EKONOMİ - 15 Kasım 2024 Cuma 16:29

Başkan Çapraz Filyos Limanı’nın önemini hatırlattı

A
A
A
Başkan Çapraz Filyos Limanı’nın önemini hatırlattı

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, demir çelik ihracatının konteynerle Filyos Limanından yapıldığı takdirde ton başına maliyetin 32 dolardan 7 dolara kadar düşeceğini belirtti.


Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz beraberinde KTSO Meclis Başkanı Adnan Çebi, KTSO yönetim kurulu ve meclis üyeleri ile birlikte göreve geldikleri süre boyunca yapılan çalışmaları değerlendirmek için gazetecilerle bir araya geldi.


Salgın döneminde demir-çelik sektörünün çok iş yaptığını belirten Çapraz, pandemiden çıktıktan sonra 2023 ve 2024 yılının zor geçtiğini ifade etti.


“2025’in ikinci yarısından itibaren ekonomik olarak rahatlamaya kavuşacağımızı ümit ediyoruz” diyen Çapraz, “Demir-çelik sektörü her 3-4 yılda bir pik yapar. Sonra 3-4 yıl kötü gider ama sektör olarak bereketlidir. Önümüzün açık olduğunu düşünüyorum. Karabük’teki demir-çelik kümeleşmesine baktığımız zaman dünyada bu kadar ticari profilin üretilebildiği en inceden en kalın ebatta kadar ticari profil grubunun üretilebildiği dünyada başka bir şehir yok" ifadelerini kullandı.


Çapraz, "Bizim en büyük handikabımız limana olan uzaklığımız. Biz bu kadar zorluğa rağmen Karabük’ten ihracat yapıyoruz. Biz şuanda yapmış olduğumuz ihracatı konteynerle yapıyoruz. Karabük’teki demir çelik ihracatı konteynerle oluyor. Bu da Gebze-Dilovası bölgesinden oluyor. Yaklaşık olarak ton başına 30-32 dolar maliyeti var. Yani malzemenin buradan gönderilmesi, elle işlemesi, liman ücreti hepsi içinde. Bunu Filyos üzerinden yapabildiğimizi düşünüysek bu rakam 7 dolarlara düşüyor. Yani tonda 23-25 dolar rekabeti artırabilecek bir maliyet avantajında bahsediyoruz. O belki tamamen cebinize kar olarak girmez ama yurt dışında bir Çin’le rekabet edebilmeniz için size maliyet avantajı sağlar. Filyos Limanı onun için çok önemli. Demir yolu ağını genişletirsek, ürünlerimizi demir yoluyla taşıyabilirsek maliyet olarak çok avantaj elde edeceğimize inanıyorum” diye konuştu.


Konuşmanın ardından toplantı hatıra fotoğrafı ile son buldu.



Başkan Çapraz Filyos Limanı’nın önemini hatırlattı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de üreticilere bilgilendirme yapıldı Balıkesir İl Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü, Balıkesir’in 20 ilçesinde eş zamanlı olarak "Cuma Buluşmaları" düzenledi. Bu buluşmaların odak noktasında tarımsal üretim planlaması, yeni destekleme modelleri ve bakanlığın yol haritası yer aldı. Balıkesir İl Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan, üreticilerle bir araya gelerek, bölge tarım ve hayvancılığına dair önemli bilgiler paylaştı. Yeni Destekleme Modelleri ve Tarımsal Üretim Planlaması Cuma Buluşmaları, tarım ve hayvancılık alanındaki gelişmeleri, yeni destekleme modellerini ve üretim planlamasını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Toplantılarda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024 yılına yönelik destekleme politikaları hakkında bilgi verildi. Tarımsal üretimin artırılması ve sürdürülebilir hale getirilmesi için yapılacak planlamalar ve devlet desteklerinin kapsamı ele alındı. Erkan Alkan, üreticilere, tarımsal üretim planlamasında yapılması gereken yenilikler ve değişiklikler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ayrıca, üreticilerin devlet desteklerinden nasıl yararlanabilecekleri ve destekleme sürecinin nasıl işleyeceği de detaylı bir şekilde anlatıldı. Alkan, "Bakanlığımızın tarım ve hayvancılık politikaları, üreticilerimizin daha verimli ve sürdürülebilir üretim yapmalarını sağlamak amacıyla belirlenmiştir. Bu buluşmalar, üreticilerimize yol gösterici olacak ve destekleme sürecine dair her türlü soruya cevap verecektir" dedi. Üreticilerle Etkileşimli Görüşmeler Buluşmalar, aynı zamanda yerel üreticilerle doğrudan etkileşimli bir platform sunarak, onların görüş ve taleplerini dinleme fırsatı sundu. Üreticiler, tarımsal üretim ve desteklemelerle ilgili sorularını İl Müdürü Erkan Alkan’a yönelttiler. Alkan, tüm soruları yanıtlayarak, üreticilerin ihtiyaçlarına uygun çözüm önerileri sundu.
Kütahya Gazeteci-Yazar İhsan Tunçoğlu, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis’e kitabını takdim etti Gazeteci-Yazar İhsan Tunçoğlu, Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis’e kitabını takdim etti. Kütahya’da düzenlenen uluslararası etkinliklerde Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Gazeteci-Yazar ve Sosyal Yardım ve Kültür Vakfı Başkanı İhsan Tunçoğlu’ndan “Dünyada İlkler ve Sırlar Kenti: Kütahya” kitabını aldı. Macaristan-Türkiye ilişkilerini güçlendiren etkinliklerden biri olan DPÜ Rektörlüğü’nün düzenlediği Uluslararası 100. Yıldönümü Sempozyumu ve Avrupa Birliği büyükelçilerinin Kütahya ve Aizanoi gezisi sırasında gerçekleşen buluşmada Tunçoğlu, kitabını Büyükelçi Matis’e hediye etti. Tunçoğlu, kitabını takdim ederken Büyükelçi Matis’in Türk-Macar dostluğuna önemli katkılar sunduğunu belirterek, "Sayın Büyükelçi Viktor Matis, Türk-Macar dostluğuna unutulmaz destekler vermiştir. Kendisi, Büyükelçi olmadan önce Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Büyükelçiliği’nde üst düzey diplomatik görevler üstlenmiştir. Uzun yıllardır tanışıyoruz. 2019 yılında genç yaşta Büyükelçi olarak atanmış ve o günden beri aktif bir diplomasi yürütmektedir. Ayrıca Türkçe’yi çok iyi bilmekte ve sosyal medyada, özellikle Twitter’da, en çok takip edilen büyükelçilerden biridir" dedi. Tunçoğlu, 3. baskısı yapılan kitabında Macaristan’a geniş bir yer ayırdığını ifade ederek, "Kitabımda Macaristan’la ilgili araştırmalar, yazılar, fotoğraflar ve belgeler bulunuyor. Ayrıca Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral’ın Türk-Macar ilişkilerine yaptığı katkılara da geniş yer verdim" diye konuştu. Dünyada İlkler ve Sırlar Kenti: Kütahya kitabı, Kütahya’da bir yazar tarafından 3. baskısı yapılan ilk eser olma özelliğini taşıyor.