ÇEVRE - 10 Mart 2025 Pazartesi 11:49

Kordon hem güvenli hem daha yeşil

A
A
A
Kordon hem güvenli hem daha yeşil

İzmir Kordon’da su taşkınlarını önlemek amacıyla başlatılan "Acil Eylem Paketi" düzenlemesinde sona gelindi. Sahil boyunca geçici fırtına duvarı oluşturulurken, Kordon’a 6 bin metrekarelik yeni yeşil alan kazandırıldı. Peyzaj ve sosyal alan düzenlemeleri ise devam ediyor.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Kordon’da deniz taşkınlarını önlemek ve İzmirlilerin kıyı şeridini daha konforlu kullanımını sağlamak için başlattığı "Acil Eylem Paketi" çalışmalarında sona gelindi. Alsancak Limanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar olan bin 700 metrelik sahil şeridinde kıyıya paralel geçici fırtına duvarının yapımı tamamlanırken, kıyı boyunca yapılan peyzaj düzenlemeleriyle Kordon daha yeşil bir görünüme kavuştu. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen peyzaj düzenlemesinde, su taşkınlarına ve iklim krizinin etkilerine dayanıklı bitkiler tercih edilerek Kordon’da yıl boyunca yeşil dokunun korunması hedeflendi. Alanda peyzaj düzenlemelerinin devam ettiği, kent mobilyaları, oturma ve yeni aktivite alanları ile seyir teraslarının montajının ardından çalışmaların tamamlanacağı bildirildi.



Çim serimi devam ediyor


İzmir Büyükşehir Belediyesi peyzaj düzenlemelerinde deniz semizi, zakkum, defne, Arap yasemini, akkavak, ılgın ve palmiye bitkilerini kullandı. Bitkilerin sulanması için alana sulama tesisatı kuruldu. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Güney Alanlar Şube Müdürlüğü Şefi Umut Gök, çalışmalar kapsamında Kordon’a 6 bin metrekare yeni yeşil alan kazandırıldığını söyledi. Gök, 10 bin 440 metrekarelik bir peyzaj alanına 43 bin çalı bitkisi ile 185 adet ağaç diktiklerini aktararak, 8 bin 100 metrekarelik alanda çim seriminin devam ettiğini bildirdi. Seçilen bitkilerin tuzlu suya dayanıklı bitkiler olduğunu aktaran Gök, "Geçmiş dönemlerde yaşadığımız taşkınlarda tüm peyzaj alanlarımız, yeşil alanlarımız tahrip olmuştu. Bu tahribatı önlemek adına daha çok tuzlu suya dayanıklı bitkileri tercih ettik" dedi.



Kent mobilyaları ve oyun alanlarıyla daha etkin kullanım


Bu projeyle deniz taşkını riskini önlerken vatandaşlara daha konforlu, daha geniş yeşil alanlar ve daha ferah bir sahil sunduklarını ifade eden Gök, "Projenin yüzde 95’i tamamlanmış durumda. Sahil kısmında çeşitli yerlerde aktivite alanları oluşturuyoruz. Vatandaşlarımız, sahilde daha fazla vakit geçirebilecek. Şu an alanda gölgeliklerimiz mevcut. Kordon’un çeşitli yerlerine oturma alanları, kent mobilyaları eklenecek" dedi.



Cumhuriyet Meydanı’nda dalga tehdidinin önüne geçildi


İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı toplam bin 700 metrelik sahil şeridinde kıyıya paralel geçici fırtına duvarı ve sel kapılarının yapımını tamamladı. Düzenlemeyle, Kordon’da olası bir afetin etkisi azaltılmış oldu. Körfez’deki dalgaların en çok etki oluşturduğu Cumhuriyet Meydanı’ndaki düzenleme sayesinde can güvenliği de sağlanmış oldu. Alanda yapımı tamamlanan set dalgaların meydanda oluşturduğu tehdidin önüne geçti.



Engelli erişimine uygun daha konforlu yürüyüş yolu


Fen İşleri Dairesi ekipleri, fırtına duvarının yanı sıra Kordon’un sahil şeridindeki yürüyüş yolunu da tamamen yeniledi. Daha önceki formunda, kırık ve açık aralıklı taşlardan oluşan yürüyüş yolu, özellikle engellilerin, yaşlıların ve bebek arabalarının da erişimine uygun düz bir zemine kavuşturuldu. Yürüyüş yolu düzenlemeleriyle eş zamanlı olarak alanın aydınlatma sistemi de baştan sona elden geçirildi.



Kordon hem güvenli hem daha yeşil

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Isparta’da askeri kışlada çıkan kavgada 2’si ağır çok sayıda asker yaralandı Isparta General İhsan Alper Kışlası’nda eğitim gören Somali uyruklu askerlerin kışla içinde kendi aralarında yaptığı futbol maçında kavga çıktı. Türk askerlerinin de dahil olduğu kavgada 2’si ağır çok sayıda asker yaralandı. Isparta Valisi Abdullah Erin yaralı askerleri hastanede ziyaret ederek gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yaralılar arasında durumu kritik olarak değerlendirebileceğimiz 2 tane Somalili asker var. Onlar içinde gerekli müdahaleler yapılıyor" dedi. Olay, saat 21.00 sıralarında Isparta General İhsan Alper Kışlası’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre kışlada eğitim gören Somali uyruklu askerlerin kendi aralarında yaptıkları futbol maçı sonrası tartışma çıktı. Tartışma bir anda büyüyerek taşlı sopalı kavgaya dönüştü. Türk askerlerinin de müdahil olduğu kavgada çok sayıda asker yaralanırken kışlaya çok sayıda ambulans sevk edildi. Kışla içerisinde ilk müdahaleleri yapılan yaralı askerler ambulanslarla Isparta Şehir Hastanesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilerek tedavi altına alındı. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavisi tamamlanan hafif yaralı Türk askerleri taburcu edilirken Şehir Hastanesi’nde tedavi edilen Somali uyruklu askerlerden 2’sinin durumunun ağır olduğu ve entübe edilerek ameliyata alındığı öğrenildi. "Çoğu asker ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildi" Konuyla ilgili Isparta Şehir Hastanesi’ne gelerek olay hakkında bilgi alan ve yaralı askerleri ziyaret eden Isparta Valisi Abdullah Erin konuya ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada; "Bugün akşam saatlerinde saat 21.00 civarında Isparta merkezde bulunan Piyade Komando Eğitim Tugayı’nda eğitim gören Somali uyruklu askerlerden iki grup arasında futbol maçı sonrası bir kavga olayı meydana geldi. Bu kavgaya askerlerimiz kısa süre içerisinde müdahale ederek kontrol altına aldılar. Bu olay sırasında gerek Somali uyruklu gerekse kendi askerlerimizde hafif tıbbi müdahale ile giderilebilecek yaralanmalar meydana geldi. Emniyet ekiplerimiz de olay tedbirlerine yardımcı olmak amacıyla olay yerine sevk edildi. Sağlık teşkilatımız ambulanslarla Somalili ve kendi askerlerimizi Isparta Şehir Hastanesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanemize sevk ettiler. Buralarda tıbbi müdahaleler gerçekleşti. Çoğu asker ayakta tedavi edildikten sonra taburcu edildi" şeklinde konuştu. Vali Erin, "Yaralılar arasında durumu kritik olarak değerlendirebileceğimiz 2 tane Somalili asker var. Onlar içinde gerekli müdahaleler yapılıyor. Umarım bu müdahaleler sonrasında onlarda sağlıklarına kavuşurlar" dedi. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı öğrenildi.