EKONOMİ - 04 Kasım 2022 Cuma 10:11

Kahramanmaraş, alabalık üretiminde Türkiye’de ikinci sıraya yükselecek

A
A
A
Kahramanmaraş, alabalık üretiminde Türkiye’de ikinci sıraya yükselecek

Kahramanmaraş, Kandil Barajı’ndaki tesislerle birlikte alabalık üretiminde Türkiye’de ikinci sıraya yerleşecek.

Kahramanmaraş, Kandil Barajı’ndaki tesislerle birlikte alabalık üretiminde Türkiye’de ikinci sıraya yerleşecek.


Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bilir, Ekinözü ilçesinde Ceyhan Nehri üzerindeki Kandil Barajı’nda kurulan alabalık üretim tesislerini ziyaret etti.


Yatırımları tamamlanıp üretime geçen ve bakanlık tarafından yetiştiricilik belgeleri verilmeye başlanan, ayrıca yatırımlarına devam eden alabalık üreticileri ile istişarede bulunan Bilir’e, teknik personel de eşlik etti.


Bilir, inceleme sonrasında yaptığı değerlendirmede, il genelindeki alabalık üretiminin büyük ölçüde arttığını anımsattı.


Bilir, Kahramanmaraş’ın, Kandil Barajı’ndaki 14 ayrı ağ kafeste alabalık yetiştiriciliği projesi ile üretimin yüzde 130 artarak Türkiye’de Elazığ’ın ardından 2.sıraya ulaşacağını vurguladı.


Yaklaşık 550 milyon liralık bir yatırım gerçekleşeceğini bildiren Bilir, “Ekinözü ilçesi sınırlarında bulunan Kandil Baraj Gölü’nün su ürünleri üretimine açılmasıyla birlikte yıllık 7 bin 500 ton olan alabalık üretim miktarımızı yüzde 130 oranında artırarak yaklaşık 16 bin tona çıkarıyoruz. Toplamda 14 müteşebbisin başvurusuyla 9 bin 750 ton/yıl üretim kapasitesine ulaşan Kandil Baraj Gölü, yaklaşık 550 milyon TL’lik yatırımla gerek bölge ekonomisine gerekse ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Şu an için 30 kişiye istihdam oluşturan işletmelerimiz, yılsonu itibariyle istihdam sayısını 150’ye çıkaracaktır” açıklamasında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hava kirliliği alarm veriyor Hava kirliliği oranının hem yaz hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerinin üzerinde olduğu Iğdır’da hava kirliliği alarm vermeye devam ediyor. Hava kirliliğinde Avrupa’da birinci sırada yer alan Iğdır’da kış ayı ile birlikte artan hava kirliliği yeniden alarm veriyor. Iğdır’da hava kirliliğinde coğrafi konum, rüzgâr erozyonu, Ermenistan’daki Metzamor Nükleer Santrali, kalitesiz kömür tüketimi, egzoz salınımları kirliliğin başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Ayrıca Iğdır’da ölümlerin başında yine kirli hava yer alıyor. Iğdırlı vatandaşlar şehir genelinde doğal gazın yaygınlaştırılmasını istiyor. Bazı vatandaşlar da hava kirliliğine neden olan kişilere para cezası, yeri geldiğinde hapis cezası verilmesini istiyor. Iğdır’da alınan verilere göre ölçülen parametrelerden PM10 (Partikül madde) değerlerinin hem yaz mevsiminde hem de kış mevsiminde ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğu ortaya çıktı. Dünyada meme kanseri ile hava kirliliği arasındaki ilişkiye işaret eden bilim adamları araştırmaların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Iğdır’da esnaf olan Ekrem Eray şehirde zehirli bir hava soluduklarını belirterek, “Iğdır’da hava kirliliği sorununu biz Iğdırlılar hepimiz yaşıyoruz. Zaten son yıllarda da hastalıklar özellikle kanser çok arttı. Sobalarda çıkan kömür dumanlarına bir çözüm bulunmalı ki bu sorun bitsin.” dedi. Şehirdeki sis bulutları dron ile görüntülendi .