EKONOMİ - 03 Eylül 2024 Salı 10:53

Kars kazına yoğun talep

A
A
A
Kars kazına yoğun talep

Türkiye’nin en meşhur ve en lezzetli geleneksel et ürünlerinden biri olan Kars kazı, son dönemde ülke genelinden talep görmeye başladı. Özellikle kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, Kars kazına olan ilgi ve talep her geçen gün artıyor.


Kars’ta havaların soğumaya başlamasıyla birlikte otlaklarda ve sulak bölgelerde besiye alınan kazların kar yağdıktan sonra kesilecek. Karslı kaz üreticileri ise kent dışından yoğun talep olduğunu, müşterilerinin siparişlerini almaya başladıklarını belirttiler. Kars’ta uzun yıllardan beri kaz yetiştiriciliği ve satışını yapan Mahmut Bilgir, kazaların kesilmesine 2 aylık bir süre kaldığını kaydetti. Bilgir, Kars dışından kaz etine talep olduğunu ve sipariş almaya başladıklarını söyledi.


Kaz üretici ve satıcısı Mahmut Bilgir, “Kars kazı; ayazıyla, tuzuyla, kurutulmasıyla meşhur olan bir kazdır. Şu an su kenarlarında, otlaklarda beside, 10’uncu ayın 15’inden sonra kesime çıkacak. Ayazda kurutulup, tuzlatıldıktan sonra satışa sunulacak” dedi. Bilgir, “Şuanda talebi olan bir ürünümüz. Dışarıdan müşterilerimiz arıyor. ‘Ne zaman kazları keseceksiniz?’ diye kazların şuanda talebi oluşmaya başladı. Çok yoğun bir halde istek var. Kar yağdıktan 1 hafta sonra kesimler başlıyor” dedi. Kars’ta geleneksel yöntemlerle yetiştirilen ve işlenen kazlar, lezzetleri ve besin değerleriyle hem yerel hem de ulusal düzeyde büyük beğeni topluyor. Kazın yağ oranı, etinin yumuşaklığı ve özel pişirme yöntemleri, onu diğer et ürünlerinden ayıran unsurlar arasında. Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi haline gelen kazlar, özellikle gurme restoranlar ve şefler tarafından tercih ediliyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Kars kazı, aynı zamanda bölgede ekonomik canlılık sağlıyor. Kars kazı, lezzetinin yanı sıra, geleneksel üretim yöntemleri ve bölgesel katkıları ile dikkat çekmeye devam ediyor.



Kars kazına yoğun talep

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Şenol Güneş: "Kazanmayı unutmuştuk" Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, oyun disiplinine bağlı kalarak oynadıklarını belirterek, "Kazanmayı unutmuştuk" dedi. Trendyol Süper Lig’in 13. haftasında sahasında Adana Demirspor’u 5-0 mağlup eden Trabzonspor’da Teknik Direktörü Şenol Güneş, kaybettikleri maçlar sonrası kriz dönemi geçirdiklerini belirtti. Karşılaşma sonrası basın toplantısında konuşan Güneş, "Üst üste maçların kaybedilmesi; başkan, yönetim, teknik heyet, oyuncular, taraftar herkesin üzgün olduğunu biliyorduk. Bu aradan sonra maçı kazanmak önemliydi bizim için. Ama tabi rakibin de sorunları vardı. Genç bir takıma, dirençli, koşan bir takıma karşı oynadık. Golü erken bulmak onların direncini biraz sarstı. Sonra ortak olmaya çalıştılar. Ama tamamıyla hem oyuncu kalitesi ve bulunduğumuz konum itibariyle diğer maçlardan bağımsız daha güvenli, daha olumlu işler yaptık" dedi. "Maç bittiğinde de hem taraftarlar hem biz, hem yönetim başkan oyuncular hepsi mutluydu" diyen Güneş, "Personel de dahil. Demek kazanmak çok önemli. Unutmuştuk bir ara. Onun bize olumlu yansımasını istiyorum. Mutlu olmak için genç arkadaşlarımızın elinden gelen gayreti göstermesi, oyun disiplinine bağlı olması, zaman zaman iyi paslar yapılması, pas yaparak hücuma giderken sabırlı oynamaları bunlar önemliydi ama yine tabi eksiklerimiz var. Bu da futbol hatalar oyunu. Bugün itibariyle sadece şuna dikkat etmek lazım. Çünkü bu maç bitti Alanyaspor maçı var. Alanya daha farklı oynuyor, Samsunspor maçında iyi oynadı. Aslında Adana Demirspor da Eyüp ve Kayseri maçlarında berabere kaldı. Çok dirençliydi, direnci kırılmadığı için de oyunu taşıdı. Hatta sonda da berabere kalabilirdi. Bu her takım için geçerli. Yine de ona motive olmak durumundayız. Çünkü kaybettiklerimizi geri getiremeyiz, çok geride kaldık, kazanarak gitmek durumundayız. İyi bir tarafı, oynayan arkadaşlarımızın hepsi oyun disiplini içinde yüzde yüzlerini vermeye çalıştılar. Mutluyuz onda. Bir de şuna bakmak lazım, takımın kazanmış olması anormal övgüyü getirmemesi lazım" ifadelerini kullandı.