KÜLTÜR SANAT - 10 Mart 2025 Pazartesi 10:51

Kahramanmaraş’ta Ramazan lezzetleri

A
A
A
Kahramanmaraş’ta Ramazan lezzetleri

Ramazan ayının maneviyatı ve bereketi, Kahramanmaraş’ın sofralarındaki geleneksel tatlarla yansıyor. İftar sofralarının vazgeçilmez adreslerinden biri haline gelen Alpedo-Kervanhan Tesisleri, zengin mutfağı ve kente özgü lezzetleriyle misafirlerini ağırlıyor.


Kahramanmaraş’ta 11 ayın sultanı Ramazan iftar vakitlerinde dolu dolu yaşanıyor. Şehrin yöresel lezzetlerinin ikram edildiği, Alpedo-Kervanhan tesisleri de iftarda ilgi görüyor. Tesiste sunulan geniş menü, hem damak zevkine hitap ediyor hem de Ramazan’ın ruhuna uygun lezzetlerle buluşturuyor. Çorbadan ana yemeğe, tatlılardan dondurmaya kadar onlarca çeşit iftar sofrasında yerini alıyor. Kahramanmaraş mutfağının geleneksel yemekleri ustalıkla hazırlanırken, kuru pasta, yaş pasta, şerbetli ve sütlü tatlılar da tezgâhlarda göz dolduruyor.


Ramazan’ın vazgeçilmez tatlarından biri olan Maraş dondurması, iftar sofralarına serinlik katarken, tesisteki özel tatlı çeşitleri de büyük beğeni topluyor. Hem modern hem de otantik bir atmosfer sunan Alpedo-Kervanhan, misafirlerine sıcak bir Ramazan akşamı yaşatıyor. Tesiste çorba çeşitlerinin yanı sıra tarhana çorbası, bir birinden farklı lezzetlerin ile beraber eli böğründe, Maraş paçası, Maraş köftesi, Maraş tava, dondurma ve tatlılar ikram ediliyor.


Müşterilerden Yusuf Kiremitçi, "Ramazan ayındayız ve depremde büyük sıkıntılar yaşandı. Bizler yardım için geldik ve iftar saati gelince sorduk soruşturduk bize bu kervan hanı önerdiler. Kahramanmaraş sayılı şehirlerden biri zaten" dedi.


Müşterilerden Saygı Yılmaz ise "Ramazan ayının bereketli olmasını diliyorum ve zaten yıllardır kervanın ürettiği leziz ürünleri tüketiyoruz. Birbirinden farklı tatlılar da mevcut" diye konuştu.



Kahramanmaraş’ta Ramazan lezzetleri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya ALKÜ’nün 4 ülke ile yürüttüğü "Kuraklığa Çözüm" projesi başladı Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) tarafından yürütülen İtalya, Tunus, Mısır, Yunanistan’da bulanan üniversitelerin ortak olduğu, toplamda 2 milyon 745 bin Euro bütçeli "Akdeniz Bölgelerinde Akıllı Tarım İçin Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi (SWAMED)" başladı. Tüm dünyayı etkisi altına alan kuraklık ve küresel ısınma ile ilgili projeler üreten ALKÜ’de bu kapsamda sene başında önemli bir projeye imza atılmıştı. Türkiye ayağı ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fırat Arslan tarafından yürütülen; İtalya, Tunus, Mısır, Yunanistan ve Türkiye’nin ortak olduğu tarım alanları için yerel durumlara uyarlanabilir bir su izleme ve yönetim sistemi geliştirilmesinin planlandığı "Akdeniz Bölgelerinde Akıllı Tarım İçin Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi (SWAMED)" uygulanmaya başladı. Yüzde 90’ı Avrupa Birliği tarafından finanse edilen toplam bütçesi 2 milyon 745 bin 200 euro olan projede iklim değişikliği, kuraklık ve nüfus artışının neden olduğu su kıtlığı gibi Akdeniz bölgesinin en acil sorunlarından birini ele alıyor. ALKÜ Rafet Kayış Mühendislik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fırat Arslan tarafından yürütülen; İtalya, Tunus, Mısır, Yunanistan ve Türkiye’nin ortak olduğu tarım alanları için yerel durumlara uyarlanabilir bir su izleme ve yönetim sistemi geliştirilmesinin planlandığı "Akdeniz Bölgelerinde Akıllı Tarım İçin Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi (SWAMED)" uygulanmaya başladı. Doç. Dr. Arslan hedefleri anlattı Katılımcı ve disiplinler arası yaklaşımıyla SWAMED projesinin su krizine karşı pratik çözümler sunmayı ve Akdeniz genelinde sürdürülebilir tarımsal kalkınmayı teşvik etmeyi amaçladığını söyleyen Doç. Dr. Fırat Arslan, "Sulanan tarım için yerel durumlara uyarlanabilir bir su izleme ve yönetim sistemi geliştirmenin temel hedef olarak belirlendiği SWAMED Projesi ile çok paydaşlı bir yaklaşımla birlikte tasarlanmasının ardından Tunus, Türkiye, Mısır ve Yunanistan’daki dört pilot bölgede test ediliyor. Proje süresince çiftçiler, su otoriteleri ve araştırma kurumları aktif olarak sürece dahil ediliyor. SWAMED kapsamında, Verimli sulama için Karar Destek Sistemi (DSS) geliştirilmesi, dört ülkede pilot uygulama ve testler, anketler, çalıştaylar ve odak grup toplantıları ile eğitim ve paydaş katılımı, tanıtım materyalleri ve videolar gibi iletişim çıktıları, sürdürülebilirlik ve yaygınlaştırma planı hazırlanması hedefleniyor" dedi. Akdeniz ortaklığı ile güçlenen proje Projenin koordinatörlüğünü İtalya’daki Campania Üniversitesinden Luigi Vanvitelli (İtalya) koordinatörlüğünde yürütülmektedir. Tunus’tan Kuzey Afrika Devletleri Bölgesel Uzaktan Algılama Merkezi (CRTEAN), Mısır’dan Mısır İngiliz Üniversitesi (BUE), Yunanistan’dan Aristoteles Üniversitesi (AUTH) ve Türkiye’den de Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) ortak kurum olarak çalışıyor. Bunun yanında İlişkili ortaklar arasında ise Alanya İlçe Tarım Müdürlüğü ve Tunus Medjez El Bab Mühendislik Yüksekokulu bulunuyor. Daha akıllı ve sürdürülebilir bir tarıma doğru Proje koordinatörü Prof. Luigi Zeni, "SWAMED, daha dayanıklı ve sürdürülebilir bir Akdeniz tarımına yönelik somut bir adımdır. Gelişmiş teknolojiyi paydaş katılımıyla birleştirerek su yönetimini iyileştirebilir, israfı azaltabilir ve doğal kaynakları koruyabiliriz" dedi.