EĞİTİM - 21 Nisan 2025 Pazartesi 09:30

Yöresel kıyafetler miniklerin defilesiyle tanıtıldı

A
A
A
Yöresel kıyafetler miniklerin defilesiyle tanıtıldı

İzmir’de anaokulu öğrencileri, düzenlenen defilede çeşitli bölgelerin ve İzmir’in yöresel kıyafetlerini tanıttı. Minikler, kırmızı halıda yürüdüğü sırada renkli anlar oluşurken, düzenlenen etkinlik ile öğrencilere küçük yaşta kültürel farkındalık kazandırmak amaçlanıyor.


İzmir’de bulunan Gaziemir Anaokulu, Turizm Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklerle öğrencilerin yerel değerleri tanımasına katkıda bulunuyor. Öğrencilere küçük yaşta kültürel farkındalık kazandırmak ve turizmin önemini anlatmak amacıyla başlatılan ‘Yöresel Kıyafet Günü’ etkinliğinde öğrenciler, İzmir’in ve çeşitli bölgelerin yöresel kıyafetlerini giydi. Kıyafetlerle kırmızı halıda yürüyen minik öğrencilerin defilesi renkli anlara sahne oldu.



"Amacımız küçük yaşta farkındalık kazandırmak"


Düzenlenen etkinliğe dair bilgilendirmelerde bulunan Gaziemir Anaokulu Müdürü Tuğba Darakçı, "Amacımız, öğrencilerimize erken yaşta kültürel farkındalık kazandırmak, yerel değerleri tanıtmak ve turizmin önemini eğlenceli ve öğretici etkinliklerle anlatmak. Ayrıca, aile katılımını teşvik ederek okul-aile iş birliğini güçlendirmeyi hedefledik" diye konuştu.



"Yarının tarih koruyucuları ve kültürel elçileri olabilir"


Etkinlikler sayesinde öğrencilerin, İzmir’in simgelerini ve Türkiye’nin farklı bölgelerini tanıma fırsatı bulduklarını ifade eden Darakçı, şunları kaydetti:


"Çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik. Öğrenciler, Minik Turistler etkinliği ile pasaportlarını damgalarken hem eğlendiler hem de öğrendiler. Yöresel kıyafet günü ve lezzet tanıtımlarıyla kültürel çeşitliliği deneyimlediler. Rehberlik oyunları ve sanal gezilerle iletişim becerileri gelişti, hayal güçleri zenginleşti. Turizm Haftası etkinlikleriyle erken yaşta, çocuklarımıza yaşadıkları çevreyi ve ülkemizin doğal, tarihi ve kültürel değerlerini sevdirerek tanıtmak, gelecekte ülkesine katkı sağlayacak duyarlı birer yurttaş olarak yetiştirmeyi hedefledik. Bugünün minik gezginleri, yarının bilinçli turizmcileri, tarih koruyucuları ve kültür elçileri olabilir. Onlara bu vizyonu ne kadar erken yaşta kazandırırsak, ülkemizin geleceği de o kadar güçlü olur."



Yöresel kıyafetler miniklerin defilesiyle tanıtıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da kovan barınakları tekrar ayağa kaldırılıyor Muğla’da meydana gelen büyük yangınların ardından yaban hayatından korunmak için kullanılan kovan barınakları, sürdürülebilir arıcılık ve ekolojik restorasyon projeleriyle yeniden gün yüzüne çıkıyor. Muğla ormanlarında, ayı ve yaban domuzu gibi yaban hayvanlarının kovanlara erişimini engellemek amacıyla inşa edilen ve 1970’li yıllardan sonra fenni kovanların yaygınlaşmasıyla terk edilen "arı avluları", modern üretim modellerine ilham oluyor. Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında, bu tarihi yapılar kayıt altına alınarak restorasyon sürecine başlandı. Büyük yangınlar sonrası ekolojik restorasyon sahalarını inceleyen uzmanlar, geçmişin arıcılık mirasını "bal ormanı" potansiyeliyle yeniden keşfediyor. Çalışmalar kapsamında, bu avluları geçmişte aktif olarak kullanan yöre arıcılarıyla bir araya gelinerek; kovan barınaklarının hangi şartlarda ve nasıl kullanıldığına dair bilgiler derlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi "Mega yangınlar sonrası çam balı üretiminden uzaklaşmak zorunda kalan birçok Muğlalı arıcımız için kadim arı avluları; doğa ile uyumlu, yaban hayatını gözeten ve sürdürülebilir bir üretim modeli sunuyor. Yangın sonrası restorasyon görmüş alanlardaki bazı avluları aslına uygun şekilde restore etmeye başladık. Bu çalışmalarla arıcılara, ormancılara ve yaban hayatı yöneticilerine örnek bir model sunmayı hedefliyoruz" ifadesi kullanıldı.
Eskişehir Eskişehir’de hayvansal üretim ve su ürünlerinde planlama toplantısı Eskişehir İl Planlama Kurulu, 2026-2028 yıllarını kapsayan ’Hayvansal Üretim Planı’ ile ’Su Ürünleri Üretim Planı’yla ilgili toplantı gerçekleştirdi. Program, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş başkanlığında düzenlendi. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından kurul üyelerine, Eskişehir’in 2026-2028 yıllarına yönelik Hayvansal Üretim Planı ve Su Ürünleri Üretim Planı hakkında sunum yapıldı. Sunumlar kapsamında, Eskişehir’de yetiştirilen hayvansal ürünlerin üretim hedefleri ile yönetmelik doğrultusunda yürütülecek çalışmalar değerlendirilerek söz konusu planların onaylanmasına karar verildi. Tarımsal üretimin planlanması hakkında konuşuldu İklim değişikliği, su kısıtı ve artan gıda talebinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekilen toplantıda, bu şartlar altında tarımsal üretimin planlanmasının önemine vurgu yapıldı. Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanması yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na verildiği, bu çerçevede yayımlanan ’Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’ ile stratejik ürünlerde arz güvenliğinin sağlanması ve suyu merkeze alan, sürdürülebilir bir üretim yapısının hedeflendiği ifade edildi. Toplantı, kurul üyelerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi. Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Çil ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan İl Planlama Kurulu üyeleri katıldı.