EKONOMİ - 01 Ocak 2025 Çarşamba 16:59

Kastamonu’da Kasım ayında ihracat 22 milyon 657 bin dolar oldu

A
A
A
Kastamonu’da Kasım ayında ihracat 22 milyon 657 bin dolar oldu

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından verilen bilgiye göre, Kastamonu’da 2024 yılı Kasım ayında ihracat 22 milyon 657 bin dolar oldu.


Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) ‘Dış Ticaret İstatistikleri’ni açıkladı. paylaşılan verilere göre, Kastamonu’da Kasım ayında ihracat 22 milyon 657 bin dolar oldu. Kasım ayında Kastamonu’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 15 milyon 474 bin dolar ile “diğer demir dışı metal cevherlerin madenciliği” ürün grubu yer aldı. Bu ürün grubunu 2 milyon 870 bin dolar ile “temel kimyasal maddelerin imalatı” ürün grubu, 1 milyon 778 bin dolar ile “kürk hariç, giyim eşyası imalatı” ürün grubu takip etti. Kasım ayında Kastamonu’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 64 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. Kasım ayında Kastamonu’dan 46 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 14 milyon 655 bin dolar ile Bulgaristan yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 2 milyon 185 bin dolar ile Brezilya olurken üçüncü sırada 850 bin dolar ile Hindistan bulundu.


Kastamonu’nun 2024 yılı Kasım ayındaki ithalatı ise 23 milyon 230 bin dolar oldu. 71 farklı ürün grubunda gerçekleşen ithalatın ilk üç sırasında 10 milyon 120 bin dolar ile “genel amaçlı diğer makinelerin imalatı” ürün grubu, 6 milyon 919 bin dolar ile “kimyasal gübre ve azotlu mürekkeplerin imalatı” ürün grubu ve 3 milyon 471 bin dolar ile “maden, taş ocağı ve inşaat makineleri imalatı” ürün grubu yer aldı. Kasım ayında Kastamonu’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 10 milyon 387 bin dolar ile Çin yer aldı. İkinci sırada 6 milyon 957 bin dolar ile Rusya Federasyonu ve üçüncü sırada 3 milyon 464 bin dolar ile İsveç yer aldı. Kasım ayında Kastamonu’ya 28 farklı ülkeden ithalat gerçekleşmişti.


Öte yandan, Kasım ayında İhracatın ithalatı karşılama oranı Kastamonu’da yüzde 97,5 oldu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Bayraklı’dan geri dönüşüme 1 yılda 650 ton atık Bayraklı Belediyesi, geçtiğimiz yıl içinde ilçe genelinde yürütülen atık yönetimi çalışmaları sayesinde 650 ton karışık ambalaj atığı geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırdı. Bayraklı Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşümü teşvik etmek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda ilçenin dört bir yanına kurulan mobil atık getirme merkezleri sayesinde vatandaşlar; kâğıt, metal, plastik, cam, elektronik atıklar, atık pil ve bitkisel yağ gibi malzemeleri kolayca teslim edebiliyor. 2024 yılında tüm noktalardan toplanan 650 ton atık kaynağında ayrıştırıldıktan sonra belediyenin Doğançay Şantiyesi’ndeki 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ne getiriliyor. Burada 13 farklı kategoride ayrıştırılan atıklar, mevzuata uygun şekilde geri dönüşüm tesislerine gönderiliyor. Böylece geri dönüşüme kazandırılıyor ve ekonomiye katkı sağlanıyor. Ayrıca ekipler; okullar, iş yerleri ve resmi kurumlardan da geri dönüştürülebilir atıkları toplayarak çevre kirliliğinin önüne geçiyor. Geri dönüşüm çalışmalarına katkı sağlamak isteyen vatandaşlar, Bayraklı Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’ne (0232) 477 20 00 telefon numarasından ulaşabiliyor. Yarınlara temiz bir dünya bırakacağız Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, "Geri dönüşüm, sadece çevreyi korumak değil, aynı zamanda gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak demek. Bayraklı Belediyesi olarak, bu konuda üzerimize düşen görevi yapmaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımızı da geri dönüşüm malzemelerini mobil atık merkezlerine bırakmaya ve İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğümüzle iletişime geçerek geri dönüşüme katılmaya davet ediyoruz. Hep birlikte gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir Bayraklı bırakmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.
Kırşehir Kırşehir Valisi Demiryürek: "Aşırı siste hatalı sollama sonucu meydana gelen kazada olay yerinde 3 kişiyi kaybettik" Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek, 3 kişinin öldüğü 6’sı ağır 21 kişinin yaralandığı trafik kazasının aşırı sise hatalı sollamadan dolayı meydana geldiğini söyledi. Edinilen bilgiye göre, Savcılı yolu üzerinde aşırı sis nedeniyle domates serasına giden Mustafa Harman (47) idaresindeki 40 ABF 071 plakalı servis aracı aşırı siste hatalı sollama yaparak karşı şeritten gelen Mehmet Duman (62) idaresindeki 38 NP 337 plakalı araç ile çarpıştı. Bu sırada aynı şeritte seyreden Hüsnü Çetin (46) idaresindeki 19 TR 705 plakalı otomobilde kazaya karıştı. Kazanın ardından bölgeye çok sayıda jandarma, sağlık ve AFAD ekipleri sevk edildi. Yapılan kontrollerde 19 TR 705 plakalı otomobilde bulunan Murat Adıyaman, işçi servisinde bulunan Rehal Ahmed Atwan ve Sabreen Ali Mohammed’in hayatını kaybettiği belirlendi. Kazada, yaralanan 6’sı ağır 21 kişide ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. "Aşırı siste hatalı sollama sonucu meydana gelen kazada olay yerinde 3 kişiyi kaybettik" Kırşehir Valisi Murat Sefa Demiryürek de, kazada yaralananları tedavi altına alındıkları Kırşehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ziyaret etti. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Demiryürek, "Hepimize geçmiş olsun. Bugün sabah saat 08:19 sıralarında meydana gelen bir trafik kazası söz konusu. Aşırı siste hatalı sollama sonucu meydana gelen kazada olay yerinde 3 kişiyi kaybettik. Kazaya tarım işçilerini taşıyan bir minibüsün karışması söz konusu. Toplam 21 yaralımız var. Yaralılardan 20 tanesi burada. 6 tanesinin durumu ağır. 1 hasta hamile ama hayati tehlikesi yok. Anne de çocukta sağlıklı. Hastanede müdahaleler devam ediyor. Olay yerinde hayatını kaybedenlerden 2 tanesi ilimizde ikamet kaydı bulunan yabancı uyruklu kişiler. 1 tanesi Türk vatandaşı. İşçileri taşıyan minibüste bulunan yolcularında tamamı ilimizde ikamet izni bulunan Irak uyruklu kişilerden oluşuyor" ifadelerini kullandı. Yaralılardan isimleri belli oldu Öte yandan, kazada yaralanan kişilerin de isimleri belli oldu. İsimler şu şekilde: "Azhar Sahtar, Marih Ahmed, Fatma Muhammed, Alabasim Alba Badri, Henan Mudir, Hanife Karatut, Sarah Bedel, Fatmiah Atallah Ali, Rara Raşide, Vahide Casım, Wassam Atallah Ali, Tağri Latif, Feyvziye Alayin, Hacer Ali Abip Raişidi, Gadisiye Ekrem, Hayam Dhaher Farhm Raşidi, Haydar Ali Muhammed, Casidiye Kerem.