ÇEVRE - 03 Aralık 2024 Salı 12:07

Kastamonu’da 5 bin 454 ton ceviz hasat edildi

A
A
A
Kastamonu’da 5 bin 454 ton ceviz hasat edildi

Kastamonu’da 10 bin 172 dekar arazide 5 bin 454 ton ceviz hasadı yapıldı. İlkbahar mevsiminde yaşanan soğuk hava sebebiyle cevizdeki verimin düştüğü belirtildi.


Kastamonu’da 10 bin 172 dekar arazide yetiştirilen çeşitli cins cevizler hasat edildi. Hasadın ardından Kastamonu’da toplamda 5 bin 454 ton ceviz hasat edildi. En fazla ceviz ise Doğanyurt ilçesinde hasat edildi. Doğanyurt’ta bin 550 dekar araziye ekilen cevizden bin 502 ton verim alındı. İnebolu’da ise 2 bin 106 dekar araziden 861 ton ceviz alınırken, Tosya ilçesinde de bin 453 dekar araziden 740 ton cevizin hasadı yapıldı. İlkbahar mevsiminde yaşanan soğuk hava sebebiyle il merkezi başta olmak üzere Araç, Şenpazar, Taşköprü ve Devrekani’de dekar başına verimde düştü. Buna göre merkez ilçede bin 105 dekar alanda geçtiğimiz yıllarda 6 bin ton ceviz yetiştirilen, bu yıl sadece 360 ton ceviz hasadı yapıldı. Ayrıca Araç’ta 940 dekar alandan 440 ton, Taşköprü’de 450 dekar alandan 241 ton ve Devrekani’de 180 dekar alandan 2 ton ceviz hasat edildi.



“Ceviz, besin değeri yüksek ve ekonomik olarak büyük potansiyel taşıyan bir meyve türüdür”


Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “Coğrafi şartlarına bağlı olarak sıfır rakımdan 1600’lü rakımlara kadar değişen yükseltilere sahip olması ayrıca denize olan bakışı gibi sebeplere bağlı olarak, ürün deseni oldukça geniş bir yelpazeden oluşmaktadır. Ceviz de bu kapsamda belirli alanlarda öne çıkan tarımsal ürünlerden bir tanesidir. Kastamonu, ceviz üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip olup, son yıllarda ceviz tarımının yaygınlaşması ve ekonomik anlamda değer kazanmasıyla dikkat çekmektedir. Ceviz, besin değeri yüksek, sağlıklı yağlar içeren ve ekonomik olarak büyük potansiyel taşıyan bir meyve türüdür. Dünyada ve Türkiye’de önemli bir ihraç ürünü olan ceviz, aynı zamanda yerel ekonomiye katkı sağlamaktadır. Kastamonu’da ceviz, özellikle son yıllarda yaygınlaşan tarım alanlarından biri olmuştur. Kastamonu’nun coğrafi yapısı, iklimi ve toprak özellikleri ceviz tarımına oldukça elverişlidir. İl, yüksek rakımlı ve dağlık alanlarda ceviz yetiştirilmesine imkan tanır ve bu durum, ceviz yetiştiriciliği için uygun iklim şartları sağlar. Ayrıca işlemeli tarıma uygun alanlarda, tarım alanlarının üretime kazandırılması amacıyla özellikle yetiştiriciliği tercih edilen bir ürün olarak dikkati çekmektedir” diye belirtildi.



“Kastamonu, Türkiye’nin ceviz üretiminde önemli bir yer tutan illerden biridir”


Kastamonu’nun ceviz üretimi ağırlıklı olarak İnebolu, Doğanyurt, Merkez, Tosya ve Araç ilçelerinde yoğunlaştığının belirtildiği açıklamada, “Bu bölgeler, ilkbahar geç donlarının etkisi daha az görülüyor olması üretimin bu bölgelerde yoğunlaşmasındaki başlıca etkenlerdendir. Bunun yanında arazinin dağlık ve eğimli olması, hakim rüzgarların bulunması ceviz ağaçlarında verimi olumlu yönde etkilemektedir. Kastamonu, Türkiye’nin ceviz üretiminde de önemli bir yer tutan illerden biridir. Ülke genelinde ceviz üretiminin arttığı yıllarda, Kastamonu’da bu büyümeden payını almıştır. Kastamonu’nun ceviz üretiminde önemli bir yeri olmasının başlıca sebeplerinden biri de, burada yetişen cevizlerin yüksek kaliteye sahip olmasıdır. Bununla birlikte, son yıllarda Kastamonu’daki çiftçiler, daha fazla gelir elde etmek amacıyla ceviz yetiştiriciliğine ilgi göstermeye başlamıştır. Yapılan projelerle bölgeye uygun ceviz çeşitleri temin edilerek plantasyonu ve özellikle kapama tipi bahçe tesisinin desteklenmesi yönünde yapılan çalışmalar neticesinde ilimizde kapama ceviz bahçeleri de kurulmuş ve verim çağına ulaşan bahçeler üreticilerimiz için gelir kapısı olmaya başlamıştır” ifade edildi.


Kastamonu’da ceviz tarımının geleceğinin oldukça parlak olduğunun belirtildiği açıklamada, “Üretim planlamasının uygulanmaya başlaması ile birlikte yüzde 6’dan daha düşük meyilli arazilerin dikili tarımda kullanımının sınırlandırılması nedeniyle üreticilerimizin bahçe tesisinden önce Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taşra teşkilatları ile irtibata geçmeleri gerekmektedir. Sonraki süreçlerin tamamında İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri uzman kadroları ile yetiştiricilerin yanında olmaya devam etmektedir. Kastamonu’da ceviz tarımının geleceği oldukça parlaktır. Türkiye’nin ceviz ithalatının arttığı günümüzde, Kastamonu’daki ceviz üretiminin de artması beklenmektedir. Ceviz, sağlıklı bir besin kaynağı olarak gittikçe daha fazla talep görmekte ve dünya çapında pazar payı artırılmaktadır. TÜİK Denge Tablosu incelendiğinde halen cevizde ithalatçı konumda olduğumuz görülmekte olup, cevize yatırım yapılma ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de yıllık 335 bin ton ceviz üretimi yapılırken, 448 bin ton talep oluşmaktadır. Bu yüzden yıllık 120 bin ton civarında ceviz ithal edilmektedir. Üretilen cevizin 396 bin tonu insanlar tarafından tüketilmektedir” denildi.


Kastamonu’nun ceviz üretiminde verimin arttırılabileceğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:


“Kastamonu’nun ceviz tarımında bir marka değeri oluşturması, ürün çeşitliliğinin arttırılması ve modern tarım tekniklerinin uygulanması hem iç pazarda hem de ihracatta ciddi bir avantaj sağlayabilir. Ayrıca üreticilerin buluşturulacağı üretici birliğinin oluşturulması sürecinin de başlatılması gereklidir. Şöyle ki üreticinin ve alıcının buluşabileceği ortamlar her zaman tarımın gelişimini ciddi destekleyici etkisi olmuştur. Ürününü doğru fiyata satan üretici üretime devam ederken verim ve kaliteyi artırıcı tedbirler almakta, tüketici de doğru fiyata ürün satın alabilmektedir. Ayrıca devlet destekleri ve çiftçilere yönelik eğitim programları da bu süreçte önemli bir rol oynamaktadır. Bu alanda yapılan yatırımlar, Kastamonu’daki ceviz üretimini arttırabilir ve bölgesel kalkınmaya katkı sağlayabilir."



Kastamonu’da 5 bin 454 ton ceviz hasat edildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri 7,5 milyon yıllık tarih Kayseri’de ayaklanıyor Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Taşhan bölgesinde yapılan ve 7,5 milyon yıllık tarihi aydınlatan kazı çalışmalarında bölgede yaşamış olan canlılara ait bulunan fosillerin ayaklandırılarak ziyarete açılacağı sergide ziyaretçilere tarih hem anlatılacak hem de gösterilecek. Kayseri’de 7,5 milyon yıllık tarihi aydınlatma çalışmalarında çok sayıda fosil eser gün yüzüne çıkarıldı. Bulunan fosillerin birleştirilmesi oluşturulan iskeletlerin replika ayaklandırmaları, çalışmalarda görev yapan uzman antropologlar tarafından hazırlanarak çalışmalarının tamamlanmasının ardından Anadolu Harikalar Diyarı Kayseri Bilim Merkezi’nde sergilenecek. Sergi için ayaklandırılan fil, antilop, 3 toynaklı at ve yavru ceylanın yaşadıkları dönemdeki bilgileri de panolar ile ziyaretçilere aktarılacak. Yapılacak olacak sergi ile daha detaylı bilgiler aktaracaklarını söyleyen Uzman Antropolog Oğuzhan Köylüoğlu, “2024 yılında fosil çalışmalarımız gayet güzeldi. 100’ü aşkın fosil eser bulduk ve bu fosil eserlerinin içinde tabii ki çeşitli, hiç görmediğimiz bu yıla kadar rastlamadığımız bir domuz kafatasına rastladık. Kesinlikle verimli geçti. Biz 2018’den 2024’e günümüze kadar yaptığımız çalışmalarda çıkardığımız eserlerin replikalarını yapıyoruz, ayaklandırmalarını yapıyoruz. Biz bunları Kayseri Bilim Merkezi’nde sergiliyoruz. Tabii birçok yerde sergi yani kısa sergiler halinde sergilemiştik. Bunların en ilginci de tabii Kayseri Bilim Merkezi’nin düzenlediği Bilim Şenliği’nde olmuştu. Fakat şimdi Kayseri Bilim Merkezi’nin içinde bu sergilemeyi daha detaylı ve daha çeşitli yaptık. Çünkü açıklamalarıyla ve o günkü dünyanın, Anadolu’nun oluşumuyla ilgili bilgiler, panolar hazırladık. Bunları gayet güzel bir şekilde gelen ziyaretçilere aktarmayı planlıyoruz” dedi. Köylüoğlu, Anadolu’nun en büyük fosil faunalarından birinin Kayseri’de olduğunu söyleyerek, “Sergilenecek olan bir fil var. Hortumlu türü var. Tabi günümüzdeki fillerden farklı bu tür. Alt çenesi birazcık kürek biçimli. Üst çenesindeki dişler daha kıvrımlı. Günümüz fillerinden tamamen ayrı ve atası olarak nitelendiriyoruz Onun haricinde 3 toynaklı atımız var. Onun haricinde Anadolu’da yaşamış 7,5 milyon yıl öncesine ait ilkel bir antilopumuz var. Onun haricinde de küçük bir tane ceylanımız var. Bunların da açıklamalarıyla ve o anki yaşam şartları, diyetleriyle ilgili bilgileri de vermekteyiz. Anadolu’nun en büyük fosil faunalarından biri Kayseri’de ve bu Kayseri’de çıkan fosilleri tarih açısından da ayaklandırmış oluyoruz” ifadelerini kullandı. (EK-AG-
Niğde Niğde’de nitelikli işgücü yetiştirilmesi için protokol imzalandı Niğde’de işgücü piyasasının talep ettiği niteliklere uygun işgücü yetiştirilerek istihdama katkı sağlanması amacıyla Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) protokolü imzalandı. Vali Cahit Çelik, "İşverenler çalıştıracakları kişileri işbaşında eğitecek, sonra da o kişilerin istihdam edilmesi sağlanacak" dedi. Niğde Valisi Cahit Çelik başkanlığında yapılan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu olağanüstü toplantısında, Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP) protokolü imzalandı. Protokolle İŞKUR ve TOBB’un iş birliğinde tasarlanan mesleki eğitim kursu modelinde işgücü piyasasının talep ettiği niteliklere uygun işgücü yetiştirilerek istihdama katkı sağlanması ve işsizlerin mesleki yetkinlikler geliştirmesinin hedeflendiği ifade edildi. Vali Cahit Çelik, Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı’nı Niğde’de başlattıklarını belirterek, "Bu programla birlikte işverenler çalıştıracakları kişileri işbaşında eğitecekler, sonra da o kişilerin sektörlerde istihdam edilmesi sağlanacak. Program hem küçük hem de orta ölçekli firmalara hitap eden bir program. Bu program kapsamında sağlanan desteklerle hem sağlık sigortası hem de maaşı ödeniyor. Programın istihdama ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi. Niğde sanayisinin her geçen gün geliştiğine ve nitelikli iş gücüne daha fazla ihtiyaç duyulduğuna değinen Vali Çelik, Niğde’de bulunan OSB’lerin tam kapasite çalıştığını söyledi. Vali Çelik, "Bu program çerçevesinde Niğde’deki işsiz vatandaşlarımızı daha nitelikli bir hale getirmiş oluruz. Özellikle işsizlik oranları üniversite mezunu olanlarda biraz daha yüksek ama nihayetinde bu program herkese fırsat sunuyor. Yeter ki vatandaşlarımız çalışmak istesin" ifadelerine yer verdi. Yapılan konuşmaların ardından hazırlanan protokol Vali Cahit Çelik, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Çiftçibaşı, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu, İŞKUR İl Müdürü Ali Bingül, Niğde OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbaş, Niğde İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ahmet Şenel, Niğde Ticaret Borsası (NTB) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Uyanık ve NİTSO Meclis Başkanı Serdar Ecemiş tarafından imzalanarak hayata geçirildi. Teorik ve pratik eğitim olmak üzere iki aşamada yürütülecek olan programda kursa devam edilen süre içerisinde kursiyerlerin genel sağlık sigortası, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primleri kurum tarafından karşılanacak. Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversite tarafından onaylanan eğitim programlarının uygulanacağı kurslarda başarılı olanlara mesleki yeterlilik belgesi verilecek.
Manisa Manisa’da Anne Kart sayısı 6 bin 580’e ulaştı Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, 0-5 yaş arası çocuğu olan annelere yönelik olarak hayata geçirdiği Anne Kart uygulaması, her geçen gün daha fazla ihtiyaç sahibi aileye ulaşıyor. Aile ekonomisine katkı sağlamak için başlattığı, Aylık 60 biniş ile ücretsiz ulaşım imkânı sunan proje kapsamında bugüne kadar ihtiyaç sahibi 6 bin 580 anneye kartları teslim edildi. Başkan Zeyrek, “Manisa’mızda dayanışmanın çeperini büyütmeye devam edecek, toplumun tüm kesimlerine dokunacağız” dedi. Anne Kartlar sahipleriyle buluştu Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in, seçim döneminde verdiği sözle hayata geçirilen Anne Kart uygulamasından her geçen gün daha fazla ihtiyaç sahibi anne faydalanıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin, sosyal belediyecilik anlayışıyla başlattığı projeyle annelerin ulaşım masraflarını hafifletmek, ev ekonomilerine katkı sunmak ve annelerin sosyal hayata katılımını desteklemek amaçlanıyor. 0-5 yaş arası çocuğu olan annelere destek olmak amacıyla başlayan, aylık 60 biniş ile ücretsiz ulaşım sağlayan proje kapsamında başvuruların başladığı Ekim ayından itibaren bugüne kadar 6 bin 580 anneye, Anne Kartları teslim edildi. Aile bütçesine katkı sağlıyor Proje, sadece ulaşım desteği sağlamakla kalmayıp ailelerin yaşam kalitesini artırmayı da hedefliyor. Anne Kart, annelerin, çocuklarıyla birlikte kenti daha rahat keşfetmelerine imkan tanıyor, sosyalleşmelerine katkı sunuyor. Bu proje, aile bütçesine sağladığı katkıyla da dikkat çekiyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal belediyecilik anlayışla hayata geçirilen Anne Kart’ın yanı sıra Kent Lokantası, Halk Ekmek, Halk Mandıra vatandaşlara desteğini sürdürüyor. “Manisa’mızı dayanışmanın örnek kenti haline getireceğiz” Aile ekonomisine katkıda bulunmak için başlatılan projenin yoğun ilgi görmesinden duyduğu mutluluğu ifade eden Zeyrek, “Artan barınma giderleri, yükselen gıda fiyatları, yüksek enflasyon ve derinleşen ekonomik yoksulluğu göz önüne alarak, ailelerimize katkı sunabileceğimiz bir projeyi söz verdiğimiz gibi hayata geçirdik. Annelerimizin, Anne Kart’a gösterdiği yoğun ilgiden çok memnunuz. 0-5 yaş arası çocuğu olan ihtiyaç sahibi annelere bir nebze de olsa katkı sağladığımız projemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Manisa’mızda dayanışmanın çeperini büyütmeye devam edecek, toplumun tüm kesimlerine dokunacağız. Katılımcı ve sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla tüm vatandaşlarımızı kucaklayacak, projeler ve çalışmalar ortaya koymaya devam edecek, Manisa’mızı dayanışmanın örnek kenti haline getireceğiz” dedi. Anne kart başvurusunu yapmak için manisa.bel.tr resmi web sitemizi ziyaret ederek ana sayfada yer alan başvuru butonuna tıklayabilirsiniz.