EKONOMİ - 02 Kasım 2024 Cumartesi 14:27

Kışın ısıtacak, yazın serinletecek pazar yerinin açılışını Bakan Yumaklı yaptı

A
A
A
Kışın ısıtacak, yazın serinletecek pazar yerinin açılışını Bakan Yumaklı yaptı

Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde 56 milyon TL bütçe ile ısıtmalı ve soğutmalı olacak şekilde inşa edilen kapalı pazar yerinin açılışı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımı ile yapıldı. Törende konuşan Bakan Yumaklı, “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz konulardan birisi, halkımızın güvenilir gıdaya ulaşması. Bu amaçla tarladan sofraya kadarki bütün süreçlerin içerisinde varız, olmaya da devam edeceğiz” dedi.


Devrekani Belediyesi ile Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (IFAD) çerçevesinde finansmanı karşılanan Devrekani Belediyesi Isıtmalı-Soğutmalı Kapalı Pazaryeri’nin inşası sona erdi. Yaklaşık 56 milyon TL maliyetli olan Devrekani Belediyesi Kapalı Pazaryeri, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından finansmanı sağlanan ve özellikle kış mevsiminde olumsuz hava şartlarının yaşandığı ilçede büyük bir ihtiyacı karşılayacak pazar yerinin açılış törenine Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu Valisi Meftun Dallı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci, Devrekani Kaymakamı Hüseyin Çamkerten, Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, ilçe belediye başkanları, siyasi parti ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.



"Kışın vatandaşlarımız alışveriş yaparken zorluk çekiyordu"


Törende konuşan Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, açılışı yapılan pazar yerinin ilçedeki önemli bir sorunu çözdüğünü belirterek, “Rabbimize şükürler olsun ki kış mevsimde çalışılmayan günleri dışarıda bırakarak 5 ay gibi bir sürede inşaatını tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Pazarımızın projelendirilmesi, yapım işinin gerçekleştirilmesi sizlerin destek ve katkıları ile oldu. Bu süreç içerisinde birçok diplomatımız, siyasi büyüğümüz destek verdiler. Hepsinden Allah razı olsun. Pazar yerimizde toplam 15 bin metreküp hafriyat çalışması, 250 ton çelik ve 3 bin metreküpe yakın bir beton kullandık. Hafriyatını Bakanlığımız ve Belediyemizin yapmış olduğu iş birliği anlaşması çerçevesinde gerçekleştirdik. Civar ilçelerdeki belediyelerimizin, İl Özel İdaremize bize çok büyük katkıları oldu, onlara da teşekkür etmek istiyorum. Kısa sürede hayata geçirdik ve tüm kapasiteyle çalıştığında 250’ye yakın esnafımız bu pazar yerimizde tezgah açabilecek. Aynı anda, 2 bin-3 bine yakın vatandaşımız alışveriş yapabilecek. İlçemiz çok soğuk. İlçede vatandaşlarımız kışın alışveriş yaparken zorluk çekiyordu, pazar yerinde çeşitli zorluklar yaşıyorduk. Şu an itibaren pazarımıza geçmemizle bu olumsuzluğu da bir tarafa bırakmış olacağız” dedi.


50 milyonun üzerinde bir bütçe ile projenin inşa edildiğini belirten Altıkulaç, finansmanın hibe olarak sağlandığını ifade ederek başta Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.



"Gözde ilçelerde görebileceğimiz bir pazar yerine sahip olduğumuzu görüyorum"


Daha sonra konuşan AK Parti Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci, “Her ihanet milli birlik ve beraberliğimizi daha da perçinlemekte, bizleri daha da birbirimize bağlamakta. TUSAŞ saldırısının olduğu gün, bir çalışan arkadaşımız bizi çok etkileyen bir cümle kurarak, ‘hainlere inat daha çok çalışacağız’ demişti. Biz de Türk milleti olarak hep diyeceğiz ki ‘hainlere inat daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz.’ Devrekani’de de daha çok çalışmanın, üretmenin gayretinin neticesinde bugün pazar yerinin açılışını yapacağız. Pazar yerimiz, uluslararası ve yerel iş birliğinin güzel bir örneği. İncelemediğimiz zaman, metropollerde, gözde yerlerde görebileceğimiz bir pazar yerine sahip olduğumuzu görüyorum. Ben tekrar hayırlı olmasını diliyorum. Gerek üreticimiz gerek tüketicimiz yılın her mevsiminde aynı konforda alışveriş yapabilecek” diye konuştu.



"Sürdürülebilir, verimli, kaliteli ürünlerinin üretilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız"


Daha sonra sözü devralan Bakan Yumaklı, en çok önemsedikleri konular arasında gıda güvenliğinin yer aldığını kaydederek, “Kastamonu’nun 19 ilçesini, Türkiye’nin 922 ilçesini ve 81 ili 22 yılda yaptığımız gibi eserlerle donattık, donatıyoruz, donatmaya devam edeceğiz. Bu yolda bizlere destek, cesaret veren, liderliğinde Türkiye Yüzyılı’nı inşa edeceğimiz Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum. Bizler Tarım ve Orman Bakanlığı olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz konulardan birisi, halkımızın güvenilir gıdaya ulaşması. Bu amaçla tarladan sofraya kadarki bütün süreçlerin içerisinde varız, olmaya da devam edeceğiz. Biz bir yandan gıda denetimleri yaparak halkımızın sağlığı ile oynayanların gözünün yaşına bakmayacağız diğer yandan da Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında sürdürülebilir, verimli, kaliteli ürünlerinin üretilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız, yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin bugün ürettiği tarımsal hasıla itibari ile Avrupa’da birinci sırada olması, dünyadaki ilk 10 ülke arasında olması bu anlamda tesadüf değildir. Bizler bunu sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.



"2006 yılından bu yana kırsal kalkınma yatırımlarına 629 projeyle destek vermişiz"


Kırsal kalkınma yatırımlarının artarak devam edeceğini kaydeden Yumaklı, “Devrekani, Kastamonumuzun önemli hayvansal üretim merkezlerinden bir tanesi. Bu altyapısını güçlendirmeye devam edeceğiz. Kendi özelliğine göre, 19 ilçede farklı projelerin açılışını sizlerle yapmış olacağız. 2006 yılından bu yana, bugün de yapmış olduğumuz gibi kırsal kalkınma yatırımlarına 629 projeyle destek vermişiz. Bunların sayısı da inşallah artacak. Tek başına bu tesislerin hiçbir önemi yok. Çünkü sizlerin alınteriniz, emeğiniz ve gayretiniz ile bunun içini doldurmuş olacaksınız” ifadelerini kullandı.



"ORKÖY projeleriyle 210 ailemize yaklaşık 40 milyon liralık hibe ve destekler sağlandı”


Devrekani ilçesinde ve Kastamonu’da yapılan tarımsal yatırımlarla ilgili de bilgi veren Yumaklı, “Devrekani’de bitmek üzere olan Hayvancılık Organize Tarım Bölgesi’ni de inşallah hizmete açacağız. Bu bölgede hayvancılığın daha entegre sistem haline getirerek daha katma değerli hale gelmesini sağlayacağız. 19 milyon metreküp kapasiteli Kulaksızlar Barajı’nı hizmete aldık. Bu baraj sayesinde 52 bin dönümlük yer şu anda sulamaya açılmış durumda. Yine 740 bin metreküplük Alibeyoğlu Barajı’nın da gövde olgusu tamamlandı. İnşallah 2025 yılında su tutmaya başlayacağız. Kastamonu’nun orman köylüsü ağırlıklı bir şehir olduğu için ORKÖY projeleriyle de 210 ailemize yaklaşık 40 milyon liralık hibe ve destekler sağlandı” dedi.


Konuşmaların ardından pazar yerinin açılışı dualarla yapıldı.



Kışın ısıtacak, yazın serinletecek pazar yerinin açılışını Bakan Yumaklı yaptı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir’de su yükleme noktaları arıza verdi, vatandaş susuz kaldı Eskişehir’de şebeke suyu bakiyesinin yüklendiği Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) idaresindeki su yükleme noktalarının bozulması vatandaşları susuz bırakıp mağdur ederken, sorunun kent genelinde birçok noktada olduğu iddia edildi. Eskişehir genelinde, şebeke suyu bakiyesinin yüklendiği Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün idaresindeki su yükleme noktalarındaki sistem arızası vatandaşları mağdur etti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi yanında ve Emek Mahallesi’nde bulunan su yükleme noktalarına bakiye yüklemeye gelen vatandaşların, kent genelinde yaşanan arızadan dolayı su bakiyesi yükleyemediği görüldü. Mağdur olan vatandaşlar, evde susuz kaldıklarını dile getirdi. Bu tarz arızaların zaman zaman olduğuna değinen vatandaşlar durumdan mustarip olduklarını söyledi. "Sumatikleri denedim hiçbiri çalışmıyor" Emek Mahallesi’nde su yükleme noktasında kartına bakiye yükleyemeyen Mustafa Zülfikar, "Sumatiklerinin hiçbiri çalışmıyor. Evde suyumuz bitti, çalışan bir sumatik bulacağız" dedi. Su yükleme noktasında mağdur olan bir başka vatandaş Mikail Çakır ise, "Sumatiklerini denedim hiçbiri çalışmıyor. Başka nerede olduğunu bilmiyorum. 200 liralık su yükleyecektim, yükleyemiyorum. Ara sıra böyle şeyler oluyor” ifadelilerini kullandı. “Hemşehrilerimiz çağdışı bu uygulamaları hak etmiyor” Eskişehir AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, yaşanan arızaya istinaden şu ifadeleri kullandı: “Eskişehir halkı, belediyecilik hizmetlerinde çağın gereklerine uygun, modern bir yapı beklerken, ESKİ’nin büyük çaplı sistem arızası nedeniyle su yükleme cihazlarının devre dışı kalması, kurumun liyakatsiz yapısının açık bir kanıtıdır. Vatandaşlarımızı su gibi temel bir ihtiyaç için ALO 185 hattına mahkûm eden bu durum, belediyenin dijitalleşme ve teknolojiden ne kadar uzak olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Hemşehrilerimiz çağdışı bu uygulamaları hak etmiyor. CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ni, modern teknolojiye ve dijital çözümlere duyarsız kalmaktan vazgeçmeye, şehrimizi; liyakatli, adil ve şeffaf bir kadroyla yönetmeye davet ediyoruz.”
İstanbul Üç özel sporcu ve Oğuz Ömür, IRONMAN 70.3’te limitleri zorlayacak Antalya Belek’te düzenlenecek olan IRONMAN 70.3 yarışında üç özel sporcunun yer aldığı ’LİMİT BİZİZ’ takımı ile Türkiye’nin ilk Ironman yarışmacılarından Oğuz Ömür, limitleri zorlayacak. IRONMAN 70.3 Türkiye yarın Antalya, Belek’te düzenlenecek. Yarışta yer alan ’LİMİT BİZİZ’ takımı, her biri kendi alanında engelleri aşmış ve başarıya ulaşmış 6 amatör sporcusuyla bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Dünyada sayılı, Türkiye’de ise ilk olacak bu formatta, yüzme etabında otizmli Tuna Tunca (21), Berkin Uğurlu (42) ile birlikte 1.9 km yüzme; tandem bisikletle görme engelli co-pilot Merve Orhan (30) ve pilot Mert Özgün (47) ile 90 km bisiklet, koşu etabında omurilik felci nedeniyle tekerlekli sandalyede yarışacak olan Okan Aracagök’ü (45) ise Yaman Pamukçu (43) 21.1 km boyunca çekecek. Bu özel proje, TRIBRO triatlon takımının fikir öncülüğünde engellere rağmen hem fiziksel dayanıklılığın hem de zihinsel kararlılığın simgesi olarak hayata geçecek. Oğuz Ömür: "Ironman hayatın bir özeti" Türkiye’nin ilk Ironman sporcuları arasında yer alan ve geçirdiği kalp rahatsızlığı sebebiyle spor hayatını bitirme noktasına gelen Oğuz Ömür, Ironman 70.3 Türkiye’nin 10. yıl dönümünde yarışmacılar arasında yer alacak. Spor hayatının 1976 yılında başladığını söyleyen Ömür, "Abim triatlon yapıyordu ve onlarla antrenmana başladım. 2005 senesinde ilk Ironman yarışına katıldım ve 2007’de full Ironman’de yarıştım. 23 full ve 40 Ironman 70.3 yarışına katıldım. Aort kapakçığımda üfürüm olarak rahatsızlık başladı. 2003’ten 2018’e kadar kontrol ettiriyordum. Aortun genişlediği kısımda en tehlikelisi. Covid girdi araya 2-3 sene kontrole gitmedim, sıkıntım da yoktu. Ocak ayında bir kontrole gittim. Orada 5.2 cm genişleme çıktı ve hemen her şeyi bırakıp, ağır ilaçlar kullanarak doktor aramaya başladım. Doktorların hepsi ameliyat olmamı önerdi. Ameliyat gerçekleşti ve kalbi durdurup makineye bağladılar. Kalp kapakçığım değişti. Ameliyat çok iyi geçti ve sonrası zahmetliydi. Kafamda hep full Ironman yaparım düşüncesi vardı. O gücü hissediyordum kendimde. Yavaş yavaş ameliyat sonrası antrenmanlara başladım. Antrenman dozajını arttırdığımda vücudum reaksiyon gösterdi. Bir problem yaşadım ve doktoruma gittiğimde kalp yetmezliği var denildi. Antrenmanlarıma doktor eşliğinde düzenli bir şekilde devam ettim. Belirli bir form düzeyine gelince bu yarışa girmeye karar verdim. Amacım burada sadece bitirmek ve kariyerimi tamamlamak. Ironman benim için sembolik bir örnek. En zor tek günde yapılan yarış. Bundan daha uzun yapılan tek günlük yarış yok. İnsanların size bakışı ve telkinlerinin önemi yok. Sizin kendi inancınız önemli. Yarışmacıların hepsinde büyük bir potansiyel var. Genç arkadaşlarıma hep yaparsınız diye söylüyorum. Ben kendimde hep bunu yaparım ameliyat olmama rağmen diye düşündüm. Ironman hayatın bir özeti, inişler çıkışlar oluyor ama sonunda bitiriyorsunuz" ifadelerini kullandı.
Kayseri Erşan’dan ’diyabet’ uyarısı Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, diyabetin dünyada çok hızlı artan bir sorun haline geldiğini söyleyerek, "Riski bertaraf etmek adına beslenmeye, uyku düzenine ve hareketli yaşama da önem vermemiz gerekiyor" dedi. Kayseri Şehir Hastanesi tarafından hastalar, hastane çalışanları, diyabet eğitim hemşireleri, diyetisyenler, endokrin, dahiliye ve aile hekimi doktorlarının katılımı ile 14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde diyabete dikkat çekmek amacıyla piknik düzenlendi. Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile Kent Ormanı’nda düzenlenen pikniğe katılan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan ve Kayseri Şehir Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Serhat Koyuncu, hastalar ile görüştü. "Diyabet çok artan bir hızla dünyada önemli bir sorun haline geldi" Diyabet ile ilgili konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, diyabetin çok arttığını ve dünyada önemli bir sorun haline geldiğini söyleyerek, "Diyabet çok artan bir hızla dünyada önemli bir sorun haline geldi. Dünya Diyabet Federasyonunun 2030 yılı için öngörmüş olduğu sayılara 2011 yılında ulaşmış olduk. Bu gerçekten ürkütücü bir durum. Çok hızla yaygınlaşan bir durum söz konusu. Risk faktörleri var ve unları bertaraf etmediğiniz ve yaşam şartlarınıza dikkat etmediğiniz sürece dünyada gerçekleşen ölümler arasında da önemli bir yer tutan diyabetle karşı karşıya kalabilirsiniz. Diyabette iki tür var ve biz yaygın bir şekilde yüzde 90’ın üzerinde tip 2 diyabetle karşılaşıyoruz Tip 2 diyabette tedbir aldığınız takdirde hastalığın önüne geçebiliyorsunuz. Hastalıkla karşı karşıya kaldığınız takdirde de ücretsiz olarak kamu kurumlarında verilen hizmetler açısından bugün tip 2 diyabetle ilgili hastanelerimizle, birinci basamak sağlık kuruluşlarımızda eğitiminden tutunda tedavi ve takiple ilgili çok önemli süreçler yürütülmekte. Burada asıl olan bu hastalığa yakalanmamak. Çünkü diyabet dikkat etmediğiniz takdirde, tedavi ve takiplerinize de uymadığınız takdirde vücutta etkilemediği sistem olmayan ve bizi çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bırakan bir hastalık" ifadelerini kullandı. "Alabileceğimiz tedbirler var" Erşan, diyabetle ilgili alınabilecek tedbirlerden bahsederek, "Tabii ki korkmayalım. Bununla ilgili alabileceğimiz tedbirler var. Modern yaşamla birlikte insanlar biraz hareketsiz yaşam noktasında dikkat etmiyor. Harekete özen göstermiyoruz. Spor yapmıyoruz. Beslenmemize de dikkat etmediğimiz takdirde işte obeziteyle karşı karşıya kalıp maalesef diyabet için önemli bir risk taşımış oluyoruz. Dolayısıyla hiç yapmıyorsak bile haftada en az 3 kez yarımşar saat yürüyüş bile bize bu anlamda fayda sağlayacaktır. Kilo kontrolü çok önemli. Yediğimiz besinlere elbette dikkat edeceğiz. Yani karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme yine diyabet açısından riskli bir duruma sokmuş olacak. Hem karbonhidrat hem protein hem de yağlar açısından vücudumuzun enerji ihtiyacından dolayı alacağız ama bunu dengeli bir şekilde dağıtmak durumundayız. Vatandaşlarımıza bu manada tavsiyelerimiz, ailenizde bir diyabet öyküsü var ise elbette kontrol altında tutmak anlamında tetkiklerinizi, hekim kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Kayıtlı olduğunuz aile hekimlerine bu manada başvurularda bulunarak kontrollerinizi yaptırabilirsiniz. Riski bertaraf etmek adına beslenmeye, uyku düzenine ve hareketli yaşama da önem vermemiz gerekiyor" diye konuştu.