KÜLTÜR SANAT - 09 Ekim 2024 Çarşamba 09:22

Tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı yıkılıyor

A
A
A
Tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı yıkılıyor

Kars’ta bulunan ve maketi Peynir Müzesi’nde sergilenen tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı’nın kime ait olduğu bilinmiyor. Defineciler tarafından delik deşik edilen tarihi konak yıkılıyor.


Kars’ın tarihi simgelerinden biri olan ve 19.yüzyılda ortalarında Kars Valiliği yapan Ahmet Tevfik Paşa’nın oturduğu konak, sahipsizlik nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Kent merkezinde yer alan Osmanlı dönemi yapısı, yıllar süren ihmalin ardından harabe bir duruma düştü.


“Konak kime ait, sahibi kim?”


Kars’ın en önemli noktalarından birisi olan Bedesten Bölgesi’nde tarihi hamamların yanı başında bulunan binanın sahip kalması vatandaşlarının da tepkisine neden oluyor. Maketinin Peynir Müzesi’nde sergilendiğine, aslının ise sahipsizlikten yıkıldığının utanç verici olduğunu ifade eden vatandaşlar, “Aslı yıkılıyorken, maketi müzede sergileniyor. Böyle bir şey var mı? Nerede görülmüş aslına bakmak, aslını restore etmek, her gün yüzlerce turistin ziyaret ettiği şehirde çok mu zor? Neden her hangi bir önlem alınmıyor? Tarihi konağın turizme kazandırılması çok mu zor? Daha doğrusu Ahmet Tevfik Paşa Konağı kime ait?”diye tepki gösterdiler.


“Kars Valiliği tarihi binanın yıkılmasına izin vermemeli”


Sürekli sahada olan kentin her noktasını dolaşan Vali Ziya Polat’ın bu vurdum duymazlığa el atması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, “Kars sevdalısı valimiz bu işe el atmalı, tarihi konağın yıkılmasına engel olmalı, burası defineciler tarafından delik deşik edilmiş. Dört duvarı kalmış, valimizin tarihi konağı Kars turizmine kazandıracağına inanıyoruz. İnşallah biran evvel önlem alınır” diye konuştular.


Öte yandan yıkılmaya yüz tutmuş Ahmet Tevfik Paşa Konağı, sadece mimarisiyle değil, aynı zamanda Kars’ın kültürel mirasının önemli bir parçası olarak dikkat çekiyor. Ayrıca Kars, zengin tarihini korumak ve gelecek nesillere aktarmak için daha fazla duyarlılık göstermeye ihtiyaç duyuyor.



Tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı yıkılıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Edremit Belediyesi’nden yol düzenleme çalışmaları Balıkesir’in Edremit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, kent genelindeki yol düzenleme çalışmalarına hızla devam ediyor. Edremit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, Eroğlan Mahallesi Yahya Kemal Beyatlı Caddesi’nde yapılacak olan yol yapım ve düzenleme çalışmalarında bozuk olan yollar parke taş ile kaplanıyor. Kısa süre içerisinde bitirilmesi planlanan bu çalışmaların ardından cadde, modern ve güvenli yapısıyla mahalle sakinlerinin hizmetine sunulacak. Bunun yanı sıra, Atatürk Mahallesi TOKİ bölgesinde de yol yapım, onarım ve düzenleme çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Fen İşleri ekipleri, bölgedeki yolların standardını yükseltmek ve ulaşımı daha güvenli hale getirmek için gece gündüz demeden çalışıyor. Edremit Belediyesi yetkilileri, çalışmaların en kısa sürede tamamlanarak halkın hizmetine sunulacağını belirtti. Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, “Belediye olarak önceliğimiz her zaman vatandaşlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve ulaşımı daha güvenli hale getirmektir. Bu doğrultuda cadde ve sokaklarımızda kapsamlı düzenleme çalışmaları yapıyoruz. Eroğlan Mahallesi’ndeki çalışmamız kısa süre içinde tamamlanarak mahalle sakinlerimizin kullanımına sunulacak. Aynı şekilde Atatürk Mahallesi TOKİ bölgesinde de yeni yol yapım çalışmalarımız aralıksız sürüyor” dedi.
Bursa Mudanyalılar, mütareke günlerini hatıralarla yaşadı Mudanya Mütarekesi’nin 102. yılı kutlamaları altıncı gününde düzenlenen “Mütareke Günleri” başlıklı söyleşi Mudanyalıları zamanda yolculuğa çıkardı. Mudanya Mütarekesi’nin 102. yıl dönümü kutlamalarının altıncı günü “Barış ve Tarih” temasıyla düzenlenen “Mütareke Günleri” başlıklı söyleşi ile devam etti. Mudanyalılar tarihin derinliklerine inerek, adeta Mütareke yıllarına geri döndü. Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Diplomasi Araştırmaları Derneği (DARD) Başkanı Prof. Dr. Barış Özdal’ın moderatörlüğünde Mudanyalılar ile bir araya gelen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Batır ve Av. Metin Sezgin, Mudanya’nın kurtuluş sürecinden Mütareke sürecine kadar olan süreci detaylı bir şekilde anlattı. Mudanya’nın kurtuluşu sırasında 127 kişiden oluşan milis gücüne katılan babası Sait Sezgin’in tuttuğu günlükten o yıllara ait hatıralarını tarihi fotoğraflarla paylaşan Sezgin, 30 Ağustos’tan sonra en büyük çatışmanın Mudanya’da yaşandığını söyledi. Sezgin, “Kuva-yi Milliye ruhu İstikal sevdasına düşmüş bir milletin tüm kuvvetleriyle ortaya çıkardığı bir ruhtur. Kuva-yi Milliye ruhu Mudanya’da 127 sivilin başlattığı harekettir” ifadelerini kullandı. “Kuva-yi Milliye ruhunu yaşatmalıyız” Mustafa Kemal Atatürk’ün barışa verdiği önemi ve barışa dair mesajlarını paylaşarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Betül Batır ise Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nın bir an önce barışa gitmesi için elinden geleni yaptığını dile getirdi. Mudanya Mütarekesi’nin Türk Milleti’nin kendi haklarını koruma gücüne sahip olduğunu gösteren ve bu gücünü düşmanlarına da kabul ettiren ilk siyasi belge olduğuna vurgu yapan Batır, “Emperyalistlerin başı ezilmiş ve Türk Milleti Mudanya’da siyasi anlamda gücünü ilan etmiştir. Toplumsal hafızayı yaşatmamız gerekiyor. Bir eğitmen olarak bütün amacımız Kuva-yi Milliye ruhunu yaşatmaktır. Bizim için vatanımız çok önemli. Önce vatan önce toprak diyoruz” dedi. Etkinlik sonunda konuşmacılara barış ve dostluğun simgesi zeytin fidanı vererek teşekkür eden Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Mudanya’nın tarihini yaşatmak ve geleceğe taşımak için ürettikleri projeleri yaşama geçireceklerini söyledi.