ÇEVRE - 25 Ağustos 2024 Pazar 07:33

780 milyon liralık proje ile Kars Çayı pırıl pırıl akacak

A
A
A
780 milyon liralık proje ile Kars Çayı pırıl pırıl akacak

Kars’ın en önemli projelerinden birisi olan ve tamamlandığında Kars Çayı’na hayat verecek olan günlük 50 bin metre küp su arıtılacak olan Yaklaşık 780 milyon liralık projenin yüzde 45’i tamamlandı.


Proje ile hayat bulacak olan Kars Çayı etrafa pis koku yayan atıklardan arındırılarak pırıl pırıl akacak. Proje ile kentte çevre koruma alanında önemli bir adım atılıyor. Şehir merkezinden geçen Kars Çayı’nın su kalitesini artırmak ve ekosistemini korumak amacıyla modern biyolojik arıtma tesislerinde çalışmalar sürüyor. Dereiçi bölgesinde yapımı devam eden Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri’nde AK Parti Milletvekili Adem Çalkın, incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Çalkın, İhlas Haber Ajansı (İHA)’ya açıklamalarda bulundu.



“Kars Çayımızda o kötü kokularla, o manzarayla bir daha karşılaşmayacağız”


Çalkın, tasarruf tedbirlerine rağmen arıtma tesislerinde çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, desteklerinden dolayı teşekkür eden Milletvekili Adem Çalkın, “Bugün Tarım ve Orman Bakanlığımızın yaptırmış olduğu Kars Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri’nin inşaatındayız, şantiyedeyiz, yetkilerden tesisin son geldiği durum hakkında bilgi aldım. Bugün tabi Kars’ımızın en elzem, en önemli projelerinden birisidir. Kars Çayımıza dökülen pis atıkların, pis görüntünün ortadan kalkması bu tesisin yapılması elzemdi. Bu tesisin 2023 yılında temelini atmıştık. Görüyorsunuz inşaatımız oldukça ilerledi. Nasip kısmet olursa birkaç yıl içerisinde bu tesisimizi bitirip, inşallah Kars Çayımızda o kötü kokularla, o manzarayla bir daha karşılaşmayacağız. Ben emeği geçen başta Cumhurbaşkanımıza, Tarım ve Orman Bakanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Biz Kars’a hizmet yapmaya canla başla devam edeceğiz” dedi.


Biyolojik arıtma tesisinin tamamlanmasıyla birlikte, Kars Çayı’nın daha temiz, sağlıklı ve estetik açıdan daha cazip hale gelmesi bekleniyor. Proje, çevreye duyarlı bir şehir anlayışının bir göstergesi olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 780 milyon liralık proje çerçevesinde günlük 50 bin metreküp su arıtılarak Kars Çayı’na bırakılacak tesisler tamamlandığında çay pırıl pırıl akacak. Ayrıca Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri evsel atık suların mevcut atık su toplama hattının sonlandığı yerden kolektör hatları ile arıtma tesisine iletilmesini sağlayacak olana 17,49 kilometre kolektör hattında çalışmaları da sürüyor.


2025 yılı sonunda tamamlanması planlanan Kars Biyolojik Atık Su Tesisleri’nde evsel kaynaklı kirliliğin giderilip arıtılmış suyun yönetmeliklere uygun olarak Kars Çayına, akabinde Kars barajına deşarj edilmesi sağlanacak. Arıtılmış su ile Kars Ovası’ndaki tarım arazileri de sulanacak.



780 milyon liralık proje ile Kars Çayı pırıl pırıl akacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon "Palamutun ızgarası için Ekim ayını bekleyin" Trabzon’da seyyar balıkçılıktan balık restoranı sahipliğine bir başarı öyküsü ortaya koyan Erşan Yılmaz, balıklarla yaptığı çeşitli yemekleri sosyal medyada paylaşmasıyla fenomen oldu. ’Balığı sevdiren adam’ olarak bilinen Bordo-mavi Balık Restoran’ın sahibi Erşan Yılmaz, çektiği balık pişirme videolarıyla kendine has bir akım oluştururken, bu sezon bol miktarda tezgâhlarda yer alan palamutun nasıl pişirileceği konusunda önerilerde bulundu. Palamudun genelde Ekim ayı ortalarına doğru yağlandığını ve ızgarasının bu dönemlerde daha lezzetli olacağına dikkat çeken Yılmaz, şu sıralar ise en uygun pişirme şeklinin kızartma ve halk arasında “Ekşili” diye tabir edilen buğulaması olduğunu belirtti. "Ekşili yöremize uygun bir yemek türü" Palamudun ekşilisinin yöreye en uygun yemek şekli olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu sene palamut önceki yıllara göre daha çok bol çıktı. İnşallah vatandaşlarımız bol bol tüketir fiyat olarak ta ekonomik. Genelde eskiler, ’Palamut ilk çıktığında yağlı olmaz’ diye tabir eder. Genelde kızartması bir süre sonra buğulama sebzeli olarak pişirilmesi öneriyoruz. Ekim aylarının ortalarına doğru palamut devam edip yağlandığı zaman ızgarası çok güzel olur. Belli büyüklüğü ulaştıktan sonra eskilden anne annelerimiz, baba annelerimiz yaptığı tuzlamalar yapılabilir. Ekşili yöremize uygun bir yemek türüdür. Hem ekonomik hem de doyurucu bir yemektir. Bir balık ile birlikte dört kişinin doyabileceği bir yemektir. Sebzeleri kullanarak çok az miktarda baharat, tereyağını harmanlayarak güzel bir yemek ortaya çıkıyor. Biraz da sulu bırakıyoruz ki ekmeği banmak için. Yöremizde çok sevilen bir yemektir. Palamudun gelende kızartmasını çok tercih eden var sebzelisini de. Ancak ekşilisi biraz daha ön planda” diye konuştu. "Balık yemeyen çok kişiye balığı yedirdik" Sosyal medyada balık pişirme ve temizleme şekillerini paylayan Yılmaz, “Sosyal medyada genelde sezonlara göre balıkların pişim şekilleri temizleme şekillerini içeren doğal videolar atıyorum. Dolayısıyla fazla sayıda takipçimin olmasına neden oluyor. Aklımıza geldiğince sezonlarda ’Hangi balık nasıl pişirilir nasıl sunulur?’ bu şekilde videolar paylaşıyoruz. Bu zamana kadar balık yemeyen çok kişiye ekip olarak balık yedirdik sevdirdik. Genelde denizden çıktığı gibi taze olarak sunumumuz, kendimize has bir pişirme şeklimiz olduğundan balığı sevdirdik. Yabancılar da geliyor yerli de geliyor şehir dışından çok gelenler de var. Palamut sezon başında kuru olduğu için genelde kızartma öneriyoruz. Kızartmada isteğe göre mısır unu isterseniz sade de kızartabilirsiniz. Belli bir zaman sonra yağlanacağı için bu defa kızartmayı önermiyoruz. Çünkü çok yağlı olduğundan sizi kesebilir. Sebzeli veya açık ateşte pişirme ya da ızgarayı öneriyoruz” dedi.
Manisa Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı. Bu yıl 30 bin ton rekoltenin beklendiği hasat geçtiğimiz yıla göre 1 ay geç başladı. Özellikle kış sofralarının vazgeçilmezi haline gelen Kırıkağaç kavununda hasat başladı. Deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda hasat, yaz yağmurları nedeniyle yaklaşık 1 ay gecikti. Yaklaşık 30 bin ton rekoltenin beklendiği hasat sonrası kavunlar Türkiye’deki özel restoranlar, manav ve marketlerin yanı sıra ihracata gönderilecek. 50 yıldır Kırkağaç’ta kavun ekimi yaptıklarını söyleyen çiftçi Alaattin Sarıaslan, “Yaklaşık 50 yıldır Kırkağaç’ta çiftçilikle uğraşıyorum. Kavun üretimi için mücadele ediyorum. Şimdilik hasadımızı yaptık. Daha sonra bu kavunlarımızı depolara taşıyoruz. Kapalı ve muhafazalı yerlerde kışa kadar bekletilmesini sağlıyoruz. Mecburen çiftçimizin daha çok faydalanabilmesi için kavunlarımızı asıyoruz. İnşallah hayırlısı olur” diye konuştu. 10 bin dekarlık alanda 30 bin tonluk rekolte hedeflediklerini söyleyen Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, "Bu sene meşhur Kırkağaç kavunumuzun hasadı biraz gecikti. Onun da sebebi ekim zamanı yağmurların bol olmasından dolayıdır. Her sene 15 Ağustos’ta hasat başlardı ama bu yıl eylül ayına geldik. Ama kavunlarımız her zamanki güzelliğiyle, her zamanki tadı, nefasetiyle, aromasıyla hasat edilmeye başladı. Bir hasat sezonunun daha heyecanını yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz bu tarla 10 dekarlık bir tarla. Üreticimiz buradan kavunlarını kesip depolara götürüyor. Bizim kavunlarımız en büyük özelliği dayanıklı olması. Bunları kış aylarında satmak için depolarımıza koyuyoruz" dedi. "Tüketiciler kış aylarında yaz meyvesi yiyorlar" Kırkağaç kavununun depolanabildiği için kış aylarında da tüketildiğini söyleyen Özarı, "Bugün satarsak bu kavunumuzu çiftçimiz kilosunu 6-7 TL’den satabilirken, depolarda muhafaza edip kışın satması durumunda ise kilosunu 15-16 TL’den verebiliyor. Çiftçilerimiz de o yüzden zahmetli ve masraflı olmasına rağmen daha fazla gelir edebilmek için bunu tercih ediyor. Bu tüketiciler için de iyi oluyor. Çünkü kışın yaz meyvesi yeme imkânı buluyorlar. Kırkağaç kavunumuz artık yeni çeşitlere dönüşüyor. Mesela sarı dilimli kavunumuz var, yeşil dilimli kavunumuz var. Tüketicilerimiz bunları daha çok tercih ettiği için artık Kırkağaç benekli orijinal kavunumuzun şekli de değişiyor. Kırkağaç Altınbaş kavunumuz 2 bin dekarlık alanda ekildi bu yıl. Toplamda 6 bin ton rekolte bekliyoruz. Tabii diğer çeşitlerimiz de var, onlarla birlikte toplam 10 bin ton kavunumuz var. Bunun da toplam rekoltesi 30 bin ton oluyor. Bu vesileyle 2024 kavun hasat yılının herkese hayırlı olmasını diliyorum. Allah kazançlarını bol etsin. Tüketicilerimize de ağız tadıyla yemeği nasip etsin” dedi.