GÜNDEM - 29 Aralık 2024 Pazar 17:30

’Lezzet Atölyesi’ kursiyerleri sertifikalarını aldı

A
A
A
’Lezzet Atölyesi’ kursiyerleri sertifikalarını aldı

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen istihdam odaklı ’Lezzet Atölyesi’ Projesi tamamlandı. Aşçılık ve pastacılık eğitimlerini tamamlayan 13 kursiyere sertifikaları verildi.


Uluslararası Eğitim Kültür ve Medeniyet Derneği’nin, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen istihdam odaklı ’Lezzet Atölyesi’ Projesi çerçevesinde aşçılık ve pastacılık eğitimlerini başarıyla tamamlayan 13 kursiyer için sertifika töreni düzenlendi. Şehit Hüseyin Danacı Halk Eğitimi Merkezi’nde düzenlenen sertifika töreninde proje hakkında bilgiler veren Proje Koordinatörü Orhan Çetin; "Lezzet Atölyesi Projesi aslında okul sistemi dışında kalmış dezavantajlı gençlere yönelik hazırlanmış bir proje. İstihdam odaklı bir proje. Bu projede 13 kursiyerimiz hem aşçılık eğitimi aldı hem de pastacılık eğitimi aldı. Bir kısım kursiyerlerimiz şimdiden istihdam edildi. Aynı zamanda kursiyerlerden birinin de Azerbaycan kökenli olması sebebiyle de Azerbaycan mutfağını da Kayseri’ye kazandırmış olduk. Kursiyerlerimiz bu eğitimi 178 saat almış oldu, sertifikalarını bugün alacaklar. Aynı zamanda kursiyerlerimize ilk defa bakanlık destekli ’Euro Pass’ belgesi de vereceğiz. Bu belgeleri Avrupa Birliği’nde de tanınacak. Bu projenin amacı sadece aşçılık ve pastacılık eğitimi değil, burada gençlerimizin de tarihi değerlerle iç içe olması gerekiyor. Bu anlamda biz projeye ilave olarak sosyal ve kültürel faaliyetler çerçevesinde Konya gezisi düzenledik. Bir diğer faaliyetimiz de tiyatro ve sinema etkinliği olacak. Yani burada dezavantajlı gençlere tüm masrafları bakanlığımız tarafından karşılanan sosyal ve kültürel eğitim faaliyetleri verilmiş oldu. Yüzde 100 istihdam olarak projeyi sonlandırmış olacağız" dedi.


Eğitimlerin kendilerine çok şey kattığını kaydeden Kursiyer Sena Aslan ise; "Buraya devletimizin çoğu şeyi karşıladığını duyduğum için geldim. Çünkü birçoğumuzun böyle bir fırsatı olmuyor. Hem bakanımıza, hem bu kursu sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Çok fazla yemek öğrendik, hiç bilmediğimiz pastaları öğrendik. Hamur açamayan, yumurta kıramayan arkadaşlarımız vardı. Hepimiz çoğu şeyi burada öğrendik" ifadelerini kullandı. Azerbaycanlı Kursiyer Elsevar Mustafayev de; projede emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.


Program Program sonunda eğitimini tamamlayan 13 kursiyere sertifikaları verildi.



’Lezzet Atölyesi’ kursiyerleri sertifikalarını aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da karla kaplı dağların gölgesinde deniz ve güneş keyfi Antalya’da yeni yılın ilk gününde güneşli havayı fırsat bilen kent sakinleri ve yabancı turistler kendini Konyaaltı Sahili’ne attı. Termometrelerin 22 dereceyi gösterdiği Antalya’da sahile gelenler kar manzarası eşliğinde denize girmenin keyfini çıkardı. Türkiye’nin turizm merkezi Antalya’da yeni yılın ilk gününde yazdan kalma bir gün yaşandı. Yurdun birçok noktasında çetin kış şartlarının yaşanırken 2025’e güneşli bir havada “Merhaba” diyen kent sakinleri ve yabancı misafirler kendilerini Konyaaltı Sahili’ne attı. Resmi tatili de fırsat bilen vatandaşlar aileleri ve sevdikleri ile birlikte sahile gelerek kahvaltı yaptı. Kimi vatandaşlar yürüyüş yapmayı ve Beydağları’nın zirvesini kaplayan kar manzarası eşliğinde sahilde oturmayı tercih ederken, kimileri ise sıcak havayı fırsat bilerek denize girdi. “Bu huzuru yaşamak kaçırılmayacak bir fırsat” Almanya’dan yeni yıl tatili nedeniyle Antalya’ya geldiklerini belirten Fatma Koç, “Bu tatili değerlendirmek için en iyi yeri Antalya olarak belirledik. Yaklaşık bir haftadır buradayız. Bu huzuru yaşamak için bence kaçırılmayacak bir fırsat, her tatili değerlendirip Antalya’ya gelmeyi planlıyoruz. Almanya’ya nazaran çok güzel bir iklimi var. Bu nedenle Antalya bizim için iyi bir tercih oldu. Hatta dün oğlum denize girdi. Birçok kişinin de girdiğini gördüm. Biraz soğuk gibi gelebilir ama girince çok eğlendi çocuğum. Ben de bu mevsimden dolayı çok mutluyum” dedi. “Yazdan kalma bir hava var” Isparta’dan geldiğini belirten Şükrü Yıldırım ise, “Bir haftadır buradayız. Çok güzel bir hava var. Antalya’da yaz günü, etrafta kar ama deniz kenarında yaz günü, Ağustos veya Nisan, Mayıs ayları gibi. Ceketsiz dolaşabiliyoruz, bakıyoruz millet denize de giriyor. Demek ki denizin suyu daha sıcak, biraz sonra suyun sıcaklığına bakacağım. Antalya’ya çok geldim ama böyle bir mevsimde gelemedik hiç. Herkese tavsiye ederim, gelsin görsünler. Bilhassa üşüyenler, soğukta kalanlar bu havayı teneffüs etsin” ifadelerini kullandı. Ocak ayı olmasına rağmen denize giren Osman Şahin de, “Antalya’mız bir başka, Bunu anlatmaya sözler yetmez, görmek lazım. Deniz suyu harika, ilk etapta soğuk oluyor. Ama vücut alıştıktan sonra çıkmasan da olur. Yazdan kalma bir hava var” şeklinde konuştu. “Doğuda kış şartları yaşanırken, buradaki deniz ve güneş insanı kıskandırır” Sahilde denize giren bir başka vatandaş Burhan Özkan ise yıl boyu yaz kış fark etmeden denize girdiklerini belirterek, “Bazen çok dalgalı oluyor. 5 metreye yakın dalgalar falan olduğunda denize girmiyoruz ama kenarda köpük banyosu yapıyoruz. Antalya’da yaşamak bir ayrıcalık. Bugün 1 Ocak 2025, ülkemizin özellikle doğu kesimlerinde çok ciddi bir kış yaşanıyor. Hatta sosyal medyada bazen arkadaşlar fotoğraf falan paylaşıyorlar, diyorum ki paylaşmayın, millet oralarda kış şartları altında yaşarken bizim burada hem deniz, hem güneşlenmemiz ister istemez oradaki insanları kıskandırır” dedi. “Deniz suyu sıcaklığı 16’dan aşağı düşmez” Antalya’da hava sıcaklığının ne kadar düşük olursa olsun, deniz suyu sıcaklığının 16 derecenin altına düştüğünü yıllardır hiç görmediğini belirten Özkan, “Deniz suyu düne kadar 19’du bugün ise 18 derece. Ben yaklaşık 30 yıldır giriyorum, 16 derecenin altına düştüğünü sadece bir yıl gördüm. Hatta ‘Antalyalılar ısınmak için denize girdi’ şeklinde haber bile yapıldı. Çok nadirde olsa sıfır dereceye, 2 dereceye düştüğü zaman bile deniz suyu 16 derece oluyor” ifadelerini kullandı.
Kastamonu Yeni yılı buz gibi soğuk havada denize girerek karşıladı Kastamonu’da Saim Güler adlı vatandaş, 2025 yılının ilk gününü soğuk havada denize girerek karşıladı. Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde ikamet eden Saim Güler, termometrelerin 5 dereceyi gösterdiği ilçede soğuk havaya aldırış etmeden denize girdi. Liman mevkiinde ilk olarak hazırlıklarını yapan Güler, ardından Karadeniz’e girerek kulaç attı. Deniz suyu sıcaklığının 10 derece civarında olduğunu söyleyen Saim Güler, herkesin yeni yılını kutladı. Yeni yılın ilk yüzme sezonunu açtıklarını belirten Güler, "1 Ocak 2025 yılına girdik. Günlerden yine İnebolu’dayız. Tek İstiklal Madalyalı İnebolu’dan herkesin yeni yılını kutluyorum. Yeni yılda sağlık, mutluluk, barış diliyorum ülkemize. İnşallah yeni yıl geçtiğimiz yılları bizlere aratmaz. Sağlık, sıhhat, huzur içerisinde ülkemiz ve tüm İslam alemi hayatına devam eder. İnebolu, ülkemizde tek İstiklal Madalyalı ilçedir. Kurtuluş mücadelesindeki kahramanlıkları sebebiyle bu madalya ilçemize verilmiştir. Kurtuluş mücadelesinde deniz yoluyla İnebolu kıyılarına kadar gelen cephaneler, teknelerle kıyıya çıkartılmasının ardından kağnılarla Kastamonu’ya taşındı. 3 yıl süren bu mücadele ülkemizin kurtuluş mücadelesindeki en büyük kahramanlıklarından bir tanesi olarak kayıtlara geçmiştir. İstiklal Madalyalı tek ilçe olan İnebolu’dan bizler de herkese selam gönderiyoruz. Bizler de yeni yılı yüzerek karşılamak istedik. Deniz de, hava da şu anda harika. Bizler de bu sayede yeni yılın ilk yüzme sezonunu açmış olduk” dedi. Hava soğuk olmasına rağmen deniz suyunun çok güzel olduğunu belirten Güler, “Kısa bir yüzmenin ardından biraz daha denizde yüzeceğiz. Bizim için yeterli değil, 5-10 dakika daha denizde yüzüp öyle çıkacağız. Çünkü dışarısı şu anda denizden daha soğuk. Dışarısı şu anda 5-6 derece ise deniz suyu da 10-11 derece civarında. Bizler de bu sayede şifayı denizde bulduk” diye konuştu. Kışın soğuk havada neden yüzdüğüne dair de Güler, “Çünkü soğuk suyun sağlıklı olduğuna inanıyoruz. Ama tabii bu durumu kimseye tavsiye etmiyoruz. Çünkü şu anda deniz suyu sıcaklığı 10-11 derece civarında. Bizler, yaz sezonundan devam ederek kış sezonuna hazırlanıyoruz. Suya muvafakatimiz yüksek. Hipoterminin derecelerini de biliyoruz. Bu yüzden şu anki deniz suyunda yaklaşık 45 dakika yüzme kabiliyetimiz bulunuyor. Bizlerde bu kabiliyetimizi kaybetmemek için sürekli açık suda yüzüyoruz. Herkese bu havalarda yüzmeyi tavsiye etmiyorum ama vücudu soğuk suya alışık olanlara soğuk suda yüzmeyi tavsiye ediyoruz. Soğuk suyun insan vücuduna iyi geldiği bilimsel olarakta kanıtlandı. Başlangıç girişini yapabilirseniz herkes bu havada yüzebilir. Biz de yüzmemize kaldığımız yerden devam ediyoruz. İnebolu’dan herkese selamlarımızı iletiyoruz” şeklinde konuştu.
Malatya Geçit: "Yeni Yeşilyurt’un temellerini birlikte atacağız" Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, yeni yılın ilk saatlerinde konteyner kentlerde yaşayan vatandaşların yanı sıra İkizce Polis Kontrol Noktasını ziyaret etti. Başkan Geçit, 2025 yılının Yeşilyurt İlçesi için atılım yılı olacağını, teslim edilecek deprem konutları ve işyerleriyle birlikte geleceğe daha umutla ve güvenle bakan Yeni Yeşilyurt’un sağlam temellerini hep birlikte atacaklarını söyledi. Yoğun çalışma temposuna rağmen bulduğu her fırsatta vatandaşlarla bir araya gelmeye önem veren Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, bu geleneğini yılbaşı gecesinde de sürdürdü. AK Parti Yeşilyurt İlçe Kadın Kolları Başkanı Yurdanur Mut ve Malatya Muhtarlar Dernek Başkanı Şahin Demirci ile birlikte depremzede ailelerin ikamet ettiği konteyner kentleri ziyaret ederek vatandaşların yeni yılını tebrik eden Başkan Geçit daha sonra İkizce Polis Kontrol Noktasını ziyaret ederek 7/24 görev başında olan polis ekiplerine tatlı ikram edip, yeni yıllarını kutladı. Yeşilyurt’un huzuru, sağlığı ve güvenliği için gece gündüz demeden fedakârca çalışan asker, polis ve sağlık çalışanlarına teşekkürlerini sunan Başkan Geçit, 2025 yılının tüm dünyaya barış, sevgi, kardeşlik ve huzur getirmesi temennisinde bulunurken, “2024 yılının son saatlerinde konteyner kentlerde kalan değerli hemşehrilerimizi ve bizlerin güvenliği için fedakarca çalışan polislerimizi ziyaret ederek yeni yıllarını kutlayıp samimi sohbetlerine dâhil olduk. Vatandaşlarımızın güvenliği ve huzuru için fedakarca çalışan askerlerimize ve polislerimiz başta olmak üzere yeni yıla görevleri başında giren tüm kamu kurum temsilcilerine emekleri ve gayretleri için teşekkür ediyorum” dedi. Başkan Geçit, konuşmasının devamında yeni yılın yeni umutlar, yeni başlangıçlar olduğuna vurgu yaparken, 2025 yılında Yeşilyurt’u ayağa kaldıracak çok sayıda yatırımı gerçeğe dönüştüreceklerini belirtti. Yeşilyurt Belediye olarak vatandaşların huzur ve refahı için 2024 yılında yaptıkları çalışmalara yeni yılda yenilerini ekleyeceklerinin sözünü veren Başkan Geçit, “2025 yılında yine çözüm odaklı ve katılımcı belediyecilik anlayışıyla hareket ederek toplumun tüm kesimlerinin destekleriyle Yeşilyurt’umuzu daha ileriye taşıyacağız. Bizler gelecekten hep umutlu olduk, birlikte hareket ederek birbirimize inanarak ve güvenerek yaşadığımız sıkıntıları bertaraf edeceğiz. ‘Birlikte Yeniden Yeşilyurt’ diyerek başlattığımız hizmetlerimize yeni yılda daha fazlasını ekleyeceğiz, çok çalışacağız ve beklentilere en güzel yatırımlarla karşılık vereceğiz. 2024 yılın son, yeni yılın ilk saatlerinde dünyaya gelen bebeklerimize ise sağlık dolu bir ömür diliyorum, çocuklarını kucaklarına alan tüm ailelerimize hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum. Yeni yılın şehrimize, ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa huzur, barış, sağlık ve kardeşlik getirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Adıyaman İpekyolu Adıyaman Geçim Kaynağı Tesisi Projesi için iş birliği protokolü imzalandı Adıyaman Üniversitesi ile Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası arasında, yerel tatların gastronomi turizmine entegrasyonunu hedefleyen "İpekyolu Adıyaman Geçim Kaynağı Tesisi Projesi" iş birliği protokolü imzalandı. Protokol imza töreninde, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş ile Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hacı Dikmen yer aldı. Yürütücülüğünü Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası’nın üstlendiği projenin protokolü kapsamında, Adıyaman Üniversitesi yerleşkesinde bulunan Adıyaman Evi ve çevresi, proje uygulama alanı olarak tahsis edilecek. Proje ile uygulama alanının yöresel lezzetlerin hazırlandığı ve sunumunun yapıldığı bir gastronomi merkezi haline getirilmesi ve bölge halkı ile ziyaretçiler için bir buluşma noktası olması hedefleniyor. Adıyaman Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Aşçılık Bölümü öğrencilerinin projeye aktif katılım sağlayarak uygulama eğitimi, staj ve kültürel paylaşımlar teşvik edilecek. Üniversite öğrencileri ve personeli, proje kapsamında verilecek hizmetlerden indirimli yararlanabilecek. İş birliği protokolüyle Adıyaman’ın kültürel mirasının korunması ve yöresel lezzetlerin turizm ile bütünleştirilmesine katkı sağlanacak. Törenin ardından konuşan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Keleş, protokolün imzalanmasındaki gayret ve desteklerinden dolayı başta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Torunoğlu olmak üzere, tüm yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.