TEKNOLOJİ - 01 Eylül 2024 Pazar 13:04

Bu teknoloji ile tüm objeler boyutlandırılıyor

A
A
A
Bu teknoloji ile tüm objeler boyutlandırılıyor

Harita mühendisliği alanında kullanılan lazer tarama teknolojisi ile ilgili bilgiler veren Harita Mühendisi Fatma Erkal, teknolojinin birçok sektörde işleri kolaylaştırdığını söyleyerek, “Deprem bölgelerinde riskli yapıların konumları dahi alınabilir” dedi.


Lazer tarama işleminde önce taranacak alanda koordinatlandırma amaçlı yer kontrol noktaları belirleniyor. Ardından noktalar arası mesafe bir yandan lazer tarayıcı ile sayısal değerlere dönüştürülürken, diğer yandan da 360 kamera ile çekilen video ve fotoğraflar da nokta bulutuyla eşleştirilerek gerçeğe uygun renk tonları elde ediliyor. Bu sayede hem gerçeğe en yakın koordinatlar elde ediliyor hem de objenin 3 boyutlu hali ile birlikte öncesi ve varsa sonrası değişen değerleri de tespit ediliyor. Yapılan çalışma ile taranan bölgenin 3 boyutlu halde sayısallaştırıldığını söyleyen Harita Mühendisi Fatma Erkal, “Mesleğimiz gereği güncel teknolojileri takip ederek çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dron ile yapılan harita uygulamalarımız var. Halihazırda dron ile ilgili yüzeysel ölçümleri zaten yapıyoruz. Fakat kapalı ortamlardaki proje bütünlüğünü sağlayabilmek adına böyle bir cihaz ihtiyacı oldu. Hem iç mekan taramalarında hem de dış mekan taramalarında daha fazla detay elde edebiliyoruz bu şekilde. Bizim burada yaptığımız iş haritalama anlamında değil, yapı veya nesne ne olursa olsun bunun ölçülendirmesi, 3 boyutlu hale getirilebilmesi ile ilgili çalışmalarımız var. Harita anlamında da baktığımız zaman yersel, jeodezi, fotogrametri de iç mekan ölçümü, dış mekan ölçümü diye ayırt edebiliriz. Bu bakımdan harita mühendisliğinin de sadece aplikasyon ve imar uygulamaları ile sınırlı olmadığını belirtmek isterim. Bu sınırı aşmak üzere bizim bu cihazı kullanmadaki amacımız, yeni çıkan teknolojinin kendi mesleğimize de adaptasyonunu sağlamak aslında. Alınan veriyi koordinatlandırmak için öncelikle yer kontrol noktalarımızı belirliyoruz. GPS ile bu noktaların alımını yapıyoruz ve daha sonrasında lazer tarayıcı ile 2 nokta arasındaki taramamıza başlıyoruz. Bu bölgeyi 3 boyutlu hale getiriyoruz ve sayısallaştırıyoruz” dedi.



“Deprem bölgelerinde dahi kullanılabilir”


Erkal, lazer tarama ile bir futbol sahasının bile yüksekliği ve iç mekan taramasına kadar yapılabildiğini hatta deprem bölgelerinde dahi kullanılabildiğini söyleyerek, “Cihazdan bahsedecek olursak; yaklaşık 2 santimetreye kadar doğruluk elde edebiliyoruz bu cihazla. Saniyede 320 bin nokta alımı yapabiliyoruz ve gerçek zamanlı nokta bulutu elde etmiş oluyoruz. Bir futbol sahasından örnek verecek olursak; maksimum boyutta bir futbol sahasının alanının tamamını, yüksekliğini ve iç mekanın taramasını yapabiliyoruz. Ya da 15-20 katlı binalar olarak düşündüğümüzde binanın dışının tamamının taramasını 120 metre menzile sahip olan cihazla kolaylıkla yapabiliyoruz. Bizim elde ettiğimiz veriden faydalanacak birçok sektör var aslında. Mesela iç mekan açısından bakacak olursak bu sıfırdan başlayan bir yapı da olabilir. Mobilya sektörü, elektrik sektörü, boya sektörü gibi birçok sektör bizim verimizden faydalanabilir. Yol yapımı, tünel yapımı, alt geçit, üst geçit, kavşak çalışmalarında, ulaşım hatlarında, tarihi yapılar ve aynı zamanda yeni nesil yapılar çalışmalarında bile öncesi ve sonrası verilerini elde edebiliriz. Ulaşılması zor alanlardan elde ettiğimiz veriyi de kullanabiliriz tabi ki. Açık işletmelerde ayna boyutlarının yüksekliği ve dış köşelerin alımında risklerin önlenmesi adına fayda sağlayabilir bize. Hatta deprem bölgelerinde de kullanabiliriz. Riskli yapıların yatay ve düşey konumlarının tespitini sağlıyor bize” ifadelerini kullandı.


Fatma Erkal, tarama ve görüntüleri eşleştirerek gerçeğe uygun tonlarla objenin tamamının görülebildiğini söyleyerek, “İşin hassasiyetine göre çok fazla veri yoğunluğunun olduğu bir data elde ediyoruz. Lazerle alınan nokta bulutunun gerçeğe uygun halde görülebilmesi için üzerindeki 360 derece kameranın da tarama esnasında çektiği fotoğraf ve videoları nokta bulutuyla eşleştirerek gerçeğe uygun renk tonları elde edebiliyoruz ve 3 boyutlu objenin tamamını görmüş oluyoruz bu sayede. Ayrıca telefonla da tarama esnasında anlık takibini yapabildiğimiz için bu da bizim işimizi çok kolaylaştırıyor. Kısacası gözümüzün gördüğü bütün objelerin sayısal hale gelerek 3 boyutlu çalışmalarının yapılabilmesi için gerekli verilerin sağlıklı ve doğruya en yakın şekilde elde edilebilir bir teknolojinin hizmete sunulması bizim amacımız” dedi.



Bu teknoloji ile tüm objeler boyutlandırılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük "Borsada yüksek kazanç" vadiyle 1 milyon dolar dolandırdılar Karabük İl Emniyet Müdürlüğü tarafından "borsada yatırım yaparak yüksek kazanç elde etme” vaadiyle 29 ilde 41 farklı olayda vatandaşları 1 milyon dolar dolandıran şahıslara yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda, İstanbul, Sakarya ve Kırşehir’de 6 kişi yakalandı. İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, “bilişim sistemleri kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık" suçu çerçevesinde "kendilerini yatırım danışmanı" olarak lanse edip, “borsada yatırım yaparak yüksek kazanç elde etme” vaadiyle vatandaşları dolandırarak haksız kazanç elde eden şahıslara yönelik operasyon düzenledi. 10 ay teknik takip yapıldı Şahısların, elde ettikleri suç gelirlerinin bir kısmını kurdukları paravan şirketler üzerinden şahsi hesaplara, buradan da tespit edilemeyen kripto varlık cüzdanlarına, bir kısmını ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bulunan şirketlere aktardığı 10 aylık teknik çalışma sonrası tespit edildi. Olayla ilgili tespiti yapılan 12 şahıs ile ilgili olarak yürütülen operasyonda, şahısların bu yöntemle Karabük ile birlikte toplam 29 ilde 41 farklı olayda vatandaşları yaklaşık 1 milyon dolar dolandırarak haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi. 7 kişi tutuklandı Şahısların yakalanmasına yönelik İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından İstanbul, Sakarya ve Kırşehir’de yapılan eş zamanlı operasyonlarda, İstanbul’da 2, Sakarya’da 3, Kırşehir’de 1 şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Operasyonda, 2 şahsın hali hazırda cezaevinde, 4 şahsın yurt dışında olduğu tespit edildi. Gözaltına alınan 1 şahıs alınan ifadesi sonrasında Cumhuriyet Savcılığından serbest bırakılırken, mahkemeye çıkartılan 5 şahıs ile birlikte hali hazırda cezaevinde bulunan 2, toplam 7 şahıs tutuklandı.