GÜNDEM - 04 Eylül 2024 Çarşamba 15:40

Selvili ailesine yeni mirasçı: 2,5 milyar liralık dava

A
A
A
Selvili ailesine yeni mirasçı: 2,5 milyar liralık dava

İzmir’in tanınmış ailelerinden Selvili ailesine yeni mirasçı çıktı. Selvili ailesiyle ilgili yaklaşık 2,5 milyar TL’lik miras davası, bugün görüldü.



1916 yılında, Yunanistan’ın İskeçe kentinden Türkiye’ye gelen, İzmir’in tanınmış ailelerinden Selvili ailesinin büyüğü Mehmet Selvili, Yunanistan’da yaşayan Hilmi, Mustafa, Emine, Seher, Hakkı ve Osman Nuri adında 6 çocuğunun en büyüğü olan Hilmi’yi yanında getirdi. Daha sonra diğer 5 çocuğu da ülkeye gelirken iddiaya göre çocuklar baba Mehmet Selvili’nin nüfusuna kayıt olmadı. Mehmet Selvili de hayatını kaybedince tüm mirası nüfusta kayıtlı olan mirasçısı Hilmi Selvili’ye kaldı. Mehmet Selvili’nin diğer 5 çocuğu da belli aralıklarla yaşamlarını yitirirken bu 5 çocuktan 4’ü de geriye bir varis bırakmadı.



"Osman Nuri Selvili amcamız değil"


Mehmet Selvili’nin oğullarından Osman Nuri Selvili’nin 1980 yılında evlat edindiği Esen Gül Selvili Berker, babasının hakkı olduğunu öne sürerek nüfus idaresine geçen ocak ayında avukatı Hüseyin Ercüment Değer aracılığıyla dava açtı. İzmir ve Çeşme’de bulunan plaza ve diğer taşınmaz mallar dahil yaklaşık 2,5 milyar liralık mirası belirleyecek olan dava ise bugün İzmir 13. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmeye başlandı. Geçen görülen ikinci duruşmadan sonra karşı taraf, Osman Nuri Selvili’nin amcaları olmadığını iddia etti. Avukat Hüseyin Ercüment Değer ise, hem ölüm ilanlarında ve hem aile fotoğraflarında, Osman Nuri Selvili’nin diğer kardeşlerinin yer aldığını, yaşamlarının son gününe kadar sıklıkla bir araya gelerek aile birliğini devam ettirdiklerini söyledi. Bu duruşmada verilen kararda hakim tarafından, Hilmi Selvili, Mustafa Selvili ve Osman Nuri Selvili’nin mezarlarında fethi kabir işlemi uygulanmasına karar verildi. Ancak mezar açma ve DNA örneği alma işleminin yapılmasına birkaç gün kala, Zeynep Selvili’nin içinde bulunduğu Selvili ailesinin mevcut mirasçıları duruma itiraz etti. İtiraz üzerine mahkeme, beyanda bulunmaları için yeni celseye kadar izin verdi.



Yeni celse bugün görüldü


Davayla ilgili yeni celse de bugün yeniden görüldü. Esen Gül Selvili Berker ile taraf ve karşı tarafın avukatı davaya katılırken ilk söz Avukat Hüseyin Ercüment Değer’e verildi. Değer, " "Hilmi Selvili mirasçılarına, Osman Nuri Selvili’nin, Hilmi Selvili’nin kardeşi olduğunu kabul edip etmediklerini sormak istiyorum" dedi. Bunun üzerine Hilmi Selvili’nin mirasçılarının vekili, "Hilmi Selvili’nin Osman Nuri adında bir kardeşi yoktur" diye cevap verdi. Bunun üzerine hakim, reddi hakim talebinin karara bağlanması için talebi üst mahkemeye gönderdi. Celsede davacı vekili, Hilmi Selvili ve Osman Nuri Selvili’nin mezar yerinin değiştirilmesi konusunda şüphelerinin bulunduğunu, kabirlerde önlem alınmasını talep etti. Hilmi Selvili’nin mirasçıların vekili, talebe itiraz edip, "Mezar yerinin taşınması mümkün değildir. Şüphe yersizdir" dedi.



Ara kararına devam eden hakim, bu aşamada bir işlem uygulanmaya yer olmadığına karar verip davayı erteledi.



Selvili ailesine yeni mirasçı: 2,5 milyar liralık dava

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TOKİ’den ev sahibi olanlara, peşin ödemede indirim TOKİ’de konut ve işyeri fiyatlarının yüzde 25 düşeceğini söyleyen Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, bu indirimin 23 Eylül-18 Ekim tarihleri arasında gerçekleşeceğini bildirdi. TOKİ’nin yeni konut indirimi geldiğini, daha önce ev ve iş yeri satın alanlar için geçerli olacağını dile getiren Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman kampanya kapsamında borcunu peşin kapatanlara yüzde 25 oranında indirim uygulanacağını söyledi. Kampanyadan yararlanmak için konut sahiplerinin 2023 Haziran sonuna kadar konutlarını almış olmaları gerektiğini belirten Duman, “TOKİ’nin yeni indirim kampanyası daha önce ev ve iş yeri satın alanlar için geçerli olacak. Kampanya kapsamında borcunu peşin olarak kapatanlara yüzde 25 oranında indirim uygulanacak. Kampanyadan yararlanacak olan vatandaşların 2023 yılı haziran ayı sonuna kadar konutlarını almış olmaları gerekiyor. Konut ödemesine 2023 yılı haziran sonu başlayan ve kalan taksi sayısı 12 aydan fazla olan vatandaşlar başvuru yaparak yüzde 25 indirim kampanyasına dâhil olabilecek” dedi. “İndirim sadece 23 Eylül-18 Ekim tarihlerini arasında olacak” TOKİ’nin yüzde 25 indirim kampanyasından faydalanmak için 23 Eylül-18 Ekim 2024 tarihleri arasında başvuru yapmaları gerektiğini belirten Şule Alp Duman şu ifadeleri kullandı: “TOKİ’nin yüzde 25 indirim kampanyasından faydalanmak için başvuru tarihleri 23 Eylül 18 Ekim 2024 arası olacak. Başvurular satış işlemlerinin yapıldığı bankadan gerçekleşecek. Vatandaşlar yine bu tarih aralığında ödemeleri gereken tutarı bankaya yatıracak. İndirim sadece bu tarihleri kapsayacak. Başvuru için konut ve iş yeri sahiplerinin önce site yönetiminden borcu yoktur belgesi almaları gerekiyor. Aynı zamanda belediyeden emlak beyan değerini gösteren belgenin de alınması ve başvuru için bankaya bu belgelerle gidilmesi gerekiyor.”
Ankara Osmanlı’ya ait gemi kazısında yeniçeri silahları ortaya çıkarıldı Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında devam eden Kızlan Osmanlı Batığı kazı çalışmalarında, Osmanlı’ya ait olduğu anlaşılan ve tarihin izlerini taşıyan yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Bu yılki kazılarda, geminin kimliğini ve battığı dönemi aydınlatan önemli buluntulara ulaşıldı. Osmanlı’nın elit birlikleri olan Yeniçerilere ait tam 14 tüfek, yaklaşık 2 bin 500 kurşun misket ve patlamış top gülleleri, geminin çatışmaya girdiğini ortaya koyuyor. Ayrıca, Çin’in İslam pazarları için ürettiği düşünülen mavi boyalı porselen kase setleri, geminin özel bir görev veya diplomatik bir misyon taşıdığına işaret ediyor. Porselenlerin paketlenmiş halde bulunması, hediyelik eşyalar olarak gemide taşındığını düşündürüyor. Gemi personeline ve askerlere ait olduğu tahmin edilen pipo, şimşir taraklar, bakır kaplar, seramik testiler ve küpler de kazı alanında gün yüzüne çıkarıldı. Özellikle Tunus, Djerba bölgesi üretimi seramiklerin varlığı, geminin çıkış noktasının Kuzey Afrika olabileceğini gösteriyor. Kızlan Batığı, Türkiye karasularında ilk defa yeniçeri askerlerinin yer aldığı bir Osmanlı gemisine ait kalıntıların ortaya çıkarıldığı kazı olarak tarihe geçti. Geminin sancak bordasından ahşap parçalar gün yüzüne çıkarılırken, yapım tekniğine dair önemli bilgilere de ulaşıldı. Tüm bulgular, geminin 17’nci yüzyılın ikinci yarısında, bir mücadele sonrasında battığını işaret ediyor. Mavi Miras Projesi kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi (SUDEMER) tarafından yürütülen kazı çalışmalarının 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.
Erzurum Şenkaya’da bal festivali coşkusu Şenkaya’da, bu yıl ikincisi düzenlenen Geleneksel Şenkaya Bal Festivali, Şirankes mesire alanında büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Şenkaya Bal Festivali, Allahuekber Dağları’nın eteğinde yer alan 2000 rakımlı Şenkaya’da üretilen, bölgenin tek bal ormanı olan "Şenkayam Bal Ormanı"ndan elde edilen ballar sergilendi. Arıların, çevresindeki meyve ağaçlarından uzak olarak binlerce çiçeği ziyaret ederek topladığı özler sayesinde elde edilen bu yüksek kaliteli, şekersiz ve doğal bal, katılımcılara sunuldu. Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan, “Laf değil, hizmet üretiyoruz; çiftçimizin emeğini değerlendiriyor, yüzünü güldürüyoruz,” dedi. Özcan, Şenkaya balının, ormanların ve vadilerin eşsiz doğasında üretildiğini belirterek, her mahalleden birlik ve beraberlik içinde bu değerleri tanıttıklarını vurguladı. Festivalde, Türk Halk Müziği’nin sevilen sanatçılarından Güler Duman ve halk ozanları Nuri Çırağı ile Serdar Alyakut, sahne aldı. Şenkayalılar, hareketli türküleri dinleyerek eğlenceli anlar yaşadı. Ayrıca, yöresel yiyeceklerin sunulduğu etkinlikte Kafkas ekibi, Erzurum bar ekibi ve ciritçiler de gösterilerde bulundu. Katılımcılar, yerel sanatçıların söylediği türkülerle halaylar çekerek doyasıya eğlendi. Bu yılki festival, hem eğlenceli hem de birlikteliğin önemini vurgulayan bir program olarak hafızalarda yer etti. Şenkaya Bal Festivali, doğal ve sağlıklı ürünlerin tanıtımının yanı sıra, yörenin kültürünün yaşatılmasına da katkıda bulundu.