GENEL - 27 Nisan 2012 Cuma 16:00

BAKAN YILDIZ VE BAYRAKTAR, KAYSERİ`DE FABRİKA AÇILIŞI YAPTI

A
A
A
BAKAN YILDIZ VE BAYRAKTAR, KAYSERİ`DE FABRİKA AÇILIŞI YAPTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kayseri`de Betek ısı yalıtım sistemleri fabrikasının açılışını gerçekleştirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kayseri`de düzenlenen törenle Betek ısı yalıtım sistemleri fabrikasının açılışını yaptı. Bakan Yıldız, açılışta yaptığı konuşmada, 2007 yılında enerjiyi verimli kullanma konusunda bir kanun çıkarıldığını hatırlatarak, "Sadece kanun çıkarmak yetmiyor. Bu başlı başına bir kültür ve bunun yerleşmesi lazım. Finansını tamamen enerji verimsizliğinden karşıladığınız nadir sektörlerden bir tanesidir, ısı yalıtımı
konusu" dedi.
Dünyada bir dengesizliğin bulunduğunu ifade eden Bakan Yıldız, "Eşit dağılımsız bir enerji sektörü bulunuyor. Hükümetler dünyada politikalarına bu şekli ile devam ederse, çevre, iklim değişikliği ile ilgili müdahale yapmazlarsa 2050 yılına kadar dünyanın ısı derecesi 6.5 derece artıyor. Müdahale olursa, sabit tutulursa 2 derecelik bir artışa neden oluyor. Bizim yaptığımız çalışmalar, politikalar dünyaya olan borcumuzu çevre hassasiyeti ve kalkınma ile yapılacak çalışmalar buna uygun olarak gözüküyor.
Biz, bin dolarlık bir GSMH oluşturmak için eş değer litrede petrol harcamamız gerekiyor. Tasarruftan başka, yeni kaynaklara ulaşmaktan başka çaremiz yok" diye konuştu.
"Enerji verimliliği ile alakalı her türlü kanun uygulamaları, toplumun her katmanına hitap eden strateji belgemizi yayınladık, bunların uygulanması ile alakalı 2023 yılına kadar çalışılacak" diyen Bakan Yıldız, toplumda ve sektörde kayıtsız kalınacak bir bölümün bulunmadığını bildirdi. Yıldız, doğalgazın ithalatı ile alakalı, 54 milyar dolarlık bir ithalat gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Bunun yerine yerli kaynaklarımızı, yenilenebilir kaynaklarımızı harekete geçirmeye çalışıyoruz. En büyük yerli
kaynaklarımız tasarruf edeceğimiz kaynaklardır. Toplumda bu hassasiyetin oluşması adına çalışmalar yapılacak" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da, Türkiye`nin geliştiğini ve kalkındığını ifade ederek, "Türkiye bir hesap ve kitap içinde kalkınıyor. 30 yıl öncesindeki gibi hesapsız ve programsız değil" diye konuştu.
Bayraktar, bakanlık olarak enerji tasarrufuna dikkat ettiklerini belirterek, "Yeni binalardaki enerji tasarrufuna dikkat etmeden ruhsat alamıyorlar. 16 milyon konutun mantolaması gerekiyor. Bu nedenle yönetmelikleri geliştireceğiz. Teşviklerde kızanlar oluyor ama yeni bir teşvik oluşturunca ondan da faydalanıyorsunuz. Lojistik yapan insanlara yine teşvikler verilecek. Önümüzdeki süreç son derece önemli. Bir vatanın esas zenginliği binalarıdır. Eğer sizin bina stokunuz kaliteli değil, enerjiyi savuruyorsa
o zaman varlıklı ülke değilsiniz. Bunun için önümüzdeki süreçte kentsel dönüşüm seferberliği yapacağız. 166 noktada kentsel dönüşüm yapılıyor şu anda. Bina stoklarımızı belli bir sürede yenilememiz gerekiyor. 20 milyon konut stokundan 5 milyonunu yaptık. 15 milyonluk konut ciddi manada mühendislik çalışması almamış binalar. Yarısından azı dayanıksız binalar. 15 milyon konutun 6 milyonu gerçekten sıkıntılı ve deprem aksı üzerinde bulunuyor. İddialı bir yasa çıkardık. Diğerlerinden iki adım önde. Türkiye`de
bir büyük yenileme, dönüşüm seferberliği başlatacağız. Bu sektöre çok büyük ivme getirecek" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Bakan Bayraktar ve Bakan Yıldız açılış kurdelesini keserek fabrikayı hizmete açtı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı Bayburt Üniversitesinin Doğa ve Bilim Okulu projesi başladı. Bâbertî Külliyesinde başlayan “Bilim Birlikte Hayat Birlikte” Bütünleşik Doğa ve Bilim Okulu projesinin açılışı coşkuyla yapıldı. Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında desteklenen proje, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğinde, Öğr. Gör. Derya Yarımkaya tarafından yürütülüyor. Proje, ortaokul öğrencilerine bilim sevgisi aşılamak ve çevre bilinci kazandırmak amacıyla hayata geçirildi. Projeye, Bayburt il merkezindeki ortaokulların 5., 6. ve 7. sınıflarında öğrenim gören 30 öğrenci katıldı. Başvuruların yoğun olduğu projede katılımcılar, kura yöntemiyle belirlendi. 11-16 Kasım tarihleri arasında sürecek proje kapsamında öğrenciler, bilim, doğa ve kültür temalı çeşitli etkinliklerde bir araya geliyor. Proje boyunca öğrenciler; drama, bocce, simülasyon, okçuluk, model uçak yapımı, teleskopla gökyüzü gözlemi, ebru sanatı, organik tarım, oryantiring, akıl ve zekâ oyunları, insansız kara ve hava araçları, fotoğrafçılık ve artırılmış gerçeklik gibi geniş bir yelpazede etkinliklere katılacak. Eğitimler, her biri alanında uzman 18 akademisyen tarafından yürütülecek ve öğrencilere bilimsel bilgi ve uygulamalı öğrenme fırsatı sunulacak. Açılışta konuşma yapan Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Prof. Dr. Ali Savaş Bülbül, üniversitemizin proje çağrılarına yanıt vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu proje ile öğrencilerin bilimle dolu bir deneyim yaşayacağını belirtti. Prof. Dr. Bülbül, gençlerin bilime olan ilgisini artırmanın önemine vurgu yaptı. Proje Yürütücüsü Öğr. Gör. Derya Yarımkaya ise, öğrencilerin bilimle keyifli bir yolculuğa çıkacaklarını ifade ederek, bu sürecin onların gelecekteki akademik başarılarına önemli katkı sağlayacağını söyledi. Bayburt Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen bu proje, bilim ve doğanın iç içe olduğu, öğrencilerin bilimsel meraklarını keşfetmeleri için önemli bir fırsat sunuyor. Proje, 16 Kasım 2024 tarihine kadar devam edecek.
Bayburt Bayburt Üniversitesinin üniversite sporlarındaki yükselişi 21 yeni madalyayla sürdü Bayburt Üniversitesi, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonunun (TÜSF) 2023-2024 yılı madalya sıralamasında 29. sıraya yükselerek, her geçen yıl spor alanında önemli bir ivme kazandığını ortaya koydu. Türkiye genelinde 161 üniversitenin yer aldığı üniversiteler arası spor müsabakalarında Bayburt Üniversitesinin sporcu öğrencileri 5 altın, 8 gümüş ve 8 bronz olmak üzere toplam 21 madalya ile önemli bir başarıya imza attı. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu uhdesinde düzenlenen spor müsabakalarında Türkiye genelindeki 161 üniversiteden toplam 38.309 sporcu öğrencinin mücadele ettiği düşünüldüğünde, Bayburt Üniversitesinin başarı grafiği daha fazla önem kazanıyor. 91 farklı spor dalında faaliyet gösteren TÜSF, 178 farklı spor etkinliği düzenlerken, bu etkinliklerin önemli bir kısmında temsil edilen Bayburt Üniversitesi başarılı sonuçlarla spor camiasında adından söz ettiriyor. Yakın zaman önce TÜSF Başkanı seçilen Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Bayburt Üniversitesinin spor alanındaki bu başarısının yalnızca kendileri için değil, Türkiye’deki tüm üniversite sporlarının gelişimi için de büyük önem taşıdığını vurguladı. Rektör Türkmen, yaptığı açıklamada, “Bayburt Üniversitesi olarak sporun her dalında var olmayı ve öğrencilerimize destek olmayı sürdüreceğiz. Bu başarıyı daha ileriye taşıma hedefindeyiz. Her bir öğrencimizi tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı. Bayburt Üniversitesi, 2024 yılında da hem sporcu öğrenci sayısını artırmayı hem de spor dallarındaki çeşitliliğini genişletmeyi hedefliyor. Üniversite, gelecekte de ülke genelinde köklü üniversitelerle rekabet ederek, Türk sporuna katkı sunmaya devam edecek.