EKONOMİ - 28 Ocak 2025 Salı 09:52

Zeytinde daha fazla verim için budama kursu

A
A
A
Zeytinde daha fazla verim için budama kursu

Güçlü sanayi yatırımlarının yanı sıra turizm, tarım, hayvancılık ve su ürünleri alanında da büyük bir potansiyele sahip olan Aliağa‘da İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tüpraş Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle ’Zeytin Ağacı Budama Kursu’ düzenlendi.


Hayat Boyu Öğrenme Programı çerçevesinde Çıtak ve Şakran Mahallelerinde gerçekleştirilen kurs, Aliağa İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli uzmanlar tarafından verildi. 12 gün ve toplam 48 saat süren eğitimde, zeytin hastalık ve zararlıların teşhis ve mücadele yöntemleri, bordo bulamacı, zeytin ağaçlarının biyolojisi, farklı budama türleri, budama aletleri ve ekipmanları, budama zamanlaması, budama teknikleri ve güvenlik, sulama gübreleme hastalık zararlılarla mücadele ve yeni bahçe tesis edilirken yapılması gerekenler anlatılırken, zeytin üretiminin en önemli aşamalarından biri olan budama teknikleri hem teorik hem de uygulamalı olarak öğretildi. Uygulamalı eğitim sırasında kursiyerlere zeytin bahçelerinde doğru budama teknikleri ve ekipman kullanımıyla ilgili detaylı bilgiler aktarıldı. Zeytin ağacı budama kursuna katılan katılımcılara sertifika verildi.


Zeytincilikle uğraşan çiftçilere yönelik bu tür eğitimlerin, Aliağa’nın tarımsal üretim potansiyelini artırmaya yönelik önemli adımlar arasında yer aldığı vurgulayan Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü M. Selim Aksakal üreticilerine destek olmayı sürdüreceklerini ve tarımsal konularındaki kursların devam edeceğini söyledi.



Zeytinde daha fazla verim için budama kursu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara 27 büyükşehirde eş zamanlı denetim: 8 bin 322 kişiye kimlik kontrolü yapıldı, 144 düzensiz göçmen tespit edildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 27 büyükşehirde 96 mobil göç noktası aracıyla yapılan denetimlerde 8 bin 322 kişiye kimlik kontrolü yapıldığını ve 144 düzensiz göçmen tespit edilerek geri gönderme merkezine sevk edildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Göç İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda; Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca düzensiz göç ve göçmen kaçakçılarıyla yapılan mücadele çalışmaları kapsamında; Gaziantep, İstanbul, Mersin, Adana, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Hatay, Bursa, Tekirdağ, Antalya, Sakarya, İzmir, Samsun, Kocaeli, Kayseri, Eskişehir, Konya, Denizli, Muğla, Malatya, Diyarbakır, Manisa, Balıkesir, Aydın, Trabzon, Ordu ve Erzurum olmak üzere toplam 27 büyükşehirde denetimler gerçekleştirildi. 96 mobil göç noktası aracı ile yapılan denetimlerde 8 bin 322 kişiye kimlik kontrolü yapıldı. 144 düzensiz göçmen tespit edilerek geri gönderme merkezlerine sevk edildi. Tespit edilen düzensiz göçmenlerin ülkelerine geri gönderilme işlemleri başlatıldı. Mobil göç noktasında GöçNET veri tabanına bağlı bilgisayar, parmak izi cihazı, göç uzmanları ve tercüman bulunuyor. Bu uygulamayla, bir taraftan düzensiz göçle sahada mücadele verirken; diğer taraftan da Türkiye’de yasal kalışı olanları ve turistleri rahatsız etmemek hedefleniyor.