GÜNDEM - 30 Aralık 2024 Pazartesi 14:41

Başkan Çolakbayrakdar: "Sera OSB, Kocasinan’ı Türkiye’nin tarım üssü yapacak"

A
A
A
Başkan Çolakbayrakdar: "Sera OSB, Kocasinan’ı Türkiye’nin tarım üssü yapacak"

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar’ın 2021 yılı Mayıs Ayı Meclis Toplantısı’nda duyurduğu Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) müjdesi hayata geçirildi. Kayseri Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Kayseri Sera TDİOSB) kuruluşunda Kocasinan Belediyesi’nin kurucu üye olarak yer aldığını belirten Başkan Çolakbayrakdar, bu önemli adımın Kocasinan’ı Türkiye’nin Tarım Üssü yapacağını söyledi.


Projeler ile Türkiye’ye model olduklarını ve uygulamalarla Kocasinan’ın tarımsal alanda büyük bir hamle yaşattıklarını ifade eden Başkan Çolakbayrakdar; yapılan yatırımlarla ilçe tarımının geliştirilmesi ve çiftçilerin ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasını hedeflediklerini vurguladı. Hayata geçirdikleri çalışmalarla çiftçilere alternatif ürün çeşitleri sunduklarını hatırlatan Başkan Çolakbayrakdar; Kayseri’ye ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamayı hedeflediklerine dikkat çekerek, “Şehir merkezinde olmamıza rağmen Kayseri’de en fazla; ziraat ve tarımla uğraşan nüfusun yaşamış olduğu bölgeyiz. Bundan dolayı sanayi ve ticaret şehri gibi unvanları olan Kayseri, tarım şehri olarak da anılacaksa bu Kocasinan olmadan düşünülemez. İlçemiz ve şehrimizin potansiyeli bu anlamda çok yüksek. Şehrimizdeki üretilen tarımsal alandaki imalatın yüzde 20’sini Kocasinan bölgesindeki çiftçilerimiz yapmaktadır. Çiftçimiz zaten buğday, arpa, şekerpancarı, mısır, çavdar gibi ürünleri üretiyor. Bizim amacımız ürün çeşitliliğini artırarak, çiftçimize ek gelir sağlamaktır. Ardından şehrimizin, bölgemizin ekonomisine daha sonrasında ise makro ölçekte ülkemizin ekonomisine katkı sağlamaktır. Bu çerçevede Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile birlikte çeşitli projelere imza atıyoruz. Yeni ve farklı ürünler çiftçilerimize yeni bir endüstri, yeni bir gelir kapısı oldu. Yaptığımız yatırımlar ile değişik endüstri alanlarında şehrimizde yer alabilecek” ifadelerini kullandı. Tarımda yapılan projeler ve farklı üretim metotlarıyla kırsal kalkınma modeline öncülük ettiklerinin altını çizen Başkan Çolakbayrakdar; "Elmalı Mahallemizde bulunan jeotermal sıcak su kaynağıyla hayata geçirilen Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, tarımsal ve endüstriyel üretimi birleştirerek büyük bir dönüm noktası oluşturacaktır. Burada üretim ve endüstriyel üretim kadar, tarımsal üretimin de önemi büyüktür. Yıllardır uyguladığımız tarımsal üretim projeleri, Türkiye’ye model olmuştur. Bu projeyle, Kocasinan ve Kayseri’ye büyük bir değer kazandırmayı hedefliyoruz. Sera OSB, Kocasinan’ın tarımsal alanda büyük bir hamle yapmasını sağlayacak. Her zaman olduğu gibi çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz ve bu projeyle daha büyük tarımsal üretimin kapısını açacağız. Bu noktada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Öte yandan Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’ nün yaptığı çalışmalar sonucunda 635 metreden saniyede 70 litreye kadar çıkan sıcak suya ulaşıldı. Kocasinan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Tarım Bölgesinde açılan sondaj kuyusunda 50-60 derece sıcaklık ve 70-80 saniye/litre debisiyle sıcak su çıkartılmaya başlandı. 1 milyon 237 bin metrekare alanı kapsayan Tarıma Dayalı Sera Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye tarımına ve özellikle de Kayseri tarımına büyük katkı sağlayacak. Yaklaşık 1.500 kişi istihdam edilecek ve bu istihdamın yüzde 75’i kadın işçilerden oluşacak. Elmalı ve çevresine de ekonomik anlamda büyük bir değer kazandıracak bu projeye yapılan toplam yatırım yaklaşık 5 milyar TL olarak belirlenmiş olup, bu rakam altyapı ve sanayi tesisleri yatırımlarını da kapsamaktadır. Kayseri’nin tarım alanındaki bu dev yatırımı, yerel kalkınma ve sürdürülebilir tarım açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.



Başkan Çolakbayrakdar: "Sera OSB, Kocasinan’ı Türkiye’nin tarım üssü yapacak"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden halka salep ikramı Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, "Paylaşarak bereketleniyoruz" hizmetleri çerçevesinde Regaip Kandili dolayısıyla vatandaşlara salep ikramında bulundu. Etkinlik kapsamında, Ali Paşa Camii önünde öğle namazının ardından yaklaşık bin kişiye salep ikram edildi. Kütahya Vakıflar Bölge Müdürü Yardımcısı Muhammed Enes Çınar, etkinlik hakkında yaptığı açıklamada, Regaip Kandili’nin rahmet, bereket ve mağfiretiyle üç ayların başlangıcını müjdelediğini vurguladı. Çınar, Genel Müdürlüğün 81 ilde olduğu gibi Kütahya, Eskişehir, Uşak ve Afyonkarahisar’da da vatandaşlarla bu manevi atmosferi paylaşmak için sağlık ve ikram etkinlikleri düzenlediğini belirtti. "Milli ve manevi değerleri yaşatıyoruz" Çınar, vakıfların belirlediği şartları yerine getirmek adına düzenlenen bu etkinliklerin, toplumsal dayanışmayı güçlendirdiğini ifade ederek, "Afyonkarahisar’da İmaret Camii’nde her cuma yemek dağıtımlarımız devam ediyor. Kütahya’da çeşitli noktalarda her sabah çorba ikramı yapıyoruz. Yaz aylarında Yıldırım Beyazıt Vakfı’nın sünnet şartını yerine getirmek için çocuklarımızı sünnet ettirdik. Milli, manevi ve özel günlerde vatandaşlarımızla birlikte olmaya özen gösteriyoruz. Bu tür etkinliklerle onların sevinçlerini paylaşmayı amaçlıyoruz" dedi. Çınar, ayrıca Eskişehir Çarşı Camii, Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Camii ve Uşak Ulu Camii’nde de öğle namazına müteakip vatandaşlara salep ikram edildiğini belirtti. Regaip Kandili’nin Ramazan ayının habercisi olduğunu dile getiren Çınar, Ramazan ayında da iftar programları ve diğer etkinlikler için hazırlıkların sürdüğünü aktardı. Salep ikramından yararlanan vatandaşlar, Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ve emeği geçen yetkililere teşekkür ederek memnuniyetlerini dile getirdi.
Konya Karatay’da ‘Şivlilik’ heyecanı sokakları sardı Konya’nın merkez Karatay İlçe Belediyesi, üç ayların başlangıcı ve Regaib Gecesi dolayısıyla asırlardır Konya’da sürdürülen Şivlilik geleneğini yaşatmak için ilçe genelinde birçok etkinlik düzenledi. Karatay Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi gönüllüleri, sabahın erken saatlerinden itibaren belediye önünde, Mevlana Meydanı’nda, Bedir Kız Kur’an Kursu’nda ve Şefkat Evleri’nde çocuklara Şivlilik ikram ederek onların sevinçlerine ortak oldu. Ali Ulvi Kurucu Gençlik Merkezi’nde ise Şivlilik etkinliği düzenledi. Burada yüz boyama, balon şişirme, Hacivat-Karagöz, tahta bacak, Nasreddin Hoca gibi etkinliklerle çocuklara özel eğlenceli oyunlar ve gösteriler yapıldı. Sokakların çocuklarla dolduğu şehirde Karatay Belediyesi bu heyecanı yaşayamayan, ceza infaz kurumlarında anneleriyle kalan çocukları ve Konya Şehir Hastanesinde tedavi gören minikleri de unutmadı. Şivlilik gününü hastanenin Çocuk Servisi’nde geçirmek zorunda kalan çocukları ve ailelerini odalarında ziyaret eden Karatay Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi üyeleri, kendilerine geçmiş olsun dileklerini iletti ve hediyelerini takdim etti. “Şivlilik, çocuklarımız için kültürel bir miras” Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, asırlardır süren geleneğin önemine dikkat çekerek, “Çocuklarımızın cıvıl cıvıl neşesiyle sokaklarımız bayram yeri. Şivlilik, çocuklarımız için bir kültürel miras. Biz de bu geleneğe katkı sunabilmek için gayret ediyoruz” dedi. Hasan Kılca, “Şivlilik, hemşehrilerimizi manevi bir atmosferde buluşturuyor. Konya’mızın bu güzel adetini hala yaşatıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün Konya’mızın her yerinde sevinç, mutluluk ve coşku var. Sabahın erken saatlerinden itibaren Karatay’ımızın tüm mahallelerinde Şivlilik sevincini gördük. Bizler de bu coşkuya katkı sunmak adına ilçemizin dört bir yanında etkinlikler düzenleyerek çocuklarımızın coşkusuna ortak olduk. Karatay Belediyesi olarak Şivlilik ve Fener Alayı gibi gelenek ile göreneklerimizi yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz. Yine geleceğimiz olan çocuklarımıza sahip çıkmayı sürdüreceğiz. Bu vesileyle, milletimizin ve bütün İslam aleminin Regaib Gecesi’ni tebrik ediyor; bu gecenin ve mübarek üç ayların barış ve huzuruna vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Tekirdağ Marmara Denizi’nde müsilaj yeniden ortaya çıktı Tekirdağ’da balıkçılar Marmara Denizi’nde yeniden görülen müsilaj nedeniyle av faaliyetlerinde zorluk yaşıyor. 2021’de Marmara Denizi’nde yaşanan ve denizin ekosistemini olumsuz etkileyen müsilaj, uzun bir aradan sonra yeniden görülmeye başlandı. Denizdeki oksijen seviyesini düşürerek deniz canlılarını tehdit eden ve balıkçılığı zorlaştıran müsilaj, Marmara Denizi açıklarında balıkçıların ağlarına takılıyor ve tahribata yol açıyor. Deniz yüzeyini kaplayan ve zaman zaman derinliklere kadar inen müsilaj tabakası, hem çevresel hem ekonomik açıdan ciddi sorunlar oluşturuyor. Marmara Denizi çevresindeki pek çok balıkçı, bu durumun avlanmayı da zorlaştırdığını belirtiyor. Marmara Denizi’nin Süleymanpaşa açıklarında yoğunlaşan müsilaj, balıkçıların günlük faaliyetlerini neredeyse imkansız hale getiriyor. Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi 2. Başkanı Hüseyin Oğuz, müsilajın balıkçılığı ciddi şekilde etkilediğini belirterek, “Denizde müsilaj tekrar başladı. Ağlarımızı attığımızda çamurlu çekiyoruz. Şu an bekliyoruz, inşallah kaybolur da balıkçılığa devam ederiz. Bu durum işimizi zorlaştırıyor. Makaralarımız ağları basmıyor. Ağlar çamurlu gelince makaralar sıkışıyor. Müsilaj ile ilgili özellikle İstanbul’un Silivri ve Selimpaşa bölgelerinden daha çok şikayet alıyoruz” dedi. Balıkçı Anıl Can Pehlivanoğlu da, “Denizde müsilaj var. İşimizi bayağı bir zorlaştırıyor. Allah yardımcımız olsun. Ağlarımız ağırlaşıyor ve bu durum işimizi zorlaştırıyor” diye konuştu. Müsilajın yeniden ortaya çıkışıyla ilgili uzmanlar da uyarılarda bulunuyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin kabusu olan müsilajın hızla yayıldığını belirterek, alınan kararlara ve önlemlere rağmen özellikle arıtmada ciddi bir iyileşme sağlanamadığını ifade etti. Sarı daha önceki açıklamalarında, 23 Ekim 2024’te Erdek Körfezi’nde yeniden ortaya çıkan müsilajın, 6 Kasım’da Marmara Adaları çevresi ile Tekirdağ kıyılarına, 13 Kasım’da İstanbul Prens Adaları’na, 5 Aralık’ta ise İzmit Körfezi’ne ulaşarak yaklaşık 7 hafta içinde tüm Marmara Denizi’ne yayıldığını dile getirmişti.
Konya Başkan Pekyatırmacı, çocukların ‘şivlilik’ sevincine ortak oldu Konya’nın merkez Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, belediye hizmet binasına gelen çocuklara şivlilik dağıttı. Şivliliğin Konya’ya özgü çok güzel bir gelenek olduğunu ifade eden Başkan Pekyatırmacı, “Birlik, beraberlik ve manevi atmosfer dolu özel bir günü yaşıyoruz” dedi. Selçuklu Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Konya’nın kadim geleneği olan şivlilikte çocukları sevindirmeyi unutmadı. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’nın şivlilik gününde belediye hizmet binasına çocukları davet eden çağrısı çocuklar tarafından karşılık buldu. Sabah erken saatlerde şivlilik toplamak için belediyeye akın eden binlerce çocuk renkli görüntüler oluşturdu. Selçuklu Belediye yüz boyama etkinliği, maskot eğlencesi ve çeşitli hediyeler ile çocukları mutlu etti. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Konya’ya özgü bir gelenek olan ve üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili nedeniyle çocuklara şivlilik dağıtarak çocukların bu coşkusuna ortak oldu. Başkan Pekyatırmacı’nın elinden şivlilik alan çocukların mutlulukları yüzlerinden okundu. Çocuklar etkinlikte Başkan Pekyatırmacı ile fotoğraf da çekindi. “Bütün çocuklarımız belediyemizde misafirimiz” Şivliliğin Konya’da yaşatılan güzel bir gelenek olduğunu ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Selçuklu Belediyesi olarak şivlilik öncesi tüm hazırlıklarımızı çocuklarımız için yaptık ve belediyemizi süsledik. Belediyemizin tüm mekanlarını bütün çocuklarımız için açtık ve onları misafir ediyoruz. Hem hediyelerini alıyorlar hem burada yüz boyama etkinliğinde güzel bir şekilde vakit geçiriyor, aileleriyle birlikte şivliliğin bu güzel atmosferini belediyemizin içerisinde yaşıyorlar. Şivlilik çok güzel bir gelenek ve bunu Konya merkezinde yaşatmaya çalışıyoruz. Üç ayların hemen başlangıcında ilk Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece Regaib Kandili’ni kutluyoruz. Regaib Kandili’ni hem Müslümanların birlik beraberliği ve dayanışması hem de geleceğe dair güzel planlarını birlikte kurabilmeleri için bir önemli bir fırsat. Biz özellikle çocuklarımıza Recep, Şaban, Ramazan aylarının ne anlama geldiğini, 3 ayların faziletinin ne olduğunu ve bu aylarla birlikte aslında Ramazan’a erişmenin, Ramazan’la birlikte de kurtuluşa ermenin anlamını bugünden çocuklarımıza anlatmak, hatırlatmak istiyoruz. Bu manada şivlilik çocuklarımızın da bu birlik, beraberliğe ve manevi atmosfere katılabildikleri özel bir gün. Çocuklarımız kapı kapı dolaşarak şivliliklerini, şeker, çikolata, gofret ve başka hediyeleri topluyorlar ve daha sonra da bu topladıkları hediyeleri kendi aralarında paylaşıyorlar. Bu aslında güzel bir birliktelik ve beraberlik örneği. Bu beraberliği doyasıya yaşıyorlar. Tabii ki bu birliktelikle beraber aslında çocuklarımızın hiç tanımadıkları insanların kapısına gidip zillerini çalmaları, onlara şivliliği hatırlatmaları, kandillerini tebrik etmeleri, daha sonra da o kapısını çaldıkları evden güzel dileklerle ayrılmaları, onlardan hediyeler almaları bizim sosyal yaşantımıza da çok olumlu etkiler yapıyor. Bu manada şivliliğin insanlarımızın birbirleriyle olan kaynaşması ve diyalog kurması açısından da çok önemli bir gelenek olduğunu düşünüyorum. Bugün de belediyemizin içerisinde çok güzel bir atmosfer var. Çocuklarımız cıvıl cıvıl, aileleriyle, anneleriyle, babalarıyla birlikte belediyemize geldiler ve burada hediyelerini alıyorlar. Birlikte güzel anlar yaşıyoruz. Akşam da Regaib Kandili’ni idrak edeceğiz. Ben tüm Müslümanların Regaib Kandili’ni tebrik ediyorum. İnşallah insanlık için hayırlar getirsin, tüm insanlığın refahı, mutluluğu için güzel günlerin başlangıcı olsun. Filistin’de İsrail’in zulmü altında bulunan Müslüman kardeşlerimizin de kurtuluşuna vesile olsun diyorum” ifadelerini kullandı.