EKONOMİ - 17 Aralık 2019 Salı 12:37

(Özel) Atık malzemelerden tescilli oyuncak ürettiler

A
A
A
(Özel) Atık malzemelerden tescilli oyuncak ürettiler

Karabük’ün Yenice ilçesinde bir şirket tarafından üç yıl önce atık malzemelerden üretilen denge oyunu tescillenirken, denge oyununda dışa bağımlılıktan kurtulmada büyük katkı sağladı.

Karabük’ün Yenice ilçesinde bir şirket tarafından üç yıl önce atık malzemelerden üretilen denge oyunu tescillenirken, denge oyununda dışa bağımlılıktan kurtulmada büyük katkı sağladı.


İlçede 1995’te kereste ticareti yapmak için kurulan YENORSAN yönetimi tarafından üç yıl önce yurt dışından ithal edilen denge oyunlarına yönelik çalışma başlatıldı. Daha önce atık olarak sobalarda ve kalorifer kazanlarında enerji elde etmek için yakılan kereste parçalarından "denge" oyunu yapılması konusunda karara varıldı. Yapılan üretimin ardından Türkiye genelinde dağıtımı yapılan denge oyunu daha sonra tescillenirken, bu süreçte 12 çeşit oyuncak yapımına başlandı.


Şirket Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tellioğlu, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikanın 6 ortaklı bir aile şirketi olduğunu söyledi. Şirketin 1995’te özel önem taşıyan ve Yenice’ye özgü orman ürünleri ticaretiyle başladığını ifade eden Tellioğlu, "15 yıldır hizmet verdiğimiz kereste üretimi faaliyetlerinde atık olarak değerlendiremediğimiz mamülleri her ne kadar piyasaya sürmeye çalışsak ta bir oyuncak yapımına başlayarak ’ülkemize kazandırabilir miyiz?’ diye düşündük. Bu süreçte üretim faaliyetlerimizde kerestelerin atık malzemelerini geri dönüşüm yaparak 12 çeşitten daha fazla oyuncak yapımı ile ekonomiye kazandırmış bulunuyoruz. Böylelikle daha önce atık olarak sobalarda yaktığımız, kalorifer kazanlarından enerji elde ettiğimiz mamulleri daha güzel katma değer sağlayarak oyuncak yapımına sunduk" diye konuştu.


3 yıldır 12 çeşit oyuncak ürettiklerini ve bunu daha da artırmayı hedeflediklerini aktaran Tellioğlu, şunları kaydetti: "Denge oyunu oyuncak faaliyetlerimizi 12 çeşitten fazla olmasına rağmen biz bu mamulleri burada üretip paketleyip İstanbul’da açtığımız mağazadan pazarlıyoruz. Oradaki elemanımız bunların pazarlamasını yürütüyorlar. Kaldı ki bizden bugün için fabrika tesislerimizden Türkiye’nin herhangi bir yerinden telefon açarak siparişle mal isteseler bile biz buradan gönderemiyoruz. Sevkiyatlarımızı sadece İstanbul’dan yapabiliyoruz."


Ürünlerinin tescilli bir marka olduklarını da anlatan Tellioğlu, "Ayrıca ikinci kalitede olarak piyasaya denge oyunu olarak sürdük. Jenga yıllar önce Türkiye’de üretilmeyen denge oyunlarının bizim ülkemize getirilip pazarlandığını görünce, ’Biz Türkiye’de üreterek onlara satamaz mıyız?’ düşüncesiyle denge oyunlarını ’vawkit’ adı altında tescil ettirerek piyasaya sürdük ve sürüyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Polisten kaçan alkollü sürücü kaza yapınca yakalandı Karabük’te polisin "dur" ihtarına uymayıp otomobiliyle kaçan ehliyetsiz ve 1.85 promil alkollü sürücü kaza yapınca yakalandı. Hürriyet Mahallesi Melisa Caddesi’nde 78 ABL 583 plakalı otomobilin sürücüsü M.E.Y. (19), yolda zikzak çizince polis ekiplerin "dur" ihtarına uymayarak kaçtı. Buradan Karabük-Yenice kara yolu üzerinde devam eden kovalamaca sonucu sürücü, direksiyon hakimiyetini kaybederek önce kaldırıma ardından köprü ayağına çarptı. Çarpmanın etkisi ile otomobilin motoru yerinden fırlayarak koptu. Kazada sürücü M.E.Y ve yanındaki Z.C.K. (18) yaralanırken, kaza sonrası polise direnenince ekipler biber gazı sıkarak etkisiz hale getirdi. Bu sırada ihbar üzerine kaza yerine sağlık ve çok sayıda polis ekipleri sevk edildi. Olay yerinde ilk müdahaleleri yapılan yaralılardan otomobil sürücüsü M.E.Y, önce alkolmetreyi üflemek istemeyince ambulansa bindi. Bir süre sonra ambulanstan geri inen ve yüzüne yediği biber gazından dolayı zor anlar yaşayan sürücü polisle pazarlık yapmaya başladı. Trafik ekiplerin alkolmetreyi üflememesi durumunda cezaların katlanarak artacağı söylenen sürücü M.E.Y, 5 ay önce ehliyetini alkollü araç kullanmaktan dolayı alındığını belirterek, ’Alkolmetreyi üflersem mi daha çok yararıma" diye sormasının üzerine polisin üflemezsen cezan daha çok katlanır demesiyle alkometreyi üfledi. Yapılan ölçümde sürücünün 1.85 promil alkollü olduğu tespit edildi. Ambulanslarla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralıların genel durumlarının ise iyi olduğu öğrenildi. 1,85 promil alkollü sürücüye, tarafik ekiplerince Karayolları Trafik Kanunu’nun "dur ikazına uymamak", "sürücü belgesiz araç kullanmak" ve "alkollü araç kullanmak" gibi 6 maddeden toplam 51 bin 948 lira idari para cezası kesildi. Sürücü hakkında ayrıca "trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek" suçundan da adli işlem başlatıldı. Diğer yandan kazanın meydana geldiği yerde bulunan Soğuksu KYK kız yurdundaki öğrencilerde yurdun bolkonuna çıkarak yaşananları film gibi izledi.
Manisa Kaymakam Dalak’ı duygulandıran kara kalem portre Sarıgöl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’nin Kaymakam Halil Dalak’a gerçekleştirdiği ziyarette hediye edilen kara kalem portre, duygu dolu anlara sahne olurken, Sarıgöl’ün kültürel mirası bir kez daha gündeme taşındı. Sarıgöl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği (SADER) Başkanı Salih Yapıcı ve yönetim kurulu üyeleri, Sarıgöl Kaymakamı Halil Dalak’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette derneğin yürüttüğü kültürel ve tarihî çalışmalar hakkında bilgi verildi. Ziyaret sırasında, Sarıgöl İlçe Devlet Hastanesi’nde 30 yılı aşkın süre başhekim olarak görev yapan emekli Operatör Doktor Cengiz Başkaya tarafından çizilen Kaymakam Halil Dalak’a ait kara kalem portre, Dernek Başkanı Salih Yapıcı tarafından takdim edildi. Anlamlı hediye, ziyarette duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Kaymakam Halil Dalak, kendisi için hazırlanan kara kalem portrenin makam odasında sürekli sergileneceğini belirterek, dernek yönetimine teşekkür etti. SADER Başkanı Salih Yapıcı ise yaptığı açıklamada, "Dernek olarak Sarıgöl ve çevresindeki tüm kültürel değerleri bağış yoluyla topluyor ve gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Arşivimizde binlerce doküman bulunuyor ve bağışçılarımızın sayısı her geçen gün artıyor" dedi. Yapıcı, geçmişe ait binlerce eski fotoğrafın Sarıgöl Üzüm Festivali süresince etnografya müzesinde sergilendiğini belirterek, bu çalışmalarla geçmişten geleceğe ışık tutmanın mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.