SAĞLIK - 08 Temmuz 2024 Pazartesi 15:42

Yaz sıcağına ‘kronik hasta’ uyarısı

A
A
A
Yaz sıcağına ‘kronik hasta’ uyarısı

Memorial Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Köse; kronik rahatsızlığı bulunan hastaların sıcağa çok fazla maruz kalmamaları gerektiğini söyleyerek, “Yazın havaların aşırı sıcak olması, kronik hastaların problemlerini artırıyor” dedi.


Kronik hastalığı bulunan kişilerin, yaz sıcaklarında problemlerinin arttığını dile getiren Memorial Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Köse; "Kronik rahatsızlığı bulunan kişiler, yazın havaların aşırı sıcak olması, hastaların problemlerini artırıyor. Kalp hastalarında kalp krizi riski artıyor. Sıcaklığın yüksek olmasına bağlı olarak, hava kirliliğinin artması, ozon seviyesinin artması, astım ve KOAH gibi hastalıkların alevlenmesi ve solunum problemleri yaşanmasına neden oluyor. Sıcaklık vücutta aşırı sıvı kaybına neden oluyor. Böbrek problemi olanlarda böbrek yetmezliğini alevlendiriyor ve daha kötü böbrek problemlerine yol açıyor. Ayrıca aşırı sıcağı maruz kalmak vücudun kurumasına ve bilincin bulanmasına neden oluyor. Aşırı sıcağa uzun süre maruz kalmak bulantı, kusma, halsizlik, kaslarda kramplar, baş ağrısı, yorgunluğa sebep oluyor. Bilinçte bozulma oluşuyor, bilinç bozulmasına bağlı olarak acil müdahale gerektiren durumlar ortaya çıkabiliyor. Halk dilinde güneş çarpması gibi bir tablo oluşturuyor. Birde kronik hastalar dışında çocuklarda ve yaşlılarda daha ciddi problemlerin oluşmasına neden olabiliyor. Çocukların ve yaşlıların ısıyı vücudun düzenleme mekanizmasının daha yavaş olması ve çocuklarda daha çabuk düzenleyememesi nedeniyle çocuklar daha çok etki alanında bulunuyor. Sadece kronik hastalar değil, bu yaşlara da dikkat etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.


Sıcak havalarda alkol ve kafein tüketiminden kaçınmanın çok önemli olduğunu söyleyen Köse; "Kronik hastalar dışında ciltte yanıkların uzun süre güneşe maruz kalması cilt kanserlerine neden olabiliyor. Ciltte döküntülere neden olabiliyor. Psikolojik sorunlar oluşabiliyor. Bunlardan korunma yöntemleri çok önemli. Serin yerlerde bulunma, açık renkli ve ince giysiler tercih etme, güneş kremi kullanma, saat 12.00 ve 16.00 arasında mümkünse dışarı çıkmama, fiziksel aktiviteleri azaltma, alkol ve kafein gibi içeceklerden kaçınma önemli. Çünkü alkol ve kafein gibi içecekler vücuttan su atmayı artırır" ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beyoğlu Belediyesi, temizlik işçilerinin dinlenme odasını yenileyerek çalışma şartlarını iyileştirdi Beyoğlu Belediyesi temizlik işçilerine ait dinlenme odası, Belediye Başkanı İnan Güney’in talimatıyla yenilendi. Başkan Güney “Göreve geldiğimde, ‘Emekçi hak ettiği değeri görecek’ demiştim. Tüm işçilerimiz için çalışma koşullarını iyileştirmeye devam edeceğiz” dedi. Beyoğlu Belediyesi, temizlik işçilerinin dinlenme odasını yenileyerek çalışma şartlarını iyileştirdi. Belediye Başkanı İnan Güney, göreve geldikten sonra temizlik personelini ziyaret etmiş ve işçilerin kaldığı dinlenme ve soyunma odalarının çok kötü durumda olduğunu fark edince hemen yenilenmesi için talimat vermişti. Yenilenen dinlenme odasında hijyenik duş ve soyunma kabinleri ile işçilerin daha iyi şartlarda hizmet vermesi sağlanırken, motivasyon ve verimliliğin de artırılması hedefleniyor. "Tüm işçilerimizin çalışma koşullarını iyileştirmeye devam edeceğiz" Beyoğlu Belediyesinde çalışmış işçi emeklisi bir babanın evladı olduğunu belirten Güney, “Göreve geldiğimde, ‘Emekçi hak ettiği değeri görecek’ demiştim, söz vermiştim. Beyoğlu’muzun sokaklarını pırıl pırıl yapan temizlik personelimizin bazılarının çalışma şartları çok ihmal edilmişti. Onlara hijyenli ve konforlu bir çalışma alanı oluşturduk. Tüm işçilerimiz için çalışma koşullarını iyileştirmeye devam edeceğiz” dedi.