EĞİTİM - 07 Temmuz 2024 Pazar 13:20

Kastamonu Üniversitesi’nin yürüttüğü “ECOPRINT in Nature” projesinin üçüncü aktivitesi tamamlandı

A
A
A
Kastamonu Üniversitesi’nin yürüttüğü “ECOPRINT in Nature” projesinin üçüncü aktivitesi tamamlandı

Kastamonu Üniversitesi yürütücülüğünde sürdürülen “ECOPRINT in Nature” projesinin üçüncü aktivitesi Polonya’da gerçekleştirilen eğitim ve gezilerle tamamlandı.


Kastamonu Üniversitesi yürütücülüğünde devam eden “ECOPRINT in Nature” projesinin üçüncü aktivitesi, proje ortağı Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesi (SGGW) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Polonya’da düzenlenen etkinliğe, Kastamonu Üniversitesi, Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesi (SGGW), Youth on Board (YOB) ve Sarı Konak Kadın Girişimleri Üretim ve İşletme Kooperatifi (KSSK) temsilcileri ve eğitimi alacak katılımcılar katıldı. Etkinliğin ilk günü ev sahibi Varşova Yaşam Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emilia Janeczko’nun açılış konuşmaları ile başladı. Katılımcılar Celestynow’daki Orman Eğitim Mekrezi’nde farklı bitki bölümleri, farklı kumaşlar ve farklı mordanlama yöntemleri kullanarak kaynatma/buharlama yönetimiyle ECOPRINT uygulamalarını öğrendi.


Etkinliğin ikinci gününde ise bir gün önceki uygulamadan farklı olarak vurma yöntemiyle ve taş baskı yöntemiyle farklı kumaşlarla ECOPRINT uygulamalarını Varşova Yaşam Bilimleri Üniversitesi Orman Araştırma Enstitüsü’nde gerçekleştirdi. Etkinliğin son aşamasında ise ECOPRINT yöntemiyle elde edilen kumaşlarla eşarp, atkı, mendil ve masa örtüsü gibi ürünler üretildi. Ayrı üretilen bazı kumaşlarla ahşap çerçeve içerisine yerleştirilerek tablolar yapıldı.


Bütün katılımcılar, ECOPRINT etkinlikleri dışında projenin kültürel etkileşim amacı doğrultusunda Polonya için hem tarihi hem de kültürel açıdan önem arz eden bazı yerleri gezme fırsatı buldu. O yerlerden birisi Zyrardow’da 1833 yılında kurulan ve 1800’lerin sonuna doğru Avrupa’nın en verimli keten tekstil fabrikası olan Linen Works fabrikası oldu. Fabrikanın bir kısmında üretim devam ederken bir kısmı da müze olarak kullanılmaya devam ediyor. Müzede ham ketenin tekstil ürününe dönüşüm süreçleri detaylı bir şekilde anlatılırken üretilen ürünlerin bazıları müze içerisinde sergileniyor. Fabrika gezisi, ECOPRINT uygulamalarında keten kumaşlarının rahatlıkla kullanılabileceğinin anlaşılması açısından büyük önem taşıdı. Daha sonra kırsal mimarinin yaygın olduğu ve etnografik alanların yer aldığı Lowicz Bölgesi’ne bir ziyaret gerçekleştirildi. Lowicz Bölgesi, açık hava müzeleri ile ünlü olup, özellikle konutlar, çiftlik yapıları, imalathaneler ve kutsal mekânları iç dekorasyonları ile birlikte sergilemektedir. Bu bölgede katılımcılar, tarihi ve kültürel zenginlikleri yerinde görme fırsatı buldu.


Gezinin önemli duraklarından biri de ünlü Polonyalı piyanist ve besteci Frederic Chopin’in müzesiydi. Katılımcılar, Chopin’in yaşamına ve eserlerine dair değerli bilgiler edindiler ve müzenin atmosferinde unutulmaz anlar yaşadı. Etkinlik, sertifika töreni ve kapanış konuşmaları ile sona erdi.



Kastamonu Üniversitesi’nin yürüttüğü “ECOPRINT in Nature” projesinin üçüncü aktivitesi tamamlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Mesut Bakkal: "Yumuşak oynuyoruz. Bunları halletmemiz gerekiyor" Sakaryaspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, Fatih Karagümrük yenilgisi sonrası, "Yumuşak oynuyoruz. Temassız oynuyoruz. Rakibin oynamasına çok müsaade ediyoruz. Bunları halletmemiz gerekiyor" dedi. Trendyol 1. Lig’in 8. haftasında Sakaryaspor, deplasmanda Fatih Karagümrük ile karşılaşırken sahadan 4-0 mağlup ayrıldı. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Sakaryaspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, “Her ne olursa olsun beklemediğimiz bir sonuç. Çarşamba günü takımın başına geldim, perşembe ve cuma idmanlar yaptık. İki günlük idmanla buraya geldik. Fiziksel olarak çok zayıfız. Fiziksel olarak eksiğimiz var bu milli ara bize iyi gelebilir. İlk devrenin özellikle başlangıcında oyunun gidişatında alan da vermedik, pozisyon da bulduk. İlk devrenin sonlarında yediğimiz bir gol var. Yumuşak oynuyoruz. Temassız oynuyoruz. Rakibin oynamasına çok müsaade ediyoruz. Bunları halletmemiz gerekiyor. Hatalı goller yedik. İki gündür buradayım ve oyuncuma suçlama anlamında bir şey söyleyemiyorum" diye konuştu. "Sahada savaşmayı öğreneceğiz" Milli maçlar için verilecek aranın takıma iyi geleceğini belirten Bakkal, "Son gün transferden gelenler var, gidenler oldu. Elimizde bu kadro var, yetenekli mi yetenekli. Birinci şıkkımız öncelikle sahada mücadele etmesini öğreneceğiz. Sahada biraz savaşmayı öğreneceğiz. Ondan sonra bu yetenekler açığa daha da çıkacağını düşünüyorum. İlk maç olarak üzücü ama çıkaracağımız baya bir ders var. İnşallah çok daha iyi mücadele eden takım, daha çok isteyen takım ortaya çıkaracağımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
İstanbul Çağdaş Atan: “Puan kaybetmemiz için gerekli bir hafta değildi” Başakşehir Teknik Direktörü Çağdaş Atan, Kayserispor maçının ardından yaptığı açıklamada, orta saha oyuncularının pozisyonları golle sonuçlandırması gerektiğini söyleyerek, “Puan kaybetmemiz için gerekli bir hafta değildi” dedi. Trendyol Süper Lig’in 8. haftasında Başakşehir sahasında karşılaştığı Kayserispor ile 1-1 berabere kaldı. Müsabakanın ardından Başakşehir Teknik Direktörü Çağdaş Atan, basın toplantısında açıklamalarda bulundu. İlk yarının başında 2-3 tane net pozisyon yakaladıklarını ancak değerlendiremediklerini söyleyen Atan, “Bunu usta ayaklarımız gol yapamayınca, ardından kolay bir gol yedik. İkinci yarıya hamlelerle başladık. İkinci yarıya çok iyi başladık. Golle birlikte iyi baskı yaptık. Ama ikinci golü bulamadık. Puan kaybetmemiz için gerekli bir hafta değildi. Kayserispor’da hoca değişikliği var. Onların adına sahada geçiş haricinde çok bir plan yoktu. Kayserisporlu oyuncuları gösterdikleri mücadeleden dolayı kutluyorum. Milli arada takımım dinlenmiş olacak. Yaptığımız rotasyondan çok verim alamadık. Milli arada takımı dinlendirip, Trabzonspor maçına hazırlanacağız” ifadelerini kullandı. “Özellikle orta saha oyuncularımdan pozisyonlarda bitiriş bekliyorum” Kayserispor’un ligde en iyi geçiş hücumu yapacak oyunculara sahip olduğunu dile getiren Atan, “Cardozo, Mane, Nazon bunlar tam olarak geçiş oyuncuları. Maçtan önce bu maçta geçiş imkanı vermememiz gerektiğini konuştuk. İlk yarı çok geçiş hücumuna müsaade ettiğimizi düşünmüyorum. İkinci yarının sonlarında rakibe geçiş imkanı verdik. Daha kaliteli set oyunu yapabilirdik. Özellikle orta saha oyuncularımdan pozisyonlarda bitiriş bekliyorum. Golleri Piatek ve Figueiredo’dan bekliyormuş gibiyiz. Ofansif orta saha oyuncularımızdan beklediğimiz gol ve asist katkısını alamadık. Onlarında kendisini bu konuda geliştirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu. “Ekonomik olarak hareket eden bir takımız” Süper Lig’de şampiyon olmuş 6 kulüpten biri oldukları hatırlatılarak, tekrar şampiyonluk hedefinin olup olmadığının sorulması üzerine Çağdaş Atan, “Öyle bir süre vermem mümkün değil. Başakşehir şampiyon olduğunda 40-50 milyon Euro bütçeleri vardı. Diğer takımlarında 80-90 milyon bandındaydı. Şimdi ise arada çok büyük farklar oluştu. Diğer takımlar kadrolarını çok güçlü isimler eklediler. Şu an bizim bütçemize baktığınız zaman biz daha ekonomik hareket ederken diğer takımlar daha çok kadrolarını geliştirdiler. 2 transfer dönemi geçirdik. İlkini saymıyorum. Yaz transfer döneminde değişimin ikinci etabını tamamladık. Diğer transfer dönelerinde kadroyu güçlendirip, organizasyonu güçlendirebilirsek daha iddialı olabileceğimizi konuşabiliriz” diye yanıtladı.