inşallah Bafra’da defne sanayi gelişmiş olacak, fabrikaları gelmiş olacak. Köylülerimizden isteğimiz almış oldukları defne fidanlarını özellikle sulanamayan atıl arazilere dikmeleri gerekir. Biz de öyle istiyoruz. Verimli arazileri değil de sulanamayan, değerlendiremedikleri arazilere diksinler. Yıllık geliri 1 dönümlük araziden 20 bin TL kazanılmaktadır. İnşallah bu defne konusunu daha da yaygınlaştıracağız. Köylülerimizin bu imkanlardan yararlanmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Konya Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan: "Siyasi tarihimizde hiçbir zaman Esadçı olmadık" Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mahmut Arıkan, “Milli Görüşçülerin bakış açısına göre, Saadet Partililerin bakış açısına göre baba Esad katildir, oğul Esad da katildir. Oğul Esad zalim oğlu zalimdir. Kimse bize iftira atarak şucu bucu olmakla suçlamasın” dedi. Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, Saadet Partisi Konya 8. Olağan Kongresine katıldı. Burada konuşan Genel Başkan Arıkan, hayallerinin olduğunu bu hayalinde de Saadet Partisi’ni iktidar yapabilmek olduğunu belirtti. Arıkan, "Saadet Partimizin iktidarıyla yeniden büyük Türkiye’yi, yaşanabilir bir Türkiye’yi kurabilmek, yeni bir dünyayı kurabilmek, hakkın hakim olduğu bir dünyayı kurabilmek, özgür Filistin’in kurulduğu günleri görebilmek bizim hayalimiz. Biz bu hayalimizi gerçekleştireceğiz. Buna da yürekten inanıyoruz. Biz bu hayalleri Konya teşkilatımız ile gerçekleştireceğiz. Bu yapacağımız kongre inşallah zaferin işaret fişeği olacak ve yapılacak ilk seçimlerde yaşanabilir bir Türkiye için, yeni bir dünyanın kuruluşu için Saadet Partimizi iktidara getireceğiz" dedi. Son 15 günde gündemin Suriye’ye kitlendiğini hatırlatan Genel Başkan Arıkan, "Suriye konusuna girmeden şunun altını çizmek istiyorum. Milli Görüşçülerin bakış açısına göre, Saadet Partililerin bakış açısına göre baba Esad katildir. Oğul Esad da katildir, oğul Esad zalim oğlu zalimdir. Kimse bize iftira atarak şucu bucu olmakla suçlamasın. Bu işlerden vazgeçin artık. Biz hayatımızda, siyasi tarihimizde hiçbir zaman Esadçı olmadık. Biz sadece akıl bir işin sonunu düşünmektir gerçeğiyle hareketle bugünleri kestirdik. Suriye’de 1 milyondan fazla insanın katledileceğini, milyonlarca insanın Suriye’yi terk edeceğini biz gördük" diye konuştu. SP Genel Başkanı Arıkan’ın konuşmasının ardından Arıkan’a partililer tarafından hediyeler takdim edildi. Kongreye tek aday olarak katılan Mehmet Demirel, Saadet Partisi Konya İl Başkanı oldu.