GÜNDEM - 16 Ekim 2024 Çarşamba 11:49

Menemenli minikler pamuk hasatı yaptı

A
A
A
Menemenli minikler pamuk hasatı yaptı

Menemen Belediyesi Ulukent Anaokulu’nun minik öğrencileri, ovayı beyaza boyayan pamuk tarlalarına girerek hasat mutluluğuna ortak oldu pamuk topladı. Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, "Çiftçi bir ailenin evladı olarak, miniklerimizin tarlaya, toprağa aşina olarak büyümesini çok önemsiyorum. Kent hayatının her geçen gün daha da geliştiği Menemen’imizde tarıma da sahip çıkmayı, evlatlarımızı tarımla buluşturmayı, onlara toprağın önemini ve bereketini anlatmayı sürdüreceğiz." dedi.


Üzümden çileğe, ıspanaktan incire, domatesten buğday ve ayçiçeğine kadar geniş bir tarım çeşitliliğine sahip olan Menemen’de pamuk hasadı bereketi yaşanıyor. Ovayı beyaza boyayan pamuk tarlalarında başlayan hasat bereketine, Menemenli minikler de ortak oldu. Menemen Belediyesi Ulukent Anaokulu’nda eğitim gören minikler, öğretmenleri gözetiminde pamuk tarlasına giderek, pamuk topladı. Menemen İlçe Tarım Müdürlüğü ile bir arada gerçekleştirilen hasatta, Menemenli çocuklar hem pamuk toplamayı öğrendi, hem de pamuğun yetişme sürecine dair bilgi edindi.



Ekolojik tarım dersi görüyorlar


Menemen Belediyesi Ulukent Anaokulu’nun öğrencilerinin tarım ve toprakla buluşmasında pamuk hasadı bir ilk değil. Anaokulunda ekolojik tarım dersi gören öğrenciler, okulun bahçesinde kurulan ekolojik bahçede de, öğretmenleriyle birlikte domates, patlıcan gibi ürünleri yetiştirerek toprağın nimetlerini elde etmeyi öğreniyor.



"Menemenli çocuklar, toprağı tanıyarak büyüyor"


Miniklerin pamuk hasadına katılmasının çok önemli olduğunu dile getiren Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, "İlçemiz her geçen gün çağın şartları gereği kentleşmede önemli adımlar atıyor. Bu süreçte kentleşme ne kadar önemliyse, evlatlarımızın topraktan kopmaması da o kadar önemli. Miniklerimizin yaşamın en önemli kaynaklarından olan tarımsal üretime yabancılaşmaması adına anaokulumuzda tarımı bir ders olarak veriyoruz, çocuklarımızı hasat bereketine dahil ederek, en temel üretimi yerinde görmelerini sağlıyoruz. Çiftçi bir ailenin evladı olarak miniklerimizin tarıma aşina büyümesini çok önemsiyorum. Kent hayatının her geçen gün daha da geliştiği Menemen’imizde tarıma da sahip çıkmayı, evlatlarımızı tarımla buluşturmayı, onlara toprağın önemini ve bereketini anlatmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.



Menemenli minikler pamuk hasatı yaptı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Bu ünite anne olmak isteyenlerin umudu oldu Kayseri Şehir Hastanesi’nde 1 yıl önce kurulan tüp bebek ünitesinde tedavi gören 250 kadın, uygulanan yöntemler ile gebe kaldı. Kayseri Şehir Hastanesi’nde 1 yıl önce hizmete açılan tüm bebek ünitesi, doğal yollardan bebek sahibi olamayan kadınların umudu oldu. Ünitede uygulanan aşılama ve tüp bebek tedavileri ile 250 kadın gebe kaldı. Kayseri Şehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde görevli Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Bertan Demir; ünite hakkında bilgiler vererek; "Tüp bebek ünitesinde aşılamada ile tüp bebek tedavisinden başlayarak bütün alt hizmetlerde ameliyatlar, rahim filmi ve diğer yumurtlama tedavileri son teknoloji ile uygulanmaktadır. Şimdiye kadar yaklaşık 250’ye kadar gebemiz oldu. Buna tüp bebek aşılama da dahil. Çoğu hastamız ilgi ve alakayla dediklerimizi takip ediyorlar. Bizlerde hastalarımızla uyumluyuz. Ekibimizle beraber çok güzel sonuçlar alıyoruz" dedi. Ünitede kısırlığın sebebinin de araştırıldığını belirten Demir; "Burası sadece tüp bebek ve aşılama yapılan bir yer değil. Kısırlığın sebeplerin araştırıldığı, genetik ve anatomik sebepler olarak düzelttiğimiz, ameliyat yaptığımız bir yer. Birçok işlemin yapıldığı en modern bir merkez. Aşılama dışında da gebe kalan birçok hastamız var. Burada ameliyatlarını yapıyoruz, diğer bölümlere gönderiyoruz. Kısırlığın nedeninin de araştırıldığı bir araştırma merkezi. Ünitemiz bu şekilde de hizmet veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Antalya Alanya’nın kültürel mirasının mobil uygulaması çıktı Köklü bir geçmişe ve zengin bir kültürel mirasa sahip Alanya hakkında, doyurucu ve güvenilir bilgilere ulaşmak kolaylaştırıldı. Alanya Üniversitesi tarafından geliştirilen ve telefonlara ücretsiz olarak indirilebilen Palimpsest Cities uygulaması ile kentin yüzyıllara yayılan mimari mirası, çağdaş mekânları ve somut olmayan kültürel miras öğeleri keşfedilebilecek. Alanya Üniversitesi tarafından yürütülen ve koordinatörlüğünü Mimarlık Tarihçisi ve çocuk kitapları yazarı Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özgüleş’in yaptığı, “Çok Katmanlı Şehirler (Palimpsest Cities)” adlı AB projesinin en son ürünü, “Palimpsest Cities” adlı mobil uygulama, yüzyıllar boyunca birçok mimari katmanın eklenmesiyle oluşan çok katmanlı şehirleri keşfetmek için tasarlandı. Uygulamada tanıtılan kentlerin başında ise Alanya geliyor. Kentin tarihi yapıları harita üzerinde ve filtrelenebilir listede gösteriliyor. Bir yapının üzerine tıkladığınızda okuyarak ya da dinleyerek detaylarını keşfedebiliyorsunuz. Ayrıca Turlar sekmesinde, özel olarak oluşturulmuş tematik turlar (Alanya Kalesi turu, Alanya çevresindeki antik kentler turu gibi), güzergahları ve detaylarıyla yer alıyor. Çağdaş Mekânlar sekmesi ise Alanya’daki müzeleri, kafeleri, restoranları, manzara noktalarını ve daha birçok yeri keşfetmeye yarıyor. Uygulamanın “Dahası” sekmesinde de Alanya’nın tarihini anlatan bir zamandizin (kronoloji), “Alanya’nın Mimari Hikâyesi” adlı tarihsel gerçeklere dayalı bir öykü ve somut olmayan kültürel miras videoları dikkat çekiyor. Alanya Belediye Başkan Yardımcısı Murat Levent Koçak’tan Nilgün Akman’a, İlhami Yetkin’den Emine Cimrin Koçak’a kadar Alanyalıların anlatımıyla şehrimizin yüzyıllar içinde oluşan kültürel mirasını bu videolarda izleyebilirsiniz. Ayrıca uygulama Türkçe veya İngilizce dil seçeneklerinden biriyle kullanılabiliyor. “Başka tarihi şehirleri de uygulamaya dahil edeceğiz” Alanya Üniversitesi adına “Çok Katmanlı Şehirler” projesinin koordinatörlüğünü yapan Dr. Öğr. Üyesi Muzaffer Özgüleş, Alanya’nın zengin ve çok katmanlı kültürel mirasını herkesle buluşturabilmek için uygulamayı geliştirdiklerini dile getirdi. Özgüleş, “Mimarlık tarihi ve kültürel miras farkındalığı oluşturmak için oyunlaştırma ve hikâye anlatıcılığını kullanarak eğitimde fark sağlamayı hedeflediğimiz uygulama, ‘Palimpsest Cities: Gamification and Storytelling for Architectural History and Cultural Heritage Awareness’ adlı AB projesinin bir çıktısı. Palimpsest Cities uygulamasının en önemli özelliklerinden biri başka çok katmanlı şehirlerin de uygulamaya dahil edilebilmesi. Örneğin, bu uygulamayı kullanarak İstanbul’da da gezebilirsiniz. Başka tarihi şehirleri de uygulamaya dahil edeceğiz” açıklamalarında bulundu.