EĞİTİM - 22 Ekim 2024 Salı 09:23

İzmir’den Hollanda’ya eğitim köprüsü

A
A
A
İzmir’den Hollanda’ya eğitim köprüsü

Öğrencilerine yeni kariyer fırsatları oluşturmak amacıyla dünyadaki sayılı üniversitelerin yer aldığı IBSEN yaz okulu programına üye olan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi, 3 öğrencisine Hollanda deneyimi yaşattı. Öğrenciler Kerem Kavruk, Nihan Karaküçük ve Ali Erdoğan Olguner, Hollanda’nın Den Haag şehrinde bulunan Lahey Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde iki hafta süreyle eğitim aldı. İş dünyasındaki en yeni teknikleri öğrenen, yaklaşık 15 ülkeden çok sayıda öğrenci ve öğretim görevlisiyle tanışan, uluslararası alanda çevre edinen gençler, unutulmaz bir deneyim yaşadı. Yeni kültürlerle buluşmanın ve arkadaşlıklar edinmenin mutluluğunu yaşayan öğrenciler, yabancı dillerini de daha üst seviyeye taşıdı.


Yaz okulunda eğitim alan İEÜ İşletme Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Nihan Karaküçük, ilk kez tek başına yurt dışına çıktığını belirterek, kendini daha özgüvenli ve açık fikirli hissettiğini söyledi. Karaküçük, “Hollanda’da aldığım eğitimin, hem ileride meslek hayatıma büyük katkı sağlayacağını hem de bakış açımı geliştirdiğini düşünüyorum. Her gün grup çalışması yaparak sunum hazırladığımız bu iki haftalık süreç, gerçekten zorlu ama harika bir deneyimdi. İlk günlerde biraz zorlansam da alıştıktan sonra ‘İyi ki buradayım’ dedim” ifadelerini kullandı.


Yaz okulunun özellikle kültürler arası etkileşim ve uluslararası iş dünyasının tecrübelerini edinmeleri anlamında kendilerine büyük katkı sağladığını söyleyen 3’üncü sınıf Ekonomi bölümü öğrencisi Kerem Kavruk ise, “İki hafta süren programın içeriğini, iş hayatında ve sektörde kullanılan yeni teknikler oluşturdu. Yaz okulundaki hocaların tamamı, okulda çalışan akademisyenler değildi. Bazıları özel şirketlerde görev yapan tecrübeli iş insanlarıydı. Bu kişiler, yeni teknikleri iş hayatlarında nasıl kullandıklarını anlattı. Hatta bu teknikleri bize de öğrettiler ve denettiler. Yaz okulu, bize kültürel anlamda da çok güzel şeyler kattı. Orada Koreli de vardı, Çekyalı ve Fransız da. Yaz okulu sayesinde hem kültür alışverişi yaptık hem de farklı ülkelerden tecrübeli birçok iş insanının deneyimlerinden faydalanmış olduk” dedi.



"En iyi teknikleri gördük"


4’üncü sınıf İşletme bölümü öğrencisi Ali Erdoğan Olguner, Hollanda programının yabancı dili ilerletmek açısından kendisine çok şey kattığını söyleyerek, “Yaz okulu sayesinde İngilizcemi daha da ilerlettim. Ayrıca birçok farklı kültür tanıdık. Yaz okulunda her biri farklı sektörlerden, uluslararası tecrübeye sahip konuşmacıların deneyimlerini dinlemek, bizim açımızdan faydalı oldu. Yeni bir şey öğrendiğimizde, sonraki derste hemen bunun bir uygulaması oluyordu. Grup çalışması yapıyorduk ve öğrendiklerimizi pratiğe dökme şansı buluyorduk. Bizlere, farklı teknikleri hemen deneyip uygulama fırsatı verildi. Ayrıca, bize farklı bölgeler verdiler. Atandığımız semtlerin yerel halklarıyla, bölgenin sorunlarıyla ilgili röportajlar yaptık ve proje kapsamında onlara da çözümler üretmeye çalıştık. Diğer yandan şehir de çok güzeldi. Okul bir günü geziye ayırıp bize Amsterdam’ı gezdirdi. Bizim açımızdan oldukça keyifliydi” diye konuştu.



"Uluslararası alanda etkiliyiz"


İEÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Güneri Çangarlı de Almanya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kore, Kanada, ABD, Finlandiya, Hollanda, Fransa ve İtalya gibi birçok ülkeden üniversitenin IBSEN adlı yaz okulu ağına üye olduğuna dikkat çekerek, “Fakülte olarak uluslararası alandaki iş birliklerini çok önemsiyor, öğrencilerimize sunduğumuz fırsatları geliştirmek için çalışıyoruz. Sadece nitelikli eğitim vermekle yetinmiyor, öğrencilerimizin uluslararası alana açılmasını sağlayacak adımlar atıyoruz. Öğrencilerimzie çok güveniyor, onların dünyanın her noktasında başarılı olacağına inanıyoruz. IBSEN’de yer almak da uluslararası alanda attığımız adımlara yönelik çok güzel bir örnek. Öğrencilerimiz, Hollanda’ya giderek iki haftalık oldukça yararlı ve başarılı bir süreç geçirdi. Kendilerini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.



İzmir’den Hollanda’ya eğitim köprüsü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Elebaşı Gülen’in ölümünden sonra FETÖ’de mal varlığı kavgası Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’in ölümünün ardından örgüt içerisinde finansal savaşlar yaşanmaya başladı. Örgütün mal varlığının büyüklüğü, sözde yeni lider olmak isteyenler arasında çekişmeye ve kavgalara neden oluyor. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen’in ölmesi ile örgüt içinde alttan alta devam eden kavgalar gözler önüne serilmeye başlandı. Örgütün mal varlığının büyüklüğü, liderlik çekişmesinin nedenini bir kez daha ortaya koydu. Örgütün üst yönetiminde yer alan her ismin sıcak paranın kontrolünün kendisinde olmasını istediği öğrenilirken, bulundukları ülkelerde rahat yaşamlarını sürdürmek, zenginliklerine devam etmek için toplanan yardım paralarına da ihtiyaçları olduğu ortaya çıktı. ’Uzun Cevdet’in mal varlığı Örgüt içinde mal varlığı ile eleştiri konusu olanlardan biri de ‘Uzun Cevdet’ lakaplı, Gülen’in kara kutusu olan Cevdet Türkyolu. Zenginleşmesi ile örgüt içinde de dikkat çeken Türkyolu’nun mal varlığı ise dikkatlerden kaçmadı. Gülen’in ölmeden önceki son ikameti 260 Kennel Road Saylorsburg PA 18353 adresinde bulunan bir milyon dolar değerindeki evi, Türkyolu’nun 10 Haziran 2023’te yaklaşık 840 bin dolara satın aldığı ortaya çıktı. 10 yılda 17 tapu satış işlemi 2003-2013 yılları arasında toplam 17 adet ’tapu satış’ işlemi gerçekleştiren Türkyolu’nun, 2012-2014 yılları arasında da örgüte bağlı kişilerin kurduğu Kaynak Holding bünyesindeki ‘nt şirketi’ndeki hissesini değerinden fazla bir meblağ olan 4 milyon doları aşan bir fiyata satarak Kaynak Holding’i zarara uğrattığı öğrenildi. Türkyolu’nun ayrıca, Kaynak Holding’den elden ve kayda alınmayan milyon dolarları da aldığı belirtildi. ’Hizmete çalışıyor’ adı altında ’hizmeti’ zarara uğratmaktan çekinmeyen Türkyolu, Bank Asya’nın zarara uğratılmasında da bir role sahip. Bank Asya’nın Katarlılara satılacağı haberlerinin çıkması üzerine bankanın hisse fiyatının 75 kuruşa kadar gerilemesini fırsata çeviren Türkyolu, 1 milyon lot alarak hem bankayı zarara uğrattı hem de parasına para kattı. Bank Asya’dan 1 milyon dolarlık kredi Bank Asya’yı zarara uğratması bununla da sınırlı kalmayan Türkyolu’nun, ABD’de kurulan ve faaliyet gösteren “Amish Farmers Market LLC” adlı şirketin kurucu ortağı olduğu, Bank Asya’dan şirket üzerine toplam hacmi 1 milyon doları bulan kredi kullandığı ortaya çıktı. Türkyolu’nun 2013 yılından sonra borsa yatırımlarına ağırlık verdiği bilinirken, mal varlığının kaynağını ailesinin Adapazarı’ndaki arazileri olarak gösteren Türkyolu’nun ABD’de de onlarca gayrimenkulü olduğu aktarıldı. Üstelik bu gayrimenkullerin ederinin Adapazarı’ndaki arazilerin ederinden daha yüksek olduğu anlaşıldı.
Burdur Antalyalı motosiklet tutkunları Şehit Polis Şeyda Yılmaz adına hatıra ormanı oluşturdu Antalyalı yüzlerce motosiklet tutkunu İstanbul Ümraniye’de uğradığı silahlı saldırıda şehit olan 27 yaşındaki polis memuru Şeyda Yılmaz’ın anısına Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Kızılkaya beldesinde hatıra ormanı oluşturdu. 12 farklı motosiklet grubunun üyeleri konvoy olarak geldiği Kızılkaya’da Şehit Şeyda Yılmaz’ın adını yaşatarak güvenlik güçlerine destek mesajı verdi. Antalya’da faaliyet gösteren 12 motosiklet grubuna üye yüzlerce motosiklet tutkunu, İstanbul Ümraniye’de uğradığı silahlı saldırı sonucunda şehit olan 27 yaşındaki polis memuru Şeyda Yılmaz’ı unutmayarak onun anısına anlamlı bir etkinliğe imza attı. Motosiklet tutkunları, şehidin hatırasını yaşatmak amacıyla Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Kızılkaya beldesinde bir hatıra ormanı oluşturdu. Pazar günü Antalya’da toplanarak yola motosikletleriyle yola çıkan gruplar, Kızılkaya beldesine gelerek oluşturulacak olan ormana yüzlerce fidan dikip hem doğaya katkıda bulundu hem de şehit polis memurunun adını ölümsüzleştirdi. Oluşturulan Şehit Polis Memuru Şeyda Yılmaz Hatıra Ormanı’nda konuşan motorculardan Özcan Acar, “Bu etkinlik motosiklet tutkunlarının bir arada toplanabileceği bir organizasyon oldu. Şehidimize Allah’tan rahmet diliyoruz. İnşallah bu çamlar da onun ismiyle birlikte büyüyüp büyük ağaçlar olduktan sonra ziyaretlerine de gelerek buraları yeşil bir şekilde görmek isteriz. Bu etkinliği yapan herkese çok teşekkür ediyoruz. Hainler sadece yurtdışından gelmiyor maalesef, ülkemizde de var haddini bilmezler. Güvenlik güçlerimizin çabaları ve uğraşları sayesinde biz rahat bir şekilde yollarda motosiklet de sürebiliyoruz, evlerimizde rahat bir şekilde kalabiliyoruz. Kendilerine minnettarız. Şehit olmak pahasına dahi görevlerini yerlerine getiren tüm emniyet mensuplarına, jandarmaya ve silahlı kuvvetler mensuplarına çok çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten minnettarız” dedi. Bir diğer motosikletçi Tansel Mavi ise, “Antalya’dan geldik buraya. Çok güzel bir sosyal proje ile Antalya’daki 12 motosiklet grubunun başkanları ve üyeleri ile birlikte buraya gelerek fidan dikme etkinliği düzenledik. Projemizde Şehit Polis Şeyda Yılmaz adına hatıra ormanı oluşturmak için hep birlikte bir karar aldık ve buradayız. Bize destek veren Kızılkaya Belediye Başkanımıza ve Orman İşletme Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Yaptığımız bu güzel etkinliğin devamlılığının olmasını diliyorum. Şehit Polis Şeyda Yılmaz için işini gücünü bırakarak buraya gelen motorcu arkadaşlarımızın etkinliğe destek vermesi bizi gururlandırdı. İnşallah bu etkinliklerin devamı gelir” şeklinde konuştu.