SAĞLIK - 20 Ekim 2024 Pazar 15:09

40 yaşından sonra meme kanserine dikkat

A
A
A
40 yaşından sonra meme kanserine dikkat

Sık görülen kanser türü olan meme kanseriyle ilgili bilgi aktaran Uzman Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, sağlıklı beslenme, egzersiz ve emzirme gibi sağlıklı alışkanlıklar edinmenin bu hastalığın görülme oranını düşürdüğüne dikkat çekti.


Her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanacağının öngörüldüğüne dikkat çeken Uzman Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, ülkemizde son 25 yılda meme kanseri vakalarının 2.5 kat arttığını belirterek, “50 yaşından sonrasında meme kanserini görme riski daha fazla artıyor. Bunun için 20 yaşından sonra her kadının ayna karşısında kendini tedavi etmesi gerekmektedir’’ dedi.


Aile Hekimi Uzman Doktor Saadet Gök, “Meme kanseri hem dünyada hem de ülkemizde sık görülen kanserler arasındadır. Bu yüzden kadınların farkındalık oluşturması çok kıymetlidir. Özellikle 50 yaşından sonra meme kanserini görme riski daha fazla artıyor. Bunun için 20 yaşından sonra her kadının adet döngüsünden dört gün beş gün sonrasında belirledikleri zamanda aynanın karşısında muayene yapması çok önemlidir. 40 yaşından sonra Sağlık Bakanlığı’nın da takviminde olan ücretsiz bir şekilde iki yılda bir Mamografi çektirmesi kadınların erken tanı aşamasında çok çok kıymetlidir. Obezite en büyük faktörler arasındadır. Sigara kullanımı varsa bırakılması çok önemlidir. Sedanter yaşam hastalığın en büyük düşmanıdır. Hareketli olmak ve spor yapmak çok önemlidir. Bu aşamada dikkat etmek çok önemlidir. Ailede anne ve teyze de meme kanseri öyküsü varsa bu kişilerin çok çok daha dikkatli olmasını çok önemlidir. Kişilerin özellikle çok daha erken aşamada Mamografiye gitmesi hekim kontrolünden geçmesi gerekiyor. Bu sebeple risk faktörüyseniz 40 yaşından sonrası üzerindeyseniz iki yılda bir mamografi çektirmeniz çok çok önemli muhakkak ikimize danışmanızı öneriyorum” dedi.


(OG-LO-Y)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Kauçuk fabrikasında başlayan yangın beraberinde 4 iş yerini daha kül etti Sakarya’nın Serdivan ilçesi D-100 kara yolu üzerinde bulunan kauçuk fabrikasında çıkan yangın bitişikte bulunan 4 iş yerine daha sıçradı. Toplamda 5 iş yerini etkisi altına alan yangını söndürmek için ekipler 3 saattir cansiperane çalışıyor. D-100 kara yolu Beşköprü Mahallesi mevkiinde saat 02.00 sularında kauçuk fabrikasında yangın çıktı. Alevlerin gökyüzünü aydınlattığı yangın bitişikteki 4 iş yerine daha sıçradı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. Destek gayesiyle bölgeye Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait arazöz ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait TOMA araçları da sevk edildi. SAKTİM ekiplerinin de destek verdiği yangında ekipler, toplamda 5 iş yerini etkisi altına alan alevleri söndürmek için seferber oldu. Yaklaşık 3 saattir yangını söndürme işlemleri devam ederken bölgeye gelen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, olayda can kaybının yaşanmadığını belirtti. “Bu bölgede kauçuk ve petrol mamulleri olduğu için iş yerlerini bir anda ateş sarıyor” Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, “Saat 02.14 sıralarında arkadaşlarımıza gelen ihbar sonrasında ekipler, olay yerine intikal ediyor. Yarım saat içerisinde olayın büyümesi kontrol altına alınıyor. Şu anda bu bölgede kauçuk ve petrol mamulleri olduğu için iş yerlerini bir anda ateş sarıyor. Kontrol altına alınarak yayılma önlenmesi bizi rahatlatıyor. Söndürme çalışmaları devam ediyor, inşallah daha fazla büyümeden söndürmüş olacağız. Şu anda 5 iş yerinde yangın devam ediyor ama adacıklar olduğu için bu yangının sıçraması durduruldu. Şu anda 28 araç ve 60 personelle beraber yangını söndürmeye çalışıyoruz. İş yeri sahipleri burada, soğutma çalışmaları da bittikten sonra yangının çıkış sebebini araştırma yapacağız. Buradaki iş yerleri bitişik olduğu için birinde başlayan yangını diğerine sıçrama imkanına sahip. Bir çalışma yapacağız ve biz planlamasını yeniden yapacağız. Buradaki iş yeri ve mülk sahipleriyle kesin bir çözüm oluşturmak zorundayız. Tesellimiz şu ana karda can kaybının olmaması ve sonuna kadar da olmazsa da malı zaten toparlarız, el birliğiyle burayı yeninden ayağa kaldırırız” dedi.