EKONOMİ - 17 Kasım 2024 Pazar 12:44

Türkiye-Çin iş birliği derinleşiyor

A
A
A
Türkiye-Çin iş birliği derinleşiyor

Dünyanın en büyük ithalat fuarı ve Çin’in en prestijli fuarlarından biri olan Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE), 2024 yılında da önemli iş bağlantılarına sahne oldu. Türkiye Milli Katılım organizasyonu, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) liderliğinde gerçekleştirilirken, Türkiye’den 15 firma fuara katıldı. Bu firmaların 13’ü gıda sektöründe faaliyet gösterirken, diğer iki firma farklı sektörlerde Türkiye’yi temsil etti.


Dünyanın en büyük ithalat fuarı ve Çin’in en prestijli fuarlarından biri olan Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE), 2024 yılında da önemli iş bağlantılarına sahne oldu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, "Çin Uluslararası İthalat Fuarı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından bizzat planlanan, önerilen ve teşvik edilen önemli bir etkinlik. Fuarın açılışı Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Qiang’ın katılımı ile gerçekleştirildi. 129 ülkeden 3 bin 496 katılımcı fuarda yer aldı. Türkiye’den Çin’e yapılan ihracat 2024 yılının Ocak – Ekim döneminde yüzde 4,8 artışla 2 milyar 598 milyon dolara yükseldi. Çin’e ihracatımızı uzun vadede 12 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Yüksek Katma Değerli Tarım Ürünleri Ticaretinin Kolaylaştırılması konulu bir toplantıya da katıldık. Bu toplantı, Çin ile tarım ürünleri ticaretinde yeni fırsatların kapısını aralamak adına büyük önem taşıyor. Önümüzdeki yıl milli katılım ile fuara katılan firmalarımızın sayısının artması için devlet desteğinin artırılması, sektör özelinde tanıtımlar yapılması planlarımız var. Kozmetik sektörü bunlardan biri” dedi.



Nanjing Belediye Başkanı ile Yiwu Belediye Başkanı ziyareti


Fuarda standımızı Nanjing Belediye Başkanı ile Yiwu Belediye Başkan Yardımcısının ziyaret ettiğini ifade eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, “Daha önce İzmir’i ziyaret eden ve çok iyi izlenimlerle ayrıldığını belirten Nanjing Belediye Başkanı ile önümüzdeki aylarda İzmir ile kardeş şehir protokolünün imzalanması için bir ziyaret gerçekleştireceğimizi ilettik. Ayrıca Yiwu Belediye Başkan Yardımcısı, İzmir’i ve Ege Bölgesi’ni çok merak ettiklerini Yiwuli vatandaşlara buralara turistik seyahat düzenlemeleri için teşvik edeceğini belirtti” diye konuştu.



Export Bahrain ile iş birliği protokolü


Fuar sırasında bir çok kurumla görüşmeler gerçekleştirildiğini, Export Bahrain kurumu ile “Mutabakat Zaptı” imzalandığını açıklayan Başkan Ertan sözlerine şöyle devam etti: “Bahreyn Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bağlı olarak 2018 yılında kurulmuş, Bahreynli işletmelerin ticaretini geliştirmeyi amaçlayan Export Bahrain kurumunun üyeleri ile EİB üyeleri arasında ticaret hacminin geliştirmesinin hedeflendiği “Mutabakat Zaptı” ile firmalarımızın Bahreyn’e olan ihracatının artırılmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.



Canlı yayınlar 1 milyon kişi tarafından takip edildi


Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar, “Fortune 500 listesinde yer alan 297 firmanın fuarda stantı vardı. CIIE 2024 katılımcıları tarafından, bir önceki yıla göre yüzde 2 artışla, toplamda 80,1 milyar dolar değerinde iş bağlantısı gerçekleştirildi. Fuar süresince sosyal medya hesabımızdan katılımcı firmalarımız ve fuar sırasında gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimiz ile ilgili paylaşımlar yaptık. 7 Kasım ve 8 Kasım’da yaptığımız canlı yayınlar 1 milyon kişi tarafından takip edildi. Yıl boyunca EIB sosyal medya hesaplarımız üzerinden firmalarımızın Çin pazarında tanıtımlarını yapmaya devam edeceğiz. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden, ekibimiz ve anlaşmalı influencerlarımız ile hazırlayacağımız içerikler sayesinde Türk markalarının değerini Çinli alıcılar ile buluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.



Fuarın destek tutarı artırılmalı


Fuarda 77 ülkeden milli katılım organizasyonunun yer aldığını ifade eden Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu ise “Ülkemizden katılan firma sayısını artırıp, ülke pavyonumuzu daha görkemli bir hale getirmemiz gerekiyor. Diğer 76 ülke karşısında öne çıkmak istiyorsak mutlaka katılımı azami seviyeye çıkarmalıyız. Bunun yolu da firmalarımıza Ticaret Bakanlığınca sağlanan desteği artırmaktan geçiyor” şeklinde konuştu.



Türkiye-Çin iş birliği derinleşiyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’nda eserler koleksiyonerlerle buluşuyor Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olan ve eserleri hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok sergide yer alan tezhip ve minyatür sanatçısı Müzehhip Alakuş, IAAF İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’nın büyük ilgi gördüğünü, bu tür etkinliklerin sanatçılar için önemli bir platform sunduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olan ve eserleri hem yurt içinde hem de yurt dışında birçok sergide yer alan tezhip ve minyatür sanatçısı Müzehhip Alakuş, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve bugün sona eren IAAF İstanbul Sanat ve Antika Fuarı’yla ilgili açıklamalarda bulundu. Fuarın sanatseverlerden büyük ilgi gördüğünü söyleyen Alakuş, bu tür etkinliklerin sanatçılar için önemli bir platform sunduğunu belirtti. “Fuarın, oluşturduğu enerji, sanat dünyasına dinamizm kazandırır” Eserleri hakkında konuşan Alakuş, “Sanat fuarları, eserlerimizi geniş kitlelere ulaştırma şansı tanırken, aynı zamanda yeni koleksiyonerlere ve sanatseverlere ulaşmamızda büyük kolaylık sağlıyor. Sanatçılar için fuarlar sadece bir sergi alanı değildir. Aynı zamanda uluslararası bağlantılar kurmak ve sanatta etkileşimi artırmak adına yeni fırsatlar sunar. Fuarın, oluşturduğu enerji, sanat dünyasına dinamizm kazandırır. Bu gibi etkinlikler, sanatçıların yeteneklerini paylaşma ve farklı kültürlerle buluşma açısından da büyük önem taşır” diye konuştu.
Gaziantep GSO Gaziantep’in yıldızları ödül töreni Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen Gaziantep’in Yıldızları Ödül Töreninde Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren 4 SANKO şirketine başarı plaketi takdim edildi. Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Şehitkamil Sanat Merkezi’nde düzenlenen törendeki konuşmalarında, Gaziantep ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmaların ardından, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin 500 büyük ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren GSO üyesi firmalara ödül verildi. GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu ile Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, ödül alan firma temsilcilerine ödülleri protokol üyeleriyle birlikte sundu. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasındaki ÇİMKO Çimento’nun ödülünü Gaziantep Valisi Kemal Çeber, ÇİMKO Çimento CEO’su Dr. Önder Kırca’ya takdim etti. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasındaki SANKO Enerji’nin ödülü SANKO Holding Yönetim Kurulu Üyesi Yiğitcan Konukoğlu’na, SANKO Tekstil’in ödülü ise SANKO Tekstil Genel Müdürü Gökhan Aydın’a Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin tarafından sunuldu. Süper Film Ambalaj’ın ödülünü ise Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, Süper Film Ambalaj Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Özer’e takdim etti. İstanbul Sanayi Odası tarafından, şirketlerin 2023 yılı üretimden net satışlar baz alınarak yapılan araştırmaya göre ÇİMKO Çimento ve Beton 115’inci, SANKO Tekstil İşletmeleri 174’üncü, SANKO Enerji 259’uncu, Süper Film Ambalaj ise 365’inci sırada yer almıştı.
Muğla Başkan Aras; “Su baskınlarına karşı tedbirlerimizi alıyoruz” Muğla’da uzun süredir beklenen yağmur yağışları şehri etkisi altına aldı. MUSKİ ekipleri yoğun yağışlardan kaynaklanan olumsuzlukların önüne geçmek için yoğun mesai harcarken, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras su baskınlarının yaşandığı bölgelerin tespit edilerek bir daha yaşanmaması için projelerin hızla hazırlanması ve teknik altyapı çalışmalarının hayata geçirilmesi talimatını verdi. Kuraklık nedeniyle uzun süredir yağış almayan Muğla’da beklenen yağışlar Cumartesi günü gerçekleşti. Yer yer sağanak olarak yaşanan yağışlardan kaynaklı olarak yaşanan olumsuzluklara Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) ekipleri anında müdahale etti. Başkan Ahmet Aras, ekiplerden su baskınlarının yaşandığı bölgelerin detaylı bir raporunu isterken buralarda aynı sorunların yaşanmaması için gerekli projelerin hızlıca hazırlanması talimatını verdi. En çok yağış Marmaris’e düştü Meteoroloji, verilerine göre İl genelinde yaşanan yağışlara bakıldığında en fazla yağmur alan ilçe 98 kg. ile Marmaris oldu. Ayrıca Bodrum 62.6, Milas 46.9, Dalaman 46.3, Ula 41.5, Yatağan 38.8, Kavaklıdere 31.2, Fethiye 29.9, Seydikemer 27.2, ve Köyceğiz 2.5 kg yağış aldı. Büyükşehir 176 personel ve 96 araç ile yaşanan olumsuzluklara anında müdahale etti Yağışlardan kaynaklanan su baskınları, dere ve yağmur suyu hat tıkanıkları gibi olumsuzluklara MUSKİ ekipleri tarafından anında müdahale edildi. Can ve mal kaybını önlemek için teyakkuz halinde bulunan ekipler 176 personel, 96 araç ve iş makinesi ile gerekli tüm teçhizatla yaşanan sorunlara müdahale etti. Bu kapsamda MUSKİ ekipleri İl genelinde 136 cadde ve sokakta tıkanan 299 yağmursuyu hattı ve mazgalları açarak su akışını sağladı. Ekipler ayrıca 49 iş yeri ve evde yaşanan su baskınına müdahale ederken derelerde tıkanıklık yaşanmaması için önemli noktalarda nöbet tutu. Başkan Aras’tan su baskını yaşanan bölgeler için çalışma başlatılması talimatı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, MUSKİ’den yağmur yağışları nedeniyle su baskınları yaşanan bölgeler ile ilgili detaylı bir rapor istedi. Aras, bu sorunların ortadan kalkması ve su baskını yaşanmaması için MUSKİ ekiplerine gerekli talimatları verirken hızlıca projelerin hayata geçirilmesini istedi. Yoğun yağmur yağışı gibi durumların nerden hangi eksiklerin bulunduğunu daha net ortaya çıkardığı ve aksaklıkların giderilmesi için hemen çalışma başlatılacağı öğrenildi.