TEKNOLOJİ - 22 Mart 2025 Cumartesi 12:12

Lise öğrencilerinden ‘nano parçacıklı’ stent

A
A
A
Lise öğrencilerinden ‘nano parçacıklı’ stent

Kayseri’de Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından geliştirilen nano parçacıklı stent projesi ile hem enfeksiyon riski minimuma düşürüldü hem de ikinci bir operasyona gerek kalmadan stentin işlevini yerine getirmesi sağlandı.


Mustafa Eminoğlu Anadolu Lisesi öğrencileri Melike Nas Şahan ve Nisa İrem Kılıçkıran tarafından Nano Parçacıklarla Zenginleştirilmiş Biyobozunur Stentlerin Kardiyovasküler Kullanımı projesi ile nano parçacıklı stent geliştirildi. Projelerinin amacının kardiyovasküler hastalıklar için bir yöntem bulmak olduğunu söyleyen 12. sınıf öğrencisi Melike Nas Şahan, "Bizim projemizin amacı, ülkemizde ve dünya genelinde en yaygın ölüm nedenlerinden biri olan kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde bir yöntem bulmaktı. Biz de bu şekilde ilerleyerek ne yapabileceğimizi düşündük ve stent üretmeye karar verdik. Çünkü biz ülkemizde stentleri ithal olarak alıyoruz ve bu da bizi gerçekten mali açıdan zorluyor. İnsanların maddi durumları da belirsiz olduğu için herkes her stenti alamıyor. Biz de bunun için herkesin alabileceği bir stent üretmeyi amaçladık. Bunu da nano parçacık teknolojisi ile entegre ederek hem biyo bozunur, hem nano parçacık içeren hem de maliyeti düşük bir stent ürettik" dedi.


Şahan, geliştirdikleri stentin birçok avantajı olduğunu söyleyerek, "Bu stentimizi MR ve bilgisayarlı tomografide görüntülenebilir şekilde ürettik. Nano parçacıklar sayesinde de enfeksiyon riskini minimuma indirdik. Biyo bozulma sayesinde de süreci optimize şekilde çözünebilir yaptık. Bunun sayesinde metal stentlere kıyasla ikinci bir operasyona gerek duymadan tek bir operasyonla biz bu stentimizi takıyoruz ve işimizi bitiriyoruz. Bunun dışında stentimizi eşkenar dörtgen şeklinde tasarladık. Bunun sebebi de damarlarımızda kan akışı paralel bir şekilde olduğu için eşkenar dörtgenin yapısı gereği paralel gelen kuvvetler sayesinde kırılması ve kopma gibi durumları minimuma iniyor. Fakat günümüzde kullanılan zikzak ve oval desenler kırılma ve şekil açısından herhangi bir şekilde dik ya da yatay gelen bir açıya çok fazla dayanamıyor ve çok çabuk kırılabiliyor. Kopma ve parçalanma durumları yaşanabiliyor. Bu da operasyon sırasında büyük bir riske yol açıyor. Fakat bizim stentimizde böyle bir şey yaşanmıyor, bunu minimuma indirmeyi amaçladık" ifadelerini kullandı.



Lise öğrencilerinden ‘nano parçacıklı’ stent

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt Uzmanından çocuklarda göz sağlığı uyarısı Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocuklarda göz sağlığının erken dönemde önemsenmesi gerektiğini belirtti. Bebeklik döneminden itibaren her yaşta göz muayenesi yapılabileceğini belirten Op. Dr. Akkoyun, özellikle doğumdan sonraki ilk 6 ayda tüm çocukların göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerektiğini ifade etti. Op. Dr. Akkoyun, bu sayede şaşılık, kırma kusurları, doğumsal katarakt ve retina gibi ciddi göz hastalıklarının erken dönemde tespit edilebileceğini söyledi. Ayrıca, erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde, yoğun bakımda oksijen desteği almış bebeklerde retina hastalığı riskinin bulunduğunu belirten Op. Dr. Akkoyun, prematüre bebeklerin ilk haftalardan itibaren göz muayenesine tabi tutulması gerektiğini vurguladı. Op. Dr. Burak Akkoyun, ’’Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesi durumudur. Çocuklarda sıklıkla görülen göz bozuklukları arasında yer alan şaşılık, genellikle genetik yatkınlık, hamilelik süreci, doğumdaki sorunlar ve geçirilen hastalıklar gibi faktörlerden kaynaklanabiliyor. Çocuklarda şaşılık görülme sıklığı yüzde 2-4 arasında değişiyor. Yalancı şaşılık gibi yanlış tespitler de yaygın ancak çocuğun gelişimiyle birlikte bu durum düzelebilir. Çocuklarda göz tembelliği özellikle 3-3.5 yaş civarında saptanıyor. Gözler arasındaki numara farkı artarsa göz tembelliği riski de artar. Gözlük tedavisi ve sağlıklı gözün kapatılmasıyla göz tembelliği tedavi edilebilir. Kapama tedavisi 3-8 yaş arasında daha etkilidir. 9-10 yaşından sonra görme iyileşmesi çok düşüktür. Şaşılık, çoğunluğunun göz tembelliği olan hastalarda oluşuyor. Çocukların göz sağlığını korumak için düzenli göz muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Aileler çocuklarını 2 yaşına kadar elektronik cihazlardan uzak tutmalı, 7 yaşına kadar günlük ekran süresinin 1 saati geçmemesi gerekir. Çocuğun gözünde kayma tespiti durumunda, fotoğraf çekip doktoruna sunmakta fayda var’’ dedi. Damlalı muayene gerekliliği hakkında bilgi veren Op. Dr. Akkoyun, damlalı muayene öncesinde çocuğun sağlığının yerinde olduğundan emin olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.