GÜNDEM - 22 Eylül 2024 Pazar 10:36

67 yıldır yorgan dikiyor

A
A
A
67 yıldır yorgan dikiyor

Kocaeli’nin İzmit ilçesinde 67 yıldır yorgancılık yapan İsmail Çevikel, renkli yorganlarıyla hem geleneksel zanaatını sürdürüyor hem de teknolojiye meydan okuyor. Yorgancılıkla geçen ömründe 4 çocuğunu okutup meslek sahibi yapan İsmail Çevikel, el işçiliğine olan talebin hala devam ettiğini söyledi.


Cedit Mahallesi’nde dükkanı bulunan İsmail Çevikel (79), mesleğine 12 yaşında başladı. Rengarenk yorganları 67 yıldır müşterilerine ulaştıran Çevikel, ilerleyen yaşına rağmen elinden iğne ipliğini düşürmüyor. 4 çocuğunu bu işten kazandığıyla büyüten Çevikel, yok olmaya yüz tutan el işlemesi yorgancılığı gelişen teknolojiye rağmen devam ettiriyor.


İlk iş yerini yıllar önce bir arkadaşıyla birlikte Çukurbağ’da açtığını ifade eden İsmail Çevikel, "Yaşımız tutmadığı için dükkanı başkasının adına açmıştık ve askeriyenin yatak ihalesini almıştık. Onu 3 ay içerisinde bitirmiştik. Ondan sonra kendi işimize başladık. Devam ediyoruz. Hala da işime devam etmekteyim" dedi.



"Hem okudum hem çalıştım"


Küçük yaşta hem yorgancılığa hem de eğitimine devam ettiğini dile getiren Çevikeli "Ortaokulu bitirdim, liseyi de burada okudum. Mesleğe de devam ettim. Bu süreçte evlendim ve 4 çocuk babası oldum. Büyük oğlum diş hekimi oldu, bir küçüğü kamu yönetimi mezunu ve şu an polislik için çalışıyor. Kızım mali müşavir. En küçük kızım ise çevre yüksek mühendisi" şeklinde konuştu.



Yorgan dikiminde malzemeler önemli


Yorgan dikiminde pamuk, orlon ve yün gibi malzemeler kullandığını belirten 79 yaşındaki Çevikel, "Şu an için benim de elimde bulunan en kıymetli malzeme merinos yünü, bunu kullanıyorum. Bunun haricinde müşteri kendi yününü getirirse kendi yününü dikiyorum. İplik eğer zayıf olursa gerildiği zaman yorgan kopar, dağılır. Elyaf yıkanabilen bir malzeme fakat rahat değildir. Esas insan hayati için değerli olan pamuk veya hakiki yün yorgandır. Bunları ömür boyu kullanırsın. Hiçbir şey olmaz. Yarın kumaşı yırtılır veya leke olur. Herhangi bir tehlikeye maruz kalır. Sökersin yenisini diktirirsin. Ama yıkanabilen yorganlarda bu şans yok" ifadelerini kullandı.



"Yün ve pamuk yorgan yıkanmaz"


Yün ve pamuk yorganın yıkanmayacağını belirten İsmail Çevikel, "Yorgan nevresimsiz, çarşafsız kullanılmaz. Yıkanmasına yıkanır fakat yün yorganı yıkarsanız keçeleşir. Yorganların dikim süresi de değişir. Basma yorganları 1 günde dikersin ama bunun yanında 2 günde dikilecek yorgan var, 4 günde dikilecek yorgan da var. Öyle her model çabuk bitmez" diye konuştu.



"Talep çok"


Çevikel, yorgancılığın çırak yetiştirmenin zorlaştığı mesleklerden biri olduğunu vurgulayarak, "Dünya ayakta kaldığı müddetçe bu meslek ölmez. Terzilik ölmez, yorgancılık ölmez. Bunun piri var, terziliğin piri var, demircinin piri var. Piri olan meslekler ölmez. Benim elimde 20 orlon yorganım var dikilmesi gerekiyor. 80 tane de dikilmesi gereken yün yorgan var. Şu anda talep çok" şeklinde konuştu.



"Makine dikimi yorgan ile el dikimi yorgan farklıdır"


Fabrika üretimi yorganların el işçiliği yorganlara kıyasla rahatsız edici olduğunu belirten İsmail Çevikel, "Fabrika yorganlarında elyaf kullanılıyor. Ben pamuk, yün ve orlon kullanıyorum. Fabrikadaki üretilen yorganlar elyaftır. Çünkü pamuk yorganda makine çalışmaz, dikemezsiniz. Fabrika yorganı içindeki malzeme sentetik. Sentetik olduğu için sıkıntılı. Ter yapar, rahat değildir. Yün sıhhat bakımından çok rahattır. Fiyat olarak makine yorganları 600 lira, el dikişi yorganların fiyatları en düşüğü 1000 lira" dedi.



67 yıldır yorgan dikiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya SAMEK’lere üç günde 4 bin 500 başvuru Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından 7’den 70’e her vatandaşa dokunan SAMEK kursları yeni dönem kayıtları başladı. Kayıtların ilk üç gününde SAMEK’lere 4 bin 500 kişi başvuru yaptı. SAMEK’te daha önce eğitim gören Kadriye Vardal, “SAMEK benim hayata bakış açımı değiştirdi” dedi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı himayesinde 7’den 70’e her vatandaşa dokunan SAMEK kurslarında kayıt süreci başladı. Kayıtların başlaması ile vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören SAMEK’lere ilk üç günde toplam 4 bin 500 kişi başvuru yaptı. SAMEK’e daha önce katılarak hayatları değişen kursiyerler, sanata ve zanaata ilgi duyan herkesi SAMEK kurslarına davet etti. Dikiş ve İngilizce kurslarında 2 yıldır eğitim gören Suzan Çetinkaya, “SAMEK’ler bizler için çok önemli. Burada alınan eğitimler ile kursiyerler dışarıda iş alıp, satış yapıp para kazanıyor. 2 yıl dikiş ve İngilizce kurslarında eğitim aldım. Burası kişisel gelişimim için bana birçok alanda öncü rol oynuyor. Bu yılda inşallah kayıt yapıp eğitimime devam edeceğim. Bize bu imkânı sağlayan Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız” dedi. Çini kursunda yıllardır eğitim gören Nur Özkan, “Yıllardır SAMEK’lerde eğitim alıyorum. Her alanda kendimi geliştirme imkânı bulduğum için bu yıl tekrardan kayıt olmaya geldim” dedi. Geçen yılda kayıt yaptıran Kadriye Vardal ise, “Geçtiğimiz yıllarda dikiş ve sepet kurslarında eğitim gördüm. Burada hem sosyalleşiyoruz hem de iş öğreniyoruz. Daha önceden yırtılan eşyalarımı dikmekte zorlanırken şu an evde hepsini dikebiliyorum. SAMEK benim hayata bakışımı değiştirdi. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu. Bu yıl ilk defa el nakış kursuna kayıt yaptıran Hande Kazdal’da, “Yıllardır SAMEK’lerde eğitim gören annemin kişisel gelişimini gördüm. Bunun benim için büyük bir etkisi oldu ve ben de bu yıl kayıt yaptırmak istedim. Kursiyerler burada almış oldukları eğitimler ile kendilerini geliştirip ek gelir elde ediyorlar. Bu imkanı sağlayan Sakarya Büyükşehir Belediyesine ve öğretmenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Mersin Tarsus’da ’Halk Müziği Topluluğu Konseri’ ilgi gördü Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus Belediyesinin ortaklaşa düzenledikleri ’Halk Müziği Topluluğu Konseri’ büyük ilgi gördü. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği etkinlikler devam ediyor. Tarsus merkezde yer alan Akşemsettin Mahallesi’nde ilk kez düzenlenen konserde Büyükşehir Kültür ve Sosyal İşler Dairesine bağlı Türk Halk Müziği Topluluğu sahne aldı. Sanatçıların performanslarının yanı sıra birçok kadının dahil olduğu halaylarda renkli görüntüler yaşandı. Çocuklara belediye tarafından pamuk şeker ikramının yapıldığı konserde, seyirciler şarkılara eşlik ederek büyük bir koro oluşturdular. Pakize Bayraktar Okulu önündeki alanda yoğun katılımla gerçekleşen konserde Mahalle Muhtarı Sevda Kurt, Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Ali Uyan’a çiçek takdim etti ve teşekkürlerini iletti. Programa çevre mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı. “Ağızlarına sağlık, emeklerine sağlık” Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Uyan, konserde yaptığı konuşmada, belediyelerin uyum içerisinde çalıştıklarını bir kez daha vurgulayarak, “Uyumla ve memnuniyetle belediyelerimiz çalışıyor. Köylerimize, mahallelerimize hizmet götürüyor. Eksik olan ne varsa onların hepsini tamamlıyor ve hizmetlerde hiçbir eksik bırakmıyor ve bundan sonra da bu eksiklikleri tamamlamaya devam edecek. Mersin Büyükşehir Belediyemizin orkestrası Türk Halk Müziği topluluğu burada, sanatçı kardeşimizin ağzına sağlık diyorum. Orkestradaki grup arkadaşlarımızın yüreğine sağlık diyorum. Ne güzel, bu sıcak havada söyledikleri parçalarla yüreklerimizi soğuttular. Ağızlarına sağlık, emeklerine sağlık” dedi. “Büyük bir coşku var, büyük bir mutluluk var” Akşemsettin Mahallesi’nin ilk kadın muhtarı olan Sevda Kurt ise mahallelerinde ilk kez böyle bir etkinlik düzenlendiğini kaydederek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus Belediyesinin yapmış olduğu etkinlikten dolayı mahallem adına teşekkür ediyorum. Mahalleler arasında tabii ki nüfusu yüksek olan bir mahalledeyiz. Bu mahallenin ilk kadın muhtarıyım. Çocuklarımız için güzel bir etkinlik oldu. Pamuk şekerin olması, konserin olması harikaydı. Yıllardır hiçbir etkinlik olmadı mahallemde. Büyük bir coşku ve mutluluk var. Herkes çok mutlu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Adana Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar, "Yedigöze Barajından Kozan’a sağlıklı su getiriyoruz" Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Kozanlı vatandaşlarımızın tarihlerinde görebileceği en büyük projelerden bir tanesini hayata geçiriyoruz. Yedigöze Barajı’ndan Kozan’a sağlıklı su getiriyoruz. İki, üç milyar lirayı bulan yüksek maliyetli bir proje ancak Kozan’a feda olsun" dedi. Kozan’da yapımı devam eden Yedigöze Barajı’ndan Su Getirme Projesi’nin inşaatında denetlemelerde bulunan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, hemşehrilerinin asbestli borulardan su içmemesi için önceki dönem başlattığı sağlıklı boru seferberliğini de sürdürüyor. Kozan’da içme suyu şebekesi yenileme çalışmalarını da denetleyen Başkan Zeydan Karalar, kenti varsıl, güvenli ve keyifli hale getirmek için var gücüyle çalışıyor. Karalar denetleme ve inceleme esnasında, projelerde emek harcayan Büyükşehir çalışanlarına baklava ikram etti. Başkan Zeydan Karalar Kozan’da esnaf ziyaretlerinde de bulundu ve vatandaşın sorunlarını ilk ağızdan dinleme kararlılığını sürdürdü. Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ), Başkan Zeydan Karalar’ın talimatları doğrultusunda Kozan ilçesinde devasa şebeke yenileme projesini hayata geçiriyor. Toplam uzunluğu 400 km olan içme suyu projesi dahilinde ilk etapta 50 km uzunluğunda yeni içme suyu hattı inşa edilerek, insan sağlığını tehdit eden asbestli borular değiştiriliyor. Bu çalışma ile ilçeye daha sağlıklı su temin edilmesi hedefleniyor. Karalar, Kozan’a sağlıklı içme suyu getirme projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi. Yedigöze Barajı’ndan su getirme projesinin çok büyük ve tarihi bir iş olduğunu söyleyen Başkan Zeydan Karalar şöyle devam etti: “Kozanlı vatandaşlarımızın tarihlerinde görebileceği en büyük projelerden bir tanesini hayata geçiriyoruz. Yedigöze Barajı’ndan Kozan’a sağlıklı su getiriyoruz. İki, üç milyar lirayı bulan yüksek maliyetli bir proje ancak Kozan’a feda olsun. Çalışmalarımız hızla devam ediyor; tüm şebeke yenileniyor. Karataş’ta, Ceyhan’da, Yumurtalık’ta, İmamoğlu’nda 440 kilometre asbestli boruyu, sağlıklı boru hatları ile değiştirdiğimiz gibi Kozan’da da 1 metre bile asbestli boru bırakmayacağız. Kozan’da yaklaşık 300 kilometreyi bulacak olan asbestli boru değişimi gerçekleştireceğiz. Ekiplerimiz burada çok kaliteli bir iş çıkarıyor, biz de yakından takip ediyoruz hepsinin eline sağlık. Proje bittiğinde Kozan sağlıklı suya kavuşmuş olacak, Kozan’ı sağlıklı suya kavuşturma işinin bizim dönemimizde, bizim tarafımızdan gerçekleştirilecek olması beni çok mutlu ediyor. Kozanlılara hizmet etmeye devam edeceğiz." ASKİ tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla ilçe sakinlerine sağlıklı ve kesintisiz su temini sağlanacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Kozanlılar, modern altyapıya sahip bir su şebekesine kavuşacak ve yaşadıkları su sorunu ortadan kalkacak. Adana genelinde hayata geçirilen içme suyu çalışmaları çerçevesinde asbestli boruların yenileme projeleri titizlikle sürdürülüyor. Bu kapsamda Ceyhan’da 224 km, Yumurtalık’ta 42 km, Karataş’ta 80 km, İmamoğlu ilçesinde 50 km, Tufanbeyli’de 32 km ve Aladağ ilçe merkezinde 4 km’lik asbestli borunun değişim işi tamamlandı. Kozan’da ise Güneri ve Çanaklı mahallelerinde 8 kilometrelik asbest borunun yenilenmesiyle birlikte şehir genelinde toplam 440 km uzunluğunda asbestli içme suyu borusu değiştirildi.