EKONOMİ - 28 Kasım 2024 Perşembe 12:45

Başkan Büyüksimitci: “İhracatımızda aylık ve yıllık bazda artış olması memnuniyet verici”

A
A
A
Başkan Büyüksimitci: “İhracatımızda aylık ve yıllık bazda artış olması memnuniyet verici”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Kayseri’nin ekim ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,08 oranında artarak, 324 milyon 444 bin dolar olarak gerçekleşti.


TÜİK Ekim ayı ihracat verilerini değerlendiren Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Ekim ayı ihracatımız geçen yılın ekim ayına göre yüzde 5,08 oranında artarak, 324 milyon 444 bin dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre de yine yüzde 3,44 oranında bir artış söz konusu. 2024 yılının ilk 10 ayındaki toplam ihracatımız ise geçen yılın ilk 10 ayına göre yüzde 4,02 oranında artarak, 3 milyar 103 milyon 855 bin dolara ulaştı” dedi. Ekim ayında Kayseri’den 144 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini açıklayan başkan Büyüksimitci, en fazla ihracat yapan sektörlerin il üç sırasında, mobilya, elektrikli ev aletleri ve kablo geldiğini belirterek, en fazla ihracat yapılan ülkeleri ise, Irak, Almanya ve ABD olarak sıraladı. İhracatta hem aylık hem yıllık bazda bir artış olmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Başkan Büyüksimitci, “Küresel enerji krizleri, enflasyonist baskılar ve jeopolitik gerilimler gibi dış faktörler, Türkiye ekonomisini etkilemeye devam ederken, finansmana erişimdeki zorluklar, yüksek enflasyon ortamı ve döviz kurunun uzun zamandır sabit olması ihracatçılarımızı zorluyor. Tüm bu zorlukların yanı sıra en büyük ticaret partnerimiz Avrupa’daki yavaşlamaya rağmen hem aylık hem yıllık bazda yaşanan ihracat artışımız memnuniyet verici. Üretimin devamlılığı ve ihracatımızı yukarıya taşıyabilmemiz için ihracat, istihdam ve üretimi destekleyici mekanizmaların devreye alınması önem arz ediyor. Üretim ve ihracatın ülke ekonomisi için ne anlama geldiğini biliyoruz. Şartlar ne olursa olsun, Kayserili sanayiciler olarak üretmeye ve ihracat yapmaya devam edeceğiz. İhracatımızı daha da artırmak ve kayıplarımızı telafi etmek için var gücümüzle çalışacağız. Ülke olarak ciddi bir potansiyele sahibiz. Ekonomik zorlukların üstesinden gelmek ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için hep birlikte mücadele edeceğiz. Uluslararası ticarette yaşanan aksaklıklar, Jeopolitik riskler, Orta Doğu’daki çatışmalar gibi uluslararası gelişmelerin yanı sıra, ülkemiz ve dünya ekonomisi üzerindeki belirsizliklere rağmen mücadelesini sürdüren sanayici ve ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum” dedi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ’İklim Portalı’ hizmete açıldı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kurulan ve Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarının yer alacağı ilk çevrim içi platform olan İklim Portalı hizmete açıldı. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve ’Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde İklim Portalı platformu kuruldu. Türkiye’nin iklim hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlaması amaçlanan portal ile karar alıcılar ve bireyler için iklim değişikliği konusunda doğru ve güncel bilgiler sunulması hedeflendi. “Afetler; ulaşım, enerji, sanayi altyapılarımızı ciddi anlamında olumsuz şekilde etkiliyor” Programda bir açılış konuşması gerçekleştiren İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak, iklim değişikliğinin Türkiye ve dünya gündeminin en üst sıralarında yer alan küresel bir kriz haline geldiğini belirterek, "Hem dünyada hem ülkemizde iklim değişikliğine bağlı olarak sıklık ve şiddeti gitgide artan afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Afetler; ulaşım, enerji, sanayi altyapılarımızı ciddi anlamında olumsuz şekilde etkiliyor ve çevresel, ekonomik ve sosyal maliyetler getiriyor. Bu anlamda iklim krizi öncelik halinde. Aslında sadece afetlerle sınırlı olmayan tehdit ve risklerle karşı karşıyayız. Küresel tedarik zincirlerinin bozulması, üretim alanının daralması, su krizi, gıda krizi ve hatta iklim göçlerine varan çok sayıda risk ve tehditle karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu. “İklim platformunu ülkemiz için önemli bir araç olarak planladık ve geliştirdik” Hem ülkelerin hem yerel yönetimlerin hem de sektörlerin iklim kriziyle mücadeleyi planlama araçlarını ön saflarında tutmak zorunda olduğunu kaydeden Solak, “Planlama araçları, politika, strateji ve eylem planları açısından doğru, güncel ve erişilebilir veri oldukça kritik öneme sahip. Biz de bu iklim platformunu ülkemiz için önemli bir araç olarak planladık ve geliştirdik. Türkiye’deki iklim değişikliğiyle ilgili kamunun, akademinin, sivil toplum kuruluşlarının üretmiş olduğu verilerin, bu platform üzerinden doğrulanmış bilimsel ve güncel şekilde paylaşımını hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.