ÇEVRE - 21 Kasım 2024 Perşembe 11:55

Başkan Büyükakın, COP29’da dip çamurunu anlattı

A
A
A
Başkan Büyükakın, COP29’da dip çamurunu anlattı

Kocaeli’de yürütülen en önemli çevre projelerinden biri olan "İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği Projesi" Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda konuşuldu. Panelde oturum başkanlığı yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, "Dünyadaki en büyük çevre projelerinden bir tanesi gündeme alınmış oldu" dedi.


Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği (UNFCCC) 29. Taraflar Konferansı’na (COP29) katıldı. Başkan Büyükakın burada çevresel öncelikli "İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği" hakkında düzenlenen panelde oturum başkanlığı yaptı. Panele İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi’nden Dr. Kağan Özdemir ve Solmax Netherlands BV Teknik Müdürü Edwin Zengerink de konuşmalarıyla katkı sağladı.



300 ton çamurun denize gitmesi engelleniyor


Bakü Olimpiyat Köyü Cop29 Merkezi’nde gerçekleşen panelde dünyada dip çamuru temizliği ve geotekstil tüp teknolojisi ile susuzlaştırma, İzmit Körfezi dip çamuru temizliği proje metodolojisi ve İzmit Körfezi dip çamuru temizliğinin biyoçeşitliliğe etkileri konuşuldu. Bu kapsamda Körfez etrafına kurulan 23 arıtma tesisi ile günlük ortalama 465 bin metreküp atık su arıtılarak, yaklaşık 300 ton çamurun denize gitmesi engelleniyor.


Denetim tekneleri ve deniz uçağı ile denizden ve havadan kontroller yapılıyor. Deniz çöplerinin temizlenmesine yönelik deniz süpürgeleri, amfibi araçlar faaliyet gösteriyor, ayrıca yüzen atıkların denize ulaşmasını engellemek için dere bariyerleri kullanılıyor. Gemi kaynaklı atıklar, atık alım gemileri ile toplanıyor. Ayrıca İzmit Körfezi’nin biyoçeşitliliğini artırmak için bugüne kadar toplam 48 bin kalkan, levrek ve çupra balık yavrularını Körfez’e bırakıldı.



"Dünyadaki en büyük çevre projelerinden bir tanesi gündeme alınmış oldu"


Panelde oturum başkanlığı yapan Büyükakın, "İzmit Körfezi doğu baseninde uygulamakta olduğumuz ve dünya çapında örnek bir proje olarak gösterilen dip çamuru temizliği projesi burada özel bir oturum başlığı içine dahil edildi. Bir tarafta üniversiteden akademisyenler, bir tarafta çevre bakanlığı uygulayıcı temsilcileri, bir tarafta da Büyükşehir olarak buraya katıldık. Esasen dünyadaki en büyük çevre projelerinden bir tanesi gündeme alınmış oldu" dedi.



"Çok büyük bir organizasyon"


Başkan Büyükakın, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Bütün bu toplantıların (COP29) amacı iklim değişikliğiyle mücadele ve kötüye gidişin önüne geçmek. Dünyanın dört bir yanından çevre ve iklim değişikliği konusunda akademisyenlerin, politika yapıcıların, uygulayıcıların, özel sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekten çok büyük bir organizasyon. Bu organizasyonlarda hem geçmiş dönemde alınan kararlar ve uygulamalar değerlendiriliyor, hem de örnek olabilecek yeni projeler görüşülüyor. Bu manada bizim dip çamuru temizliğimiz çevresel çok büyük Önemli bir proje olarak özel bir oturuma layık görüldü. Bu manada biz de bu toplantıya katılıp, tecrübelerimizi paylaştık"



Başkan Büyükakın, COP29’da dip çamurunu anlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Nevşehir Turistler Kapadokya’da mantı doldurdu, tandırda ekmek pişirdi Binlerce kilometre uzaktan gelen turistler Nevşehir’de önce mantı doldurdu, sonrasında yöresel ekmek yaptı. Fas’tan Kapadokya bölgesine gezmeye gelen Karouay ailesi, Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesinde bulunan Hereni Kadın Kooperatifi’nde önce hamur yoğurarak mantı doldurdu, daha sonra da tandırda yöresel ekmek pişirdi. Türk kültürünü ve Türk mutfağını çok merak ettiğini söyleyen 31 yaşındaki Faslı turist Rabii Karouay, bu merakını gidermek için eşi Lamyae Karafay ile Kapadokya’da mutfağa girdi. Rabii Karouay yaptığı açıklamada, "Fas’tan geliyorum. Ailem ile birlikte bu yerel yemekleri tecrübe etmek istedik. Türk yemekleri çok zengin. Burada da bunu deneyimlemek istedik. Tandır ocağında ilk defa ekmek yapıyoruz. Hayatımız boyunca bunu bir daha deneyimleyebilir miyiz bilmiyorum. Buradaki yerel insanlardan bunu öğrenmek bizim için unutamayacağımız bir tecrübe oldu" şeklinde konuştu. Hereni Kadın Kooperatifi Başkanı Raşide Gök de yaptığı açıklamada, "Kooperatifimizde yöresel ürünler üretiyoruz. Belirli dönemlerde de yabancı misafirlerimizi ağırlıyoruz. Onlarla birlikte yemek yapıyoruz. Yaptığımız yemekleri de kendilerine tekrar ikram ediyoruz. Çoğunlukla Ortahisar’a özel ekmek yapıyoruz, dolma mantı yapıyoruz. Tatlı olarak da aside, dolaz, köftür kavurması gibi yöresel tatlılar yapıyoruz. Kendi yaptıkları yemekleri kendileri tekrar yiyince bundan çok memnun kalıyorlar. Gelen yabancı turistler Türk yemeklerini ve bizlerin neler yediğini çok merak ediyorlar” dedi.
Yozgat Yozgat’taki Evcil Köy’de çocuklar ve gençler, patili dostlarla buluştu Sokak hayvanları için tasarlanan ve örnek proje olması hedeflenen ‘Evcil Köy’e her yaştan öğrenci misafir oldu. Her yaş grubundan ziyaretçiyi ağırlayan ‘Evcil Köy’ de ilkokul, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan ziyaretçiler keyifli anlar yaşadılar. Sokak hayvanlarını seven ve onlara ilgi gösteren öğrenciler, patili dostlarla mutlu dakikalar geçirdi. Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan’ın hayata geçirdiği ‘Evcil Köy’ projesinde sokağa terk edilmiş canlılar yeniden güvenilir bir ortama kavuştu. Proje tamamlandığında veteriner kliniği ve mama üretim tesisinin de faaliyete geçeceği bu tesiste gelinen son aşama hakkında Kazım Arslan bilgi verdi. “Barınak ismini özellikle kullanmıyoruz” “Evcil Köy’ deyiz. Barınak ismini özellikle kullanmıyoruz. Evcil hayvanların burada her türlü barınmasını, bakımını, sağlık hizmetlerini sağlamak üzere bir çalışma başlattık. Çünkü evcil hayvanların bizim merhametimize emanet edilmiş canlılar olduğunu düşünüyoruz. Onların da burada bizimle beraber yaşamaya hakları olduğunu düşünüyoruz. O yüzden de burada hummalı bir çalışmamız var” ifadelerini kullanan Arslan proje hakkında diğer ayrıntılara da değindi. “Evcil hayvan hastanesi inşaatımız 7-8 ay içerisinde bitecek” “Evcil hayvan hastanesi inşaatımız var. İnşallah 7-8 ay içerisinde bitecek. Yine idari binamız olacak. Devamında mama üretimi dahil komple bir tesis olacak burası. Burada sokak hayvanlarının, evcil hayvanların barınmasını, beslenmesini sağlayacağız. Sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürmelerini sağlayacağız. Bu çalışmalarımızın başlamasıyla birlikte Yozgatlı hemşerilerimizin bu projeye sahip çıkmalarını bekliyoruz. Bugün yine yüzlerce misafirimiz var. Okullardan gruplar halinde öğrencilerimiz, evlatlarımız geliyor. Yine sivil toplum kuruluşlarından gelenler burayı sürekli ziyaret ediyor. Hiçbir şekilde burayı boş bırakmıyorlar. İnsanların evcil hayvanlara karşı bakış açılarını biraz daha değiştirmiş olacağız” dedi. “Evcil Köy’de piknik alanı da olacak” Evcil köyü ziyaret etmek için aracı olmayan okullara yardımcı olduğunu ve ulaşım imkanı sağlandığını belirten Başkan Arslan, devamında ‘Evcil Köy’ün bir piknik alanı olacağını söyledi. “Önümüzdeki bahardan itibaren burası bir piknik alanı olacak. Burada hayvanlar ve insanlar iç içe keyif içinde yaşamanın yolunu bulmuş olacaklar” cümlelerini kullandı.