ÇEVRE - 04 Ağustos 2024 Pazar 11:05

Kastamonu’da meraların verim potansiyeli ortaya çıkartılacak

A
A
A
Kastamonu’da meraların verim potansiyeli ortaya çıkartılacak

Kastamonu Üniversitesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Kastamonu’daki mera alanlarının verim potansiyelleri ortaya konularak hayvancılığa katkı sağlanacak.


Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı. Görüşmede, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Sami Karaçaylı ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Fatih Gürel de hazır bulundu. Ziyaret sırasında, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen "Kastamonu’daki Mera Alanlarının Toprak Özelliklerinin Belirlenmesi ve Mera Durumlarının Ortaya Konulması Projesi" çerçevesinde, Kastamonu Üniversitesi ile Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzalandı.


İmzalanan iş birliği çerçevesinde, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi, belirlenen ilçelerde hayvancılığın yoğun yapıldığı geniş mera alanlarında çalışmalar yürütecek. 240 bin dekar alandan alınacak toprak örnekleri harita üzerinde tespit edilecek ve koordinatlandırılarak araziden toprak örnekleri alınacak. Toplamda 350 toprak profili açılarak, toprakların hidro-fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenecek ve mera alanlarının verim potansiyelleri ortaya konulacak. Elde edilen veriler doğrultusunda, bölgedeki hayvancılığa olumlu katkı sağlamak amacıyla planlamalar yapılacak. Ayrıca, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 350 toprak örneğinin laboratuvar analizlerini Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarında gerçekleştirecek. Kastamonu Üniversitesi, bu çalışmalarda lisans ve lisansüstü öğrencilerinin yer almasını sağlayarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde eğitim verecek.


Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iş birliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu iş birliği ile Kastamonu’da hayvancılık ve tarım alanında kaliteyi arttırarak bölge ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini ve gereken tüm desteği vereceklerini ifade etti. Rektör Topal, öğrencilerin sahada pratik deneyim kazanarak eğitimlerini pekiştireceğini ve bilimsel araştırmalara katkıda bulunacağını belirtti.


Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu ise protokol ile hem üniversite öğrencilerinin sahada pratik yapma imkanı bulacağını hem de bölgedeki mera alanlarının verimliliğinin artarak hayvancılığa katkı sağlanacağını düşündüklerini belirtti. Tanrıkulu, Kastamonu Üniversitesi ile gerçekleştirilen bu iş birliğinin, bölgedeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine yeni bir ivme kazandıracağını ifade etti.



Kastamonu’da meraların verim potansiyeli ortaya çıkartılacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Her derde deva aronya hasadı başladı Bursa’nın İnegöl ilçesinde bin dekar alanda yetiştirilen aronya hasadı başladı. İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, genç çiftçiler Samet Özcan ve Emircan Baydur’un yetiştirdiği Bahçekaya Mahallesi’nde aronya bahçesini ziyaret etti. Ziyaretin ardından hasadın başladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "İnegöl’de aronya hasadımız başlamış durumda. Şu anda Bahçekaya mahallesindeyiz. İnegöl’ümüzde bin dekar alanda aronya üretilmekte ve gitgide çoğalacağını biliyoruz. Fakat aronyanın tanıtımıyla ilgili bir sıkıntımız var. Bunu daha önce aronya fideleri dağıtırken de söylemiştik. Bu kadar yararlı bir meyve kendisine henüz bir pazar bulamadı. Ancak ona rağmen şu an buradaki bahçedeki ürünlerin hepsi satılmış durumda. Ben bunu daha önceden bir önceki belediye başkanıma ifade etmiştir. Şu an Mustafa Bozbey’in yanına gittiğim zaman bunu açıkladım. Hatta kendisini aronya hasadına davet ettim. Bizim sıkıntımız Pazar sorunu. Aronya genelde eğilimli yerlerde ekiliyor. Ovada ekilen bir ürün değil. Daha çok orman bölgelerindeki toprakların değerlenmesi anlamında çiftçiye daha çok gelir sağlıyor ve yaban mersini gibi toprak seçmiyor. Aronyadan her yerde verim alabiliyorsunuz. Bu anlamda bizim için önemli bir meyve. Sadece pazarla ilgili sorun hallettiğimiz zaman İnegöl’ümüzde hatrı sayılır üretimi yapılacaktır. Dönümünde 1 ton alınıyor. Fiyatta şu an toptanda 100 lira civarı satılıyor. Tabi perakende değerlendirdiğin zaman 250-300 civarında satış yapabiliyorsunuz" dedi. Genç çiftçi Samet Özcan ise, "Gençler olarak çiftçilikten uzaklaştırdılar. Biz kuzenimle beraber bir tarım işine girelim dedik. Allah’a şükür güzel yetiştirdik. Kendimizi buraya adadık. Yapacağız diye düşünüyoruz. Baya bir şeyler becerdik. Daha da yapacağız İnşallah. Aronyanın çok faydası var. Bütün doktorlar yüzyılın meyvesi diyor. Şeker hastalığına, tansiyona, kansere bile iyi geliyor. Öyle duyduk. Orasını Rabbim bilir, biz yetiştiriyoruz. Millete de şifa olmasını diliyoruz. Talep şu an çok iyi değil. Yeni yeni piyasaya girmeye çalışıyoruz. Birkaç yerden müşteri bulduk. Onlarla devam etmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki zamanda daha güzel olur diye ümidimiz var" dedi.