GÜNDEM - 19 Aralık 2024 Perşembe 09:31

Türk gıda ürünleri Amerikalı şeflerin menülerinde yerini aldı

A
A
A
Türk gıda ürünleri Amerikalı şeflerin menülerinde yerini aldı

Gıda ithalatında dünya lideri olan Amerika Birleşik Devletleri’ne Türk gıda ürünlerinin ihracatını artırmak amacıyla Ege İhracatçı Birliklerinin Ticaret Bakanlığı desteğiyle 5 yıl önce hayata geçirdiği Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi, Türk lezzetlerinin Amerikalı şefler menülerinde daha yoğun kullanılmasını ve ABD’ye gıda ihracatımızın artmasını beraberinde getirdi.


Türk gıda ürünlerinin ABD’ye ihracatı 5 yıllık dönemde 800 milyon dolardan 1,5 milyar dolar seviyesine çıkarken, TURQUALITY Projesi kapsamında Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türkiye’de ağırladığı Amerika Aşçılar Federasyonu geçmiş dönem Başkanı Thomas Macrina, TURQUALITY Projesiyle Türk gıda ürünleriyle tanıştıktan sonra menülerinde Türk gıda ürünlerini daha fazla kullanmaya başladığını dile getirdi.


“Levrek, zeytinyağı, kuru incir en çok kullandığım lezzetler” diyen Macrina, “Türk ürünlerinin lezzeti ve tazeliği çok iyi. Türk zeytinyağını diğer ülkelerin zeytinyağlarından ayırt edecek konuma geldim. Türk kuzusu dünyada tartışmasız 1 numara. Türkiye’deki kuzu etinin lezzeti dünyanın hiçbir yerinde yok. TURQUALITY Projesiyle kurduğumuz güçlü bağlar Türk ihraç ürünlerinin ABD pazarında daha güçlü temsilini beraberinde getirecek. Çok yakında ilk zeytinyağı siparişimizi vereceğiz. Türk markalı zeytinyağları ABD’ye gidecek. Zeytinyağlarını kuru meyve barları takip edecek. Zeytinyağı ve kuru meyve barları diğer Türk gıda ürünlerine öncülük yapacak. Diğer gıda ürünlerinin ABD’ye gitmesi daha hızlı yol alacak” dedi.


Chef Hall of Fame Üyesi ve US Foods Üst Düzey Yöneticisi Anthony M. Rizzo, ABD’de restoranların, otellerin, marketlerin yeni ve kaliteli ürünleri ürün gamlarına almak istediklerini, Türkiye’den daha önce gelen numunelerden talep olştrduklarını, son Türkiye ziyaretlerinin Türkiye’den yeni ürünlerin ABD pazarına girmesini sağlayacağının altını çizdi.


“Türkiye’deki insanların üretimdeki becerileri bizim ABD pazarında işimizi kolaylaştırıyor” şeklinde konuşan Rizzo şöyle devam etti: “Kaliteli üretim yapan bir tedarikçi bizim işimizi kolaylaştırıyor. Türk üreticilerinin hijyen ve sürdürülebilirliği ciddiye almaları ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin daha fazla temsilini sağlayacak. Türk gıda sektörünün ABD pazarında ihracat hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefi son derece gerçekçi.”



Uçak: “Şeflerle kurduğumuz güçlü bağlar ihracat rakamlarımıza yansımaya başladı”


Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin konumunu güçlendiren TURQUALITY Projesi kapsamında 5 yıllık dönemde Amerikalı şefler, satın almacılar, üniversitelerle güçlü bağlar kurduklarını önümüzdeki yıllarda bu kurulan bağların ihracat rakamlarına olumlu yansımalarının görüleceğini vurguladı.



ABD ve Japonya’daki fuarlarda Amerikalı şeflerle ortak hareket edilecek


Ege Bölgesi’nin meyve sebze mamulleri, kuru meyveler, zeytin ve zeytinyağı, su ürünleri ve hayvansal mamuller, odundışı orman ürünleri, hububat bakliyat ve yağlı tohumlar başta olmak üzere gıda ürünleri üretim ve ihracatında Türkiye’de lider konumda olduğunun altını çizen Uçak, “Türkiye geneli ABD’ye gıda ihracatımız 2018 yılında 708 milyon dolar iken 2023 yılı sonunda 1 milyar 712 milyon dolara ulaştı. 2024 yılı sonunda 2 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. TURQUALITY Projemizin sonunda 5 milyar dolara yükselmek için büyük adımlar atıyoruz. Bu yolculukta Amerikalı şeflerin bizimle hareket etmesi çok kıymetli. Projemize verdikleri destek için teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki dönemde ABD’de yapacağımız tüm etkinlikleri birlikte yapacağımız gibi, 2025 yılı Mart ayında Japonya’da Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu yapacağımız Foodex Japan Fuarı’nda da birlikte olacağız” şeklinde konuştu.



Girit: “ABD’ye hava kargo ile balık ihracatımız hız kazandı”


Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün son 25 yılda yaptığı büyük yatırımlarla büyük bir kapasite artışına gittiğini ve yıllık ihracatını 4 milyar doların üzerine çıkararak dünyanın protein açığını kapatır konuma geldiğini paylaşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Amerika Birleşik Devletleri’nin ihracatta öncelikli hedef pazarlarından biri olduğunu, Türk Hava Yolları Kargo ile ABD’ye taze balık ihracatlarının son yıllarda hız kazandığını ifade etti.


Amerikalı şeflere “Ne yaparsanız yapın, nasıl yaparsanız yapın Türk gıda ürünlerini kullanın” çağrısında bulunan Girit, “Levrek ve çipurada Avrupa birincisiyiz. ABD’ye ihracatta da levrek ve çipura öne çıkıyor. Son dönemde Türk somonu ihraç etmeye başladık. Peynir ürünlerimiz yöresel marketlerde raflarda yerini alıyor. Düzenli olarak bal ve yumurta ihraç eder hale geldik. Protein esaslı beslenme obeziteyi engelliyor. Ürünlerimizin içindeki değerli yağ asitleri beyin fonksiyonlarına direkt katkı sağlıyor ve akıllı nesillerin yetişmesini sağlıyor. ABD pazarında pazarlama faaliyetlerimize katkı sağlayan şeflere ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.” dedi.


13-19 Aralık 2024 tarihlerinde Türkiye’ye gelen ABD’li şefler Anthony M. Rizzo ve Thomas Macrina, gıda işletmeleri ve restoran ziyaretleri yanında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle de bir araya geldiler.



Yaşar Üniversitesi’nde mutfağa girdiler


Yaşar Üniverisitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle mutfağa giren şefler öğrencilerin simit ve boyoz yapımına eşlik ettiler.


Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, akademik kadrolarıyla ve öğrencileriyle Turkish Tastes Projesinin paydaşı olmaktan mutlu olduklarını, bundan sonraki süreçte iş birliklerinin artarak sürmesini istediklerini dile getirdi.


Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, “Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yönetici Şefi Selin Güloğlu önderliğinde, Türkiye’nin gıda ihracatında öncü markalarından Pınar’ın ABD pazarında yer alan ürünlerinden öğrencilerimiz tarafından hazırlanan kahvaltı menüsünde simit, boyoz, karakılçık ekmeği, menemen, peynir çeşitleri ve höşmerim yer aldı. Öğrencilerimiz, Amerikalı şeflere İzmir’in lezzetlerini sundu” diye sözlerini noktaladı.


İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler ise; turizm sektörünün çarpan etkisine sahip olduğunu, turizm sektöründe gıdadan inşaata onlarca sektörün katma değer ürettiğinin altını çizdi. Güler, “Amerikalı şeflerin Türk gibi Turkish Tastes Projesini sahiplenmiş olmaları Türkiye için çok kıymetli. Sektörel zenginlikleri satışa dönüştürmemiz gerekiyor. Bu projenin başarıya ulaşması için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.


Amerikalı şeflerin Yaşar Üniversitesi’ndeki programına; Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Melih İşliel, Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ferika Özer katılan isimler oldu.



Türk gıda ürünleri Amerikalı şeflerin menülerinde yerini aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Bitlis’te hayatını kaybeden vatandaşın organları iki kişiye umut oldu Bitlis’te beyin ölümü gerçekleşen 44 yaşındaki hastanın iki böbreği Diyarbakır’daki iki hastaya umut oldu. 5 gün önce evinde iki defa epilepsi nöbeti geçiren vatandaş, Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavisine başlanıldı. Durumu kritik olan 44 yaşındaki erkek hasta bir süre yoğun bakımda kaldıktan sonra beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine hayatını kaybeden vatandaşın yakınları hastane yönetimine başvuruda bulunarak organların bağışlanmasını istediler. Hemen harekete geçen hastane yönetimi Sağlık Bakanlığı ile gerekli yazışmaları yaparak Diyarbakır Dicle Üniversitesinden gelen Prof. Dr. Mehmet Yılmaz tarafından yapılan başarı bir operasyonla hastanın her iki böbreği alındı. Konuyla ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunman Prof. Dr. Mehmet Yılmaz, böbreklerin birinin Dicle Üniversitesinden diğerinin ise Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki hastalara nakledileceğini söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, “Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesi’nde 44 yaşında erkek hastamızın beyin ölümü teşhisi konulması sonucu Sağlık Bakanlığına bilgi verilmesi sonucu her iki böbreğini çıkarttık. Hastanemizin hekim arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum. Çünkü beyin ölümü teşhisi koymak bir sağlık hastanesinde sağlık hizmetlerinin en yüksek seviyede yapıldığının göstergesidir. Organ bağışı hayat kurtarıyor çünkü sonuçta organlarımız toprak oluyor veya karbonhidrojen moleküllerine ayrılıyor. Bu yüzden organ bağışına katkıda bulunmak insanlık adına bir borç olarak görüyoruz. Beyin ölümü gerçekleşmiş olan hastamızın her iki böbreğini Dicle Üniversitesi ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde böbrek bekleyen hastalarımıza nakledilecek. Yakınlarının gösterdiği bu candan bağış insanlar için umut oluyor ki bu ülkemizde yaygın bir şekilde gerçekleşmesini istiyoruz. Batı ülkelerinde bu organ naklinin yüzde 90’ı kadavradan sağlanmakta ülkemizde ise tam tersi bir oran mevcut” diye konuştu. Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Gökmen Reyhanlı, hayatını kaybeden hasta yakınlarına bu duyarlı davranışlarından ötürü teşekkür ederek organ bağışının ne denli önemli olduğuna değindi. Reyhanlı, "Organ nakli sağlık durumları nedeniyle organ yetmezliği yaşayan insanların hayatını kurtarmanın en etkili yollarından biridir. Bu işlem, yalnızca tıbbi bir başarı değil, aynı zamanda insanlığın dayanışma ve yardımlaşma duygusunun somut bir ifadesidir. Bugün hastanemizde beyin ölümü gerçekleşen bir vatandaşımızın iki böbreğini başka vatandaşlarımıza umu olduğuna vesile olduğumuz için muyluyuz. Ekiplerimiz dün geceden beri özveri ile çalışıyor. Gerekli yazışmalardan sonra bakanlığımızdan da onayları alarak ve yine bakanlığımızın gönderdiği bir ekip sayesinde başka insanlara umut ve sağlık olmanın gururunun yaşadık. Ülkemizde ve dünyada binlerce insan organ bağışı sayesinde ikinci bir yaşam şansı elde ediyor. Ancak ne yazık ki organ bağışına duyulan ihtiyaç bağış oranlarından çok daha yüksek durumda. Her bağış bir hayatın kurtulması, ve bir ailenin umutla dolması anlamına gelmektedir. Organ bağışı hem bilimsel hemde etik açıdan son derece güvenli bir süreçtir. Üstelik bağışçı olmak için sadece birkaç dakika ayırmak yetiyor. Bugün buradan herkesi organ bağışı için bilinçlenmeye ve bir adım atmaya davet ediyorum. Daha önce hastanemizde son birkaç yılda 10-15 beyin ölümü tanısı koyduk. Ancak ilk defa bir organ nakline vesile oluyoruz. Bu duyarlı davranışları sebebi ile hayatını kaybeden vatandaşımızın ailesine şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Malatya Malatya Sofrası’nın ikinci şube açılışı yapıldı Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in projelerinden biri olan ve birincisi Millet Bahçesinde ikincisi ise Kernek Şelalesinin bulunduğu alanda düzenlenen tören ile gerçekleştirildi. Malatya Sofrası’nın şehrin farklı noktalarında da kurulacağını ifade eden Başkan Er, her daim vatandaşların yanında olduğunu ve sosyal belediyecilik anlamında güzel işler yapıldığını söyledi. Açılış törenine Başkan Er’in yanı sıra, AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan, Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, AK Parti Malatya İl Başkanı Namık Gören, MHP İl Başkanı Gökhan Gök, İlçe Belediye Başkanları, MTSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Malatya Sofrası’nın ikinci şubesi olan Kernek Şubesi’nin açılış töreninde konuşan Başkan Er, bir yandan şehrin fiziki yapısını düzeltirken bir yandan da sosyal belediyecilik alanında vatandaşların taleplerini yerine getirme gayreti için çalıştıklarını söyledi. Başkan Er, “Sosyal dayanışmanın ve paylaşma kültürümüzün en önemli örneklerinden birini burada gerçekleştiriyoruz. Malatya Sofrasının birincisini Millet Bahçesinde ikincisini ise Kernek Şubesi olarak açıyoruz. Bu mekanlar sadece bir yemek, bir sıcak çorba yeri veya ikram yeri değildir. Buralar aynı zamanda kardeşliğin, dayanışmanın ve umudun bir buluşma noktasıdır” dedi. Başkan Er konuşmasının devamında, “Malatya’mızı biz yeniden inşa ederken bunu da her platformda söylüyoruz, Halkımızın hiçbir endişesi olmasın. Malatya’mız hızlı bir şekilde ayağa kalkacak ve kalkıyor. Her tarafta inşaatlarımız devam ediyor. Bizim kalkınma ile ilgili bir sorunumuz yok. Hep birlikte eskisinden daha güzel, daha dirençli, daha mükemmel bir Malatya oluşacak ve birlikte burada yaşamımızı sürdüreceğiz. Zor günler çabuk geçer. Büyüklerimizin dediği gibi zor günlerin ömrü olmaz. Biz birlikte el ele verirsek bu zorlukları hep birlikte aşacağız bunda da hiçbir tereddütümüz yoktur. Son bir haftada iki bakanımızı ağırladık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız ile Gençlik ve Spor Bakanımız Malatya’mızdalardı. Ben gerçekten başta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen tüm bakanlarımıza özellikle de elini Malatya’mızın üzerinden hiç çekmeyen hem çalışma arkadaşım dostum ve çok kıymetli hemşehrimiz Murat Kurum’a teşekkür ediyorum. Çünkü burada bir müjde ile geldi biliyorsunuz. İnşallah yılsonu itibariyle 79 bin 80 bine yakın konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz. Tabii bildiğiniz gibi Gençlik ve Spor Bakanımız geldi. Bakanlığın çok ciddi yatırımları var ilimizde. Malatya’mızın muhtelif yerlerine ihtiyaç duyulan alanlara Allah’ın izniyle Spor Tesisleri yapacağız. Bunları ilerleyen dönem içerisinde hepsini sizlerle paylaşacağız. Bakanımızdan 2.5 milyar lira ödenek müjdesini aldık. 2.5 milyar liranın şu anda bizim arkadaşlar planlamasını yapmıştı. Ön protokolü yaptık. Bu hafta arkadaşlarımız Ankara’ya giderek Spor Toto Genel Müdürlüğü ile Malatya’mıza yapılacak projeleri önüne koyup inşallah startını veriyoruz. Zaten ilk etabın startını verdik burada. İnşallah kısa sürede Malatya’mızın her tarafı kütüphaneler, spor tesisleri ve etkinlik alanlarıyla dolu olacak. Biz ne dedik sadece fiziki inşaat değil biz gönülleri de inşa edeceğiz. İnsanlarımızın bütün sosyal ihtiyaçlarını da karşılayacağız. Tabii bir taraftan bu yapım işleri devam ederken sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz de devam ediyor. İşte burada bugün Malatya Sofrası’nın ikincisini açıyoruz. İleride Malatya Sofrasının üçüncüsünü, dördüncüsünü, beşincisini açarak sayılarını arttıracağız. Şu anda şehir merkezinde de çalışmalar devam ediyor. Bu hususta inşallah onların da önümüzdeki süreç içerisinde açılışlarını yapacağız" dedi. Öğrencilere yönelik kursların devam ettiğini belirten Başkan Er, "Büyükşehir Belediyemizin öğrencilere yönelik olarak düzenlemiş olduğu ücretsiz kurslarda 1700 öğrencimiz eğitim görüyor. Kısa bir süre önce 1300 çocuğumuzun, genç evladımızın da deneme sınavlarını yaptık. Bunlar görünmeyen ama yaptığımız aslında kayda değer güzel işler. Öğrencilerimize ayrıca kaynak desteğimiz devam ediyor. Bu arada yaşlı, kimsesiz büyüklerimizin ev temizliğine başladık. Bunu da ifade etmiş olayım. Önümüzdeki hafta da çamaşırhanemiz hizmete girecek. Çamaşırhanemizde öğrenci evlerinde kalan gençlerimizin, yaşlı kimsesiz büyüklerimizin elbiselerini yıkayıp kurutup teslim edeceğiz inşallah. Ayrıca bir diğer projemizde kimsesiz yaşlılarımızın evlerine her gün dört çeşit yemek girecek inşallah. Tespit etmiş olduğumuz 2000 civarında bir liste var talep doğrultusunda bunu daha da arttırabileceğiz. Bu hizmetimizi de Ocak ayı başında hizmete almış olacağız. Ayrıca hizmete açmış olduğumuz Kadın Vefa Konağımız ve Kültür Merkezimiz çok büyük ilgi görüyor. Kısa bir süre içerisinde Kernek Külliyesinde Hanım kardeşlerimiz için çok güzel bir spor merkezinin de açılışını yapacağız. Vefa konağımız da yetersiz. Bununla ilgili olarak da arkadaşlarımızın çalışmaları bulunmaktadır. Büyükşehir Belediyesi olarak konserlerimiz, tiyatrolarımız hemşehrilerimiz tarafından büyük beğeni ile takip edilmekte. Malatya’mızın her bir köşesindeki sosyal kültürel ve Spor tesislerimiz Malatya’mıza değer katmaya devam edecek. Amatör spor kulüplerini çok önemsiyoruz. Çünkü hakikaten gençlerimizin kötü alışkanlıklardan alıkoyacak onlara yeni alanlar oluşturacak mekanlar oluşturmamız gerekiyor. Bununla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor” dedi. AK Parti Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan ise yaptığı konuşmada, “Bu güzel birliktelikte Malatya’yı bir araya getiren bu güzel organizasyonda öncülük yapan Büyükşehir Belediyemize, kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Malatya Sofrası sadece uygun fiyat yemek yeme sofrası değil. Malatya Sofrası aynı zamanda Malatyalıların bir araya gelerek dayanışabileceği yerler, mekânlar ve hizmetler. Malatya Sofrası gibi Kütüphane projesinden bahsetti. Büyükşehir Belediye Başkanımız, gençlik kompleksleri, gençlik merkezleri, spor tesisleri önümüzdeki yıl 2,5 milyar liralık Gençlik ve Spor Bakanlığımızın Malatya’ya yatırımı var. Bu yatırım ve hizmetlerden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Bakanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından Malatya Sofrasının ikinci şubesinin kurdelesi kesilerek açılışı gerçekleştirildi.